اشرف بروجردی در گفتوگو با «فردا»:
با روزنهگشایان مسئلهای نداریم اما با نقش لیدری آنها مخالفیم / گرچه دولت را نقد میکنیم اما با آن عناد نداریم
عضو شورای مرکزی اتحاد ملت گفت: آقای پزشکیان شعاری دارد به نام «وفاق ملی». این شعار خوب است اما به نظرم این شعار بد جا افتاد و معنای واقعی خودش را در مقام عمل به دست نیاورد. اکنون بعضا کسانی در دولت حضور دارند که اصلا تفکرات آقای پزشکیان را قبول ندارند.
فردانیوز/ دهمین کنگره سراسری حزب اتحاد ملت برگزار شد؛ حزبی که از قریب به یک دهه فعالیتش موافقان و مخالفان زیادی در جریان اصلاحات داشته است. اکنون و در دور تازه فعالیت این حزب پرسش آن است که نسبت این حزب با دولت چگونه است؟ نسبتش با دیگر گروههای اصلاحطلبی چه طور تعریف میشود؟ آیا حزب اتحاد در آینده هم تمایل چندانی به شرکت در انتخابات نخواهد داشت یا بعد از انتخاب مسعود پزشکیان با صندوقهای رأی آشتی کرده است و البته این حزب چه نگاهی به جامعه امروزِ ایران دارد؟ برای پاسخ به همه اینها سایت «فردا» ساعتی را با اشرف بروجردی، فعال سیاسی اصلاحطلب و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد به گفتوگو نشست که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
***
رویکرد سیاسی حزب اتحاد ملت چیست؟ این حزب سعی میکند خود را در چه چارچوبی تعریف کند؟
حزب اتحاد همواره رویکردی اصلاحطلبی داشته و دارد و اصلاحطلبی جزو خط مشی این حزب تلقی میشود. حزب اتحاد همیشه کوشیده است تا با یافتن بهترین روشها برای اداره کشور به ساختار سیاسی کمک کند و به این منظور کمیسیونهای متعددی اعم از محیط زیست، اقتصاد، زنان و البته دفتر سیاسی دارد و در هر یک از اینها کارشناسان متخصص میآیند و به بحث و نظر میپردازند. این کارشناسان هم ممکن است اصلا عضو حزب اتحاد نباشند و صرفا رویکرد اصلاحطلبانه داشته باشند. وقتی همه این بحث و نظرها در موضوعی تجمیع شد، برآیند آنها را تقدیم دولت و مسئولان در نهادهای دیگر میکنیم تا بتوانند از نتیجه به دستآمده استفاده کنند تا از این رهگذر کشور به تعالی برسد.
حزب اتحاد ملت نسبتِ خود را با دولت آقای پزشکیان چه طور میبیند؟
ما تمام تلاشمان را به کار گرفتیم تا آقای پزشکیان رأی بیاورد. بسیاری از نیروهای حزب در تهران و شهرستانها همه سعی خود را به کار گرفتند و با مردم سخن گفتند تا آقای پزشکیان پیروز انتخابات شود. ما در همه استانها شاخه داریم و اکنون علاوه بر هواداران 500عضو رسمی داریم که در همین کنگره اخیر حزب هم 300نفر از سراسر کشور آمده بودند تا در انتخابات حزب شرکت کنند. ما امیدواریم که حاکمیت نسبت به نقش احزاب توجه بیشتری داشته باشد و در صدد توسعه حزبگرایی در کشور برآید. حزب اتحاد ملت با وزارت کشور همکاری بسیار خوبی دارد و به هیچوجه هیچ اقدامی انجام نمیدهیم مگر بر اساس قانون. در همین کنگره اخیر از مسئولان وزارت کشور دعوت کردیم تا بر روند انتخابات حزب نظارت داشته باشند. منظور این است تعامل بسیار خوبی بین حزب اتحاد ملت و وزارت کشور برقرار است. همه باید بکوشیم تا تحزب بیش از پیش در کشور پا بگیرد و همه احزاب بتوانند قدرتمند شوند. حتما تحزب لازمه یک حکمرانی خوب است.
برخی اصلاحطلبان نسبت به انتصابهای اخیر دولت در استانداریها، فرمانداریها و حتی هیئت وزیرانی که آقای پزشکیان به مجلس معرفی کرد نقدهای تند و تیزی به او وارد کردند و چنین گفته میشد که پزشکیان باید دولتی یکسره تشکیل میداد. به نظر میرسد حزب اتحاد ملت هم چنین رویکردی داشت. درست است؟
ما میگوییم بهترین افراد باید در مسئولیتها گمارده شوند. افرادی باید روی کار آیند که بتوانند هم خوب کار کنند؛ نیروهایی متخصص و متعهد. ما نمیخواهیم هیچ تنشی در وزارتخانهها وجود داشته باشد یا ناهماهنگی در وزارتخانهها یا نهادهای دیگر رخ دهد. آقای پزشکیان شعاری دارد به نام «وفاق ملی». این شعار خوب است اما به نظرم این شعار بد جا افتاد و معنای واقعی خودش را در مقام عمل به دست نیاورد. اکنون بعضا کسانی در دولت حضور دارند که اصلا تفکرات آقای پزشکیان را قبول ندارند. چهطور میشود با چنین افرادی به وفاق رسید؟ مثلا استفاده از نیرویی نزدیک به اصولگرایان تندرو چه سنخیتی با دولت آقای پزشکیان دارند؟ مثلا همین حالا خبر رسیده است فردی برای فرمانداری حکم گرفته که همچنان به آقای پزشکیان ناسزا میگوید و هنوز باور دارد که آقای جلیلی باید رئیسجمهور میشده است. ما که میدانیم آقای جلیلی و نزدیکان و حامیان او چه تفکری دارند. حزب اتحاد پیشنهاداتش را به دولت میدهد و انتظار هم دارند که در جهت تحقق آن پیشنهادها حرکت کند و اگر نکند طبیعی است نقد هم داشته باشیم اما نقد حتما به معنای عناد با دولت آقای پزشکیان نیست.
