حجتالاسلام قمی: روشهای تبلیغی راحتما باید ارتقا دهیم
حجتالاسلام محمد قمی گفت: ما میخواهیم دین را تبلیغ کنیم ظاهرش این است که مخاطب ما ثابت است، اما روشهای تبلیغی را حتما باید ارتقا دهیم.
خبرگزاری مهر: نهمین نشست رؤسای مجامع کانونهای فرهنگی تبلیغی سراسر کشور صبح امروز یازدهم شهریور در سالن اجتماعات معاونت امور فرهنگی و تبلیغ این سازمان آغاز به کار کرد.
حجتالاسلام و المسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این نشست با اشاره به فرا رسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: عرفا تعبیری دارند که میگویند «لا تکرار فی التجلی» یعنی اگر همه اجزای هستی تجلیات حضرت حق باشد ما هیچ تجلی برای حق نداریم که تکراری باشد. حتی اگر یک پدیده را هم لحاظ کنیم لحظه به لحظه آن پدیده جلوه متفاوتی است از خداوند؛ یعنی آن پدیده در لحظهای بعد تفاوتهایی کرده ولو اینکه ما در ظاهر آن تفاوت را درک نکرده باشیم.
وی ادامه داد: تغییر فقط در لایه رویی و ظاهری عالم رخ نمیدهد. اعماق، ژرفا و بواطن عالم در حال تغییر هستند. خدا رحمت کند مرحوم علامه را که به زبان بنده در تبیین و توضیح عبارت «والعصر» این تعبیر را دارند که اصلا تغییر ناموس هستی است. تغییر؛ سنت لایتغیر الهی است. همه چیز تغییر میکند. تنها اعراض و ظواهر تغییر نمیکنند، بلکه بواطن و ذوات هم تغییر میکنند. شاید خلاصه بحث حرکت جوهری ملاصدرا همین باشد که باطن و ذات عالم هم تغییر میکند.
قمی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: تغییر اجتنابناپذیر است و حتما کسی برنده است که بتواند روند تغییرات خود و محیط پیرامونی خودش را متناسب با اراده الهی تنظیم کند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین تصریح کرد: ما میخواهیم دین را تبلیغ کنیم ظاهرش این است که مخاطب ما ثابت است، اما روشهای تبلیغی را حتما باید ارتقا دهیم. رویکردهای تبلیغ، مفاد و معنا و محتوای پیام ما باید ارتقا پیدا کند.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه با بیان اینکه اراده الهی در تکوین جاری است، تاکید کرد: همه هستی بر مدار اراده الهی میچرخد. «یُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ» اراده الهی جاری است و همه اجزای هستی مشغول تسبیح گفتن خداوندند. انسان هم میتواند تصمیم بگیرد لحظه به لحظه و آن به آن اراده خود را با اراده الهی تطبیق بدهد و در مسیر تقرب به حق، خود و جامعه خودش را پیش ببرد و هم میتواند کوتاهی کند و به خسارت و خسران برسد.
قمی افزود: کسی که حرکت فرهنگی، تبلیغی خود را بر مدار اراده الهی تنظیم کند و سعی کند آن به آن متناسب با شرایط جدید در امتداد اراده الهی، حقیقت اسلام ناب را کشف کند، اوست که در مسیر بسط عبودیت و در امتداد امامت جامعه و ولایت اثر ویژهای دارد.
وی با تاکید بر اینکه شرایط امروز جامعه ما با شرایط سالهای گذشته فرق میکند، یادآور شد: در مرجعیت اجتماعی مردم ممکن است تفاوت ایجاد شود. همچنین در تحلیل مردم از وضعیت ممکن است تفاوت ایجاد شود. جوانهای ما چه میگویند؟ در پسِ این رفتارها تحلیلی نهفته است و جوانان ما یک دریافتی از وضعیت جامعه دارند. حالا من بهعنوان یک تشکل فرهنگی، تبلیغی میخواهم سخن امروزِ اسلام را برای یک جوان تبیین کنم. اگر شرایط و تغییرات او را درک نکنم نمیتوانم در این زمینه گام موثری بردارم.
قمی در ادامه سخنانش اظهارکرد: یکی از سئوالات اساسی این است که اوضاع امروز انقلاب اسلامی چگونه است. یادمان باشد ما مبلغ اسلام و قرآنیم. ما مروج اسلام ناب محمدی هستیم ان شا الله. اما این سوال مهمی است که انقلاب اسلامی بهعنوان یک نهضت اجتماعی مردمی که طلایه دار اسلام است چه اوضاعی دارد؟ آیا انقلاب موفق است یا ناموفق؟
رییس سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد:رهبر انقلاب پاسخی دارند به این سئوال که ما رو به جلو هستیم و اوضاع ما مجموعا قابل قبول و قابل دفاع است گرچه ضعفها، نابسامانیها و کاستیهایی هم وجود دارد. سئوال اینجاست که شما چه تحلیلی از فرمایشات حضرت آقا دارید. جواب این سئوال به دهه محرم هم ربط دارد که خدمتتان عرض خواهم کرد.
وی ضمن بحث و تبادل نظر با رؤسای مجامع کانونهای فرهنگی، تبلیغی استانها در همین زمینه گفت: رهبر انقلاب دستگاه محاسباتی ویژهای دارند و اوضاع کشور را از یک منظر اعلی و افق مبین میبینند. نظام محاسباتی و دستگاه محاسبه مسأله مهمی است. معدل، کارنامه و برآیندی که ما از وضعیت داریم هم مهم است. در بعضی موارد موفق بودهایم و در بعضی موارد موفقیت چندانی نداشتهایم.
قمی اضافه کرد: لایه پیچیدهتر دستگاه محاسباتی این است که باید به محورهای مختلف ضرایب مختلف بدهیم. مثل رشتههای دانشگاهی که بعضی از دروس در آنها ضریب بالاتری دارد. مدل ارزیابی، مدل نمره دهی و مدل کارکرد بسیار مهم است. مسائل دیگری هم میتوان در محاسبه لحاظ کرد. ما داریم از عقلانیت محاسبه حرف میزنیم.
وی تصریح کرد: «نفوذ» کجا را هدف گرفته است؟ رهبر انقلاب اسلامی میفرمایند: «نفوذ» دستگاه محاسباتی مسئولان را هدف قرار داده است. در جایی دیگر میفرمایند نظام محاسباتی جوانان هدف گرفته شده است. باز در جایی دیگر میفرمایند خواص دچار اختلال در دستگاه محاسباتی شدهاند.
قمی بیان کرد: دستگاه و نظام محاسباتی مومنانه عناصری دارد که الان وقت تشریح همه آنها نیست. انسان شجاع از صحنه نبرد دریافتی دارد که انسان ترسو آن دریافت را ندارد. کسی که میترسد همواره شرایط را سیاهتر و نابودتر میبیند. پس شجاعت در دریافت انسان از یک واقعیت تاثیر میگذارد. توکل هم همین طور. قرآن میفرماید بیست مومن صابر حریف دویست نفر از دشمنان میشوند. سنن الهی در زمین جاری است. مثل جنگ احزاب که همه آمده بودند ریشه اسلام را بکنند و بروند، اما پیامبر (ص) به وعده الهی امیدوار بود. ارزیابی مردان الهی این است.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی همچنین تاکید کرد: نظام محاسباتی عاشورایی و الهی و قرآنی عناصری دارد که یکی از آنها ایمان به مردم است. رهبر انقلاب اسلامی به مردم ایمان دارند و به آنها خوشبین است. ایمان به راهشان و به هدفشان دارند و ایمان دارند به سنن الهی که در عالم جاری است. دریافت بنده این است که حضرت آقا در ارزیابی وضعیت موجود مولفههایی را لحاظ میکنند که ما بهعنوان رهرو ایشان باید سعی کنیم اندیشه خود را با این مولفهها تطبیق دهیم.
قمی یادآور شد: به این توجه داشته باشید که یکی از مسالههای امروز این است که مخاطب ما دچار ناامیدی از وضعیت کشور است. کسی که ناامید شد، نمیایستد، تلاش نمیکند، حاضر نیست رنج را تحمل کند. مردم سختیهای زیادی را تحمل ممی کنند و قطعا ما تلاش میکنیم که از میزان این سختیها کاسته شود، ولی اگر باورشان این باشد که خداوند پیروزی را از آن کسی میکند که پای حق ایستاده باشد، وضعیت فرق خواهد کرد.
وی در پایان افزود: به وعدههای آن مرد آینده نگر میشود امید داشت که اسرائیل ۲۵ سال آینده را نخواهد دید. ما باید قدری تلاش بکنیم هم در تولید پیام و هم در عرضه نظام محاسباتی در جامعه مشارکت داشته باشیم. سیدالشهدا چگونه میاندیشد که این تصمیم بزرگ را میگیرد. محتوایی در زمینه عقلانیت انقلابی و دستگاه محاسباتی عاشورایی تهیه شده است که امیدوارم از آن استفاده کنید.
دیدگاه تان را بنویسید