خبرگزاری ایسنا: پیشنهاد فریز نفتی در حالی از سوی عربستان مطرح شد که ایران نه تنها قصد ندارد میزان تولید خود را کاهش دهد، بلکه اصرار دارد به جایگاهی که در زمان قبل از تحریم داشت بازگردد.
البته برخی کارشناسان عقیده داشتند ممکن است طرح فریز نفتی باعث بالا رفتن قیمت نفت و از بین رفتن مازاد تولید نفت اوپک شود، اما از آنجایی که در حال حاضر تولید عربستان حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ بشکه در روز و تولید ایران حدود سه میلیون و ۷۰۰ بشکه در روز است و با توجه به توانایی و ظرفیت ایران در تولید بیشتر نفت، از آنجایی که عربستان هیچ تعهدی مبنی بر کاهش تولید خود ارائه نکرده است، ممکن است این طرح در نهایت به ضرر ایران تمام شود. هر چند برخی سران کشورهای شرکت کننده در پانزدهمین مجمع بینالمللی انرژی، از جمله وزیر نفت کشورمان تاکید کردند که نشست مذکور فقط یک نشست مشورتی است، اما با توجه به طرح پیشنهاد فریز نفتی، همواره این گمان وجود دارد که ممکن است تصمیم گیری نهایی درمورد طرح فریز نفتی در مذاکرات کشورهای نفتی که قرار است امروز در حاشیه این نشست برگزار شود، صورت بگیرد.
اصرار ایران برای افزایش تولید نفت
این مباحث در حالی مطرح میشود که طبق گزارش برخی رسانههای خارجی، بیژن زنگنه طی سخنانی اعلام کرده است که ایران آمادگی توافق در زمینه فریز نفتی در الجزایر و برنامهای برای رسیدن به این توافق در این دو روز ندارد و به مشورت بیشتری در این زمینه نیاز است.توافق برای فریز عرضه نفت به بازار جهانی در نشست پیش روی اوپک در روز ۳۰ نوامبر سال جاری که در وین اتریش برگزار می شود، ممکن خواهد بود.
وی تاکید کرده مذاکرات در الجزیره به نوعی مشورتی و تبادل نظر غیر رسمی است و ایران برای رساندن سطح تولید نفت خود به زمان پیش از تحریمها سرمایهگذاری کرده است.به زودی نتایج این سرمایهگذاریها وارد مدار خواهد شد و تولید نفت ایران به چهار میلیون بشکه در روز میرسد.
تاکید افزایش تولید نفت ایران توسط وزیر نفت کشورمان در شرایطی است که طبق اخبار رسانههای خارجی اوپک در نظر دارد امروز بسته پیشنهادی را که کشورهای تولیدکننده نفت را مجبور میکند تا یک میلیون بشکه نفت خود را در مدت یک سال کاهش دهند، مطرح کند که در این میان سهم عربستان کاهش ۴۰۰ هزار بشکهای و سهم ایران کاهش ۱۰۰ هزار بشکهای است. آمادگی عربستان برای پذیرش مستثنی شدن ایران از برنامه محدودیت عرضه نفت با این وجود وزیر نفت عربستان از آمادگی این کشور برای پذیرش مستثنی شدن ایران از برنامه محدودیت عرضه نفت، خبر داد که این مسئله، امیدواریها را به دستیابی اوپک به توافق برای تثبیت بازار، افزایش داد.
خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان، در حاشیه اجلاس مجمع بینالمللی انرژی در الجزایر، موضعی منعطفتر نسبت به گذشته اتخاذ کرده و گفته است ایران، لیبی و نیجریه باید بتوانند با حداکثر ظرفیت معقول خود تولید کنند.
وی پس از دیدار دو جانبه با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، که به وساطت روسیه برگزار شده بود، گفت: شکاف میان کشورهای عضو اوپک درباره سطح مطلوب برای تثبیت عرضه نفت، کمتر میشود؛ دیدگاهها در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند.
وزیر انرژی عربستان با تأیید دیدگاه زنگنه درباره این که برنامهای برای امضای توافق در نشست مشورتی اوپک در الجزیره وجود ندارد، اعلام کرد نشست امروز تنها برای همفکری است و توافقی از آن به دست نمیآید.
البته الفالح با اذعان همچنان به تحمیل برخی محدودیتها به تولید نفت در ایران در سالهای اخیر، خواستههای پیشین عربستان درباره تثبیت تولید نفت ایران در سطح کنونی را تکرار کرد. با توجه به اظهار نظرهای مسئولین کشورهای مختلف، باید دید این با دست و با پا پیش کشیدنهای عربستان تا کجا ادامه خواهد داشت و آیا ایران میتواند به خواسته خود در زمینه میزان تولید نفت نائل شود یا خیر.
دیدگاه تان را بنویسید