روزنامه ایران: شهر کالاس در ساحل شمالی فرانسه با جنگلهای سرسبز و انبوه خود یکی از زیباترین منابع طبیعی این کشور محسوب میشود. ولی چند قدمی که از ساحل دور میشوید، حصارهایی به ارتفاع پنج متر را مشاهده خواهید کرد که ابتدای محدوده نگهداری از پناهندگان است. در اطراف این حصارها مأموران پلیس فرانسه مستقر شدهاند و داخل این منطقه جنگزدهها و پناهجویان کشورهای مختلف در شرایط نه چندان مناسب نگهداری میشوند. این طور که دولت فرانسه در آخرین گزارش رسمی خود اعلام کرد دستکم شش هزار نفر در این کمپ نگهداری میشوند و برای آنکه شرایط زندگی آنها بهبود یابد، تمهیدات فراوان اندیشیده شده است تا از فناوریهای روز بهرهمند شوند.
دژ کالاس
کالاس از طریق تونل زیردریایی به شهر فولکستون که در جنوب غربی انگلستان واقع شده است متصل میشود و اهمیت فراوانی برای این کشور و فرانسه دارد. با وجود این کمپ پناهندگان در آن باعث شده است تا انگلیسیها و فرانسویها از این منطقه به عنوان «دژ کالاس» یاد کنند. در این دژ با حصارهای پنج متری پناهندگانی از سودان، افغانستان، سوریه، عراق و دیگر کشورهای جنگزده حضور دارند و تحت شرایط نظامی سخت زندگی خود را پیش میبرند. از منطقه مسکونی کالاس تا این دژ بزرگ فقط یک خط راهآهن وجود دارد که به صورت اختصاصی برای انتقال این افراد مورد استفاده قرار میگیرد.
حصارهای اطراف این دژ بزرگ به گونهای است که امکان دریافت سیگنالهای رادیویی را برای ساکنان این منطقه جنگلی غیرممکن میکند و با وجود این یکی از مراکز حمایت از پناهندگان موسوم به Info Bus طرح جدیدی را برای کالاس عملیاتی کرده است تا به موجب آن، همه افرادی که در این منطقه بسر میبرند بتوانند به اینترنت رایگان Wi-Fi دسترسی داشته باشند. با اجرای یک طرح جدید در این منطقه در جایی که حتی نقشه اینترنتی Maps گوگل هم نمیتواند آن را تحت پوشش قرار دهد کمپ پناهندگان کالاس هماکنون توانسته است در دنیای مجازی هویت پیدا کند.
جنگل کالاس در نگاه اول شبیه به شهر ارواح است. زیرا تعداد زیادی از پناهندگان در طول شب به صورت مخفیانه در آن حضور مییابند تا از طریق قطار یا تونل زیردریایی از کابوس شبانهروزی این منطقه فرار کنند. شرایط زندگی در این منطقه به قدری دشوار است که هدف اصلی بخش اعظم پناهندگان شهر کالاس، رفتن به بریتانیا است. ولی از زمانی که خدمات فناوری در این منطقه توسعه یافته است، پناهندگان با آرامش بیشتر به زندگی در این جنگل انبوه ادامه میدهند.
فناوریهای امیدبخش
در منطقه جنگلی کالاس امکان دریافت هیچ سیگنال مخابراتی وجود نداشت و فقط مأموران پلیس میتوانستند از طریق دستگاههای مخصوص با مراکز فرماندهی ارتباط برقرار کنند. ولی با اقداماتی که مرکز Info Bus انجام داد، پناهندگان حاضر در این کمپ از هماکنون میتوانند خدمات ارتباطی و مخابراتی را در اختیار بگیرند. ساکنان این کمپ میگویند تلفن همراه هماکنون قدرتمندترین ابزار در زندگی آنها محسوب میشود که حتی میتواند در نجات جان آنها اثرگذار باشد.
با نصب آنتنهای مخابراتی در نقاط مختلف جنگل کالاس، پناهندگان هماکنون میتوانند روی گوشیهای هوشمندی که به صورت رایگان در اختیار آنها گذاشته میشود به اینترنت متصل شوند، برای تردد در مناطق جنگلی از نقشه آنلاین گوگل استفاده کنند، اپلیکیشنهای اینترنتی برای ترجمه زبانهای مختلف را در اختیار بگیرند، با دوستان و اعضای خانواده خود که در نقاط مختلف جهان ساکن هستند ارتباط برقرار کنند و به عبارت دیگر بتوانند با ورود به دنیای مجازی هویت داشته باشند.
