روزنامه ایران: طوفان پوکمن‌گو بین گیمرها!

کد خبر: 546290

صنعت بازی‌های رایانه‌ای این روزها با پدیده‌ای شگفت مواجه شده و خواب و خوراک را از علاقه مندان به این بازی‌ها گرفته و توفانی در صنعت بازی موبایلی جهان برپا کرده است. بازی موبایلی پوکمون گو(Pokémon Go) که توسط کمپانی ژاپنی نینتندو ارائه شده، بسرعت محبوب شد و در مدتی کوتاه، توانست حدود 5/7 میلیارد دلار و به اعتقاد برخی نیز 9 میلیارد دلار بر ارزش سهام این کمپانی 127ساله بیفزاید که بالاترین افزایش ارزش در 33 سال گذشته محسوب می‌شود.

صنعت بازی‌های رایانه‌ای این روزها با پدیده‌ای شگفت مواجه شده و خواب و خوراک را از علاقه مندان به این بازی‌ها گرفته و توفانی در صنعت بازی موبایلی جهان برپا کرده است. بازی موبایلی پوکمون گو(Pokémon Go) که توسط کمپانی ژاپنی نینتندو ارائه شده، بسرعت محبوب شد و در مدتی کوتاه، توانست حدود 5/7 میلیارد دلار و به اعتقاد برخی نیز 9 میلیارد دلار بر ارزش سهام این کمپانی 127ساله بیفزاید که بالاترین افزایش ارزش در 33 سال گذشته محسوب می‌شود. این بازی روزانه حدود 6/1 میلیون دلار برای نینتندو درآمد دارد و تحلیلگران پیش‌بینی کرده‌اند درآمد خالص نینتندو از این بازی تا پایان سال‌جاری میلادی، به بیش از یک میلیارد دلار برسد. البته باید گفت دانلود این بازی که با سرمایه‌گذاری کمپانی نینتندو و مشارکت شرکت Pokémon و آزمایشگاه نیانتیک ارائه شده، رایگان است ولی کاربر در خلال بازی، برای ادامه مسیر و پیشرفت بهتر، مجبور به خرید تجهیزاتی از این کمپانی است که برای نینتندو بسیار درآمدزاست. این بازی آنقدر محبوبیت پیدا کرده که دستاویز تبلیغات شده و به عنوان مثال اپراتور T-Mobile اینترنت دیتای رایگان برای بازی «پوکمون گو» به کاربرانش اختصاص داده تا بتواند مشتریان بیشتری جذب کند و حتی هیلاری کلینتون نیز برای جذب آرای بیشتر می‌خواهد از باشگاه گیمرهای «پوکمون گو» استفاده کند.
یک بازی محبوب

اما دلیل محبوبیت بازی پوکمون گو چیست؟ محبوبیت این بازی را شاید بتوان در وهله نخست بیشتر از تکنیک، به موجودات و کاراکترهای آشنا و نوستالژیک آن مربوط دانست؛ انیمیشنی پرطرفدار که در دهه ۱۹۹۰ طراحی و عرضه شد و بسیار موفق بود. برخلاف بازی‌های پیشین که کاربران هیچ تحرکی نداشتند، بازی موبایلی پوکمون گو(Pokémon Go) آنها را وادار به جنب و جوش می‌کند تا کل شهر را برای به دام انداختن هیولاهای کوچک و دوست داشتنی زیر پا بگذارند و همین یک امتیاز بزرگ برای این بازی محسوب می‌شود. یک بازی ویدئویی قدیمی که به کمک تلفن هوشمند و واقعیت افزوده(VR)، جان تازه‌ای به صنعت گیم بخشید.

این بازی، نخستین استفاده محبوب از واقعیت افزوده محسوب می‌شود و دوربین تلفن هوشمند، GPS و سنسورهایی خاص، بازی را اداره می‌کنند. کاربران در این بازی گوشی را به دست می‌گیرند، با کمک نقشه گوگل، در شهر به جست وجو می‌پردازند و به محض نزدیک شدن به هر یک از این موجودات خیالی، گوشی آنها با ویبره هشدار می‌دهد و پس از پرتاب کردن توپ مجازی به سوی آنها، این موجودات به دام می‌افتند.
توزیع بازی «پوکمون گو» در جهان

