توطئه جدید آمریکا علیه یمن | نبرد زمینی احتمالی در الحدیده یمن؛ ماجرا چیست؟

کد خبر: 1327640

نشانه‌های متعددی وجود دارد که حاکی از تدارک مزدوران آمریکا در یمن برای نبرد زمینی در استان الحدیده است. هدف از این اقدام، خنثی‌سازی عملیات پشتیبانی از فلسطین و لبنان در مقابل تجاوزات اسرائیل است.

توطئه جدید آمریکا علیه یمن | نبرد زمینی احتمالی در الحدیده یمن؛ ماجرا چیست؟

پس از توقف عملیات نظامی در یمن از آوریل 2022 طبق توافق آتش‌بس میان جنبش انصارالله و دولت مستعفی و فراری یمن که خود را دولت مشروع این کشور معرفی می‌کرد، اکنون، نشانه‌ها درباره ازسرگیری درگیری‌های نظامی در غرب یمن افزایش یافته است.

منابع رسانه‌ای گزارش می‌دهند که اکنون نیروهای تحت حمایت امارات و آمریکا، با هدف سلطه بر استان ساحلی الحدیده در غرب یمن و مشرف بر دریای سرخ در تلاش‌اند تا از این راه، منافع غرب را تأمین کنند و از تداوم حمایت صنعا از مقاومت غزه و لبنان جلوگیری کنند. 

آمریکا پس از شکست در متوقف کردن حملات صنعا از طریق حملات هوایی مستمر و نیز  همراه‌کردن کشورهای عربی برای اقدام علیه نیروهای مسلح یمن و خنثی‌سازی عملیات صنعا در پشتیبانی از غزه تقلای جدیدی را برای کنترل حملات علیه منافع خود و رژیم صهیونیستی آغاز کرده است.

العربی الجدید به نقل از شاهدان عینی نوشت که انصارالله در استان الحدیده، سنگرها و استحکامات خاکی ایجاد کرده و در شهر حدیده و برخی مناطق دیگر این استان از جمله الجراحی، التحیتا، جبل رأس و الدریهمی تونل حفاری کرده و مناطقی مشخص را مین‌گذاری کرده است.

پیش‌تر، گروه موسوم به شورای انتقالی جنوب تحت هدایت عیدالروس الزبیدی و «نیروهای مقاومت ملی» تحت ریاست سرتیپ طارق صالح، پیشنهاد باز کردن جبهه‌های ساحل غربی به بهانه تأمین دریانوردی بین‌المللی در دریای سرخ بدون مشارکت سایر طرف‌ها را طرح کرده بودند.

استحکامات انصارالله در الحدیده

مقامات محلی استان الحدیده، وابسته به شورای به اصطلاح رهبری که تحت حمایت آمریکا و عربستان به‌جای دولت مستعفی و فراری یمن تشکیل شد، چهارشنبه پیش (13 نوامبر) مدعی شدند که نیروهای انصارالله طی دو روز پیش، ساکنان پنج روستای جنوب شهرستان الجراحی شامل 350 خانوار و 1750 نفر را به تخلیه منازلشان مجبور کردند و اقدام به توسعه، حفر تونل و ساخت استحکامات نظامی در این مناطق تخلیه شده کردند. 

پیش‌تر وزیر امور خارجه دولت تغییر و سازندگی یمن جمال عامر تهدید کرده بود که اگر آمریکا جرئت کند و به الحدیده حمله [زمینی] کند، جهنم ویتنام صرفاً در برابر آن یک پیک‌نیک خواهد بود. 

یمن طی بیش از یک سال گذشته، بارها با حملات پهپادی و موشکی خود به کشتی‌های مرتبط با اسرائیل و نیز هدف‌گرفتن اراضی اشغالی از مردم فلسطین و لبنان حمایت و پشتیبانی کرده است و توقف این حملات را منوط به توقف جنگ در غزه و لبنان کرده است.

رزمایش بزرگ دریایی و زمینی نیروهای مسلح یمن

این در حالی است که نیروهای مسلح یمن، اواخر اکتبر گذشته در چارچوب آمادگی‌های نظامی خود، مجموعه رزمایش‌های تاکتیکی را در ساحل غربی یمن تحت عنوان «لِیَسُوءُوا وُجُوهَکُمْ» نیز انجام داده بودند.

این مجموعه رزمایش‌ها که نام آن از آیه هفت سوره اسراء گرفته شده، «تا اثر بدبختی و خوف و اندوه بر رخسار شما نشانند»، به مناسبت گذشت یک سال از عملیات طوفان‌الاقصی برگزار شد و دارای پیام معناداری برای صهیونیست‌ها و متحدان آمریکایی و انگلیسی آن بود که هر روز به تجاوز به یمن تهدید می‌کنند و تاکنون حملات متعددی را علیه این کشور انجام داده‌اند.

اهمیت راهبردی الحدیده یمن

استان الحدیده یمن، یکی از مهم‌ترین استان‌های تحت کنترل صنعا و انصارالله از نظر اقتصادی و نظامی است. این استان شامل سه بندر اصلی است: بندر حدیده، رأس عیسی و السلیف. همچنین شامل یک فرودگاه بین‌المللی و چندین پایگاه است که مهم‌ترین آنها اردوگاه دفاع ساحلی است. این استان دارای 26 منطقه است که 24 منطقه آن تحت کنترل دولت صنعا است اما دو منطقه حیس و الخوخه در جنوب این استان، تحت کنترل نیروهای یکی از اعضای شورای فرماندهی ریاست‌جمهوری به نام سرتیپ طارق صالح (برادرزاده علی عبدالله صالح؛ دیکتاتور یمن) است. وی از شخصیت‌های وابسته به امارات است. 

نیروهای تحت فرمان طارق صالح موسوم به «مقاومت ملی» ساحل غربی را صحنه عملیات خود می‌دانند. مرکز فرماندهی این نیروها در شهر مخا قرار دارد و شامل 13 تیپ نظامی است.

گزینه حمله زمینی به الحدیده

در پی شکست آمریکا و بریتانیا در متوقف کردن حملات نیروهای مسلح یمن علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی و متحدانش، گزینه حمله نظامی زمینی به الحدیده، بار دیگر بر روی میز آمد.  

از 12 ژانویه گذشته تاکنون، آمریکا حملات هوایی متعددی را علیه مناطق تحت کنترل انصارالله انجام داد به امید آنکه بتواند شلیک موشک‌ها و پهپادها به‌سوی فلسطین اشغال و کشتی‌های عازم آنجا برای پشتیبانی از صهیونیست‌ها را متوقف یا محدود کند. اما این حملات سودی نداشت و نیروهای مسلح یمن، همچنان در حال هدف قراردادن کشتی‌های مرتبط با اسرائیل، آمریکا و انگلیس در دریای سرخ، بحر العرب، خلیج عدن و دریای مدیترانه است.

رصد تحرکات آمریکا و آمادگی صنعاء برای هر سناریویی

در همین راستا، سرهنگ مجیب شمسان از رهبران انصارالله می‌گوید که همه احتمالات وارد است و  اقدام نظامی همیشه بدترین سناریوها را به همراه دارد. 

وی با اشاره به برخی تحرکات اخیر آمریکایی‌ها در منطقه و "دیدارهای میدانی با رهبران مزدور محلی، مانند طارق عفاش (طارق صالح)، رئیس شورای انتقالی جنوب و نائب رئیس شورای به اصطلاح رهبری عیدالروس الزبیدی و عضو شورای رهبری ریاست‌جمهوری عبدالرحمن المحرمی گفت که اطلاعاتی در دست است که نشان می‌دهد، آمریکا به دنبال اجرای طرح تشدید مجدد درگیری‌ها در سواحل غربی یمن است. 

شمسان افزود که کلیه تحرکات آمریکا از جمله انتقال تجهیزات نظامی و اسکادران هواپیماهای F-16 از ایتالیا به عربستان سعودی و ورود هشت هواپیمای باربری نظامی غول‌پیکر آمریکایی به عربستان سعودی و پایگاه لومونیه جیبوتی تحت رصد است. 

وی تصریح کرد که بااین‌وجود، نیروهای مسلح یمن و صنعا به آنچه که آمریکا بر زبان می‌آورد، اهمیتی نمی‌دهد. اگر خواهان تشدید تنش در سواحل است، نیروهای مسلح و مردم یمن آماده این رویارویی هستند. بویژه که بازگشت درگیری‌ها و تشدید تنش از سوی آمریکا در این منطقه، آن را به یک منطقه درگیری نظامی تبدیل خواهد کرد.

این مقام انصارالله توضیح داد که این اقدام پیامدهای زیادی برای حرکت تجارت جهانی به همراه خواهد داشت و مسئولیت آن به گردن آمریکاست که بر حمایت از رژیم صهیونیستی پافشاری می‌کند. 

وی تهدید کرد که در این صورت، « منافع آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها و پایگاه‌های آن‌ها در منطقه به اهداف نظامی برای نیروهای مسلح یمن  تبدیل می‌شود. این تشدید تنش می‌تواند به منفجرشدن بازارهای انرژی و افزایش قیمت آن به بالاترین سطح منجر شود. 

شمسان تصریح کرد؛ ازآنجاکه صنعا همواره بر روی ارتقای توانمندی‌هایش کار می‌کند، کارت‌های قدرتمند و غافلگیری‌های زیادی دارد که روند رویدادها آنها را نمایان می‌سازد. همان‌طور که موشک مافوق‌صوت فلسطین، پهپادهای دوربرد و زیردریایی‌های بدون سرنشین را آشکار کرد.

ساختار نظامی ضعیف شورای رهبری ریاستی

اما احمد الملیکی تحلیلگر نظامی می‌گوید که شورای رهبری ریاست‌جمهوری به‌شدت با عدم تعادل در ساختار نهاد نظامی خود مواجه است و دستگاه‌های نظامی وفادار به آن هنوز چندگانه‌اند. درحالی‌که بخش بزرگی از آنها وابسته به وزارت دفاع نیستند، از جمله نیروهای در ساحل غربی. این بدان معناست که این نهاد «آماده وارد شدن به نبرد تهاجمی با هدف آزادسازی الحدیده نیست، اما در مقابل انصارالله، آمادگی بیشتری برای جنگ زمینی دارند، زیرا در طول دوره آتش‌بس که از آوریل 2022 آغاز شد تاکنون، به عملیات سربازگیری و ایجاد اردوگاه‌ها ادامه داده است».

سناریوی احتمالی عملیات زمینی علیه الحدیده یمن

وی در خصوص سناریوی مورد انتظار در صورت آغاز نبرد زمینی علیه الحدیده، گفت که «مأموریت به نیروهای مشترک سرتیپ طارق صالح که در ساحل غربی حضور دارد و در درجه اول از حمایت آمریکا و امارات برخوردار است، محول خواهد شد. در این مرحله ورود عربستان سعودی به این نبرد، به دلیل تمایل این کشور به آرام‌کردن اوضاع با انصارالله به دلیل تمرکزش بر امور داخلی مربوط به چشم‌انداز 2030 و نتایج رایزنی‌های قبلی با انصارالله و همچنین نزدیک‌شدن اخیر ریاض به تهران، صورت نخواهد گرفت. 

الملیکی افزود که در صورت آغاز این عملیات جدید علیه صنعا، عملیاتی محدود و دقیق با هدف کنترل بندر و فرودگاه الحدیده و پایگاه‌های نظامی داخل شهر خواهد بود. یعنی هدف عملیات، تأمین امنیت کشتی‌ها در دریای سرخ و تضعیف قابلیت‌های موشکی نیروهای مسلح یمن خواهد بود.

روزنامه العربی الجدید در حالی از دور نگه داشتن عربستان سعودی از این عملیات گزارش می‌دهد که پیش‌تر روزنامه لبنانی الاخبار از توطئه جدید آمریکا علیه یمن برای خنثی‌سازی عملیات صنعا در پشتیبانی از غزه با همکاری گروه‌های نزدیک به عربستان سعودی پرده برداشته بود. 

حدود دو هفته پیش بود که رسانه‌های یمنی از  تشکیل یک ائتلاف سیاسی جدید تحت عنوان «فراکسیون ملی احزاب و تشکیلات سیاسی» که شامل 22 حزب و تشکیلات یمن، بود خبر دادند. ائتلافی که ریاستش را احمد عبید بن دغر نزدیک به ریاض برعهده گرفته است.  

روزنامه واشنگتن‌پست نیز گزارش داد که واشنگتن اخیراً نشستی را با حضور حدود 20 گروه و حزب سیاسی یمنی مخالف جنبش «انصارالله» برگزار کرد و به ترتیبات سیاسی خود در شهر عدن ادامه داد تا با تشکیل یک ائتلاف سیاسی جدید؛ «به هرگونه عملیات نظامی مستقیم یا غیرمستقیم در مناطق ساحل غربی مشروعیت» ببخشد.

منابع آگاه گزارش دادند که احزاب حاضر در نشست‌های تحت نظارت آمریکا، بر چندین بند توافق کرده‌اند که «موافقت با طرح تشدید نظامی آمریکا و درخواست از جامعه بین‌الملل برای تشدید محاصره علیه جنبش انصارالله» یکی از آنهاست.

این احزاب می‌خواهند با اتهام‌زنی به انصارالله مدعی سوءاستفاده آن از بخش ارتباطات و بنادر در دریای سرخ شوند و عملیات پشتیبانی آن از غزه و لبنان را «تروریستی» اعلام کنند؛ به این بهانه که این عملیات‌ها بر دریانوردی در بنادر عدن تأثیر گذاشته و پیامدهایی منفی برای دریانوردی بین‌المللی داشته است.

فارس

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت