شگرد قابلمهای چینیها برای دور زدن قوانین شیلات
با اکران و رونمایی مستند دریابست با نویسندگی و کارگردانی محمود شهبازی جزییات تازهای از حضور و دور زدن کشتیهای چینی با یک قابلمه خالی از قوانین و مقرارت پردهبرداری می شود.
خبرگزاری فارس: قضیه کشتیهای چینی و حضور صیادان چینی و خارجی یکی از جنجالیترین مسائلی است که در سالیان گذشته سبب توجه مسؤولان و رسانهها به دریای عمان و خلیج فارس شده است.
متاسفانه هر بار پس از انتشار مطلب یا جزییاتی از فعالیت این کشتیهای صیادی خارجی و صیادان چینی بلافاصله مسؤولان شیلات ایران با ظاهر شدن در قاب رسانهها با ژستهای دلسوزانه و خاص، حضور و فعالیت کشتیهای صیادی و صیادان چینی را تکذیب میکردند و حتی در برخی از موارد، وجود صیادان چینی و کشتیهای چینی را شیطنت خبرنگاران و بازی رسانهای میدانستند.
اما با انتشار برخی از مستندات غیر قابل تکذیب توسط خبرنگار محلی شهرستان جاسک از نحوه صید و فعالیت کشتی دیگر جایی برای تکذیب و بازی رسانهای توسط مسؤولان وجود نداشت. این بار مسؤولان از دری دیگر از فعالیت صیادان خارجی گفتند و فعالیت این کشتیهای خارجی را اجارهای و در اختیار برخی از افراد و شرکتهای ایرانی میدانستند.
محمد احمدی یکی از صیادان جاسک گفت: ما این کشتیهای صید صنعتی را در سالهای ۹۰ هم در دریا میدیدیم که در برخی از موارد بیش از سردخانههای خود ماهی صید میکردند و به قایقهایی که در اطراف و نزدیکیشان بودند تا پر شدن قایق، ماهی میدادند و حتی پس از پر شدن قایق، حجم زیادی از ماهیهای صید شده اضافه را به دریا میریختند.
این روند صید غارتگرانه کشتیهای ترال ادامه پیدا کرد و در هر سال به تعداد این کشتیها اضافه شد. از طرفی این روش صید غارتگرانه و بیرویه موجب کاهش جدی ذخایر دریایی در دریای عمان و سواحل جاسک شد. به نحوی که روز به روز از انواع گونههای ماهی کاسته شد و سفره صیادان محلی جاسک روز به روز کوچکتر و کوچکتر شد.
گفتنی است پس از رونمایی از مستند دریابست، با نویسندگی و کارگردانی محمود شهبازی که به بررسی حضور کشتیهای صنعتی و چینی و عواقب صید آنها در سواحل جاسک پرداخته، هفته گذشته ۱۲ دقیقه از این مستند ۶۴ دقیقهای در برنامه ثریا از شبکه یک پخش شد.
مستند دارای صحنههای تاسفبار از غارت آبزیان است. یکی از صحنههای تاسف بار، نشان دادن تورهای بلاتکیف و بلااستفاده و پارکینگ قایقهای پارک شده در ساحل جاسک است.
مستند در صحنه مهم دیگری نشان میدهد که با پیگیریهای خبرنگار صدا و سیما در جاسک و همراهی عوامل مستند دریابست در زمان ممنوعیت فعالیت صید این کشتیها -که به این زمان دریابست میگویند و نام این مستند از این نام برگرفته شده است - به تعقیب این کشتیها میپردازند و برای همه ثابت میکنند حتی در زمانی که صید بالکل ممنوع است، شش کشتی بدون توجه به قوانین و مقرارت شیلاتی در حال ترال کشیدن هستند و همزمان چهار تخلف را باهم انجام میدهند.
نکته تاسف بار این است که با ارائه این مستندات، شیلات فقط یکی از این کشتیها را به نام فردوس یک توقیف کرد و مابقی کشتیها آزادانه به کار خود ادامه دادند.
در ادامه عابد قاسمی خبرنگار مستقر در جاسک در تماس تلفنی از شاپور کاکولکی معاون صید شیلات ایران پیگیر این موضوع شد. در این پیگیری ابتدا، وی منکر برخی از موارد و تخلف صید آنها میشود و پس از ارائه مستندات، معاون صید شیلات ایران اعترافی تلخ از روش صیادی این کشتیها میکندو میگوید که «این کشتیها با گذاشتن یک قابلمه بر روی آنتن فرستنده ارتباط ماهوارهای را قطع میکنند و ماهیچ دسترسی برای ردیابی موقعیت کشتیهای چینی و ایرانی نخواهیم داشت.»
دیدگاه تان را بنویسید