هرچند در حال حاضر «پوکمون گو» در 5 کشور امریکا، بریتانیا، استرالیا، نیوزیلند و آلمان طرفداران پروپاقرصی دارد و بتازگی هم در کشورهای ایتالیا، پرتغال و اسپانیا از آن رونمایی شده ولی هنوز بسیاری از کشورها از این بازی نمی‌توانند استفاده کنند.البته سازندگان بازی پوکمون گو به دنبال جهانی کردن این بازی موبایلی هستند چون با وجود محدودیت کشورهایی که این بازی در آن قابل اجراست، هر هفته بر ارزش سهام آن افزوده می‌شود. پیش‌بینی می‌شود گردش مالی نینتندو برای این بازی، ماهانه 140 تا 196میلیون دلار باشد که با افزایش تعداد کشورهای میزبان این بازی، بی‌شک بر میزان درآمدزایی و ارزش نینتندو افزوده خواهد شد. نینتندو قرار است تا یکی دوماه آینده، این بازی را در سراسر جهان رسماً ارائه کند. جالب است بدانید با وجودی که کمپانی سازنده «پوکمن گو»ژاپنی است، این بازی هنوز در این کشور ارائه نشده و با این که قرار بود دیروز رونمایی شود ولی این کار به تعویق افتاد.

هرچند این بازی در چین هنوز به طور رسمی ارائه نشده است ولی بسیاری، آن را ازطریق اکانت‌های iTunes بر گوشی خود نصب کرده‌اند و عکس‌های متعددی با پوکمون‌های مجازی که میلیون‌ها نفر را جذب خود کرده است بر Weibo و WeChat در چین دیده می‌شود. در کره جنوبی نیز با توجه به ممنوعیت استفاده از گوگل مپ به دلیل احتمال جاسوسی کره شمالی، ارائه رسمی این بازی با اما و اگرهایی مواجه است.
اما باتوجه به علاقه بالای ایرانی‌ها به انواع بازی‌ها، تکلیف گیمرها در کشور چیست؟ حسن کریمی‌قدوسی مدیرعامل بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای در گفت‌و‌گو با یکی از خبرگزاری‌ها درباره وضعیت ورود این بازی به ایران، از مکاتبه ایمیلی با سازندگان این بازی خبر می‌دهد چرا که اگر قرار باشد این بازی در ایران توزیع و عرضه شود حتماً باید از فیلتر بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای بگذرد و هماهنگی‌های لازم در این زمینه صورت بگیرد. کریمی قدوسی دو شرط را مدنظر دارد، یکی اینکه باتوجه به حجم اطلاعات ثبت شده کاربران در فضای این بازی، سرور اصلی آن حتماً باید در ایران باشد و دوم اینکه نقاط تفریحی و مقاصد هدف‌گذاری شده در سراسر کشور برای تگ شدن در این بازی هم باید با هماهنگی و همکاری بنیاد مشخص شود و کاربر در مراکز نظامی و امنیتی حضور نیابد. وی می‌افزاید: ما هماهنگی‌ها و نامه‌نگاری‌های اولیه را انجام داده‌ایم و طبق پاسخی که تا به امروز به ما داده‌اند اگر در آینده، تصمیمی برای ورود به بازار ایران داشته باشند، حتماً با هماهنگی رسمی اقدام خواهند کرد. البته باید گفت از نظر سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، اینگونه نیست که این بازی بتواند به صورت ناگهانی در ایران فراگیر شود و نیاز به مقدمات زمان‌بری دارد.
البته این بدان معنا نیست که در حال حاضر امکان بازی در ایران وجود ندارد بلکه شرایط آن سخت بوده، تنها با تغییرIP(گویی در کشو دیگری سکونت دارد) امکانپذیر است و حتما باید از VPN استفاده شود. مشاهدات یکی از گیمرها در تهران نشان می دهد که از 6صبح تا 5/7شب تنها موفق به شکار 5 پوکمون شده و در مسیر از قطعی مکرر اینترنت،نبود پوشش 3G و پایین بودن سرعت اینترنت رنج می برده است.
مزایا و معایب بازی جدید

