بررسی رشد و توسعه بازار خرید و فروش مسکن در شهرهای ساحلی
یکی از بزرگترین دغدغههای مردم و همینطور چالش برانگیزترین موضوعات سالهای اخیر ایران، رشد بیرویه قیمتها در حوزه خرید و فروش مسکن و به تبع آن نوسانات در معاملات بازار ملک بوده است. بر همین اساس و به گزارش خانه انزلی بررسی رشد و توسعه بازار خرید و فروش مسکن در شهرهای ساحلی نشان میدهد که دوران کرونا نه تنها مانعی برای توقف این نمودار رشد نشده، بلکه جریان تقاضا را به سمت دیگری سوق داده است.
بازار رهن و اجاره واحدهای مسکونی و تجاری نیز با یک شوک بزرگ و نگران کننده و افزایش چندین برابری اجاره بها مواجه بوده. پدیدههایی همچون گورخوابی، اجاره پشت بام و کانکس در شهرهای بزرگی همچون پایتخت نگرانی جامعه شناسان و لزوم آسیب شناسی موارد این چنین را چندین برابر کرده است.
تورم ناشی از قیمت مبادلات آپارتمان و ویلاها در شهرهای مختلف ایران، سبب رکود گسترده در این بازار شده است. سرمایهگذاران این حوزه با خیال آسوده اقدام به سرمایهگذاری نمیکنند و به تبع آن تعادل عرضه و تقاضا دچار بهم ریختگی و آشفتگی خواهد شد.
کاهش عرضه و افزایش قیمت مسکن در دوران کرونا
در شروع دوران همهگیری کرونا پیش بینی کارشناسان اقتصادی حوزه مسکن بر آن بود که با کاهش معاملات بازار مسکن و ترس و عدم رغبت مردم به جابجایی، قیمتها با کاهش چشمگیری مواجه شوند. اما به طور مثال بررسی رشد و توسعه بازار خرید و فروش مسکن در شهرهای ساحلی نشان میدهد که این پیشبینیها درست از آب درنیامدند و برخی از فروشندگان ملک بر سر قیمتهای خود ماندند و به اصطلاح تاب آوردند.
در این شرایط با کمبود عرضه به دلیل تمایل کمتر مردم به تغییر محل سکونت و خودداری از رفت و آمد به مشاورین مسکن و املاک، نمودار قیمت اجاره بها جهت تمدید اجاره نامه و یا خرید و فروش ملک به شکل غیرمنطقی صعودی شد.
نمونه؛ افزایش سرمایه گذاری ملکی در شهر انزلی
با گسترش کلانشهرها و ازدیاد جمعیت پایتخت بدون برنامه ریزی و بسترسازی لازم، چالشهای بسیاری برای ساکنین این شهرها به وجود آمده است. حمل و نقل شهری، ترافیک، بروز آلودگی هوا و به تبع آن بیماریهای تنفسی و تهدید سلامت کودکان و افراد سالخورده در کنار آن پایین آمدن قدرت خرید و یا اجاره مسکن در این شهرها، آرامش و امنیت لازم برای زندگی کم دغدغهتر را از بین برده است.
میل به مهاجرت به شهرها و استانهای دیگر کشور بسیار افزایش یافته است. سرمایهگذاران حوزه مسکن نیز با بررسی این اتفاقات تمایل بیشتری جهت ساخت و ساز و سرمایهگذاری در این شهرها پیدا کردهاند. بدیهی است با گسترش این مهاجرتها ساخت و ساز آپارتمان و نگاه به بازار مسکن در شهرهای مهاجر پذیر ایران از منطق درستتر و پیش بینی سوددهی بالاتری برخوردار خواهد بود.
در این میان شهرهای استانهای شمالی کشور و علیالخصوص شهرهای ساحلی مانند بندر انزلی که به سبب تغییرات منطقهای، استراتژیک و ویژگیهای جغرافیایی و فرهنگی خاص این شهر، مقصد مهمی جهت سکونت و سرمایهگذاری در سالهای اخیر بوده است.
همچنین با گذشت بیش از یک سال از دوران شیوع ویروس کووید 19 و ترس از ابتلا به آن، مردم رغبت بیشتری برای زندگی در شهرهای با جمعیت کمتر و مسیرهای کوتاهتر شهری که نیاز به استفاده از مترو، اتوبوسهای عمومی و ... کمتر احساس میشود، پیدا کردهاند.
قبل از این دوران نیز، شهر بندر انزلی به دلیل قرارگیری در تقسیمات طرح منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی به یک بازار هدف بزرگ برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف تجاری، کسب و کار و از همه مهمتر ملکی تبدیل شده بود. بررسی رشد و توسعه بازار خرید و فروش مسکن در شهرهای ساحلی نشان میدهد که سرمایهگذاران بسیاری زودتر از آنچه انتظار میرفت اقدام به خرید زمین، ساخت و ساز پاساژهای تجاری، هتل، مراکز تفریحی، ویلاسازی و آپارتمانسازی کرده بودند.
انزلی بازار هدف بکری است برای افرادی که سکونت در کلانشهرها و قیمتهای نجومی مسکن ادامه زندگی در این شهرها را به چالشی بزرگ برایشان تبدیل کرده است. اما باید دید این ظرفیت ساماندهی خواهد شد یا خیر!؟
روند رو به رشد و توسعه ساخت و ساز آپارتمانها با امکانات مختلف رفاهی و گاه تجهیزات پیشرفته، پیش فروش مجتمعهای مسکونی و شهرکهای ویلایی در چند سال اخیر و در شهر انزلی بی سابقه بوده است.
زیستبوم طبیعی انزلی همراه برخورداری از امکانات شهری موقعیت ویژهای جهت سکونت به این شهر داده است. وجود هم زمان تالاب انزلی که با بی توجهی در معرض آسیب جدیست، موقعیت استراتژیک بندری، مبدا و مقصد ورود و خروج کالاهای خارجی، نبود مشکل آب و گرمایش و آلودگی هوا و... هر فردی را برای انتخاب انزلی به عنوان مکانی برای زندگی ترغیب خواهد کرد. اما بی توجهی به استاندارها زندگی می تواند درآینده نیز دغدغه آفرین باشد.
دلایل رشد بازار معاملات مسکن در انزلی
اگر تیتروار و به صورت اجمالی نگاهی به دلایل سرمایه گذاری ملکی در بندرانزلی بیاندازیم تنها نام بردن از ۳ ویژگی منحصر بفرد این منطقه شمالی کافی است که متوجه شویم این موارد در مقایسه با شهرهای دیگر استانهای شمالی کشور بینظیر یا حداقل کم نظیر است.
۱. انزلی بزرگترین بندر شمال کشور
این شهر بزرگترین بندر حاشیه دریای خزر به شمار میرود. همین طور از نظر موقعیت و جایگاه در سومین رتبه بنادر ایران قرار گرفته است. همین امر به خودی خود کافی است تا این شهر را به بستری مناسب و استراتژیک و کانونی برای بازارهای منطقه بدل سازد.
بر طبق آمار رسمی سازمان منطقه آزاد تجاری انزلی سهم بازار انزلی از مصرف کنندگان این بازار چیزی در حدود 300 میلیون است.
با افتتاح مسیر راه آهن تهران- رشت- انزلی موقعیت استراتژیک این شهر چندین و چند برابر خواهد شد.
۲. تصویب طرح مناطق آزاد تجاری صنعتی انزلی
با قرار گرفتن انزلی در محدوده منطقه ازاد انزلی و قوانین مربوط به آن این شهر به یکی از امن ترین مقاصد برای ساخت و ساز ملکی تبدیل شده است. خریداران و سازندگان املاک و مستغلات به سود بسیار مناسبی در این سالها دست یافتهاند.
براساس ماده 5 قانونی مناطق آزاد معافیتهای مالیاتی و قوانین حمایتی بسیاری برای سرمایهگذاران این مناطق لحاظ شده که بیش از پیش پاسخگوی چرایی سیل سرمایهگذاران واقعی به انزلی و حومه آن است.
3. موقعیت تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی
این شهر از دیرباز به سبب پیشینه تاریخی خود و تبادلات فرهنگی که به دلیل شاهراه ورودی ایران و نامیده شدن به عنوان «دروازه اروپا» بوده، دارای فرهنگ چندملیتی و غنی است.
انزلی یک شهر توریستی و مقصد مهم گردشگری در ایران است. فرهنگ و هنر در تاریخ این شهر از جایگاه قابل تامیل و ویژهای برخوردار است.
همچنین شهر بندر انزلی به عنوان یک شهر ساحلی و امکان زندگی در مجاورت دریا، منطقه مناسبی جهت حصول آرامش , به دور از استرس مهیا خواهد کرد. بندرانزلی پرباران ترین شهر ایران است و همین امر نگرانی از بابت کمبود آب که در استانهای مرکزی و جنوبی ایران وجود دارد را مرتفع ساخته.
جمع بندی
آنچه پیداست تلورانس و تغییرات شدید قیمت در حوزه املاک است که تبدیل به چالش اساسی برای بسیاری از مردم شده و شیب صعودی این تغییرات و آمارها بسیار دور از انتظار و در برخی موارد طنزآلود است. طرح موضوع زمان انتظار خرید خانه در تهران که با شرایط و قیمتهای فعلی چیزی در حدود ۱۰۹ سال طول میکشد، در حالی که زمان خانه دار شدن در دنیا چیزی در حدود ۱۰ سال پیش بینی شده است.
اینطور که پیداست در بررسیهای انجام شده از سوی مرکز آمار ایران، گیلان در مقایسه با تهران وضعیت بهتری را پشت سر گذاشته است اما این قیاس با در نظر گرفتن سطح درامدی مردم این استان، نیاز به تحلیل شکاف بیشتری دارد. قیمت مسکن در گیلان از اردیبشهت ۹۷ تا ۹۸ رشدی برابر با ۱۱۰ درصد داشته است.
بر اساس آمارهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان، قیمت زمین و مسکن طبق آخرین اطلاعات در زمستان ۹۸، متوسط قیمت یک متر مربع زمین مسکونی کلنگی در گیلان ۷۰۰ هزار تومان و متوسط یک متر مربع زیر بنای مسکونی در استان ۲ میلیون و ۸۹۰ هزار تومان بوده است. این قیمت نسبت به سال ۹۷ چیزی در حدود ۱۱۳ درصد رشد را نشان میدهد.
همانطور که اشاره شد با گسترش کلانشهرها و ازدیاد جمعیت پایتخت بدون برنامه ریزی و بسترسازی لازم، چالشهای بسیاری برای ساکنین این شهرها به وجود آمده است. حمل و نقل شهری، ترافیک، بروز آلودگی هوا و به تبع آن بیماریهای تنفسی و تهدید سلامت کودکان و افراد سالخورده در کنار آن پایین آمدن قدرت خرید و یا اجاره مسکن در این شهرها، آرامش و امنیت لازم برای زندگی کم دغدغهتر را از بین برده است.
میل به مهاجرت به شهرها و استانهای دیگر کشور بسیار افزایش یافته است. سرمایهگذاران حوزه مسکن نیز با بررسی این اتفاقات تمایل بیشتری جهت ساخت و ساز و سرمایهگذاری در این شهرها پیدا کردهاند. بدیهی است با گسترش این مهاجرتها ساخت و ساز آپارتمان و نگاه به بازار مسکن در شهرهای مهاجر پذیر ایران از منطق درستتر و پیش بینی سوددهی بالاتری برخوردار خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید