دندان قروچه در کودکان

کد خبر: 1251605

به صدای ناملایم ساییدن یا کوبیدن دندان‌ها بهم، براکسیسم یا دندان قروچه گفته می‌شود. دندان قروچه در کودکان وقتی اتفاق می‌افتد که کودک در خواب عمیق یا تحت فشار یا استرس باشد. این مشکل در کودکان از سن سه و نیم سالگی به بعد، به دلیل رشد دندان‌ها شروع می‌شود، البته در نوزادان 5-6 ماهه به دلیل رویش دندان‌های شیری نیز ممکن وجود داشته باشد. این مشکل قبل از سن شروع مدرسه یعنی حدود 6 سالگی خود به خود برطرف می‌شود. والدینی که نگران کودکان خود هستند می‌خواهند بدانند علت دندان قروچه چیست و چه اثراتی دارد؟ چگونه دندان قروچه را تشخیص دهیم؟ درمان دندان قروچه چه روش‌هایی دارد؟ به منظور بررسی پاسخ این موارد در ادامه با ما همراه باشید.

دندان قروچه در کودکان

 

دندان قروچه چیست؟

دندان قروچه یک عمل غیر ارادی است که در خواب انجام می‌شود و بیشتر در کودکان رایج است. اما در بزرگسالان هم وجود دارد دندان قروچه یک اختلال شایع در خواب است. به سایش دندان‌ها و روی هم فشار دادن آن‌ها دندان قروچه گفته می‌شود و در افراد پرخاشگر بیشتر مشاهده می‌شود. وجود سابقه دندان قروچه در خانواده می‌تواند به کودکان آن خانواده ارث برسد.

علت دندان قروچه

دندان قروچه اگر در بیداری توسط کودکان انجام شود، به آن clenching می‌گویند که دلیل آن بیماری یا مشکل خاصی نیست و معمولاً برای تمرکز کردن در کودکان مشاهده می‌شود، اما اگر دندان قروچه در شب و هنگام خواب مشاهده شود به آن bruxism می‌گویند. این نوع دندان قروچه با شدت زیاد و صدای بلندتری همراه است. هنوز علت دقیق و قطعی برای دندان قروچه در کودکان مشخص نیست، اما از عوامل آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.     برخی از کودکان به دلیل رشد انحرافی دندان‌ها و کج بودن آن یا مرتب و ردیف نبودن دندان‌های فک بالا و پایین شروع به ساییدن دندان‌ها می‌کنند.

2.     گاهی اوقات ساییدن دندان‌ها به هم را، راه حلی برای کاهش درد دندان در کودکان، درد گوش و... می‌دانند.

3.     استرس و فشار می‌تواند از دلایل دیگر دندان قروچه در کودکان باشد. خشم و عصبانیت در کودکان به خاطر عواملی مانند تکالیف، مشاجره کردن اعضا خانواده و به‌ دنیا آمدن خواهر یا برادر ایجاد می‌شود.

4.     در کودکان پیش‌فعال یا کودکان فلج مغزی دندان قروچه معمولاً رایج است.

5.     مصرف دارو‌های خاص توسط کودکان.

6.     وقتی کودک از پستانک گرفته می‌شود، این عادت جویدن در خواب تا مدتی با او می‌ماند و باعث ساییدن دندان‌ها می‌شود.

7.     مشکلات تنفسی

23

دندان قروچه چه اثراتی دارد؟

در این بخش با بررسی تأثیرات دندان قروچه بر سلامت بیمار همراه شما هستیم.

·        دندان قروچه می‌تواند مینای دندان‌های کودک را ازبین ببرد.

·        دندان‌ها نوک تیز شوند و زبان کودک را اذیت کنند.

·        دندان قروچه در کودکان باعث می‌شود دندان‌ها به مواد غذایی سرد و گرم و یا کلاً به دما حساس شوند.

·        در بعضی از کودکان باعث ایجاد بیماری مانند اختلال مفصل گیجگاهی فکی می‌شود. 

·        درد شدید در ناحیه فک و صورت

·         سر درد‌های صبحگاهی و گوش درد

·         لق شدن دندان‌های کودک

·        ورم لثه

 

چگونه دندان قروچه را تشخیص دهیم؟

تشخیص دندان قروچه در کودکان کمی دشوار است؛ چون کودک در خواب متوجه دندان قروچه کردن خود نمی‌شود. از راه‌های تشخیص دندان قروچه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اگر کودک در هنگام خوردن غذا از درد دندان رنج ببرد، می‌تواند درد آن ناشی از دندان قروچه باشد. البته که پوسیدگی دندان کودک نیز از جمله دلایل دیگر دندان درد است. اما به طور کلی علت باید توسط دندانپزشک تشخیص داده شود.
  • احساس درد در ناحیه فک و سفت شدن آن، می‌تواند به دلیل منقبض کردن عضلات فک کودک باشد.
  • همانطور که گفته شد، دندان قروچه در کودکان معمولاً به هنگام خواب اتفاق می‌افتد. پس در هنگام خواب کودکتان، دقت کنید صدای ساییدن دندان‌هایش به‌هم را می‌شنوید یا نه. این صدا به‌ دلیل فشار وارد کردن دندان بهم ایجاد می‌شود.

24

روش‌های درمان دندان قروچه

همانطور که قبلاً گفتیم دندان قروچه در کودکان به مرور زمان و در آمدن دندان‌های دائمی از بین می‌رود، اما پیگیری‌های والدین و دندانپزشک کمک می‌کند که زودتر تشخیص داده‌ شود. اما در وهله اول بهتر است علت آن را ریشه‌یابی کنید. مشکل اصلی کودک خود را برطرف کرده و با از بین بردن استرس و فشار از روی کودک برای او فضای پر از آرامشی را فراهم کنید. مشاوره با بهترین دندانپزشک کودکان می‌تواند شما را راهنمایی کرده و با تجویز محافظ دندان یا همان night guard از آسیب رسیدن به دندان‌ها جلوگیری کند.

این محافظ دندان اگر به طور مداوم استفاده شود، عادت دندان ساییدن را از سر کودک شما می‌اندازد. البته اگر کودک شما با محافظ دندان راحت نباشد و موجب بی‌خوابی در او شود، دندان پزشک به شما راه‌حل دیگری مثل شل‌کننده‌های عضلانی ارائه می‌کند.

جمع‌بندی

دندان قروچه، ساییدن دندان‌ها بر روی هم است که در بیداری یا خواب به نسبت عوامل مختلف آن به وجود می‌آید. برای جلوگیری از صدمه زدن به دندان‌ها با مشاهده اولین علائم دندان قروچه در کودکان، فرزند خود را به دندان پزشک برده تا زیبایی و سلامت دندان‌های کودکتان از بین نرود.

دکتر ماریتا شکاریان دندانپزشک کودکان میتواند به شما در این زمینه کمک کند. شما میتوانید برای ارتباط با ایشان به وب سایت رسمی دکتر شکاریان به آدرس  www.drshekarian.com   مراجعه کنید.

 

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین