جرثقیل های سقفی را بهتر بشناسیم
در نامگذاری عمومی حتی تاور کرین ها که از آنها برای لیفتینگ بار در ارتفاعات بسیار زیاد استفاده می شود را نیز جرثقیل می نامند اما جرثقیل که با نام Hoist خوانده می شود در واقع ابزاری کارگاهی از نوع اتصال سقفی می باشد که از آن برای لیفتینگ و انتقال بار اغلب در ارتفاعات کم تا 9 متر استفاده می شود هر چند که بالابر های ساختمانی که از آنها برای انتقال مصالح نیز استفاده می شود و حتی وینچ ها را نیز گاهی تحت نام جرثقیل مورد استفاده قرار می دهند.
جرثقیل ها در انواع مختلفی تولید می شوند که اغلب بر حسب نیروی محرکه آنها به دو دسته جرثقیل سقفی برقی و جرثقیل سقفی دستی قابل دسته بندی هستند. هر دو نوع جرثقیل نام برده شده دارای اتصال سقفی بوده و در تناژ های مختلفی از 0.5 تن الی 35 تن تولید می شوند. جرثقیل برقی خود دارای یک زیر شاخه دیگری نیز است که در برخی از انواع آن از سیم بکسل بعنوان اتصال استفاده شده و به جرثقیل برقی سیم بکسلی شهرت دارد و برخی دیگر از انواع آن دارای اتصال زنجیر بوده و به جرثقیل برقی زنجیری شناخته می شود.
قابلیت لیفتینگ جرثقیل ها اغلب با سرعت عملکرد آنها نسبت عکس دارد بدین معنا که با افزایش توان و ظرفیت لیفتینگ جرثقیل سقفی بر حسب تن سرعت لیفتینگ در آنها کاهش پیدا می کند. البته جرثقیل های سقفی برقی گاهی دارای گیربکس بوده و بصورت دو سرعته نیز تولید می شوند که دارای قیمت بسیار بالایی بوده و تنها کاربری آنها در صنایعی خاص توجیه اقتصادی پیدا می کند. از معتبر ترین برند های تولید کننده جرثقیل برقی دو سرعته برند الفانت ژاپن می باشد.
مقایسه انواع جرثقیل های برقی
جرثقیل های برقی را به لحاظ کارکرد و جهت حرکت نیز می توان دسته بندی نمود بدین معنا که برخی از انواع جرثقیل برقی در نقطه بالایی تنها دارای یک قلاب هوک می باشند که اتصال آنها بصورت ثابت به یک قلاب دیگر انجام شده و به جرثقیل های برقی دو کاره که تنها قابلیت لیفتینگ بار را دارند شهرت دارند. این در حالی است که بسیاری از انواع جرثقیل برقی دارای یک بلوک که به ان ترولی برقی گفته می شود می باشند که اتصال این ترولی نه بر روی قلاب بلکه بر روی ریل های سقفی صورت گرفته و به حرکت بار پس از فرایند لیفتینتگ بر روی صفحه در جهات مختلف نیز کمک می کند که به این نوع جرثقیل برقی 4 کاره گفته می شود. البته جرثقیل های برقی بصورت 6 کاره که اغلب به جرثقیل دروازه ای نیز شناخته می شود نیز تولید می شوند.
شاید مقایسه اصلی بین جرثقیل های برقی بین دو نوع زنجیری و سیم بکسلی صورت گیرد با توجه به اینکه این دو مورد عملا دارای مکانیزم کاری کاملا متفاوتی هستند. در بیان ساده باید گفت برای لیفتینگ بار از 1 الی 10 تن ترجیح به استفاده از جرثقیل های برقی زنجیری می باشد که دارای طول عمر بالاتر و دوام بهتر و هزینه های کمتری هستند و برای لیفتینگ بار از 10 الی 35 تن ترجیح به استفاده از جرثقیل های برقی سیم بکسلی می باشد.
در اتصال جرثقیل برقی سیم بکسلی اغلب در لیفتینگ از ساختار سیم بکسل 6 رشته بصورت 6X19 استفاده می شود که هم بصورت مغز فولادی و هم مغز کنفی استفاده می شوند. زنجیر اتصال جرثقیل برقی زنجیری اغلب از گرید G80 فولاد استفاده می شود که دارای تنسایل مقاومت کششی بسیار بالا، مقاومت سایشی مناسب و در کل طول عمر بسیار بالایی است.
دیدگاه تان را بنویسید