آمریکایی‌ها در کمین جام جهانی قطر!

کد خبر: 682337

با افزایش روزمره تنش‌ها در روابط سیاسی میان کشور قطر و همسایگان عربی‌اش در حاشیه خلیج فارس، پا برجا ماندن میزبانی این کشور از جام جهانی ۲۰۲۲ هم در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

خبرگزاری تسنیم: سوژه داغ این روزهای دنیای سیاست، اختلافات در حال تشدید میان قطر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و نیز چند کشور دیگر از جمله مصر است. شدت این اختلافات که منشاء آن ادعای سعودی‌ها و اماراتی‌ها مبنی بر حمایت قطر از گروه‌های افراط‌گرای تروریستی بوده به جایی رسیده که مسائل و روابط ورزشی بین این کشور‌ها را هم تحت الشعاع قرار داده است. قطری‌ها با وجود فشار مخالفان سیاست‌های خارجی‌اش تأکید کرده‌اند که قصد کوتاه آمدن از موضع خود را ندارند و به هیچ عنوان اجازه دخالت در سیاست‌های‌شان را به کسی نمی‌دهند. اکنون این تنش‌ها سبب شده است که حرف و حدیث‌هایی درباره احتمال به دردسر افتادن آنها برای میزبانی از جام جهانی 2022 به وجود آید.
قطر، یکی از کوچکترین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با جمعیتی 2.4 میلیون نفری، در هفته 500 میلیون دلار آمریکا صرف هزینه‌های عمرانی میزبانی از بزرگترین و محبوب‌ترین رویداد ورزشی جهان در دنیای عرب می‌کند که تا کنون سابقه نداشته است. به گزارش سایت بلومبرگ، همسایگان قطر که تا پیش از این تصور می‌شد بخش اعظمی از تماشاگران این رویداد را تشکیل دهند، اکنون در تلاش هستند تا به هر نحوی امتیازی میزبانی از قطر سلب شود و این کار را با تحریم قطری‌ها از فروش سیمان گرفته تا دستگیره انجام داده‌اند و قطر برای از دست ندادن امتیاز میزبانی باید به مقاومت خود ادامه دهد. در حال حاضر با وجود توقف همکاری تجاری قطر و عربستان سعودی و عدم بارگیری محموله‌های مورد نیاز قطری‌ها در بندرگاه‌های امارات، آنها همچنان به روند ساخت و ساز‌شان ادامه می‌دهند. نه تنها این دو کشور، بلکه بحرین و مصر نیز تمام راه‌های ارتباطی‌شان با قطر را مسدود کرده‌اند.
روز شنبه شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر در گفت‌و‌گو با AFP با انتقاد از درخواست‌هایی که از کشورش برای تغییر سیاست خارجی‌اش صورت گرفته است، گفت:« هیچ کسی حق دخالت در سیاست خارجی ما را ندارد. ما با وجود تمام تحریم‌هایی که علیه‌مان وضع شده است می‌توانیم تا ابد دوام بیاوریم».
قطری‌ها قویاً اتهاماتی که به آنها برای حمایت از گروه‌های افراطی و تروریسم نسبت داده شده است را تکذیب و آمادگی‌شان را برای مذاکره جهت حل بحران تازه شکل گرفته اعلام کرده‌اند. طبق ادعای ناصر ال تعمیمی، یک تحلیل‌گر مسائل سیاسی در بریتانیا، اعمال تحریم علیه قطر از سوی همسایگان عربی‌اش روی کالاهای مورد نظر برای اجرای پروژه‌های عمرانی جام جهانی، به تعویق افتادن برخی از این پروژه‌ها را محتمل کرده است. قطر در دستور کار خود برای جام جهانی، احداث 9 استادیوم جدید را قرار داده است.
التعمیمی در این خصوص گفت: اگر مرزهای هوایی و دریایی قطر برای مدتی طولانی مسدود شود، می‌تواند روی روند اجرای پروژه‌های جام جهانی تأثیری منفی بگذارد و منجر به عدم تکمیل آنها در بازه زمانی مقرر شود.
تشدید بحران
بحران در روابط میان کشورهای عربی خلیج فارس با قطر در ابتدای هفته جاری به دنبال قرار گرفتن تعدادی از شرکت‌های قطری مستقر در دوحه در لیست حامیان تروریسم توسط عربستان سعودی و هم پیمانانش، تشدید شده است. در این فهرست نام 18 شخصست حقوقی از جمله اعضای خانواده سلطنتی قطر و یکی از وزرای سابق این کشور هم به چشم می‌خورد.
به گزارش نشریه گاردین انگلیس، یک منبع نزدیک با کمیته تأمین امکانات جام جهانی 2022،بحران دیپلماتیک به وجود آمده در خلیج فارس، بزرگ‌ترین چالش پیش روی قطر برای میزبانی از جام جهانی زمان کسب رأی اعتماد برای برگزاری این تورنمنت در سال 2010 محسوب می‌شود.
فیفا هم نسبت به بحران به وجود آمده در روابط قطر با همسایگان عربی‌اش بی‌تفاوت نبوده و با بیان این موضوع که به طور مکرر با کمیته برگزاری جام جهانی 2022 و کمیته عالی تحول و میراث این کشور که مسئولیت اداره امور مربوط به میزبان از این تورنمنت را برعهده دارد، واکنش نشان داده است. این در حالیست که کمیته برگزاری جام جهانی در قطر هنوز واکنشی به بیانیه فیفا نشان نداده است.
در همین حال اتحادیه فوتبال آلمان که جزو نهادهای تأثیرگذار در دنیای فوتبال است هم اعلام کرده است که قصد دارد در خصوص موضع‌گیری درباره وضعیت میزبانی قطر با دولت آلمان مشورت کند. هرچند این کشور هم حل تنش‌های سیاسی را به اعمال هرگونه تحریم علیه قطر ارجح دانسته است.
با این اوصاف آیا فیفا ممکن است گزینه‌ای شوک‌آور را انتخاب کند امتیاز میزبانی از جام جهانی 2022 را به کشوری دیگر بدهد؟
تاریخ نشان می‌دهد که چنین اتفاقی در گذشته نیز رخ داده است- جام جهانی 1986 که مکزیکی‌ها میزبان آن بودند، در ابتدا قرار بود توسط کلمبیا میزبانی شود اما بعد از انصراف این کشور از برگزاری رقابت‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی در سال 1982، امتیاز میزبانی به ازتک‌ها رسید.
این همان واقعیت آماری است که کریستین اولریخسن، استاد و کارشناس سیاست بین‌الملل مؤسسه سیاست عمومی بیکر در دانشگاه هیوستون آمریکا به آن برای یک ادعای جالب استناد کرده است.
اولریخسن در گفت‌و‌گو با شبکه CNN‌ مدعی شد: خطری که قطر را تهدید می‌کند این سؤال است که آنها در آخرین دور رأی‌گیری برای کسب میزبانی جام جهانی چه کسی را شکست دادند؟ رقیبی که آنها شکست دادند آمریکا بود. خب پس آمریکا هفته آینده می‌تواند میزبان جام جهانی باشد. این کشور همین حالا زیرساخت‌، استادیوم‌ و همه چیزهای لازم برای برگزار جام جهانی را دارد.
با بحران به وجود آمده در روابط میان قطر و همسایگان عربی‌اش، اینکه آیا این کشور خواهد توانست برای حفظ امتیاز میزبانی جام جهانی 2022 متقاعد کند یا خیر هنوز مشخص نیست - به خصوص که به تازگی شایعاتی منتشر شده مبنی برای اینکه برخی کشورها قصد دارند با ارسال هیئت‌هایی به فیفا، برای لغو میزبانی این کشور تلاش کنند - اما بعید نیست که روند آماده‌سازی‌اش برای برگزاری مهمترین تورنمنت دنیای فوتبال در فاصله 5 سال تا آغاز بیست و دومین دوره جام جهانی با مشکلات بزرگی مواجه شود.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت