میلینگ زیرکونیا چیست؟
زیرکونیا با فرمول شیمیایی زیرکونیوم دیاکسید یک ماده سرامیکی پر کاربرد در دندانپزشکی و دندانسازی است. این ماده به دلیل ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی عالی برای ساخت انواع پروتزهای دندانی مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده به صورت دیسک در قطرها و رنگهای مختلف در بازار موجود است و میتوان آن را تهیه کرد.
برای ساخت و تولید پروتزهای زیرکونیایی لازم است از دستگاه میلینگ زیرکونیا که یکی از پیشرفتهترین تکنیکهای ساخت پروتزهای دندانی است استفاده شود. از این تکنولوژی با نام CAD/CAM نیز یاد میشود که به طراحی و ساخت با سیستمهای کامپیوتری، با استفاده از ماشینآلات دقیق برای برش و شکلدهی به زیرکونیا اشاره دارد. در حقیقت دیسک زیرکونیا با دستگاه میلینگ تراش خورده و تبدیل به روکش دندانی میشود.
میلینگهای زیرکونیا دارای قطعات مختلفی مانند اسپیندل، بال اسکرو، سروو موتور، هولدر، جعبه ابزار و ... هستند و اغلب با سه محور خطی و دو محور چرخشی با دقت حرکتی 5 میکرومتر در هر محور و با بهرهگیری از اسپیندلی با توان بین 250 تا 2500 وات و با سرعت چرخش 40000 تا 60000 دور بر دقیقه، عملیات تراش کاری بلوک زیرکونیا را انجام میدهند.
مراحل ساخت روکش با استفاده از میلینگ زیرکونیا
مراحل ساخت روکش به روش دیجیتال به ترتیب طراحی دیجیتال، میلینگ، سینترینگ و پرداخت و پردازش نهایی هستند. هر کدام از این مراحل بسیار با اهمیت هستند و در صورتی که دقیق اجرا نشوند دقت و کیفیت محصول نهایی را با مشکل مواجه خواهند کرد. تولید روکش به روش دیجیتال نسبت به تولید روکش به روشهای سنتی سریعتر و دقیقتر است. در ادامه به تفصیل در مورد هر کدام از این موارد توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
طراحی دیجیتال (CAD)
ابتدا با استفاده از اسکنر داخل دهانی، مدل دقیقی از دهان و دندانهای بیمار تهیه میشود (این مرحله میتواند با اسکنر لابراتواری و اسکن قالب دندان بیمار ایجاد گردد). سپس با سیستم کامپیوتری و نرم افزارهای طراحی، ساختار دندانی مورد نظر طراحی میشود تا به شکل نهایی پروتز دندانی برسد. این طراحی بر اساس وضعیت دندانهای بیمار، دندانهای مجاور و فک مقابل بیمار صورت میگیرد. طراحی با نرم افزارهای مختلفی مانند اگزوکد و ... میتواند انجام شود.
میلینگ (CAM)
پس از طراحی پروتز دندانی، یک خروجی از نرم افزار برای میلینگ زیرکونیا گرفته میشود و این فایل دیجیتالی به دستگاه میلینگ منتقل میشود. بلوکهای زیرکونیایی بر اساس طراحی صورت گرفته و با دقت بالا و با استفاده از ابزارهای دقیق، برش داده شده و به شکل نهایی میرسند. تراش بلوک زیرکونیا باید با تکنولوژی پیشرفتهای صورت بگیرد تا پروتز با کیفیت و دقت بالا تولید شود.
پختن (Sintering)
بلوک خام زیرکونیا مقاومت چندانی ندارد و برای دستیابی به مقاومت نهایی و برای قابل استفاده بودن در دهان بیمار، باید تحت حرارت بالا قرار بگیرد تا پیوند مولکولی آن مستحکم شده و دوام خوبی در برابر فشار داشته باشد. به همین دلیل روکشهای زیرکونیا باید درون کوره سینترینگ قرار بگیرند تا پخته شده و آماده استفاده شوند. این مرحله باعث تراکم بیشتر زیرکونیا و افزایش مقاومت مکانیکی آن میشود و به این ترتیب سختی آن به میزان مطلوب خواهد رسید.
پرداخت و آماده سازی
در آخرین مرحله و بعد از عملیات سینترینگ، روکشها باید پرداخت شده و جلاداده شوند تا به شکل نهایی و زیبایی مطلوب برسند. همچنین در صورت نیاز ممکن است رنگآمیزی اضافی برای مطابقت با دندانهای طبیعی بیمار انجام شود تا نتیجه نهایی بهتر باشد. برای مثال میتوان روکشها را با روشهایی درخشان کرد و یا نقاطی سیاه بر روی آنها ایجاد کرد تا ظاهر آنها به دندان طبیعی نزدیکتر شود.
مزایای میلینگ زیرکونیا
- دقت بالا: استفاده از فناوری کدکم امکان تولید پروتزهای دندانی با دقت بسیار بالا را فراهم میکند.
- سرعت بالا: تولید به روش دیجیتال سرعت بیشتری دارد و زمان تحویل پروتزها کوتاهتر خواهد بود.
- کیفیت و مقاومت: کیفیت پروتزهای زیرکونیایی در برابر سایش و شکستگی از سایر پروتزهای دیگر بالاتر است و خواص مکانیکی خود را در طول زمان حفظ میکند.
- زیبایی: استفاده از میلینگ زیرکونیا به دلیل تنوع در رنگ و استفاده از بلوکهای مولتی لیر، زیبایی و تطابق رنگ بهتری با دندان طبیعی انسان دارد.
کاربردهای میلینگ زیرکونیا
- تاجهای دندانی: زیرکونیا به عنوان مادهای مناسب برای ساخت تاجهای دندانی شناخته میشود، زیرا مقاومت بالا و ظاهر طبیعی دارد و جایگزین خوبی برای دندانهای آسیبدیده یا خراب است.
- بریجهای دندانی: از این دستگاه میتوان برای ساخت بریجهای دندانی که جایگزینی برای یک یا چند دندان از دسترفته هستند استفاده کرد و به دقت و نشست آن مطمئن بود.
- تراش وکس: با توجه به کاربرد وکس در دندانپزشکی از میلینگ زیرکونیا برای تراش وکس نیز میتوان استفاده کرد.
کلام آخر
دستگاه میلینگ با استفاده از فناوریهای پیشرفته CAD/CAM امکان تولید پروتزهای دندانی با کیفیت بالا، دقت زیاد و ظاهری طبیعی را فراهم کرده است. این فناوری به دلیل ویژگیهای برجسته زیرکونیا، نظیر مقاومت و سازگاری با بدن انسان، به یکی از مهمترین روشهای تولید پروتزهای دندانی در دندانپزشکی دیجیتال تبدیل شده است.
میلینگ زیرکونیا، به دلیل دقت بالا و ویژگیهای منحصر به فرد ماده زیرکونیوم، یکی از پیشرفتهترین و پرکاربردترین روشها در دندانپزشکی دیجیتال است. به نظر میرسد در آینده نزدیک، استفاده از تکنولوژی در دندانپزشکی بیشتر شده و اکثر فعالین این حوزه به روشهای دیجیتال رو بیاورند. از این رو توصیه میشود دندانپزشکان و دندانسازان هر چه زودتر با این فناوری جدید آشنا شوند و به سمت آن حرکت کنند.
دیدگاه تان را بنویسید