آیا کویت به دنبال میانجیگری میان عربستان و قطر است؟
وزیر امور خارجه کویت با امیر قطر در روز جمعه برای رفع یا حداقل کاهش تنشها بین دولتمردان این کشور با سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس دیدار کرده است.
انتقاد تلویحی امير قطر از دولت عربستان بدین صورت بود که خطاب به برخی کشورهای حامی تروریسم در منطقه، بدون اینکه نامی از آنان ببرد، گفت: «خطر حقیقی رفتار برخی کشورها است که باعث پدید آمدن تروریسم شده است، زیرا این کشورها نسخه تندرو اسلام را که ارزشهای مدارا و تسامح اسلام را نمایندگی نمیکند، برگزیدهاند و چون نمیتوانند با آن مواجه شوند دست به طبقهبندیهایی زدهاند و هرگونه فعالیت عادلانه را مجرمانه میدانند.»
حالا کویت که علاقه به ایفای نقش میانجیگر در کشورهای جنوب غربی آسیا دارد، شیخ صباح خالد الصباح، وزیر امور خارجه خود را برای میانجیگری بین قطر و عربستان سعودی و نیز برقراری روند مذاکره جهت ممانعت از تشدید دشمنیها در بین کشورهای خلیج فارس، به دیدار تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر فرستاد. شکاف بین قطر و سایر کشورهای منطقه به مسائلی خارج از مرزهای این کشورها مربوط میشود. کشورهای حاشیه خلیج فارس از ثروت فراوان نفت و گاز خود برای تاثیرگذاری در رویدادهای سایر کشورهای عربی استفاده میکنند و این روابط میتواند در تعادل سیاسی همه کشورهای منطقه به خصوص در لیبی، مصر، سوریه، عراق و یمن موثر باشد. جانبداری وزیر امور خارجه امارات از سیاستهای عربستان سعودی و دفاع از سیاستهای وحدت بین اعراب حاشیه خلیج فارس ظاهراً عرصه را بر سیاستمداران قطری تنگ کرده است. در یک جنگ رسانهای آشکار، دولتهای عربستان و امارات، اصلیترین پایگاه خبری قطریها یعنی شبکه تلویزیونی الجزیره را در کشورهای خود مسدود کردهاند.
رخنه اصلی در روابط قطر و کشورهای حاسیه خلیج فارس، مربوط به چالش حمایت قطریها از گروه اخوان المسلمین در سال 2014 بود. گروهی که ایدئولوژی سیاسی آنها در تعارض با برخی اهداف عربستان و امارات و بحرین است و شباهتهای کمتری با سایر گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان، همچون القاعده در یمن، جیش الاسلام در سوریه و حتی داعش دارد. ترکیه و قطر از مدتها پیش به دنبال حمایت خود از گروه اخوان المسلمین و تلاش برای کم کردن چالشها با ایران و همینطور ولخرجیها و حمایتهای پنهان عربستان و امارات از برخی گروههای تروریستی در منطقه، اختلافات پنهانی با عربستان داشتند. اختلافاتی که اکنون زخمهای آن سر باز کردهاند. به راستی اعتراف و سخن گفتن از این حقیقت که ایران و همینطور گروههای شیعی نقشی در پرورش و تقویت گروههای تروریستی در منطقه ندارند، با توجه به عزم عربستان سعودی در دامن زدن به اختلاف و چالش بزرگ با ایران و بهرهگیری از توان نظامی آمریکاییها در این چالش با خرج کردن میلیاردها دلار پول نفت، برای سیاستمدار هر کشوری در منطقه بدون هزینه نخواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید