انواع زبان های برنامه نویسی + مزایا و معایب هر کدام
چکیده : در این آموزش به بررسی انواع زبان های برنامهنویسی و مزایا و معایب آنها پرداخته شده است .
در دنیای فناوری امروز، انواع زبان های برنامه نویسی برای کسب و کار های مختلف با ویژگیهای منحصر به فرد برای پروژههای گوناگون وجود دارد . ابتدا در این آموزش به بررسی انواع زبانهای برنامه نویسی می پردازیم و کاربرد هر یک را به مختصر توضیح می دهیم و یادگیری هر کدام از زبانها کمک بسزایی به فرد جویای کار میکند.
بنا به گفته سایت متاوب ، دریافت و ارائه خدمات برنامه نویسی نیازمند تسلط به مفهوم برنامه نویسی است. برنامه نویسی در واقع نوشتن دستورات و قوانین در قالبی متناسب با سیستم کامپیوتر است.
انواع زبان برنامه نویسی + مزایا و معایب
رایج ترین زبانهای برنامه نویسی عبارتند از :
زبان برنامه نویسی جاوا
زبان برنامه نویسی جاوا برای اجرای برنامه های کامپایل شده ، نیاز به وجود یک پلتفرم نرم افزاری دارد. اوراکل پلتفرم جاوا را برای استفاده با جاوا فراهم می کند. Android SDK یک پلت فرم نرم افزاری جایگزین است که عمدتاً برای توسعه برنامه های Android با سیستم رابط کاربری گرافیکی خاص خود استفاده می شود.
نقاط قوت
جاوا محیطی با ظاهر مناسب کاربر و دوستانه در اختیار شما قرار میدهد. وارد کردن کد در جاوا بسیار ساده است و رابط کاربری این کار را برای شما سادهتر نیز خواهد کرد.
نقاط ضعف
این برنامه فضای زیادی را اشغال می کند و این جزء معایب این برنامه محسوب می شود. همچنین جاوا در برابر سی و سیپلاسپلاس بسیار کند عمل می کند.
زبان برنامه نویسی C
زبان برنامه نویسی C ،یکی از مهم ترین زبان های برنامه نویسی است که به به صورت مستقیم برای پیاده سازی انواع نرم افزارها و برنامه ها بر روی انواع سیستم های سخت افزاری و سیستم عامل ها استفاده شده است .
نقاط قوت
قابلیت دسترسی مستقیم به حافظه ، امکان برنامه نویسی ساخت یافته ، نزدیکی به زبان محاوره ی انسان ، سرعت قدرت و انعطاف پذیری بالا از جمله نقاط قوت این نرم افزار است.
نقاط ضعف
اما امروزه کاربرد این نرم افزار کاهش یافته است که دلیل آن عدم تحول در نسخه های منتشر شده ی آن است. علاوه بر این ها نبودهیچ شرکت بزرگی به عنوان پشتیبان می تواند جزء نقاط ضعف نرم افزار c در نظر گرفت.
زبان برنامه نویسی پایتون
به بیان ساده ، «پایتون» (Python) یک زبان برنامهنویسی «شیگرا» و «سطح بالا» با «معناشناسی» پویای یکپارچه شده برای وب سایت و طراحی و توسعه «نرمافزارهای کاربردی» است.
نقاط قوت
پایتون به عنوان زبانی ساده برای برنامه نویسی محسوب می شود. پایتون دارای کتابخانه بسیار غنی است که کار را برای برنامهنویس بسیار ساده میکنند. همچنین پایتون از پلتفرمهای رایج پشتیبانی مینماید. دیگر نقطهی قوت پایتون کاهش حجم کد نویسی برای پشتیبانی از توسعهی سریع میباشد.
نقاط ضعف
پایتون در بعضی موارد کند عمل می کند . این زبان برای برنامهنویسی گوشی همراه نیز کارایی مناسبی ندارد. همانند نرم افزار جاوا نیاز به فضای دخیره سازی زیاد دارد. طراحی فضاهای سهبعدی و گرافیک بالا برای پایتون تقریبا غیر ممکن است.
زبان برنامه نویسی ++C
یکی از پرکابردترین و دوستداشتنیترین زبانهای موجود از خانواه c است و به عنوان پیشرفته ترین و با امکانات ترین نرم افزار خانواده c شناخته می شود.
نقاط قوت
این زبان نیز مانند جاوا . پایتون شیگرا بوده و مستقل از پلتفرم میباشد. شما میتوانید کدهای نوشته شده در این برنامه را در انواع فرمت ها از جله ویندوز ، لینوکس و ... پیاده سازی کنید. یکی از کمبودهای C که در C++ جبران شد همین ویژگی شی گرایی آن است.
نقاط ضعف
C++ از علامت نشانگر (pointer) استفاده میکند که این امر در زمانی که کنترل حافظه به دست کاربر می افتد به عنوان نقطه قوت آن به حساب می آید؛ اما همین نشانگر، حوزه ای بسیار سخت برای یادگیری و در عین حال حیاتی برای اجرای برنامههاست. استفادهی اشتباه از نشانگرها میتواند باعث بههمریختگی سیستم و خطاهای عجیب میشود.
زبان برنامه نویسی #C
این نرمافزار که ترکیبی از سرعت و بهینگی را بههمراه سبک آشنای برنامه نویسی در خانواده C ارائه میدهد و برای ساخت برنامههای تحت وب کارایی بسیار بالایی دارد.
نقاط قوت
چون سیشارپ محصول مایکروسافت است، همین امر باعث کارکرد یکپارچهی آن با ویندوز شده است.نقطهی قوت دیگر این زبان امکان توسعه کد ها در آینده برای تمامی پروژه هاست.
نقاط ضعف
اگر چه کامپایل شدن در سیشارپ باعث افزایش امنیت می شود ،اما در مقابل دشمن بهینگی است و با کوچکترین تغییر در کد های نوشته شده، تمام آن باید از نو کامپایل شود. این کار باعث ایجاد باگ ای زیادی در برنامه نویسی می شود.ازطرف دیگر اگر چه سازگاری سیشارپبا ویندوز به عنوان نقطه قوت آن بیان می شود اما همین امر بر کاهش دقت کد های اجرایی در شیشارپ،دامن می زند.
زبان برنامه نویسی PHP
زبانی منبع باز که عموما برای کدنویسی تحت وب استفاده میشود. با توجه به روند رو به رشد فضای اینترنت، تقاضا برای استفاده از کدهای برنامه نویسی PHP بسیار زیاد شده است.
نقاط قوت
PHP نیاز به نوشتن کدهای پیچیده و بلند HTML ندارد. در دنیای امروز، طراحی صفحات وب بدون استفاده از PHP تقریبا غیرممکن است. زبان برنامه نویسی PHP میتواند برای صفحات وب، محتوایی تعاملی ایجاد کند.هم چنین از PHP میتوان برای دسترسی، خواندن، نوشتن، پاک کردن و بستن تمام فایلهای تحت وب استفاده کرد.
نقاط ضعف
در phpبسیاری از عملیات توسط فریمورک انجام میشود. به همین دلیل، در حال حاضر یاد گرفتن خود زبان PHP کافی نیست و نیاز است فریمورک را به صورت جداگانه یاد بگیرید.به دلیل این که فریمورکها تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند، بعضی از آنها دارای پشتیبانی و سرعت پایین هستند.
زبان برنامه نویسی پرل - PERL
نقاط قوت
تاکید اصلی زبان پرل بر روی خواندن متن آن میباشد ، در این نرم افزار ، الگوهای قوی و قدرتمندی دارد و به پردازش متن کمک میکند ، انعطاف پذیری بالا ، و پشتیبانی از یونی کد .
نقاط ضعف
امکان اشتباه توسط سیستم با وجود الگوهای تطابق
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
کاربرد :
کاربرد اصلی مربوط به برنامه نویسی فرانت اند میشود.
اضافه کردن رفتار تعاملی و پویا به صفحات وب مورد استفاده قرار میگیرد
جهت ساخت اپلیکیشنهای موبایل از جاوا اسکریپت استفاده میشود.
جاوا اسکریپت برای ساخت وب سرورها و توسعه اپلیکیشنهای تحت سرور هم کاربرد دارد.
از جاوا اسکریپت برای توسعه و ساخت بازیهای کامپیوتری هم استفاده میکنند.
دیگر زبان های برنامه نویسی عبارتند از :
زبان برنامه نویسی Objective-C
زبان برنامه نویسی R
زبان برنامه نویسی SQL
زبان برنامه نویسی پاسکال شی گرا و دلفی
زبان برنامه نویسی روبی
زبان برنامه نویسی متلب
زبان برنامه نویسی اسمبلی
زبان برنامه نویسی سوئیفت
زبان برنامه نویسی گو یا گلنگ
زبان برنامه نویسی PL/SQL
زبان برنامه نویسی ویژوال بیسیک
زبان برنامه نویسی SAS
زبان برنامه نویسی Dart
زبان برنامه نویسی #F
زبان برنامه نویسی کوبول
زبان برنامه نویسی اسکالا
زبان برنامه نویسی ABAP
زبان برنامه نویسی فرترن
زبان برنامه نویسی لوآ
زبان برنامه نویسی Rust
زبان برنامه نویسی Lisp
زبان برنامه نویسی Groovy
زبان برنامه نویسی LabVIEW
زبان برنامه نویسی Prolog
زبان برنامه نویسی Ada
زبان برنامه نویسی جولیا
زبان برنامه نویسی Haskell
زبان برنامه نویسی Apex
زبان برنامه نویسی کاتلین
زبان برنامه نویسی Bash
زبان برنامه نویسی Ladder Logic
زبان برنامه نویسی Clojur
برنامه نویسی فرانت اند چیست ؟
ساختار رابط کاربری ui به زبان ساده تر ، ظاهر سایت یا وب اپلیکیشن به کمک زبان برنامهنویسی فرانت اند خلق میشود . تمامی تصاویر و آیکونهای فرانت سایت توسط فرانت اند مشخص میشود . این زبان تمرکز خود را بر روی نمایش سایت در تمامی دستگاه های لبتاپ ، تلفن همراه و تبلت منعکس میکند .
انواع زبانهای برنامه نویسی وب برای بخش فرانت اند
اصلیترین زبانهای فرانت اند به شرح زیر هستند:
- HTML
- CSS
- Javascript
برخی از بهترین فریمورکهای فرانت اند برای برنامه نویسی وب :
Angular.js
jQuery
React.js
Vue.js
Spring
Backbone
Semantic-UI
Foundation
Svelte
انواع زبانهای برنامه نویسی بک اند
Python
Java
PHP
Node.js
بعضی از بهترین فریمورکهای برنامه نویسی وب برای بخش بک اند به صورت زیر هستند:
Laravel
Phoenix (Elixir)
ASP.NET Core
Spring MVC
Django
Express.js
Flask
Ruby on Rails
Pyramid
Play Framework
نتیجه گیری :
انواع زبانهای برنامهنویسی را از جنبه های گوناگون می توان مورد نقد و بررسی قرار داد. در آخر اگر به جواب سوال خود نرسیدید ، میتوانید به سایت مجله متاوبز مراجعه کنید و در آنجا کلمه ( انواع زبان های برنامه نویسی ) را سرچ کنید و اطلاعات بیشتری دریافت نمائید .َ
اگر شما هم با زبان های برنامهنویسی آشنا هستید و در این مقاله آموزشی اسمی از آن برده نشده میتوانید جهت کامل شدن و همکاری با ما در قسمت نظرات فردا نیوز چندین برنامه نویسی حرفهای که میشناسید ، مزایا و معایب آن ها ارسال نمائید.
دیدگاه تان را بنویسید