با فرار آمریکا از افغانستان چه تسلیحاتی به دست طالبان افتاد؟

کد خبر: 1092247

با فرار آمریکا از افغانستان چه تسلیحات و تجهیزات نظامی از آمریکایی ها به دست طالبان افتاده است؟

با فرار آمریکا از افغانستان چه تسلیحاتی به دست طالبان افتاد؟

 اشغال افغانستان توسط آمریکا ظاهرا به پایان رسیده است و این کشور که آمده بود طالبان را از بین ببرد، خاک افغانستان را بعد از 20 سال جنگ ترک کرد و کشور در اختیار طالبان قرار گرفت. در این میان بسیاری از رسانه ها از غنیمت گرفتن تجهیزات نظامی به جا مانده از ارتش آمریکا و تصاحب سلاح‌هایی که ایالات متحده در اختیار ارتش افغانستان گذاشته بود، نوشتند و درباره تعداد و ارزش آن ها گمانه زنی هایی شد تا این که گزارش بازرس ویژه آمریکا در امور بازسازی افغانستان منتشر شد که در آن آمده تحویل اسلحه از سوی ارتش ایالات متحده به ارتش افغانستان تا تابستان گذشته ادامه داشته است. در این گزارش تصریح شده که تجهیزات نظامی تحویل شده در فاصله ۳۰ آوریل تا ۳۰ ژوئن گذشته افزون بر ۲۱۲ میلیون دلار بوده است. تجهیزاتی که از هواپیمای جنگنده سبک تا گلوله‌های آموزشی و پیراهن نظامیان افغانستان را شامل می‌شده است. در ادامه، گزارش اداره حسابرسی آمریکا را درباره میزان تسلیحات آمریکایی و ارزش آن ها که اکنون در اختیار طالبان است، مرور می کنیم.

550 هزار اسلحه و 162 هزار بیسیم

گزارش اداره حسابرسی دولت آمریکا که یورو نیوز آن را منتشر کرده نشان می‌دهد طالبان هم اکنون حداقل ۳۵۸ هزار و ۵۳۰ قبضه اسلحه جنگی اعم از ام 4 و ام16، تعداد ۱۲۶هزار و ۲۹۵ قبضه اسلحه کمری و ۶۴ هزار و ۳۶۳ قبضه تیربار را در اختیار دارد. جدای از این طالبان ۱۶ هزار و ۳۵ دوربین و تجهیزات دید در شب را به غنیمت گرفته و ۱۶۲ هزار و ۴۳ دستگاه بیسیم و تجهیزات ارتباط رادیویی را طی تصرف افغانستان به دست آورده‌است.

73 هزار خودروی نظامی

به جز تسلیحات فردی، نیروهای طالبان ۱۷۶ قبضه توپ را به غنیمت گرفته‌اند و شمار انواع خودروهای نظامی که آن ها در اختیار دارند به ۷۳ هزار و ۱۳۲ دستگاه رسیده  که شرح آن به تفکیک این گونه است: ۲۲ هزار و ۱۷۴ دستگاه هاموی، ۶۳۴ دستگاه ام۱۱۱، هشت هزار دستگاه کامیون، ۱۶۹ دستگاه نفربر، ۱۶۹ دستگاه ضدمین و 42 هزار دستگاه وانت.

108 بالگرد  و 65 هواپیمای آمریکایی طالبان

در روزهای اخیر، رسانه‌های غربی از تصرف ۲۲۶ فروند بالگرد خبر داده‌اند که در تاریخ نهم تیرماه ۱۴۰۰ در گزارش آرشیو اداره بازرسی ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان به آن‌ها اشاره شده بود؛ اما در حقیقت طالبان موفق شده است تنها 108 فروند بالگرد عملیاتی نیروی هوایی افغانستان را به تصرف خود درآورد؛ چون تعدادی از این بالگردها در زمان سقوط دولت افغانستان برای تعمیرات در اروپا بودند و  ۶۲ فروند هم توسط خلبانان به تاجیکستان و ازبکستان برده شده اند. از بالگردهای باقی مانده ۳۲ فروند بالگردهای روسی 7تا ۱۵ ساله است، ۳۳ فروند بالگردهای ۴۰ ساله بلک‌هاک و ۴۳ فروند باقی مانده از نوع تهاجمی سبک (MD530F Defender) با میانگین عمر پنج سال است. با این حال تعداد قابل‌توجهی از این بالگردها به علت خروج پیمانکاران آمریکایی زمین گیر شدند و شمار قابل‌توجهی از آن‌ها در درگیری‌های نظامی با طالبان در تیر و مرداد ۱۴۰۰ آسیب‌دیدند و از رده پروازی خارج شدند. جدا از این، به گزارش ایندیپندنت حداقل پنج بالگرد هم به پنجشیر منتقل شده و طالبان چیزی حدود 50 تا 60 فروند بالگرد سالم به دست آورده است. به جز بالگرد 23 فروند هواپیمای نظامی ای -29 که شش فروند آن در چند ماه گذشته به افغانستان داده شده است، 4 فروند هواپیمای C-130 ترابری، 28 فروند هواپیمای تک موتوره نظامی سسنا و 10 فروند هم ای جی 208 در اختیار طالبان قرار گرفته است.

ارزش تسلیحات آمریکایی

در ۲۰ سال گذشته، آمریکا ۸۳ میلیارد دلار برای تجهیزات نظامی و آموزش نیروهای امنیتی افغانستان هزینه کرده که به گفته جک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید حالا بخش بزرگی از آن در اختیار طالبان قرار گرفته است. البته این که بگوییم بیش از 80میلیارد دلار تجهیزات در اختیار طالبان قرار گرفته، درست نیست چون این 83 میلیارد دلار هزینه،  در طول دو دهه اشغالگری  آمریکا بوده و آن چه اکنون باقی مانده است، شاید به چند میلیارد دلار هم نرسد چون همان طور که خواندید بخش زیادی از این هزینه بابت آموزش بوده است و بخشی از سلاح ها هم طی این 20 سال فرسوده و از رده خارج شده اند.

آیا طالبان می‌تواند از نیروی هوایی افغانستان استفاده کند؟

اما در روزهای گذشته، ویدئویی در شبکه های اجتماعی دست به دست شد که نشان می داد نیروهای طالبان برای جابه جایی یک بالگرد با مشکل روبه رو شده اند و باعث شد این سوال به وجود بیاید که آیا طالبان توان استفاده از این ناوگان هوایی را دارد یا خیر. به گزارش یورونیوز، اغلب خلبانان و افسران نیروی هوایی افغانستان از میان اقوام تاجیک و هزاره بودند که به تاجیکستان و ازبکستان پناهنده  و تنها شماری از افسران سابق نیروی هوایی افغانستان به طالبان ملحق شده‌اند. در این گزارش آمده عمده تجهیزات پروازی و هواگردهای به ‌غنیمت ‌گرفته ‌شده نیازمند تعمیرات است و بدون نیروی متخصص امکان بهره‌برداری از آن‌ها برای طالبان وجود ندارد. البته ایندیپندنت در گزارشی آورده است که با توجه به تلاش دولت ترکیه به رهبری اردوغان برای بهبود روابط با طالبان، احتمالا این کشور به یکی از مهم‌ترین و نخستین پشتیبانان نظامی طالبان تبدیل می‌شود. از آن جا که ترکیه خود با حدود ۱۳۰ فروند بالگرد بلک‌هاک عملیاتی در خدمت نیروهای مسلحش، یکی از بزرگ‌ترین کاربران این  نوع بالگرد همه‌منظوره در منطقه غرب آسیاست، به نظر می‌رسد بتواند در صورت نیاز طالبان به ناوگان کوچک و انگشت‌شمار بالگردهای بلک‌هاک، آن‌ها را عملیاتی نگه دارد/ خراسان

لیست غنیمتی طالبان

لیست غنیمتی طالبان

لیست غنیمتی طالبان

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت