رونمایی از ۲۵ گنجینه فاخر دنیا +تصاویر
درحالی فهرستی از گنجینهها و موزههای برتر جهان رونمایی شده که هیچ نشانی از موزههای ایران که نمایشگر تمدنی با قدمت بیش از ۷هزار سال است، در بین آنها دیده نمیشود.
خبرگزاری ایسنا: فهرست ۲۵ موزه برتر جهان در سال ۲۰۱۷ را Trip Advisor - یکی از محبوبترین سایتهای کاربرمحور سفر ـ به انتخاب مخاطباناش برگزیده و بازدید از آنها را پیشنهاد داده است.
پربازدید بودن شاید تنها شاخصِ انتخاب این موزهها نبوده، برخلاف رسم رایج در ایران که موزههای پربازدید را برتر نیز تلقی میکنند، آن هم موزههایی که در چند سال اخیر تنها سیاست متمرکزی که جدی پیش گرفتهاند، افزایش نرخ ورودیهها بوده، بیآنکه در امکانات و پذیرش بازدیدکنندگانشان تغییرات اساسی ایجاد کرده باشند.
براساس نظر کاربرانی که در تهیه فهرست گنجینهها و موزههای برتر جهان دخیل بودند، این ۲۵ موزه با وجود تعدد آثار و سالنهای بازدید که گاه یک روز کامل هم برای دیدنشان کم است، بیشتر به خاطر وجود امکاناتی چون راهنماهای مسلط به زبانهای مختلف، دستگاههای صوتی که اجازه تردد آزادانه در تمام بخشهای موزه را میدهد، تورها و بلیتهای رایگان، کتابخانهای در دسترس که حاوی اسناد و اطلاعاتی مرتبط با تاریخ و محتوای موزه است، نمایش آثاری شاخص که گویای واقعیتهای تمدن و هنر یک سرزمین است، نوع نورپردازی و کیفیت نگهداری آثار که روی هم رفته زمینهی بازدید لذتبخش، دور از اوقات کسالتبار را فراهم کردهاند، بالاترین امتیاز را گرفتهاند.
۱. «موزه متروپولیتن» نیویورک آمریکا که در بین تمام موزههای دنیا بیشترین ستارهها را از آنِ خود کرده و بالاترین امتیاز تریپادوایزر را برای سال ۲۰۱۷ بدست آورده، سالانه حدود ۴ میلیون بازدیدکننده دارد که ساختمان آن در سال ۱۸۷۲ میلادی راهاندازی شد و هماکنون نیز در نزدیکی مشهورترین پارکهای (سنترال پارک) نیویورک واقع شده که آن را در دسترس بیشتر قرار داده است.
این موزه بیش از ۲ میلیون شی قدیمی دارد که در عین حال، حاوی مجموعه بینظیری از ایرانباستان و تاریخ اسلام است. اطلاعات متروپولیتن توسط یک راهنمای صوتی به ۱۰ زبان معرفی میشود و موزه تقریبا هفت روز هفته باز است.
۲. «موزه ملی جنگ جهانی دوم» در نیواورلئن آمریکا که به انتخاب کاربران در جایگاه دوم این فهرست قرار گرفته، در سال ۲۰۰۰ میلادی به انگیزهی نشان دادن بحران جنگ جهانی دوم به نسل جدید، انتقال تجربیات و یادگاریهای آن، بنا شد که دارای بخشهایی چون تئاتر چهار بعدی، ماکتهای جنگنده، پوسترها و تاریخ شفاهی جنگ جهانی دوم از زبان بیش از ۷ هزار سرباز است.
این موزه از طریق نامهها، پوسترها، سلاحها و فیلمهای مختلف به نوعی روایتگر داستان دخالت آمریکا در جنگ جهانی دوم است.
۳. وقتی سخن از موزهی برتر فرانسه میشود، شاید تصور بر این باشد که اکنون نوبت تعریف و تمجید از لوور رسیده، درحالیکه این موزهی «اورسی» است که بیشترین امتیاز مخاطبان را در مقایسه با لوور از آن خود کرده است. اورسی در شهر پاریس واقع شده و از مهمترین موزههای نقاشی و مجسمهسازی جهان به شمار میآید. این مکان محل نگهداری آثار هنری فرانسه و اروپا در فاصله سالهای ۱۸۴۸ تا ۱۹۱۷ میلادی است.
ساختمان اورسی در اصل یک ایستگاه بازسازی شدهی قطار است که از سال ۱۹۸۶ تا به امروز، مجموعهای از آثار امپرسیونیست و پست امپرسیونیست فرانسه را به نمایش گذاشته است. این موزه که یکی از پربازدیدکنندهترین مکانهای پاریس معرفی شده، مشوقهای جذابی برای جلب بازدیدکنندگان درنظر گفته، مثلا ساعت بازدیدهای تخفیفداری درنظر گرفته و یا در ازای خرید یک بیلت کامل، تخیف چند یورویی را روی کل قیمت یک بلیت لحاظ کرده است.
اورسی یک روز در هفته تعطیل است و در ساعت مشخص روز، راهنمای انگلیسی زبانی دارد که به بازدیدکنندگان کمک میکند تا اطلاعات مربوط به آثار این موزه که اغلب به زبان فرانسه نوشته شده را بهتر دریافت کنند.
۴. «موسسه هنری شیکاگو»، یکی از قدیمیترین و بزرگترین موزههای هنر در ایالات متحده آمریکا است که در سال ۱۸۷۹ میلادی راهاندازی شد و سالانه میزبان حدود یک و نیم میلیون بازدیدکننده است که ظاهرا به خاطر نوع فعالیتهای پویایی که در زمینه هنر دارد، میزان محبوبیتاش هر سال درحال افزایش است.
موسسه هنری شیکاگو با ۳۰۰ هزار اثر، بعد از متروپولیتن دومین موزه هنری ایالت متحده آمریکا به شمار میآید.
۵. «موزه هنری هرمیتاژ (ارمیتاژ) و کاخ زمستانه» در سنپترزبورگ روسیه با ۳ میلیون اثر هنری پنجمین موزه محبوب سال ۲۰۱۷ شناخته شده که بین گالریها و موزههای جهان، لقب بزرگترین نگارخانه و موزهی هنری را یدک میکشد.
تابلوی فتحعلی شاه در ارمیتاژ
پیدایش این موزه به سال ۱۷۶۴ میلادی زمانی که کاترین کبیر بیش از ۲۰۰ اثر نقاشی را از اروپا جمعآوری و خریداری کرد، برمیگردد. این موزه در زمان انقلاب روسیه و حکومت شوروی با نگاه انحطاطگرایانهای روبرو بود تا جایی که برخی از مهمترین آثارش فروخته شد. بخشهایی از این موزه هم در بمباران جنگ جهانی دوم از بین رفت و بخشی از آنها هم توسط ارتش سرخ آلمان تصرف شد، اما اکنون این موزه دوران دیگری را سپری میکند و در لاس وگاس، لندن و آمستردام دارای شعبه شده است.پازیریک قالی قدیمی ایران نیز در این موزه نگهداری میشود.
۶. «میدان یادبود ۱۱ سپتامبر» در نیویورک که شاید بیشتر یک انتخاب احساسی به شمار آید، موزهای نوپا به شمار میآید که باراک اوباما در سال ۲۰۱۴ آن را افتتاح کرد. این موزه در واقع دو حفرهی بزرگ در محل فوندانسیون برجهای دو قلو است که در حمله ۱۱ سپتامبر منفجر شد و اکنون اسامی ۲۹۸۳ نفر از کشتهشدگان آن در ۷۹ صفحه برنزی این دو استخر آبی به یادگار حک شده است. این موزه در واقع اثری احساسی به شمار میآید که حتی پیش از بهربرداری نیز بسیار مورد توجه بود.
۷. «موزه انسانشناسی مکزیکوسیتی» از اصلیترین جاذبههای گردشگری مکزیک و یکی از پربازدیدترین موزههای این کشور به شمار میآید که آثار باستانشناسی و مردمشناختی از تاریخ مکزیک و گنجینههای آن را به نمایش گذاشته که مهترین آنها فرهنگ «آزتک» است، تمدنی در آمریکای مرکزی که دارای پرستشگاهها و برجهایی سنگی بودند و در دوران خود در رشته نجوم، گیاهپروری و حتی گفته شده حقوق و حکومت سرآمد بودهاند.
تقویم سنگی آزتکها در موزه مکزیک
قربانی کردن انسان یکی از جنبههای تاریخی آزتکها بوده که کشف رازهایی دربارهی آن از طریق این موزه، برای گردشگران همواره جذاب بوده است.
۸. «موزه آکروپلیس» یونان، یکی از مهمترین موزههای جهان در ارتباط با تمدن یونان باستان به شمار میآید که بخش بزرگی از گنجینه مربوط به آکروپلیس را در خود جای داده است. ساختمان این موزه رسما در سال ۲۰۰۹ میلادی افتتاح شد، درحالیکه پایهگذاری آن به سال ۲۰۰۳ میلادی برمیگردد، هرچند که موزه قدیمی آکروپلیس در سال ۱۸۷۴ تکمیل شده بود، اما بعد از کاوشهای جدید و یافتن آثار جدیدتر، ظرفیت آن پاسخگو نبود و دولت یونان بنای جدیدی در نزدیکی ساختمان قدیمی ساخت.
صرفنظر از این، دولت یونان سالهاست تلاش دارد بخشی از مجسمههای معبد پارتنون که توسط سفیر بریتانیا در زمان امپراتوری عثمانی از این کشور خارج شد را دوباره به یونان برگرداند که این از اصلیترین انگیزههای ساخت موزهی جدید آکروپلیس بوده است.
۹. «موزه ملی دل پرادو» در واقع یک گالری هنری بزرگ در قلب اسپانیا است که برجستهترین آثار هنری اروپا در فاصلهی قرن ۱۲ تا اوایل قرن ۲۰ میلادی را به نمایش گذاشته است. انگیزه بنا کردن چنین موزهای در سال ۱۸۱۹ میلادی، نگهداری آثار نقاشی و مجمسه بود که در حال حاضر دارای ۸۲۰۰ طرح، ۷۶۰۰ نقاشی، ۴۸۰۰ اثر چاپی، ۱۰۰۰ مجسمه و تعدادی اسناد تاریخی است که از این مجموعه تنها ۱۳۰۰ اثر نمایش داده میشود.
دل پرادو در اندیشه گستردهتر کردن فضا است که اعلام شده تا سال ۲۰۱۹ میلادی این اتفاق خواهد افتاد.
۱۰. «موزه ویکتوریا و آلبرت» لندن با ۴ میلیون عتیقه از بزرگترین موزههای هنرهای تزئیینی و طراحی جهان به شمار میآید که در سال ۱۸۵۲ میلادی تاسیس شد. قدمت مجموعهی هنری نگهداری شدهی این موزه به ۵۰۰۰ سال میرسد.
این موزه دارای بزرگترین مجموعه مجسمههای پس از کلاسیک در جهان، اقلام رنسانس ایتالیایی. ، آثاری از جنوب و شرق آسیا، چین، ژاپن، کره و جهان اسلام است.
۱۱. «گالری ملی لندن» با مجموعهای متشکل از ۲۳۰۰ اثر نقاشی باقی مانده از قرن ۱۳ تا ۱۹ میلادی، در سال ۱۸۲۴ تاسیس شد که به قدیمیترین گالری پرتره جهان معروف است. این موزه به لحاظ ارزش هنری در جایگاهی پس از لوور، بریتانیا، متروپولیتن قرار دارد و بازدید از آن مثل بیشتر موزههای انگلستان، رایگان است.
۱۲. «موزه واسا»، یک موزه دریایی در جزیرهی یوگوردن استکهلم سوئد است که در اصل کشتی بازمانده از قرن ۱۷ میلادی است که با صدها مجسمهی کنده کاری شده تزئین شده و تا کنون بیش از ۹۵ درصد از قطعات اصلی آن، بازسازی و حفظ شده است.
واسا قرار بود یکی از بهترین کشتیهای نیروی دریایی سوئد باشد که غرق شد، اما اکنون یکی از پرطرفدارترین جاذبههای گردشگری دریایی جهان به شمار میآید. بازدید از این کشتی یا موزه برای دانشجوها با ارائه کارت شناسایی رایگان است.
۱۳. «موزه لوور» بزرگترین موزه هنری جهان شناخته میشود که در سال ۲۰۱۶ میلادی با ۷ میلیون بازدیدکننده یکی از پرطرفدارترین موزههای جهان شخناخته شد. طبق آمارِ این موزه، نزدیک به ۶۵ درصد بازدیدکنندگان لوور، گردشگر خارجی هستند.
لوور در اصل قلعهای بود که در اواخر قرن ۱۲ میلادی و در زمان فیلیپ دوم ساخته شد که در سال ۱۵۴۶ میلادی به محل زندگی پادشاهان فرانسه تغییر کاربری داد، در سال ۱۶۸۲ میلادی پس از آنکه "لوئیس" یکی از شاهان این کشور، قصر ورسای را برای محل زندگی خود برگزید، لوور به مجموعهای برای نمایش آثار هنری تبدیل شد که هماکنون دارای ۳۸۰ هزار آثر از تمدن باستانی مصر، یونان، قرون وسطی، روم، هنرهای اسلامی، ایران باستان است.
مونالیزا اثر لئوناردو داووینچی یکی از محبوبترین و پربازدیدگننده ترین آثار لوور به شمار میآید.
۱۴. «موزه مصر» در تورین ایتالیا متشکل از ۳۰ هزار شی تاریخی و عتیقه از تمدن باستان مصر یکی از بزرگترین مجموعههای مصرشناسی دنیا به شمار میآید. این موزه در سال ۲۰۱۵ نزدیک به ۸۰۰ هزار بازدیدکننده داشت.
موزه مصر تورین در سال ۱۸۲۴ میلادی راهاندازی شد که بخشی زیادی از غنایم ناپلئون بناپارت از حمله به مصر را به نمایش گذاشته است.
۱۵. «موزه ملی هلند» (Rijksmuseum) در آمستردام هلند واقع شده و تاریخ و هنر این سرزمین را به نمایش گذاشته است. این موزه نخست سال ۱۸۰۰ در لاهه راهاندازی و سپس به یک کاخ سلطنتی در آمستردام منتقل شد. این مکان یک دوره تعمیرات طولانی را پشت سر گذاشته و سرانجام موفق شد در سال ۲۰۱۴ با ثبت نزدیک به دو و نیم میلیون بازدیدکننده در شمار جاذبههای پربازدید هلند و البته در فهرست پربازدیدکنندهترین موزههای جهان قرار بگیرد.
این موزه علاوهبر آنکه آثار هنرمندانی چون رامبراند، فرانس هالس و یوهانس ورمیر را به نمایش گذاشته یک بخش کوچک آسیایی هم دارد.
۱۶. یک گالری در فلورانس ایتالیا که هنر دورهی رنسانس را به نمایش گذاشته و از مهمترین موزههای این کشور به شمار میآید و بیشترین بازدیدهای این شهر را به خود اختصاص داده، در جایگاه شانزدهم این فهرست قرار گرفته است، «اوفیزی» با دو میلیون بازدیدکننده در سال ۲۰۱۶ یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری فلورانس شناخته شد که زمان انتظار برای دیدن آن به ۵ ساعت هم رسیده است.
درهای این گالری در سال ۱۷۶۵ میلادی به روی مردم باز شد، ولی از سال ۱۸۶۵ بود که به عنوان موزه کار خود را رسما شروع کرد.
۱۷. «موزه ونگوگ» در آمستردام هلند، همانطور که از اسماش برمیآید مجموعهای مختص آثار ونگوگ و هنرمندان معاصرش است که در سال ۱۹۷۳ میلادی افتتاح شد و بزرگترین مجموعهی ونسان ونگوگ را در خود جای داده که در سال ۲۰۱۵ میلادی با نزدیک به دو میلیون بازدیدکننده، دومین موزه پربازدید هلند و ۳۱ موزه هنری پربازید جهان شناخته شد.
۱۸. «موسسه هنری ریکاردو برناند» که توسط بازرگانی به همین نام در سال ۲۰۰۲ میلادی در شهر رسیف برزیل راهاندازی شد که مجموعهای از آثار هنری در ارتباط با قرون وسطی تا بیستم آمریکای جنوبی را شامل میشود و بیشترین تاکید اسناد و آثار هنری آن بر دوران استعمارگری در برزیل است.
در ریکاردو برناند یکی از بزرگترین مجموعههای اسلحه در جهان با ۳ هزار قطعه نیز به نمایش گذاشته شده که بیشتر آنها به قرنهای ۱۴ تا ۱۹ میلادی در اروپا و آسیا مربوط میشود.
در این موسسه، کتابخانهای هم با ۶۲ هزار جلد وجود دارد که آنها هم آثاری از قرن ۱۶ تا بیستم هستند.
۱۹. «موزه ملی نیوزلند (Te Papa Tongarewa)» در شهر ولینگتون نیوزیلند واقع شده که در زبان عامی به محل گنجینههای این سرزمین تعبیر میشود و به نوعی گالری ملی و هنری این کشور به شمار میآید. تاسیس این موزه به سال ۱۸۶۵ میلادی برمیگردد که سالانه نزدیک به یک میلیون بازدیدکننده دارد.
۲۰. «پینکوتکا» یکی از مهمترین موزههای هنر در برزیل است که قدیمیترین موزه سائوپولو نیز به شمار میآید که در سال ۱۹۰۵ میلادی افتتاح شد و از پویاترین موزهها در برگزاری نمایشگاهها و رویدادهای فرهنگی به شمار میآید که در کنار آن مجموعهای از آثار هنری، کتابها وصنایع دستی قرن نوزدهم را در ارتباط با این کشور به نمایش گذاشته است.
۲۱. «موزه باقی ماندهی جنگ» ویتنام که در هوشیمین مستقر است، سرگذشت این کشور در دوران استعمار فرانسه و جنگ آمریکا را روایت میکند، در واقع انگیزهی اصلی راهاندازی چنین موزهای به تصویر کشیدن گوشهای از جنایات جنگی است که به مردم این کشور روا داشته شد.
قبلا در کنار نام اصلی این موزه، عباراتی چون «جنایات جنگی» و «تجاوز» بکار برده شده بود که بعدها با عادیسازی روابط ویتنام با دولت ایلات متحده آمریکا، این واژهها از نام اصلی موزه حذف شد.
«موزه باقی مانده جنگ ویتنام» اکنون یکی از پربازدیدکنندهترین جاذبههای گردشگری این کشور است.
۲۲. «موزه لارکو» در اصل عمارتی متعلق به قرن ۱۸ میلادی است که در لیمای پرو بنا شده و بعدها به موزهای شخصی تبدیل شد که عتیقهها و آثاری تاریخی از قرن هفتم میلادی به بعد را نمایش میدهد که مروری بر تاریخ پرو دارد. بیشترِ این آثار در حفاریهای غیرمجاز کشف شده و بعدها توسط میراثداران اصلی این موزه، خریداری و در این مکان به نمایش گذاشته شدهاند.
۲۳. «موزه طلا»، بوگوتا در کلمبیا یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری این کشور است که سالانه نیم میلیون بازدیدکننده دارد. این مکان انواع جواهرات ساخته شده با آلیاژ طلا و دیگر فلزهای بومی این منطقه را به نمایش گذاشته است که گنج شهر و یک کرجی یافته شده از گمشدهی الدورادو از جذابیتهای اصلی این موزه به شمار میآید.
۲۴. «موزه تاراکوتا» در چین نمایشگاهی از اسبهای وحشی و ارتش سرخ اولین امپراطور این کشور است که در فاصله سالهای۲۱۰ تا ۲۰۹ قبل از میلاد مسیح با هدف حفاظت از امپراطور در زندگی پس از مرگ، دفن شدند. این مجموعه که در سال ۱۹۷۴ توسط کشاورزان یافته شد، دارای ۸۰۰۰ سرباز، ۱۳۰ ارابه با ۵۲۰ اسب و ۱۵۰ اسب سواری است.
۲۵. «موزه سلطنت تون اسلنگ» که بیشتر از آن با عنوان موزه نسلکشی یاد میشود، در شهر پنوم پن کامبوج بنا شده، روایتگر تاریخی سیاه از این کشور است که آخرین رتبهی این فهرست را به خود اختصاص داده است.
ساختمان این موزه قبلا یک دبیرستان بود که به شکل یک زندان امنیتی درآمد. نام آن در زبان محلی به معنی «تپهای از درختان سمی» است که قتلگاه نزدیک به ۲۰ هزار زندانی بود. تون اسلنگ یکی از ۱۵۰ مرکز اعدام در کامبوج بوده که اکنون یکی از مقاصد اصلی گردشگری سیاه در جهان به شمار میآید.
دیدگاه تان را بنویسید