مدتی است که نیروهایی اصلاحطلب با عنوان «روزنهگشایان» سعی کردهاند گفتمانی تازه را در میان اصلاحطلبان جا بیندازند؛ گفتمانی که مبتنی بر میانهروی است. آیا حزب اتحاد این طیف را قبول دارد یا در تضاد با خود میبیند؟
ارتباط ما با دیگر اصلاحطلبان در جبهه اصلاحات ایران تعریف میشود و همه گروهها و نیروهای اصلاحطلب به صورت چرخشی مسئولیت جبهه اصلاحات را بر عهده میگیرد. به این دلیل ما با هیچ یک از گروههایی که در جبهه اصلاحات حضور دارند، تعارض نداریم. در مقطعی هم عدهای از جوانان اصلاحطلب بحث روزنهگشایی را مطرح کردند با این استدلال که باید راهی میانه را طی کرد. حزب اتحاد به هیچوجه با آنها در تعارض نیست اما ما هرگز آنها را به عنوان لیدر قبول نداریم ولی میتوانیم با آنها حتی کار هم بکنیم.
نگاه حزب به جامعه امروز ایران چیست؟ آیا مردم زمانه خود را به خوبی شناختهاید؟
ما باور داریم که باید بیشترین میزان تعامل را با مردم برقرار کرد. مردم ما صبوری به خرج میدهند زیرا سالهاست زیر بار شدیدترین مشکلات اقتصادی قرار دارند. حزب به اندازه خودش تلاش میکند برای رفع مشکلات مردم راهکار ارائه دهد. ما سعی کرده ایم که با بدنه مردم ارتباط واقعی داشته باشیم اما این یک واقعیت است که وقتی ردصلاحیتها زیاد میشود و حتی افرادی مانند آقایان جهانگیری و لاریجانی هم ردصلاحیت میشوند مردم میپرسند که چرا باید در انتخابات شرکت کنیم؟ ما در این دوره سعی کردیم به مردم بگوییم که قهر با صندوق چیزی را درست نمیکند و به آنها این پیام را رساندیم که باید حرفتان را پای صندوقهای رأی بزنید.
شما میگویید که برای جذب مردم به رأیدادن تلاش کردید اما برخی باور دارند که حزب اتحاد در سالهای اخیر و مشخصا در سه انتخابات مجلس 98، ریاستجمهوری 1400 و مجلس 1402 مردم را از انتخابات ناامید کرد و رسما اعلام کرد که حزب در انتخابات شرکت نمیکند.
اصلاحطلبان وقتی از آقای روحانی در سال 92 حمایت کردند میدانستند که او فردی خوشنام است که سالها و از ابتدای انقلاب در مسئولیتهای مهم بوده است، در جنگ بوده است و به نظام هم بسیار علاقهمند است و فداکاریهای زیادی هم انجام داده است. اما بعد از مدتی دیدم که تندروها علیه او هم فضاسازی کردند، ناسزا گفتند و هر نوع حملهای که بلد بودند نسبت به او انجام دادند. در ادامه بسیاری از چهرههای نظام هم ردصلاحیت شدند تا جایی که دیگر نیرویی نبود که بشود از او حمایت کرد. در چنین شرایطی حزب اتحاد احساس کرد دیگر انتخابات آن انتخاباتی نیست که انتظار داشتیم. ما در انتخابات مجلس دوازدهم در سال 1402 رسما هیچ نامزدی نداشتیم. خب باید از چه کسانی حمایت میکردیم؟ باید میرفتیم و از اصولگرایان حمایت میکردیم؟ در این شرایط گفتیم ما نامزدی نداریم و در انتخابات شرکت نخواهیم داشت اما در عین حال مخالفتی با شرکت مردم هم نداشتیم و به هیچکس هم نگفتیم و بیانیه ندادیم که مردم در انتخابات شرکت نکنید. به هیچ وجه چنین موضعی نگرفتیم. ما حتما از انتخابات استقبال کرده و میکنیم اما انتخاباتی رقابتی تا در پی آن مشارکتی هم بشود.
با همه این اوصاف، آینده سیاسی را چه طور میبینید؟ فکر میکنید بتوانید تأثیرگذار باشید؟
اگر تندروها دستشان از سیاست کوتاه شود، آینده نظام سربلند خواهد بود. من فکر میکنم خود اصولگرایان هم به این نتیجه رسیدهاند که تندروهای اصولگرا از جنس بدنه اصلیشان نیستند. من نسبت به آینده امیدوارم اما به نظرم بهتر شدن اوضاع با سختیهای فراوانی روبهرو خواهد بود زیرا مشکلات ما فقط داخلی نیست و بسیاری از مشکلات به حوزه سیاست خارجی برمیگردد اما در مجموع آینده را روشن میبینم.
دیدگاه تان را بنویسید