روزانه چقدر ارز مسافرتی از کشور خارج می‎شود؟

کد خبر: 708870

سمیعی گفت: همین الان به سپرده شما در هر بانکی به صورت روزشمار حدود ۲۰ درصد و حتی بالاتر سود تعلق می گیرد در حالیکه بالاترین نرخ بهره ای که در آمریکا پرداخت می شود حدود ۵ درصد است.

نسیم آنلاین: اصغر سمیعی کارشناس بازار ارز و رئیس اسبق کانون صرافان درباره تغییرات نرخ ارز در بازار گفت: قیمت جهانی یورو از نوروز تا به امروز چیزی حدود ۱۰ درصد افزایش داشته که دلیل اصلی این افزایش مربوط به نرخ برابری جهانی یورو است. از طرف دیگر چون عرضه یورو اسکناس در بازار توسط بانک مرکزی صورت نگرفته وباید توسط دست ها و منابع دیگری انجام شود همین امر باعث افزایش کارمزد و به تبع آن افزایش قیمت یورو شده است. وی افزود: از این رو قیمت یورو در حال حاضر از قیمت متعارف آن بالاتر است. برای مثال اگر قیمت دلار ۳۸۲۰ تومان باشد با ضرب آن در نرخ برابری جهانی آن در این لحظه باید قیمت یورو ۴۵۲۰ تومان باشد اما در اثر همین مسائلی که ذکر کردم نرخ فعلی یورو مقداری بالاتر است.

سمیعی با اشاره به این موضوع که قیمت دلار با افزایش چندانی مواجه نبوده خاطرنشان کرد: اگر هم افزایشی بوده به نظرم متعادل بوده است به نحوی که اگر بخواهیم از اول سال جاری هم محاسبه کنیم افزایش قیمت دلار کمتر از تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی بوده است. ضمن اینکه نباید همیشه به بالارفتن قیمت دلار به عنوان یک امر نامبارک نگاه کنیم چرا که همین افزایش نیز ممکن است سودهایی برای کشور و صادرکنندگان ما داشته باشد.

این کارشناس بازار ارز درباره خواسته یا ناخواسته بودن این افزایش و دلایل آن از جمله تحریم های جدید آمریکا اظهار داشت: کلا من معتقد نیستم تحریم ها بتواند تاثیرچندانی بر نرخ دلار داشته باشد اگر هم تاثیری داشته باشد تاثیرات و تبعات تحریمی که امروز صورت می گیرد به شرط استمرار ۵ سال آینده مشاهده می شود همانطور که اگر تحریمی برداشته شود چند سال طول می کشد تا نتایج مثبت آن مشخص شود. وی ادامه داد: بنابراین موضوع تحریم ها و تاثیر آن برنرخ ارز در روزهای گذشته بیشتر روانی بوده که جلوی آن هم با تزریق منابع از سوی بانک مرکزی گرفته شده و می شود. رئیس اسبق کانون صرافان اظهار داشت: باید توجه داشت اگر قیمت بازار آزاد با قیمتی که دلار توسط منابع رسمی تزریق می شود تفاوت زیادی داشته باشد رانتی در این میان ایجاد شده است و باید مراقب بود. ولی اگر دیدیم چندان فرقی نمی کند و چیزی حدود نیم در صد تا یک درصد تفاوت وجود دارد می توانیم این رقم را به عنوان کارمزد و ... در نظر بگیریم و بگوییم رانتی وجود ندارد. وی درباره شرایط فعلی تصریح کرد: به نظرم در شرایط موجود، این رانت وجود ندارد و قیمت دلار بازار با دلار دولتی تفاوت چندانی با هم ندارند. سمیعی با اشاره به این موضوع که ایجاد این رانت در وهله اول به نفع دلالان و توزیع کنندگان ارز است به قدس آنلاین گفت: زمانی بود که بین قیمت بانک با قیمت بازار حدود ۱۰۰ تومان اختلاف وجود داشت که این موضوع رانت جدی را ایجاد می کرد. وی در ادامه افزود: رانت، رانت است و فرقی نمی کند صراف یا دلال از این رانت بهره مند شوند بلکه ماهیت وجود رانت برای اقتصاد مضر است.

این کارشناس بازار ارز درباره وضعیت یورو خاطرنشان کرد: البته موضوع رانت تا حدودی در یورو وجود دارد و دلیلش هم این است که اسکناس یورو به طور رسمی توزیع نمی شود و این موضوع را در اختیار بازار گذاشته است، البته در بازار هم صرفا عده خاصی این کار را می کنند و ممکن است سودهایی برایشان ایجاد شود.

سمیعی درباره قرار داشتن در زمان موسم حج و تاثیر آن بر افزایش نرخ ارز گفت: من این موضوع را چندان موثر نمی دانم چرا که اولا بانک مرکزی به هر حاجی رقمی حدود ۳۰۰ دلار می دهد ضمن اینکه حاجیان نیز چندان به دنبال خرید و این مسائل نبوده و هدف از سفر چیز دیگری است. رئیس پبشین کانون صرافان با اشاره به خروج سالیانه ۲۰ میلیارد دلار ارز مسافرتی از کشور خاطرنشان کرد: ارزی که به سفر حج تعلق می گیرد یک هزارم این رقم هم نیست بنابراین خیلی نمی توان گفت این موضوع بر افزایش نرخ ارز موثر باشد. اما مسئله این است که اگر ما بخواهیم در این ۲۰ میلیارد صرفه جویی کنیم خیلی راحت می توان با بالا بردن عوارض خروج از کشور این ۲۰ میلیارد را به ۱۰ یا حتی ۵ میلیارد دلار رساند. وی در پاسخ به این سوال که عده ای وجود چنین رقمی را واقعی نمی دانند اظهار داشت: این رقم ۲۰ میلیارد دلار کاملا موثق است برای مثال اگر شما تعداد پروازهایی که ما به خارج از کشور داریم را مورد بررسی قرار دهید و به طور متوسط فرض کنیم هر مسافری که به خارج از کشور سفر می کند فقط دو هزار دلار از کشور خارج کند می توان گفت روزی ۶۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج می شود.

این کارشناس بازار ارز درباره روند نرخ ارز در کوتاه مدت و بلند مدت تصریح کرد: به نظر بنده اگر تصمیم مقامات اقتصادی کشور آین باشد که قیمت دلار طبق مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام معادل تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی افزایش یابد این امر مبارک و صحیح و منطقی خواهد بود.
همین الان به سپرده شما در هر بانکی به صورت روزشمار حدود ۲۰ درصد و حتی بالاتر سود تعلق می گیرد در حالیکه بالاترین نرخ بهره ای که در آمریکا پرداخت می شود حدود ۵ درصد است. وی ادامه داد: این ۱۵ درصد باید خودش را در جایی نشان دهد، در واقع باید هر روز که ما می خوابیم و از خواب بلند می شویم چیزی حدود ۲۰ ریال به قیمت دلار افزوده شود تا بتواند این تفاوت نرخ بهره را جبران کند وگرنه هر کسی به دنبال این می رود که با ۵ درصد بهره از آمریکا پول قرض کرده و با سپرده گذاری در بانک های ما بالای بیست درصد سود دریافت و این مابه التفاوت را در جیب بگذارد.

سمیعی با اشاره به نرخ ارز در سال های ابتدایی انقلاب خاطرنشان کرد: اول انقلاب نرخ ارز حدود ۷ تومان بود پس معلوم می شود حتی ثابت نگه داشتن نرخ ارز در کشور موفق نبوده است کما اینکه امکان عملیاتی شدن هم نداشته، تنها اتفاقی که می افتد این است که ما تا جایی که توان داریم دست مان را روی فنر قیمت ها می گذاریم اما این فنر آنقدر فشار می آورد که دستمان خسته شده و این فنر جهش میکند و یکباره شاهد افزایش های دو تا سه برابری قیمت ارز خواهیم بود. وی در خاتمه گفت: همین موضوع باعث شد نرخ ارز در سال های ۸۹ تا ۹۱ یکباره سه برابر شود، متاسفانه به نظر می رسد در طول چهار سال دولت یازدهم هم این فنر همچنان کم یا زیاد در حال جمع شدن بوده باشد و در هر حال قیمت به معنی علامت است و باید دقت شود علامت اشتباه به مردم ندهیم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

تازه های سایت