اروپا قادر به مقاومت مقابل فشار آمریکا نیست
نماینده پارلمان اروپا با ابراز امیدواری نسبت به مقاومت ایران در برابر امپریالیسم آمریکا تلاش برای حفظ برجام را شانسی بزرگ برای اروپاییها قلمداد کرد.
خبرگزاری مهر: «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بدنبال استمرار در مخالفتهای خود با توافق هستهای ایران و تلاش برای برهم زدن آن در تاریخ ۸ ماه مییک هفته زودتر از زمان پیش بینی و تعیین شده سنای آمریکا بطور یکجانبه از این توافق خارج شد. ترامپ در عین حال کشورهای اروپایی را در صورت تداوم همکاری بخصوص در زمینه اقتصادی با ایران به تحریم و کنار گذاشته شدن تهدید کرد.
همین مسئله موجی از اختلاف نظرها را در صحنه بین الملل به راه انداخت. اروپاییها که معتقدند این توافق، توافقی امنیتی و هدفمند است تلاش برای حفظ آن را آغاز کرده و بار دیگر به پای میز مذاکره با ایران نشستند. سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس بار دیگر همانند ۱۲ سال گذشته، مذاکره برای حفظ توافق هستهای را کلید زده و بر تداوم پایبندی دوجانبه به مفاد این توافق تاکید کردند.
این در حالی است که شرکتهای هواپیمایی آمریکایی که در راستای لغو پارهای از تحریمها با ایران قرارداد همکاری داشتند به ناگاه با نیمه کاره گذاشتن قراردادهای خود از ادامه همکاری سرباز زدند. برخی از شرکتهای اروپایی نیز بر طبل رفتن از ایران کوفتند، اما در عین حال مقامات اروپایی بر تداوم گفتگوها تا حفظ نهایی برجام اصرار دارند.
این موضوع سوژه گفتگوی خبرنگار ما با «ادو ویگت» نماینده آلمانی پارلمان اروپا شد.
«ادو ویگت» عضو کمیسیون قضایی، کمیسیون آزادیهای مدنی پارلمان اروپا و عضو هئیت همکاری با ایران است. ویگت از اعضای حزب دموکرات ملی آلمان است.
با توجه به دیدار اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان اختلاف تجاری میان آمریکا-اتحادیه اروپا را چگونه ارزیابی میکنید؟
رئیس جمهوری آمریکا سیاستهای سرسختانهای علیه شرکتهای اروپایی اتخاذ کرده تا جایی که حتی آنها را در صورت همکاری اقتصادی با ایران به محرومیت از فعالیت تجاری در آمریکا تهدید کرده است.
این بوضوح بیانیه جنگ اقتصادی برای اروپاییها است و به عقیده من تا ماههای آتی اجرایی شده و شرکتهای اروپایی در بایکوت برنامه ریزی شده آمریکا قرار خواهند گرفت.
نظر شما درباره اعلام خروج آمریکا از توافق هستهای ایران چیست؟
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دستاورد ۱۲ سال مذاکره سخت دیپلماتیک که منجر به توافق هستهای حاصله بود را با خروج از این توافق به باد داد. خروج از توافق هستهای خیانت صریح به ایران بود در حالی که آژانس بین المللی انرژی اتمی به دقت تمام فعالیتهای هستهای ایران را مورد بررسی قرار داده و آن را تائید کرده است.
آمریکا با این اقدام خود بار دیگر نشان داد که قابل اعتماد نیست.
تجربه تلخ و ناراحت کننده خیانت از سوی آمریکا درباره شهروندان هندی مقیم این کشور نیز پیش آمد. ترامپ در زمان فعالیتهای انتخاباتی خود اعلام کرد که تمام شهروندان هندی را از کشورش اخراج خواهد کرد.
بدنبال همین اقدام نیز بواسطه وقوع یک حمله به مرکزی در آمریکا وی ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک این کشور را به راه انداخت. کشورهای عربی نیز تجربیات تلخی بواسطه بد عهدی آمریکا در مناسبات خود با این کشور دارند و حالا نوبت ایران است.
اروپاییها باید چه اقدامی در برابر تصمیم آمریکا مبنی بر خروج از توافق هستهای ایران داشته باشند؟
این شانسی برای اروپاییها است تا مستقل از قدرت امپریالیستی آمریکا بتوانند برای یافتن راه حل مناسب برای یک هدف بین المللی تصمیم گیری کنند. من گمان میکنم که این امیدواری محقق نشده و جامه عمل نمیپوشد. دلیل من هم این است که بطور مثال انگلیس به فعالیت ناو هواپیمابر آمریکا در کشورهای اروپایی کمک کرده و همواره همسو با اجرای سیاستهای جاه طلبی و امپریالیستی آمریکا است.
فرانسه نیز در کنار انگلیس، آمریکا را در حمله هوایی به سوریه همراهی کرد. آلمان نیز کشور قدرتمندی در برابر آمریکا نبوده و در نهایت به آنچه که مطلوب آمریکا است تن میدهد.
من گمان میکنم که سیاست جنگ افروزی آمریکا این بار اروپا را نشانه گرفته و در پی ارائه دلایلی بر ضد توافق هستهای ایران به اروپا بوده تا آنها را متقاعد کند که از این توافق خارج شوند. در نهایت امیدوارم که حدسیات من درباره ایران صادق نباشد.
اخیرا سفری به ایران داشتید. در این خصوص این سفر توضیحاتی بفرمایید؟
بله اخیرا سفری به ایران به منظور شرکت در کنفرانسی داشتم. اقامت من در ایران فوق العاده بود. ایران مردمانی صادق و دوست داشتنی دارد، مردمانی وطن پرست و خانواده دوست. من برای مردم ایران آرزوی صلح دارم و امیدوارم که توان مقابله در برابر امپریالیسم آمریکا را داشته باشند.
دیدگاه تان را بنویسید