پرخوری عصبی در کودکان، علائم و راهکارهای درمانی آن
پرخوری عصبی، یکی از رایجترین عوارض مشکلات عصبی است که در اثر عوامل مختلفی میتواند بروز کند. در این بین، کودکان نیز میتوانند در نتیجه برخی از مشکلات عصبی بهپرخوری روی بیاورند که شاید در نگاه اول امری بیاهمیت بهنظر برسد اما باید بدانید که ابداً اینطور نیست. جدا از اینکه پر خوردی غیر عادی در کودک میتواند ریشه در مشکلات عصبی مختلفی داشته باشد و بر همین اساس باید این مشکل ریشهیابی شود، خود موضوع پرخوری عصبی نیز مشکلی است که حتماً باید برای درمان آن اقدام کرد.
در این بین، تمام فرایندهای درمانی برای این مشکل باید حتماً از سمت پزشک متخصص باشد و والدین تنها باید با جمعآوری اطلاعات در رابطه با پرخوری عصبی، مشکل را تشخیص داده و کودک را بهنزد پزشک برای پیگیری درمان ببرند. بنابراین، در صورتیکه قصد دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، تا انتهای این نوشته از درمانکده با ما همراه باشید تا جزئیات پرخوری عصبی در کودکان، علائم و راهکارهای آن را با شما در میان بگذاریم.
پرخوری عصبی چیست؟
برای اینکه بتوانیم هر چیزی را تشخیص دهیم، باید اول آن را بشناسیم. پرخوری عصبی از شایعترین اختلالات خوردن در بین همه گروههای سنی است و کودکان را نیز بهخود مبتلا میکند. همچنین این مشکل میتواند ناشی از یک محرک هم باشد. بهعنوان مثال برخی از افراد زمانی که میترسند یا استرس دارند، بهپرخوری روی میآورند.
کودکی که بهاین مشکل مبتلا است، بیش از اندازه و بدون کنترل غذا میخورد. این اتفاق کاملاً غیر ارادی است که معمولاً با عوارضی همچون حالت تهوع، استفراغ و دل درد همراه است. این عارضه در موارد غیر شدید یک تا سه بار در هفته اتفاق میافتد و در برخی موارد نیز 2 تا 3 بار در ماه. اما در موارد شدیدتر حتی ممکن است که چند بار در روز نیز این مشکل بروز کند.
پرخوری عصبی کودکان، چه بهصورت عادی باشد چه بهعنوان عارضه شرایط خاص استرسزا، مشکلی جدی برای سلامتی است و در ادامه زندگی، برای کودک مشکلات زیادی را بهوجود میآورد. پرخوری عصبی انواعی دارد که در ادامه بهبررسی این انواع پرداختهایم.
پرخوری عصبی با پاکسازی
در این نوع از پرخوری عصبی، کودک برای رهایی از حجم بیش از اندازه غذا مجبور میشود یا بالا بیاورد و یا از داروهایی برای پاکسازی معده استفاده کند.
پرخوری عصبی بدون پاکسازی
در این روش، کودک از راهکارهای دیگری مانند ورزش افراطی برای جلوگیری از چاقی استفاده میکند.
دلایل پرخوری عصبی
دقیقاً مانند بسیاری دیگر از اختلالات عصبی، دانشمندان هنوز موفق بهپیدا کردن دلیلی قطعی برای پرخوری عصبی در کودکان نشدهاند اما میدانند که این مشکل ناشی از دلایل مختلفی است. پرخوری عصبی بیشتر در بین دختران نوجوان شایع است و میتوان نتیجه گرفت که دختر بودن شانس ابتلا بهاین مشکل را بالا میبرد. برخی دیگر از دلایل احتمالی پرخوری عصبی در کودکان و نوجوانان عبارتاند از:
- اعتیاد
- افسردگی
- اختلالات اشتها
- اختلالات عصبی
- استرس و اضطراب
- مشکلات خانوادگی
- برخی اختلالات روانی
- مقایسه کردن خود با دیگران
دلایل دیگری نیز برای این مشکل ممکن است وجود داشته باشند که هنوز شناسایی نشدهاند اما بههر جهت و تحت هر شرایطی، نکته مهمتر از ریشهیابی پرخوری عصبی کودکان، اقدام بهدرمان است.
علائم پرخوری عصبی
علائم پرخوری عصبی کودکان بسته بهجنسیت و سن ممکن است متفاوت باشد اما خوشبختانه این علائم کاملاً واضح و مشخص هستند و در صورت بروز، بهراحتی میتوان این عارضه را تشخیص داد. علائم پرخوری عصبی کودکان عبارتاند از:
- افسردگی
- اضطراب شدید
- توهم چاق بودن
- عادات غذایی عجیب
- قاعدگی نامنظم دختران
- ورزش افراطی و بیش از حد
- رژیم بسیار محکم و سخت
- ناراضی بودن از ظاهر و اندام
- خوردن افراطی بهصورت پنهانی
- استفاده مداوم از داروهای پاکسازی معده
البته لازم بهذکر است که این مشکلات نیز میتوانند دلایل دیگری هم داشته باشند و توصیه میشود که در صورت مشاهده هر کدام از موارد مذکور، برای بررسی بیشتر به دکتر متخصص کودکان مراجعه شود.
راهکارهای درمانی پرخوری عصبی کودکان
پرخوری عصبی در کودکان دارای راهکار درمانی ثابتی نیست و بسته بهمواردی همچون سن و سال و جنسیت کودک، درمانهای مختلفی ارائه میشود. (منبع: پزشک یاب)
برخی از رایجترین انواع درمان پرخوری عصبی کودکان عبارتاند از:
- درمان فردی کودک
- مشاورههای خانوادگی
- مشاورههای روانشناختی
- تنظیم رژیم غذایی مناسب
- ریشهیابی مشکل پرخوری عصبی
- استفاده از قرصهای تنظیم کننده اشتها
- استفاده از راهکارهای جلوگیری از افسردگی
چه زمانی بهپزشک مراجعه کنیم؟
مشکل پرخوری عصبی یک مشکل جدی است و کمتر پیش میآید که خود بهخود برطرف شود. باید بدانید که این بیماری میتواند در ادامه زندگی کودک نیز همراه او بوده و همواره حادتر شود بنابراین هر کدام از علائم مذکور در رابطه با این بیماری را مشاهده کردید و هر چقدر هم که این علائم خفیف بودند، باید حتماً بهپزشک مراجعه شود.
لازم بهذکر است که این مشکل شاید در ظاهر بیخطر باشد اما میتواند زندگی عادی افراد را مختل کند. همچنین پرخوری عصبی چیزی نیست که با درمانهای خانگی بهبود یابد و بههیچ عنوان نباید خودتان بهصورت سر خورد برای درمان مشکل پرخوری عصبی کودکان اقدام کنید.
عوارض پرخوری عصبی کودکان
جدا از مشکلات روحی روانی، بدیهی است که پرخوری عصبی چه در کودکان چه در بزرگسالان میتواند باعث بروز عوارض زیادی برای سلامتی بشود. یکی از دلایلی نیز که برای درمان فوری این مشکل توصیه میشود همین موضوع است.
برخی از عوارض مهم پرخوری عصبی کودکان عبارت است از:
- کم آبی بدن
- مشکلات لثه
- پوسیدگی دندان
- آسیب به دستگاه گوارش
- مشکلات سلامتی ناشی از تغذیه مانند قند
جمعبندی
مشکل پرخوری عصبی، مشکلی است که در هر سن و سالی میتوان آن را مشاهده کرد اما متاسفانه در کودکان بسیار شایع است. این مشکل همانند مابقی اختلالات عصبی شرایطی خاص را برای افراد ایجاد میکند و مهمترین گام برای مقابله بهتر با مشکلات این چنینی، کسب اطلاعات درباره جزئیات مشکل است و بههمین واسطه ما در این نوشته تمام تلاش خود را بهکار بستی تا مهمترین نکات در این رابطه را با شما در میان بگذاریم. توجه داشته باشید که این موارد تنها اطلاعاتی کلی و غیر تخصصی در رابطه با پرخوری عصبی در کودکان هستند و برای بررسی بیشتر حتماً باید بهپزشک متخصص مراجعه شود.
شما میتوانید برای برری این مشکل، از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده بهسادگی از مطب بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران اقدام بهدریافت نوبت کنید.
برچسب ها : دکتر کودکان,دکتر روانپزشک,درمانکده
دیدگاه تان را بنویسید