دلیل اصلی بهروز نشدن صنعت دارویی کشور
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در صنعت دارو بخش دولتی و شبه دولتی حضور پررنگ دارند، گفت: این مسئله سبب عدم بهروزرسانی صنعت دارویی کشور شده است.
خبرگزاری فارس: وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در صنعت دارو بخش دولتی و شبه دولتی حضور پررنگ دارند، گفت: این مسئله سبب عدم بهروزرسانی صنعت دارویی کشور شده است.
سیدحسن قاضی زاده هاشمی در نشست مشترک فعالان حوزه اقتصاد سلامت با تعدادی از مسئولان وزارت بهداشت که در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، اظهار داشت: در حوزه بهداشت و درمان در بخش خصوصی نکتهای که میتوان بیان داشت این بوده که نگاهمان در 5 سال گذشته متفاوت شده است و تلاشهای زیادی در این راستا انجام گرفته که در بخشی کامیاب بوده و در بخشهایی ناموفق بودهایم.
وی افزود: البته این مسئله زمان میبرد تا بتوانیم نگاه سنتی که فقط ارائهکنندگان خدمت دولت باشد را تغییر دهیم. موانع و مشکلات قانونی نیز جدی است و تا سیاستمداران به این باور نرسند در این حوزه گشایش برای سرمایهگذاری بخش خصوصی ایجاد نمیشود.
وزیر بهداشت اضافه کرد: مشکلی که وجود دارد این بوده که در صنعت جزو معدود مواردی که قیمتگذاری میشود و ممکن است کارشناسی دقیق نباشد، در حوزه سلامت است و مشکل مهمتر اینکه خریدار خدمت هم قیمتگذاری میکند و ما موظفیم که خدمت را بفروشیم. این در حالی بوده که دولت فقط باید خدمتگزار و خریدار خدمت باشد. محصولات هم که باید رقابتی بوده و قوانین بازار آزاد را نیز داشته باشد.
هاشمی بیان داشت: در زمینه تجهیزات سرمایهای مدتها است که وزارت بهداشت، خرید نمیکند و درواقع ما در حوزه بهداشت 50 هزار نفر را در بخش خصوصی به کار گرفتیم و خدمت میخریم، ولی در بخش دارو، شبهدولتها و دولتیها حضور پررنگ دارند و از دلایل عدم بهروزرسانی صنعت دارویی کشور همین مسئله است که کمتر فرصت برای بخش خصوصی وجود دارد.
وی ادامه داد: نبود بخش خصوصی و فعالیت کمرنگ آن در صنعت دارو مانع رشد جدی در این حوزه به شمار میرود. در دنیا بالاترین سرمایهگذاریها در حوزه سلامت است و حتی این مسئله از حوزه نفت و گاز نیز گردش اقتصادی فعالتری دارد.
وزیر بهداشت افزود: ولی در ایران گمان میکنیم که اگر همه کارها را خودمان انجام دهیم، به نفع مردم است درحالیکه این مسئله کیفیتها را کاهش داده و هزینهها را بیشتر میکند؛ چراکه در برخی بخشها ازآنجاکه دولت توانمندی مالی ندارد با سرکوب کردن قیمتها در دسترسی و عدالت در خدمات سلامت مشکل ایجاد میشود و باید این موضوع تغییر کند.
هاشمی گفت: بیمههای متعدد غیردولتی را نیز باید فعالیت آنها را شاهد باشیم، البته این بیمهها باید واقعاً بیمه باشند و ریسکپذیر نبوده تا شاهد موفقیتهای بیشت در راین حوزه باشیم.
وی با تأکید بر اینکه فرصت برای بخش خصوصی در حوزه خدمات، تجهیزات و دارو باید فراهم شود، گفت: در سه دهه گذشته در حوزه بهداشت و درمان خوب کار شده و اقلام دارویی ما حتی نسبت به کشورهایی همچون روسیه و آفریقای جنوبی بیشتر است.
وزیر بهداشت افزود: هر سال در کشور 20 قلم دارو را روانه بازار میکنیم و بخشی نیز صادر میشود. همچنین هیچ دارویی را رونمایی نکرده مگر در بازار نسخه آن وجود داشته باشد. درباره واکسن و تجهیزات پزشکی نیز همین طور است.
هاشمی در ادامه اضافه کرد: اخیراً اعتبارات طرف خارجی بعد از برجام فراهم شده است و فرصت برای سرمایهگذاری مشترک و حتی خالص خارجی ایجاد شده است و درحالیکه بانکهای داخلی نامهربان و بیانگیزهاند کشورهایی همچون کره، چین و ایتالیا در این راستا عمل کرده و تسهیلاتی را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم میکنند.
وی عنوان کرد: بخش خصوصی میتواند در همه زمینهها اعم از ساخت بیمارستان، تکنولوژی، ارتقای فناوری، تجهیزات و... فعالیت کند و باید به این بخش اعتماد کنیم و از این فرصت نیز استفاده کرد.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: باید از فکر بشر و تجربه آن استفاده کنیم ولی مراقب باشیم بهتدریج به بیراهه نرویم، بهطور مثال دموکراسی مسئله خوبی است ولی وسط راه آنقدر حاشیه و تبصره میزنیم که از متن خارج شویم.
هاشمی با اشاره به اینکه شرکتهای دانشبنیان خوبی هستند گفت: در حوزه سلامت نباید انتظار داشت که ما محصولی را بخریم که حتی برای فرزند و خانواده خود قبول نداشته و نوع خارجی را تهیه کنیم. بنابراین کیفیت بسیار حائز اهمیت است.
وی بیان داشت: اگرچه باید از قیمت داخل حمایت کرد، ولی تا اندازهای میتوانیم بخش دولتی را حمایت کنیم و بازار را در اختیارشان قرار دهیم و بیش از آن نمیتوان به بهانه اقتصاد مقاومتی از آنها حمایت کرد. عقل و انصاف نیز حکم نمیکند و ما دست کسانی را که در صادرات موفق شدهاند را بیشتر میفشاریم.
وزیر بهداشت بابیان اینکه توفیق در صادرات برای ما مهم است، گفت: سیاست وزارت بهداشت حمایت از اقلامی بوده که توانسته در بازار بینالمللی توانایی خود را نشان دهد. همچنین در حال حاضر در حوزه دارو مشکلی که داریم این بوده که میگویند یکی بخر، دو تا ببر. در صورتیکه اگر قیمتها عادلانه باشد و کیفیت خود؛ دیگر این چه مسئلهای است؟!
هاشمی تصریح کرد: امیدوارم روزی شود که حوزه سلامت سرآمد اقتصاد کشور باشد و این جزو حقوق شهروندی است که مردم خودشان بیمارستان، پزشک، تجهیزات پزشکی و... را به فراخور درآمد خود انتخاب کنند.
وی گفت: بهبود اقتصاد در حوزه سلامت شدنی نیست، مگر از تجربه بشر استفاده کنیم. البته این به آن معنا نبوده که مقلد صرف باشیم، بلکه بشر تجربه کرده و ما هم بهتر است یاد بگیریم.
وزیر بهداشت افزود: هرچه برای بخش خصوصی فرصت فراهم شود، عرضه نیز بیشتر خواهد شد و این مسئله سبب کاهش قیمت و افزایش کیفیت میشود. لذا دولت و مجلس هم باید نگاهشان را به این حوزه عوض کنند و اجازه ورود بخش خصوصی را بدهند.
هاشمی با اشاره به اینکه ورود بخش خصوصی به آموزش نیز لازم است، گفت: ما حاضریم فرزندان خود را به فیلیپین، بلاروس و برخی دانشگاههای کشورهای عربنشین بفرستیم، درحالیکه این دانشگاهها در حد دانشگاه درجه 4 ما توانمندی ندارند، لذا باید اجازه دهیم بخش خصوصی در این زمینهها در کشور نیز فعالیت کند.
وی گفت: برخی میگویند که بیمارستان مدرن فقط برای پولدارهاست درحالیکه این مسئله هیچ اشکالی نداشته و همه افراد فراخور درآمد خود میتوانند از بیمارستانهای مختلف استفاده کنند، البته ما نظارت و قوه قضائیه داریم و با این سازوکارها میتوان اقدامات مناسب را انجام داد.
دیدگاه تان را بنویسید