رسوایی بزرگ در پر سرو صداترین طرح دولت
نماینده اصلاحطلب مجلس: پول طرح سلامت را به پزشکان ستاد وزارتخانه دادند یا تجهیزات وارد کردند...
روزنامه جوان: «در طرح تحول سلامت به پزشکان غیرشاغل در بیمارستانها حقوقهای زیادی پرداخت گردید و اعلام شد این پرداختیها به پزشکان در مناطق محروم صورت گرفته درحالی که برخی افراد در ستاد دانشگاه و ستاد وزارتخانه این پولها را دریافت کردند که ممکن است دو سال دیگر خود را نشان دهد»؛ اینها بخشی از سخنان علی نوبخت، نماینده اصلاحطلب و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی است که از رسوایی بزرگ نظام سلامت در دولت یازدهم و هزینه کرد به نام مناطق محروم و به کام افراد خاص در ستاد دانشگاه و وزارتخانه پرده برمیدارد. این افراد خاص، اما ظاهراً همانهایی هستند که نایب رئیس مجلس از آنها به گردن کلفتها تعبیر کرده و گفته بود سود اعتبارات سلامت در جیب گردن کلفتها میرود. حالا بهتر میتوان دریافت گردن کلفتهایی که وزیر بهداشت دولت اصلاحات از آنها نام میبرد چه کسانی هستند. در روزشمار پایانی دولت یازدهم انگار طرح تحول سلامت منتقدان تازهتر و جدیتری پیدا کرده است. اصلیترین منتقد این طرح و کسی که از ابتدا معتقد بود طرح تحول سلامت خلاف قانون، غیر علمی و غیر کارشناسی است مسعود پزشکیان وزیر بهداشت دولت اصلاحات و نایب رئیس فعلی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس است. وی در انتقاد از عملکرد وزارت بهداشت در اجرای طرح تحول سلامت گفته بود: «در حال حاضر پولی که در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته باید به طرف مناطق محروم و حاشیهها برود، اما در عمل چنین اتفاقی نیفتاده است. ما میگوییم قانون اجرا شود، اینکه این پول را خرج کردند و یک عده دارند خیرش را میبرند بحثی نیست، ولی یک عده آدمهای گردنکلفت هم هستند که بیشتر دارند خیر میبرند. حرف ما این است که پول را در چارچوب قانون هزینه کنند.»
این بار، اما علی نوبخت رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به جرگه منتقدان طرح تحول پیوسته است. با بازخوانی نظرات این نماینده مجلس میتوان گفت: مواضع وی اغلب اوقات در حمایت از وزارت بهداشت و طرح تحول سلامت بوده است، همچنانکه هم اکنون نیز معتقد است اکنون وضعیت به گونهای نیست که بتوان از طرح تحول سلامت عقبگرد کرد چراکه مردم نباید ناامید شوند. اکنون طرح تحول ضرورتی است که همگان باید به آن کمک کنیم. با وجود این، اما انگار واقعیتهای پشت پرده طرح تحول سلامت آنقدر آشکار شده که این نماینده مجلس را هم مجاب کرده به جمع منتقدان این طرح بپیوندد. آنطور که رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس روایت میکند قرار بود درمان در دولت یازدهم رایگان شود. وی با تأکید بر اینکه آغاز به کار طرح تحول سلامت از ابتدا با پشتکار و تلاش تعدادی از همکاران ما شروع شد، میافزاید: سُکان کشتی این طرح به دست همکارانی داده شد که متوجه شدیم این کشتی را به این طرف و آن طرف میکوبند و نتوانستیم به آنچه مدنظر بود دست یابیم.
از نگاه نوبخت درمان امری استراتژیک است، اما دوستان وزارت بهداشت به دلیل کم تجربگی این طرح را بدون انجام پایلوت و با عجله در سراسر ایران و برای افراد فقیر و غنی به طور یکسان به اجرا درآوردند. این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه چند ماه ابتدایی اجرای طرح تحول سلامت، ماه عسل وزارت بهداشت بود، میافزاید: در این مدت مسئولان این وزارتخانه هرکاری دلشان خواست انجام دادند که یکباره متوجه شدیم اگر با همین روش پیش بروند طرح تحول نظام سلامت با مشکل مواجه خواهد شد. من تذکر دادم که خزانه تحمل چنین فشار مالی را ندارد و ادامه چنین روندی ما را به سرنوشت یارانهها مبتلا میکند. از نگاه وی اینکه به تمام ایرانیان اعم از دارا و فقیر یا ساکن ایران ودیگر کشورها اعلام کنیم هرکاری دلتان خواست در مرکز فوق تخصصی انجام دهید و اگر هم نیاز به وسایل مصرفی گران بود وزارت بهداشت اعتبارات آن را در اختیار قرار خواهد داد، اقدام نادرستی بود. وزارت بهداشت اقدام به سطح بندی خدمات و نظام ارجاع و استفاده از پزشک خانواده نکرد و سازمان تأمین اجتماعی و سازمان بیمه سلامت را نیز در اختیار نداشت.
نوبخت تصریح میکند: از سویی دیگر جریاناتی نیز به راه افتاده بود که اقدامات غیرضروری در بیمارستانها از جمله آن بود، به عنوان مثال مطالعات نشان داد پزشکی که در سه ماه در یک بیمارستان سه زانو عوض میکرد حال با توجه به عدم نظارت کافی در بیمارستانها در مدت یک ماه هشت زانو عوض کرده بود که پول این پروتزهای گران باید از خزانهای پرداخت میشد که نمیتوانست ۱۰۰ هزارتومان به حقوق یک بازنشسته علوم پزشکی اضافه کند. این نماینده مردم در مجلس دهم، میافزاید: وزارت تعاون پولی را مخفی نکرده بود، سازمان تأمین اجتماعی به ما ثابت کرد نه تنها ۹ بیستوهفتم سلامت کارگران را پرداخت کرده بلکه به جهت هزینههای زیاد مجبور شد از جاهای دیگر این کسریها را جبران کند.
به گفته نوبخت بر اساس اطلاعات مرکز پژوهشها ۱۵ درصد اعتبارات طرح تحول سلامت در پرداخت به پزشک و پرستار و ۸۵ درصد آن صرف واردات و تجهیزات پزشکی و دیگر کارها شده است آن هم در شرایطی که بر اساس اقتصاد مقاومتی امکان استفاده از تولیدات داخلی نیز وجود دارد. وی تأکید میکند: در بررسیها معلوم شد که در سازمان غذا و دارو در یکسال اول طرح تحول سلامت ۹۰۰ میلیارد تومان سوبسید دارو داده شد که در سال بعد با نظارت سازمان برنامه و بودجه به ۶۰ میلیارد تومان تقلیل یافت. رئیس کمیسیون بهداشت مجلس از واقعیتدیگری در طرح تحول پرده بر میدارد که از رسوایی بزرگ حکایت دارد. وی میگوید: «در طرح تحول سلامت به پزشکان غیرشاغل در بیمارستانها حقوقهای زیادی پرداخت گردید و اعلام شد این پرداختیها به پزشکان در مناطق محروم صورت گرفته درحالی که برخی افراد در ستاد دانشگاه و ستاد وزارتخانه این پولها را دریافت کردند که ممکن است دو سال دیگر خود را نشان دهد، البته اکنون دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور ورود پیدا کرده تا به این موارد رسیدگی کنند.»
مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی هم معتقد است، با توجه به اینکه دولت در حال حاضر قادر نیست، پول بسیاری از اقشار جامعه از جمله معلمان و بازنشستگان را بپردازد، روند پرداخت در کشور ما باید جراحی شود. از نگاه پزشکیان طرح تحول شکافی عمیق میان پزشکان و سایر کارکنان نظام سلامت ایجاد کرده و بیعدالتی به ناآرامی و ناآرامی به بیثباتی منجر خواهد شد، در نتیجه برای جلوگیری از این پیامدهای ناگوار طرح تحول سلامت باید مورد جراحی قرار بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید