بازار مسکن و نوسانات آن به ساحل آرامش خواهد رسید؟ / فعالان بازار چه میگویند؟ /کدام واحدها مشتری بیش تری دارند؟
این یک واقعیت تلخ است و چاره دیگری نیست، اما باید اعتراف کرد که در شرایط کنونی اقتصادی، خانهدار شدن در تهران تبدیل به امری بس دشوار شده است. بر اساس گزارشهای رسمی قیمت میانگین هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در آبانماه به ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسیده است. این قیمت رشد ۹۱.۵ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. این در حالی است که افکارعمومی انتظار دارد با کاهش نسبی قیمت دلار در هفتههای اخیر قیمت خانه نیز کاهش یابد.
روزنامه صبح نو: این یک واقعیت تلخ است و چاره دیگری نیست، اما باید اعتراف کرد که در شرایط کنونی اقتصادی، خانهدار شدن در تهران تبدیل به امری بس دشوار شده است. بر اساس گزارشهای رسمی قیمت میانگین هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در آبانماه به ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسیده است. این قیمت رشد ۹۱.۵ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. این در حالی است که افکارعمومی انتظار دارد با کاهش نسبی قیمت دلار در هفتههای اخیر قیمت خانه نیز کاهش یابد.
قیمت مسکن از اوایل امسال شاهد رشدی چند برابری نسبت به سال گذشته بوده است. این رشد آنچنان سریع و ناگهانی بود که بسیاری از افرادی را که در آستانه خانهدار شدن بودند از این آرزو دور کرد. همچنین به دنبال گران شدن قیمت آپارتمان در شهر بهای اجاره هم بالا رفت به طوری که بسیاری از مستأجران مجبور شدند در مناطق دیگر شهر با قیمت پایینتر به دنبال مورد اجاره خود باشند. در این حوزه نیز آمار موجود نشان میدهد شاخص کرایه مسکن در شهر تهران در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۱۷ درصد افزایش یافته است. حتی کار به قدری بالا گرفت که برخی از اجارهنشینان به شهرهای اطراف تهران مهاجرت کردند چراکه قدرت اجارهخانه در پایتخت را نداشتند. همه این اتفاقات موجب شد در برابر افزایش ماهانه قیمت در تهران تعداد معاملات صورت گرفته نیز کاهش یابد. تعداد معاملات صورت گرفته در آبانماه امسال ۶ هزار ۹۰۰ فقره بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش ۵۳.۶ درصدی را نشان میدهد.
بازار به کدام سمت میرود؟ در هفته گذشته قیمت دلار با توجه به سیاستهای اتخاذ شده از سوی بانک مرکزی شاهد کاهش بود و موجب شد تا دلار در کانال ۱۰ هزار تومان قرار بگیرد. کاهش قیمت دلار این توقع را در بین مردم به وجود آورده است که قیمت اقلام و کالاهای ریز و درشت و از جمله مسکن کاهش یابد. این در حالی است که شواهد نشان میدهد در صورت تثبیت قیمت دلار در شرایط فعلی قیمت مسکن کاهش نخواهد یافت بلکه بیشتر از مقدار فعلی نخواهد شد. رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه معتقدم تلاطم بازار مسکن در حال فروکش است، به «ایسنا» گفته است: «اگر به تجربه سال ۱۳۹۱ دقت کنیم سه برابر شدن قیمت ارز به ایجاد شوک قیمتی و افت معاملات در بازار مسکن منجر شد، اما بعد از مدتی وضع به حالت عادی برگشت. در حال حاضر نیز همان اتفاق تکرار شده و انتظار داریم در ماههای آینده اوضاع بهتر شود.» آقای مصطفیقلی خسروی ادامه داد: «از انتهای سال گذشته مردم سپردههای خود را از بانک بیرون کشیدند و به خرید ارز، طلا و مسکن رو آوردند. در این مقطع زمانی برخی سرمایهگذاران به قصد فروش یا اجاره اقدام به خرید مسکن کردند. اما هماکنون آن تب و تاب خوابیده و بازار به مصرفکنندگان واقعی رسیده و پیشبینی این است که بازار ملک تا پایان سال به ثبات قیمتی برسد و احتمال افزایش قیمتها بعید است. سپس متقاضیان واقعی به تدریج وارد بازار مسکن میشوند.» این در حالی است که برخی از کارشناسان افزایش تسهیلات خرید مسکن را گامی برای ارتقای قدرت مردم در خرید مسکن و خروج از وضعیت فعلی میدانند.
فعالان بازار چه میگویند؟ با وجود اظهارات کارشناسان و مسوولان اتحادیه املاک باید برای دریافت اطلاعات میدانیتر به سراغ مشاوران املاک سطح شهر نیز رفت. آقای سیدمحسن طباطبائی، یکی از مشاوران املاک در منطقه ۱۱ تهران درباره قیمت آپارتمان نوساز در این منطقه و محلههای امیریه و منیریه به «صبحنو» میگوید: «در حال حاضر قیمت آپارتمان نوساز در محلههای منیریه و امیریه ۱۱ تا ۱۴ میلیون تومان و با توجه به موقعیت ملک و امکانات در نوسان است. قیمت آپارتمان چندساله نیز به ازای هر سال ساخت حدود ۲۰۰ هزار تومان کمتر از این مقدار است.» وی درباره میزان خرید و فروش و معاملات نهایی شده در این بازار میگوید: «در حال حاضر تعداد معاملات بسیار کم شده است. چراکه نقدینگی مردم پاسخگوی خرید آپارتمان با این قیمتها نیست. برخی هم هستند که تلاش میکنند با هر وام و قسطی و فروش داراییهای دیگر خود ملکی را برای خود تهیه کنند. در مقابل هم برخی پول آوردهای دارند که اصلاً به قیمت هرمترمربع توجهی ندارند و فقط میخواهند آپارتمانی را بخرند.» او درباره برخی اظهارات درباره دلالبازی در بازار میگوید: «حقیقت اینکه ما خیلی به این مسأله توجه نداریم و متوجه نمیشویم چراکه احتمال دارد فردی امروز در بنگاه ما معاملهای را انجام دهد و حتی چند روز یا چند ماه بعد در بنگاه دیگری برای فروش عرضه کند.» او درباره پیشبینی قیمت آپارتمان در بازار فعلی نیز میگوید: «بعید است که قیمت ملک پایین بیاید. نکته اول اینکه در لوازم مورد نیاز برای ساخت و ساز تنها آهن با کمی کاهش قیمت مواجه بوده است. بقیه مصالح ساختمانی و ابزارآلات مورد نیاز نه تنها پایین نیامدهاند حتی قیمتشان بالاتر هم رفته است. این را هم در نظر بگیرید که ساخت یک ساختمان چهار طبقه به طور میانگین دو سال تا تحویل نهایی زمان نیاز دارد. نکته دیگر اینکه شاهد کمبود در عرضه آپارتمان نوساز هستیم. این درحالی است که مجوزهای صادره از سوی شهرداری هم کم شده و حتی گفته میشود شهرداری دیگر جواز چهار طبقه بیشتر صادر نخواهد کرد. همه این اتفاقات موجب میشود که قیمتها کاهش نیابد.»
بازاری که هنوز مشتری دارد در هشت ماه ابتدای امسال ۹۱ هزار و ۱۰۰ واحد مسکونی در تهران معامله شده است که کاهش حدود ۲۰ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد. در این تعداد واحدهای با عمر کمتر از پنج سال ساخت حدود ۴۴ درصد از معاملات را به خود اختصاص دادهاند. توزیع شمار معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در آبانماه نشان میدهد از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه پنج با سهم ۷/۱۵ درصدی از کل معاملات، بیشترین قراردادهای مبایعهنامه را به خود اختصاص داده است، مناطق دو و چهار به ترتیب با سهمهای ۴/۹ و ۸/۸ درصد در رتبههای بعدی قرار گرفته اند.
دیدگاه تان را بنویسید