خبرگزاری تسنیم: چهلستون دیگری در استان اصفهان در دل کویر وجود دارد و آن کاخ تاریخی سرهنگ آباد که به دلیل نزدیکی با کاخ چهلستون به عنوان چهلستون دوم نیز یاد میشود. این کاخ تاریخی صبح روز ۱۴ فروردین دچار حریق شد و بخش بزرگی از این کاخ آتش گرفت، این در حالی است که این کاخ تاریخی چندی پیش توسط میارث فرهنگی مورد مرمت قرار گرفت و اکنون بخشهایی نیز که مرمت شد بود قربانی آتش سوزی شد. فریدون اللهیاری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به خبرنگار تسنیم گفت: کارشناسان و مراجع قضایی در حال پیگیری حریق کاخ تاریخی سرهنگ آباد هستند. وی افزود: مرمت این کاخ انجام شده بود که متاسفانه آن مرمتها نیز سوخته است، هنوز ضرر ریالی این کاخ براورد نشده است. به گفته وی به دلیل وجود آثار متعدد در استان اصفهان وجود نگهبان امکان پذیر نبود.
از سوی دیگر محمدرضا صدوقی رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشری اردستان در این باره گفت: بنای تاریخی کاخ چهلستون اردستان صبح امروز دچار آتش سوزی شده است، تنها بخشی از سازه چوبی آن در از بین رفته است. وی افزود: بنای تاریخی کاخ چهلستون اردستان واقع در منطقه سفلی زواره دچار آتش سوزی شده است و خوشبختانه تنها بخشی از سازه چوبی آن از بین رفته است.
صدوقی با بیان اینکه به محض اطلاع از این اتفاق تلخ نیروهای آتش نشانی در محل مستقر شده اند افزود: هنوز هیچ اطلاعی از فرد و یا افرادی که موجب بروز این حادثه شدهاند در دست نیست و حتی عمد و غیرعمد بودن آتش سوزی نیز مشخص نیست. در تلاش هستیم که میزان خسارت و جزئییات این حادثه را بررسی کنیم و به محض تکمیل گزارشات اطلاع رسانی میشود. از سوی دیگر شاهدان بیش از هشتاد درصد سازههای چوبی این عمارت تاریخی به خاکستر تبدیل شده و از چهل ستون این عمارت تنها پنج ستون باقی مانده و سازههای چوبی قسمت شاه نشین نیز کامل تخریب شده است. به گفته کارشناسان میراث فرهنگی کوشک سرهنگآباد توسط مصطفی قلیخان سهامالسلطنه عرب عامری، در حدود سال ۱۲۹۹ قمری مصادف با دوره ناصرالدین شاه قاجار برای پذیرایی از شاهزادههای قاجاری ساخته شده است. این اثر زیبا داری چند مجموعه کوشک، آسیاب، حمام، خدمات و اصطبل است. این کاخ که شباهت زیادی به چهلستون اصفهان و باغ عفیفآباد شیراز دارد، مجموعه کاملی از یک بنای شاهانه است و برای شکارگاه نیز به دلیل کوهستانی بودن منطقه استفاده میشد و هدف از ساخت آن که مشتمل بر یک کوشک و شکارگاه است، بیشتر جنبه
تفرجگاهی بوده است. این کاخ دارای سقفهای چوبی و تزئینات سنگی شبیه به آنچه در عالیقاپو و چهلستون مشاهده میشود، است و بهرغم این که بهعنوان کوشک و شکارگاه به فرمان سهامالسلطنه بنا شده، ولی هیچگاه مورد استفاده او قرار نگرفت. با وجود اینکه مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان به رسانهها مبنی بر حضور یک نگهبان برای یک بنای تاریخی را به دلیل آثار متعدد در اصفهان دانسته، ولی این کاخ در مرحله نخست مرمت ۵ میلیارد ریال هزینه برده که در آتش سوزی بخشهای زیادی از این مرمت از بین رفته است. میراث فرهنگی در اینجا برای نگهداری و محافظت از آن راه حلی جدی باید بیندیشد، تا هزینهای که صرف این بنا شده و مجدد باید شود به یغما نرود.
دیدگاه تان را بنویسید