سرویس ورزش فردا؛ حمیدرضا علیا: هر روز و چه بسا هر ساعت، مسابقات ورزشی گوناگونی در سطح جهان برگزار میشود. رسانهها اتفاقات این مسابقات را زیر ذرهبین میبرند و همیشه برای حواشی ورزش سر و دست میشکنند. بسیاری از این رسانهها معتقدند کارهای محالی که در جهان سیاست و حتی در میدان مبارزه نظامی رخ نداده است، در عرصه ورزش به راحتی قابل انجام است. از دیدارهای رودررو میان دو کشور رقیب گرفته تا برقراری صلح در قالب دیپلماسی ورزشی. با این حال، همچنان برخی از مسائل دردناک و اسفبار جهان مانند نژادپرستی در جهان ورزش روی میدهد که اساس ورزش را زیر سؤال میبرد.
نژادپرستی، از ایتالیا تا انگلیس
«سالی علی مونتاری» بازیکن فوتبال آفریقایی است که تاکنون در تیمهای بزرگ اُروپایی نظیر اینتر و میلان حضور داشته است و در حال حاضر نیز برای تیم ایتالیایی پسکارا به میدان میرود. او در سه دوره جام جهانی برای تیم ملی غنا به میدان رفته است. اما مونتاری هر روز با مسائل نژادپرستی روبهرو میشود که دیگر توان او را تحلیل برده است. مسئله نژادپرستی در ورزش اروپا نه تنها حل شده، بلکه روز به روز ابعاد جدیدتر و عجیبتری پیدا میکند.
30 آوریل، بازیکن غنایی در لیگ ایتالیا به دلیل شعارهای نژادپرستانه تماشاگران تصمیم به ترک زمین گرفت. وی در مصاحبهای احساسی با سی.ان.ان میگوید: «در آن بازی صبر من لبریز شد... نمیتوانستم بیش از این در ورزشگاه بمانم. باور کنید من هم یک انسانم». یک ماه از این مسئله که در بازی پسکارا با کالیاری اتفاق افتاد میگذرد، اما هنوز این اتفاق برای مونتاری تازگی دارد. انگار همین دیروز این اتفاق افتاده است. وی خودش را مقصر اصلی این مسئله میداند. مونتاری شعارهای نژاد پرستانه طرفداران کالیاری و صحبتهای صورت گرفته با داور آن بازی را به خوبی به یاد میآورد.
بازیکن اسبق میلان میگوید: «داور به من گفت که نمیتوانم با هواداران صحبت کنم. شعارهای زشتی علیه من داده میشد و نمیتوانستم کاری انجام دهم. بنابراین عصبانی شدم. به داور گفتم شعارهایی که سر داده میشود، درباره رنگ پوست من است. من صبر زیادی دارم و خوش اخلاق هستم، اما دیگر طاقتی برایم نماند و بنابراین زمین بازی را ترک کردم. این اولین باری نبود که این موضوع برایم اتفاق میاُفتاد».
گناهکار به خاطر رنگ پوست
در آن مسابقه، مونتاری یک کارت زرد به دلیل جر و بحث با داور و یک کارت زرد دیگر برای ترک زمین دریافت کرد و با یک بازی محرومیت مواجه شد. محافل بینالمللی نسبت به کارت زرد دوم او اعتراض کردند و فدراسیون ایتالیا نیز حکم محرومیت وی را تعلیق کرد اما بازیکن تیم ملی غنا میگوید که با وی مانند «یک گناهکار» رفتار شد. رفتار مونتاری توجه مؤسسات غیردولتی را جلب کرد و همگی از وی جانبداری کردند، اما این موضوع تأثیری بر رفتار هواداران لیگ ایتالیا نگذاشت. در بازی بعدی مقابل کروتونه، مونتاری در اواسط بازی تعویض شد و باز هم صدای شعارهای نژاد پرستانه به گوش میرسید.
مونتاری در پاسخ به این سؤال که چقدر مسائل نژادپرستی در فوتبال اتفاق میاُفتد، میگوید: «در هر بازی این مسائل اتفاق میاُفتد. در بازی با کروتونه من روی نیمکت نشستم و دوباره این مسئله به وجود آمد. یک بازیکن سیاهپوست در حال بازی کردن بود که دوباره تماشاگران همان شعارها را تکرار کردند. اولین بار نیست این مسئله اتفاق میاُفتد. ما درباره این مشکل صحبت میکنیم و با عوامل این مشکل برخورد میشود و تا یک یا دو هفته این مسئله حل میشود، اما یک یا دو ماه بعد دوباره این موضوع در جای دیگری خودش را نشان میدهد».
تحریم تماشاگر و تیمها
این بازیکن فوتبال میگوید در حمایت از کمپینهای ضد نژادپرستی نفر اول خواهد بود. همچنین وی معتقد است مسائل سیاسی و آب و هوایی در اُروپا در بروز نژادپرستی ورزشی نقش جدی ایفا میکند. «پیارا پووار»، رهبر کمپین ضد نژادپرستی به سی.ان.ان میگوید که تحریم مسائل نژادپرستانه در فوتبال ایتالیا باید با پیگیری بیشتری انجام شود. از نظر او: «در کشوری مانند ایتالیا بازیکنان بزرگی وجود دارند که درباره این مسائل عمیقاً نگران هستند.
بنابراین تحریم این مسائل یکی از راهکارهای مؤثر است. فدراسیون فوتبال ایتالیا نیز باید این تحریمها را انجام دهد و همچنین هواداران فوتبال در ایتالیا نیز باید فرهنگ و سواد خود را بالاتر ببرند. تحریم مسائل نژادپرستانه در آمریکا نتیجه مناسبی داد، پس قطعاً در کشوری مانند ایتالیا نیز تأثیر بسزایی خواهد داشت».
فدراسیون فوتبال ایتالیا نسبت به محرومیت مونتاری در آن بازی دقت بالایی به خرج داد و در پایان نیز حکم به تعلیق محرومیت او داد. البته سخنگوی این فدراسیون درباره ادعای مونتاری که «مسائل نژادپرستی روز به روز در حال گسترش است» نظری نمیدهد. مسئولان لیگ ایتالیا نیز حاضر به پاسخگویی درباره این ادعا نشدند.
لیگ برتر انگلستان به عنوان یک نمونه
مونتاری در سالهای 2007 -2008 برای تیم بورنموث به میدان رفت و حالا بر این عقیده است که فوتبال ایتالیا نیز باید در مقابل مسائل نژادپرستی از اُلگوی موجود در فوتبال انگلستان پیروی کند. سال 1993 کمپینی به نام «بیایید نژادپرستی را از فوتبال دور کنیم» در فوتبال انگلستان به وجود آمد و نتایج مثبتی را به همراه داشت. بازیکن غنایی میگوید: «من ایتالیا را محکوم نمیکنم؛ اما به فوتبال انگلستان نگاه کنید. آنجا کاملاً متفاوت است. من آنجا نیز بازی کردهام، اما هرگز چنین شعارهایی را نشنیدم. فوتبال ایتالیا جایگاه بالایی در جهان دارد؛ بازیکنان بزرگی در اینجا بازی میکنند و نباید چنین مسائلی در اینجا اتفاق بیفتد».
مونتاری اولین قربانی نیست
مونتاری اولین بازیکنی نیست که در فوتبال ایتالیا قربانی شعارهای نژادپرستانه میشود. در سال 2013، «کوین پرینس بواتنگ» بازیکن اسبق میلان در اعتراض به شعارهای هواداران تیم پرو پاتریا، از زمین مسابقه بیرون رفت. در آن مسابقه مونتاری نیز حضور داشت. بواتنگ در حمایت از مونتاری در شبکه توئیتر نوشت: «من قصد دارم با نژادپرستی مبارزه کنم. فوتبال فقط باید برای یک رقابت احترام قائل شود؛ رقابتی انسانی».
سال 2017 نیز در لیگ یک فرانسه ماریو بالوتلی مهاجم تیم نیس مورد حمله شعارهای نژاد پرستانه هواداران تیم باستیا قرار گرفت. به دلیل این اتفاق، یک امتیاز از تیم باستیا کسر شد و هواداران این تیم از حضور در استادیوم برای سه بازی محروم شدند. در لیگ اسکاتلند و در بازی سلتیک مقابل رنجرز مشابه همین اتفاق به وقوع پیوست و تیم رنجرز با محرومیت سنگینی مواجه شد.
منبع: cnn
دیدگاه تان را بنویسید