۸ مقصد اصلی قاچاق در کشور
رهبر معظم انقلاب مردادماه امسال در دیدار با هزاران نفر از اقشار مختلف مردم از استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، لرستان، کرمانشاه، اردبیل و آذربایجان غربی عنوان کردند: به مسوولان گفتهام وقتی جنس قاچاق پیدا میکنید، جلوی همه آتش بزنید.
روزنامه صبح نو: رهبر معظم انقلاب مردادماه امسال در دیدار با هزاران نفر از اقشار مختلف مردم از استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، لرستان، کرمانشاه، اردبیل و آذربایجان غربی عنوان کردند: به مسوولان گفته ام وقتی جنس قاچاق پیدا می کنید، جلوی همه آتش بزنید.
رهبر معظم انقلاب با اشاره به دغدغه ایشان نسبت به معیشت مردم، فرمودند: کار کارگر ایرانی را ترویج کنید. بنده به معیشت مردم خیلی فکر می کنم و دغدغه مندم؛ هر چه بررسی می کنم راه حلی جز تکیه به مسائل داخلی ندارد. اینکه هی تجار خارجی بیایند تاکنون بی نتیجه بوده. اگر کاری هم بکنند در جهت تسلط بر بازار است که به ضرر ماست.
روز گذشته آقای امین دلیری؛ مدیرعامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی اعلام کرد: با وجود افزایش ظرفیت انبارها به سه برابر، اما همه انبارها از کالای قاچاق کشف شده پر بوده و دیگر فضایی برای دپو نمانده است.
دلیری گفت: جمع کل فروش ۱۰ ماهه نیز ۱۴۵۵ میلیارد ریال معادل ۵۴ درصد رشد نسبت به سال قبل بود، ولی با این حال انبارها مملو از کالای قاچاق تعیین تکلیف نشده است.
وی اتصال به سیستم یکپارچه تبادل اطلاعات را باعث متوقف شدن بیش از ۹۰ درصد قاچاق کالا از مبادی رسمی دانست و افزود: به دلیل حجم زیاد کالای قاچاق، انبارهای سازمان ۳ برابر شده و در حال حاضر بیشترین میزان کالای قاچاق در هرمزگان، فارس، بوشهر، تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی، ارومیه و کردستان وجود دارد.
دلیری تعداد پرونده های تشکیل شده در ۱۰ ماهه اول امسال را ۱۶ هزار و ۴۲۸ مورد اعلام کرد و گفت: این تعداد در سال ۹۴، ۷ هزار و ۷۳۶ مورد، در سال ۹۳ به میزان ۲ هزار و ۱۸۴ پرونده و در سال ۹2 نیز ۴۴۹ پرونده بود، همچنین میزان قاچاق میوه در سال جاری به طور چشمگیری کاهش یافته است.
مدیرعامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی با بیان این که قاچاق کالا در سال ۹۵ فشار زیادی به عملکرد سازمان وارد کرد، افزود: در سال ۹۴ به میزان ۲ هزار و ۹۵۶ میلیارد ریال عملیات فروش داشتیم که نسبت به سال ۹۳ دارای ۱۹ درصد رشد بود.
وی ادامه داد: هزار و ۴۳۴ میلیارد ریال اموال غیرمنقول در سال ۹۴ فروخته شد که ۹۱ درصد رشد دارد، جمع کل فروش نیز ۴ هزار و ۳۹۰ میلیارد ریال بود. در ۱۰ ماهه امسال هزار و ۸۶ میلیارد ریال اموال منقول و ۳۶۸ میلیارد ریال غیرمنقول فروخته شد که ۵۴ درصد رشد نشان می دهد.
دلیری جمع کل فروش اموال منقول و غیرمنقول در ۱۰ ماهه ابتدای امسال را هزار و ۴۵۵ میلیارد ریال اعلام کرد. مدیرعامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی اظهارداشت: به زودی دو محموله ۴۰۰ و ۶۰۰ میلیارد ریالی قاچاق فروخته می شود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر، 84 خودروی سواری خارجی لوکس از جمله پورشه متروکه شده که مالکان آنها برای تعیین تکلیف اقدامی نکرده اند.در عین حال از ۲۸ پورشه قاچاقی که به مزایده گذاشته شد فقط دو مورد به ارزش 5/4 میلیارد تومان فروخته شد.
با این حال، مسعود کرباسیان، رییس کل گمرک ایران معتقد است: امروز هوشمندسازی امور گمرکی بلای جان قاچاقچیان و متخلفان شده و باید در مبارزه با کم اظهاری و اظهار خلاف واقع به سمتی برویم که گمرک اطلاعات درستی از منشأ دریافت و پس از انجام تشریفات گمرکی این اطلاعات را براساس سیستم هوشمند کدگذاری کالایی به بعد از گمرک انتقال دهد.
پیش از این حجم کل قاچاق انجام شده در کشور طی سال گذشته 5/15 میلیارد دلار اعلام شده بود که به عقیده مقامات گمرکی 9 میلیارد دلار آن از مبادی غیررسمی و ناشناس بوده و 5/6 میلیارد دلار از طریق مبادی رسمی کشور صورت گرفته است.
اما سؤال این است که چه کسانی و از چه طریقی می توانند 5/6 میلیارد دلار کالا و جنس قاچاق را از طریق مرزهای رسمی و گمرکات وارد کشور کرده، در بازار به فروش برسانند و به تولید داخلی ضربه بزنند؟ آیا با ضعف قوانین مواجه ایم و یا ضعف در اجرا؟
آیا قاچاقچیان افردی را در مبادی ورودی کشور دارند که به آنها در خروج کالای قاچاق کمک رسانی می کنند؟ قاچاق کالا به کشور چقدر از اشتغال موجود را نابود کرده و چه تعداد خانواده را از نان حلال خوردن انداخته است؟ علت ورود حجم عظیم و میلیارد دلاری قاچاق به کشور از زمین و هوا چیست و قاچاقچیان چه اهدافی را دنبال می کنند؟ آیا تنها هدف سودجویی بوده و یا اهداف پشت پرده دیگری مانند ضربه زدن به اقتصاد کشور و فلج کردن تولیدات داخلی نیز در این بخش مطرح است؟
آمار جالب توجه دیگری که از سوی مدیرعامل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی ارائه شده مربوط به تعداد پرونده های تشکیل شده در رابطه با قاچاق در سال های گذشته است. وی اعلام کرده تعداد پرونده های قاچاق از ۴۴۹ مورد در سال ۹۲ به 16 هزار و 428 مورد در سال جاری افزایش یافته است؛ بنابراین در یک دوره ۳ ساله بر تعداد پرونده های قاچاق 5/36 برابر افزوده شده است!
هرچند بخشی از این جهش چشمگیر و در عین حال نگران کننده از تشکیل پرونده های قاچاق به کشور را می توان به الکترونیکی شدن اقدامات، یکپارچه شدن سامانه های نظارتی، فعال سازی سامانه جامع گمرکی و تشدید نظارت در مبادی ورودی ربط داد، اما تشکیل حدود ۱۷ هزار پرونده قاچاق کالا به کشور، زنگ خطری جدی برای تهدید تولید ملی و اشتغال تلقی می شود.
از سویی این معما همچنان بی پاسخ مانده که چگونه باید پذیرفت دست کم ۴۰ درصد از کل قاچاق کشف شده در کشور از طریق مبادی رسمی وارد می شوند. چه کسانی در مبادی رسمی قدرت عبور دادن کانتینرهای قاچاق به داخل کشور را دارند که تا امروز شناسایی نشده اند؟
همچنین این سؤال نیز مطرح است که برخی قاچاقچیان در لباس واردکننده، با چه امیدواری و اطمینانی ده ها کانتینر کالای قاچاق را از طریق مبادی رسمی وارد کشور می کنند؟ هر چند بخشی از این گونه اقدامات شناسایی می شود، ولی دست کم می توان گفت بخش قابل توجهی از قاچاق همچنان از مرزهای رسمی وارد کشور شده و می شود که ردی از آنها به دست نیامده است؛ البته طرح این ابهامات و سؤالات هرگز منکر تلاش های شبانه روزی ماموران گمرک و مسوولان مبارزه با قاچاق کالا و ارز نبوده و نخواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید