احزاب مخالف و موافق در لبنان برای احیای روابط با سوریه
این روزها، موضوع بازگشت آوارگان سوری به کشورشان عاملی شده تا پرونده «احیای روابط بیروت با دمشق» به بحث داغ این روزهای لبنان تبدیل شود.
خبرگزاری فارس: روابط دمشق و بیروت با آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ سرد شد، اما هیچگاه به صورت کامل قطع نشد.
از سرگیری این روابط، همواره یکی از نقاط مورد اختلاف دو جریان سیاسی اصلی لبنان یعنی «هشت مارسیهای موافق و ۱۴ مارسیهای مخالف» بوده است و این روزها «پرونده آوارگان سوری» باعث شده بر داغی بحث روابط با سوریه نیز افزوده شود.
«سعد الحریری» نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان و وابسته به جریان ۱۴ مارس سه شنبه (دیروز) در توئیتی اعتراضی اعلام کرد، برخی سیاستمداران لبنانی قبل از آوارگان سوری در حال رفتن به سوریه هستند و از این موضوع ابراز تعجب کرد.
بسیاری از کاربران در پاسخ به این توییت سعد الحریری به ماجرای بازداشت او در عربستان اشاره کردهاند. وی سال گذشته (۲۰۱۷) طی سفری در ریاض بازداشت و ناچار به استعفا از نخستوزیری شد. سعد الحریری سرانجام پس از وساطتهای منطقهای و بینالمللی به لبنان بازگشت.
«عامر حلال» کاربر فعال لبنانی خطاب به الحریری نوشته، به سوریه برو تا بیاموزی کرامت چگونه ساخته میشود و سربلند بازگرد، اما سرزنش برای کسی است که به عربستان میرود و بدون کرامت بازمیگردد.
کاربر دیگری به نام «احمد مطر» نوشت: جناب نخستوزیر درست است به سوریه میرویم و میآییم فقط کسانی هستند که به عربستان میروند و ممکن است بازنگردند.
روزنامه «الحیاه» در این باره نوشت، الحریری (با این توئیت) در پاسخ به فشار رسانهای بر او در راستای قبول عادیسازی روابط با سوریه تأکید کرد، این موضوع را نخواهد پذیرفت.
الحیاة به نقل از یک منبع سیاسی نوشت، تلاشها برای ارتباط با دولت سوریه به بهانه بازگشت آوارگان سوری، طی ماههای گذشته از سوی احزاب وابسته به هشت مارس، جریان ملی آزاد و «میشل عون» رئیسجمهور، حزبالله و جنبش امل بیشتر شده و افرادی از جریان ملی آزاد و حزبالله به دور از رسانهها، به سوریه سفر کردهاند. به عنوان مثال «حسین الحاج حسن» وزیر صنعت و وابسته به حزبالله در نمایشگاه بینالمللی دمشق شرکت کرده و «غازی زعیتر» وزیر کشاورزی نیز برای سفری مشابه آماده میشود.
در ادامه این گزارش آمده است، اما الحریری بیشتر از یک سال است که اعلام میکند ارتباط با دولت «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه موضوعی مورد اختلاف میان احزاب لبنانی است و پس از توافق بر سر ریاستجمهوری میشل عون و نیز توافق درباره سیاست بیطرفی در بحرانها، انتظار میرود این موضوع (ارتباط با سوریه) کنار گذاشته شود.
میشل عون ماه گذشته (تیرماه) بر خلاف نظر برخی سیاسیون این کشور، بر ضرورت ایجاد ارتباطی رسمی میان این کشور و سوریه تأکید کرد.
الحیاة در ادامه گزارش خود و در پرداخت به طرح روسیه ویژه بازگشت آوارگان سوری، نوشت «سعد الحریری» اولین طرفی بود که به «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه درخواست کمک برای بازگشت آوارگان را مطرح کرد، زیرا مسکو ید طولایی در سوریه دارد.
در همین راستا، ماه گذشته (تیرماه) وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، مراکزی ویژه پذیرش و پناه دادن به آوارگان سوری (در سوریه) ایجاد خواهد کرد (جزئیات بیشتر).
مسئولان لبنانی گفتهاند روسیه طرح خود در باره را به آمریکا و کشورهای اروپایی تحویل داده و بیشتر مفاد طرح مذکور اکنون منتظر پاسخ واشنگتن و طرفهای اروپایی است.
دیدگاه تان را بنویسید