از زمان راهاندازی خدمات اینترنتی برای این منطقه تنها چند روز میگذرد و با وجود این جنگزدههایی که به جنگل کالاس منتقل شدهاند، میگویند که با این اتفاق امکان جستوجوی قوانین مربوط به پناهندگی از طریق اینترنت برای آنها فراهم شده است تا بتوانند بهتر از قبل حقوق خود را پیگیری کنند. مرکز Info Bus همچنین یک اپلیکیشن ویژه با نام Duolingo در اختیار این پناهندگان گذاشته است تا امکان یادگیری زبانهای مختلف برای آنها فراهم شود و با این مهارت بتوانند در شرکتهای کوچک و بزرگ کار پیدا کنند.
آموزشهای آنلاین
«کمیل شمل» 16 ساله که ملیت افغانی دارد، این روزها در کمپ کالاس زندگی میکند. نوجوانان امریکایی که در سن او بسر میبرند بجز داشتن خانه و خانواده، بهترین دورههای آموزشی را پشتسر میگذارند تا خود را برای ورود به دانشگاه آماده کنند. ولی متأسفانه هزاران جنگزدهای که در سن این نوجوان افغان در کمپهای مختلف حضور دارند، چنین فرصتی را از دست دادهاند.
ولی مرکز Info Bus که اهداف خود را زیر نظر اتحادیه اروپا پیش میبرد تصمیم گرفته مشکل مذکور را برای ساکنان کم سن کالاس حل کند. نوجوانان ساکن در این منطقه از ابتدای سال تحصیلی جدید میتوانند در دورههای آموزش آنلاین شرکت کنند و پس از پایان دوره، مدارک بینالمللی در اختیار بگیرند. شمل و همسالانش که پیش از این قصد داشتند به کشور بریتانیا بروند تا از فرصتهای بهتری برای پیشبرد زندگی بهرهمند شوند، هماکنون ترجیح میدهند با ادامه حضور در جنگل کالاس دورههای آموزش آنلاین را پشتسر بگذارند و از مزایایی که برای آنها ارائه شده است بهرهمند شوند. شمل و دوستانش این روزها اپلیکیشن Duolingo را نیز روی گوشی هوشمند خود مورد استفاده قرار میدهند و اگرچه طی سالهایی که در کشور افغانستان سکونت داشتند امکان یادگیری زبان خارجی برای آنها وجود نداشت، ولی هماکنون در کمپ پناهندگان کالاس موفق شدند به کمک این اپلیکیشن به زبان انگلیسی مسلط شوند.
ساکنان این کمپ شبها را در کانتینرهایی پشتسر میگذارند که درون آنها تختخواب جاسازی شده است. از آنجایی که تعداد تختها با تعداد ساکنان کمپ کالاس برابری نمیکرد، افرادی که دیر به کانتینرها مراجعه میکردند در بسیاری از شبهای سرد زمستان جایی برای خوابیدن نداشتند. ولی فناوریهای پیشرفتهای که هماکنون در این مرکز ارائه شده است بصورت دقیق نشان میدهد که هر تخت متعلق به چه کسی است. تمام پناهندگان مستقر در جنگل کالاس در اداره مهاجرت اتحادیه اروپا انگشتنگاری شدهاند و هماکنون اثر انگشت آنها به عنوان رمز ورود برای حضور در کلاسهای آنلاین، استفاده از خدمات اینترنتی رایگان، دریافت بستههای پوشاک، ثبت فرصتهای شغلی و ورود به کانتینرهای مخصوص خواب مورد استفاده قرار میگیرد و سیستمهای هوشمندی که در نقاط مختلف این کمپ تعبیه شده است، اثر انگشت تمامی پناهندگان را برای شناسایی آسان آنها مورد استفاده قرار میدهد.
دولت فرانسه همچنین با مرکز «پزشکان بدون مرز» همکاریهایی را آغاز کرده است تا برای تمامی پناهندگان کمپ کالاس پرونده پزشکی الکترونیکی تشکیل بدهد و امکان معاینه مرتب آنها از راه دور را فراهم کند. در فاصله 25مایلی این منطقه کمپ دیگری با نام گراند-سنت پناهندگان و جنگزدگان را در خود جای داده است که ساکنان آن در سولههای موقت زندگی میکنند و دولت فرانسه تصمیم گرفته است این خدمات و فناوریها را برای آنها هم ارائه دهد. با وجود این باید دید فناوریهای نوین تا چه اندازه میتواند زندگی را برای فردی که عنوان «پناهنده» را یدک میکشد، بهبود بخشد.
دیدگاه تان را بنویسید