کابوس آبیرنگ هشت میلیون ایرانی
گزارش بانک جهانی حاکی است هنوز ۱۰درصد مردم ایران به آب سالم و بهداشتی دسترسی ندارند، براساس گزارش بانک جهانی درحالحاضر ۹۰درصد مردم ایران به آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند. پس از ایران کشورهایی مانند مکزیک با ۸۵درصد، چین ۷۷درصد، روسیه ۷۲درصد، اندونزی ۶۱درصد، هند ۴۰درصد، نیجریه ۲۹درصد و سودان جنوبی ۷درصد قرار گرفتهاند.
روزنامه صبح نو: گزارش بانک جهانی حاکی است هنوز ۱۰درصد مردم ایران به آب سالم و بهداشتی دسترسی ندارند، براساس گزارش بانک جهانی درحالحاضر ۹۰درصد مردم ایران به آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند. پس از ایران کشورهایی مانند مکزیک با ۸۵درصد، چین ۷۷درصد، روسیه ۷۲درصد، اندونزی ۶۱درصد، هند ۴۰درصد، نیجریه ۲۹درصد و سودان جنوبی ۷درصد قرار گرفتهاند.
در این گزارش گفته شده است که در آمریکا، استرالیا، عربستان، ژاپن و کانادا ۱۰۰درصد مردم به آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند همچنین کشورهای آلمان، انگلیس و کانادا هرکدام ۹۹درصد و ترکیه ۹۵درصد مردم از آب سالم و بهداشتی بهرهمند هستند. بحران آب در ایران بهرغم اینکه نمایندههای مجلس و برخی از مسوولان وزارت نیرو معتقدند که تنها یک چالش است، به طور خیلی جدی قابل لمس است. درحالحاضر خیلی شهرستانها و نقاط تقریباً دور افتاده در استانهایی از جمله سیستانوبلوچستان، کرمان، آبادان، اصفهان و یزد و سایر شهرها با این مشکل بهصورت جدی درگیر هستند. کمآبی حاصل اتفاقات زیادی است که یکی از آنها تغییر اقلیم است، اما موضوع سوءمدیریتها و سوءاستفاده از منابع آبی کشور از سوی برخی از مردم هم مزیدبرعلت هستند.
واقعه بینالمللی روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی از وضعیت منابع آبی جهان و کشورهایی که با وضعیت بحرانی روبهرو هستند، نوشته است: «۱۲استان از ۳۱استان ایران طی ۵۰سال آینده با خشک شدن کامل سفرههای زیرزمینی آب خود مواجه خواهند شد.» این گزارشی نیست که کسی در ایران آن را لمس نکرده باشد، خشک شدن آبهای زیرزمینی و کاهش روانآبها و همچنین بارشها بهویژه در مناطق خشک و کویری کشور تنشهای زیادی را بهوجود آورده است. آمار بانک جهانی نشان میدهد این واقعه یک اتفاق بینالمللی است و همه جهان به نوعی درگیر این موضوع هستند، تدابیر مدیریتی در حفظ و نگهداری آب در چند دهه گذشته سابقه خوبی را نشان نمیدهد و چندان هم باعث امیدواری نیست که با رویه موجود بتوان منابع محدود باقیمانده آب را به خوبی مدیریت کرد. در دوره تغییرات اقلیمی درسهایی که کشورهای بیآب گرفتهاند میتواند مورد استفاده بسیاری از کشورهای دیگر قرار گیرد. انستیتوی منابع جهانی در ماه جاری میلادی نسبت به گسترش استرسهای آبی در سراسر جهان هشدار داده و پیشبینی کرده که ۳۳کشور جهان در سال۲۰۴۰ میلادی با استرس بسیار بالای آبی مواجه باشند.
آشوب آبی کمبود آب میتواند موجب اعتراضات خیابانی شود، دسترسی به آب یکی از دلایل مشترک ناآرامی در هند بوده است. این عامل میتواند مورد سوءاستفاده گروههای تروریستی نیز قرار گیرد، کمبود آب همچنین میتواند موجب مهاجرتهای گسترده از مناطق حاشیهای به شهرهای پرجمعیت شود.
ایران جدیدترین نمونه از کشوری است که در آن وقوع بحران آب منجر به نارضایتی عمومی شده است، این بهویژه در شهرهای کوچک مصداق بیشتری دارد. مزارع خشک شده و دریاچهها به شورهزار تبدیل شدهاند. میلیونها نفر به مراکز استانها و شهرهای بزرگ مهاجرت کرده و بیکاری منجر به افزایش نارضایتی میان جوانان شده و تقریباً ۱۴سال است که ایران با خشکسالی روبهروست.
احیای قناتها و چشمهها آقای محمدباقر سعادت، نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع مطرح شده از سوی بانک جهانی مبنی بر اینکه ۱۰درصد مردم ایران دسترسی به آب سالم ندارند در گفتگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» میگوید: دولت در حال برنامهریزی است تا بتواند از راههای مختلف از جمله احیای قناتها، چاهها و چشمهها بتواند آب سالم مورد نیاز مردم را تأمین کند. عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با بیان اینکه درحالحاضر در بیشتر استانها و شهرهای کشور از جمله استان بوشهر بهدلیل سوءمدیریت عملیات آبرسانی با موفقیت همراه نبوده است، میافزاید: بیتدبیری و ناکارآمدی برخی از مدیران باعث شده که امروزه مردم با مشکل آب در کشور مواجه باشند. این سوءمدیریت در کشور بر همگان آشکار است.
تنها راه نجات مردم تأمین آب از دریا او ادامه میدهد: بنده بهعنوان نماینده مجلس بیش از دو سال است که فریاد میزنم که مثلاً تنها راه تأمین آب شرب استان بوشهر از راه سد کوثر و کازرون امکانپذیر است، اما برای اینکه بتوانیم آب مورد نیاز را تأمین کنیم هر ساله با کشاورزان بحث و جدل داریم. به جایی رسیدهایم که تنها راه نجات مردم را تأمین آب از دریا و شیرین کردن آن میدانیم. نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: بر این باورم که در آینده بهدلیل وجود مشکلات متعدد در بحث تأمین آب باید به استانهایی مانند فارس و بوشهر و ... از طریق دریا آب شرب مردم را تأمین کنیم. سالهاست که با کاهش نزولات آسمانی روبهرو هستیم، به همین منظور هر ساله مشکلات دولت در تأمین آب شرب مردم افزایش پیدا میکند.
ظلم دولت به مردم محمدباقر سعادت با تاکید بر اینکه معتقدم باید در مدیریت آب و فاضلاب کشور تغییراتی حاصل شود، تصریح میکند: بهدلیل بیتدبیریهایی که در کشور وجود دارد نزدیک به پنج روز است که در شهرستان دشتستان آب شرب وجود ندارد و مردم در هوای ۵۲درجه و ۵۴درجه مجبور هستند زندگی خود را بدون آب شرب به سختی طی کنند. این اتفاق ظلم به مردم است. عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی ادامه میدهد: دولت بهدلیل کمبود بودجه باید برخی از بخشهایی را که در ساماندهی و رفع مشکلات کشور کارایی ندارند، تعطیل کنند و اعتبار را به بخشهای مورد نیاز اختصاص دهند. مردم ایران تا چه زمانی باید بهدلیل ناکارآمدی و بیتدبیری مسوولان این همه سختی را تحمل کنند؟
دیدگاه تان را بنویسید