در مدت کوتاهی که از ارائه بازی «پوکمون گو» می‌گذرد جدا از تفریحی بودن، ابعاد تازه‌ای از قابلیت‌های آن به نمایش درآمده است که یکی از آنها کمک کردن به کودکان مبتلا به اختلالاتی همچون اوتیسم است. به گفته پزشکان و روانشناسان، این بازی با ترغیب چنین کودکانی به حضور در بیرون از خانه، به اجتماعی‌تر شدن آنها و داشتن ارتباط منطقی با اطراف، کمک می‌کند. بسیاری، یکی دیگر از تأثیرات مثبت این بازی را در صنعت گردشگری می‌دانند چون این بازی می‌تواند علاقه‌مندان را به گردش و سفر بیشتری تشویق کند تا بتوانند پوکمون‌های بیشتری به دست بیاورند و از رقبای خود جلو بیفتند.این بازی شاید بتواند شاخه‌های جدید نیز به صنعت گردشگری بیفزاید به عنوان مثال یک نفر در پورتلند Portland در قالب توری که آن را «سافاری پوکمون» می‌نامد، علاقه مندان به این بازی را در سطح شهر جابه جا می‌کند تا آنها بدون اینکه ترس از تصادف داشته باشند راحت‌تر به شکار این موجودات بامزه و کمیاب بپردازند. این بازی به رشد تکنولوژی واقعیت افزوده نیز کمک شایان توجهی می‌کند و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2020، این فناوری درآمدی 120میلیارد دلاری داشته باشد، حتی برخی نیز معتقدند واقعیت افزوده به کار رفته در بازی «پوکمون گو» نسبتاً ساده است و با پیچیده‌تر شدن آن، می‌توان بر توانمندی این بازی افزود. واقعیت افزوده می‌تواند در بانکداری، نحوه خرید و فروش خانه و... تغییری جدی ایجاد کند. به عنوان مثال در نقشه به جای پوکمون‌ها می‌توان برای پیدا کردن دستگاه‌های ATM یا شعبه‌های بانک جست و جو کرد یا خانه‌هایی که برای فروش گذاشته شده است را دید و بسرعت به اطلاعات و جزئیات ساختمان پی برد.

این بازی، معایبی نیز دارد به عنوان مثال سارقان هم می‌دانند در چه محلی پوکمون‌های بیشتری حضور دارند پس به انتظار کاربرانی با گوشی‌های گران قیمت می‌نشینند. بی‌توجهی کاربران و ورود به اماکنی همچون اداره پلیس، موزه‌ها، اماکن مذهبی و نیز تصادفات متعدد، پرتاب شدن از صخره و... تاکنون دردسرساز شده است.این بازی به دلیل احتمال عکسبرداری از تأسیسات نفتی، در کویت نیز ممنوع شده است.
حمله‌های هکری به «پوکمون گو»
با وجود نوپا بودن «پوکمون گو»، اخباری از حمله هکری به سرورهای این بازی به گوش رسیده و از آنجا که بازی‌های آنلاین مستعد حملات هکری DDoSهستند، این بازی نیز در امان نمانده و تاکنون گروه هکری OurMine مدعی شده‌اند که چنین حملاتی به سرورهای این بازی داشته‌اند.

علاوه بر حملات هکری از نوع DDoS، تولید اپلیکیشن‌های تقلبی و بدافزارها نیز یکی دیگر از آفات این بازی پرطرفدار محسوب می‌شود. طبق گزارش کمپانی امنیتی ESET، اپ‌های جعلی با عناوینی مشابه پوکمون طراحی شده و برخی از کاربران را به اشتباه می‌اندازد. به محض نصب شدن هر یک از این بدافزارها و اپ‌های جعلی، یک در پشتی برای هکرها باز می‌شود. یکی از بزرگ‌ترین تهدیدات، Pokémon Go Ultimate به عنوان نخستین اپ جعلی و بدافزار در گوگل پلی است که تا قبل از برداشته شدن از فروشگاه موفق شد کاربران زیادی را گول بزند و تا هزار بار دانلود شده است. Install Pokemongo و Guide & Cheats for Pokémon Go نیز دو اپ جعلی دیگر هستند که از کاربر می‌خواهند اطلاعاتی را وارد کند تا بتواند برای ادامه بازی، به اپراتور متصل شود و به این ترتیب بخش عمده‌ای از اطلاعات کاربران را به سرقت بردند. هرچند هردو اپلیکیشن جعلی از فروشگاه گوگل برداشته شد ولی به هرحال تا پیش از آن، در مدتی کوتاه تا 50هزار بار دانلود شده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت