لایحه دفاع از حیوانات در راه مجلس

کد خبر: 592894

«حیوانی ضجه می‌زند و فرد دیگری قهقهه اش به راه می‌افتد.» این ماجرای حیوان‌آزاری است که بارها و بارها شاهد انتشار تصاویری از آن در دنیای مجازی بوده ایم.

روزنامه آرمان: «حیوانی ضجه می‌زند و فرد دیگری قهقهه اش به راه می‌افتد.» این ماجرای حیوان‌آزاری است که بارها و بارها شاهد انتشار تصاویری از آن در دنیای مجازی بوده ایم. تصاویری که در همان نگاه اول دل هر بیننده ای را به درد آورده، اما برای برخی آزار رسان‌ها یک نوع تفریح و سرگرمی قلمداد می‌شود؛ تفریحاتی که نشات گرفته از یک خشونت لجام گسیخته هستند و حیوانات زبان بسته ای را نشانه می‌گیرند.

گرچه در طول تاریخ همواره روان پریشانی حضور داشته اند که به این قضیه دامن زده اند ولی از زمانی که پای فضای مجازی به زندگی‌ها باز شد با دست به دست شدن تصاویر و فیلم‌های حیوان‌آزاری بیشتر به خلأ قانونی در این زمنیه پی بمی بریم، چرا که اگر قانون محکم پشت این ماجرا قرار داشت، این همه ظلم به حیوانات نمی‌شد. در ماده ۶۷۹ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی آمده که هر کس به ‌عمد و بدون ضرورت حیوان حلال‌ گوشت متعلق به دیگری یا حیوانی را که شکار آن توسط دولت ممنوع اعلام شده است بکشد یا مسموم یا تلف یا ناقص کند، به حبس از ۹۱ روز تا شش ماه یا جزای نقدی از یک میلیون ‌و پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد و همچنین در ماده ۶۸۰ همان قانون نیز مقرر شده که هرکس برخلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به ‌شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده کند به ‌حبس از سه ماه تا سه سال یا جزای نقدی از یک و نیم میلیون ‌ریال تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد. با وجود این با کمی دقت می‌توان دریافت که حیوانات بی آزاری مثل گربه، الاغ، اسب و... در این قانون لحاظ نشده اند و همین خلأ قانونی موجب سوء استفاده افرادی شده است که بدون ترس اقدام به آزار حیوانات بی گناه می‌کنند. خرداد امسال یک وکیل دادگستری و مدرس دانشگاه با بیان اینکه «در زمینه حمایت از حیوانات و موضوع حیوان‌آزاری با خلأ قانونی مواجه هستیم»، بیان کرد: پدیده حیوان‌آزاری صرفا با جرم انگاری و وضع قانون کیفری و مجازات از بین نخواهد رفت بلکه باید فرهنگ توده مردم در زمینه رفتار با حیوانات تغییر کند. زیرا یکی از علل شیوع و افزایش حیوان‌آزاری در سال‌های اخیر فقدان قوانین بازدارنده برای مرتکبان این نوع رفتارها با مخلوقات زبان بسته خداست. مهدی حجتی ادامه داد: هیچ قانون جامعی برای برخورد با اشخاصی که به صورت موردی یا سازمان یافته نسبت به شکنجه و اذیت و آزار و کشتن حیوانات می‌پردازند، وجود ندارد و مراجع قضائی در مقام رسیدگی به موارد ارجاعی، به ‌واسطه فقدان نص صریح قانونی ابزار لازم را برای مجازات چنین افرادی در اختیار ندارند؛ در واقع فقدان قوانین بازدارنده برای مرتکبان چنین رفتارهایی، ‌اصلی‌ترین علت اقدام به حیوان‌آزاری توسط انسان‌های نامتعارف است.

برخورد جدی پلیس فتا با حیوان‌آزارها

حیوانات بخشی از جمعیت محیط زیست کشور را تشکیل می‌دهند و نقش موثری در آن دارند و باید برای آنها انواع حقوق از جمله حق حیات، درمان، آرامش، عدم نسل کشی و... را در نظر گرفت، اما با توجه به اینکه پدیده حیوان‌آزاری امر زشت و غیر قابل انکاری است، شاهد این مساله هستیم که افراد آزار رسان علاوه بر مرتکب شدن این عمل ناپسند، اقدام به ترویج این معضل با انتشار تصاویر آن در شبکه‌های اجتماعی می‌کنند و همین مساله خشونت را در جامعه ترویج می‌دهد، تا جایی که پلیس فتا از برخورد جدی با عاملان انتشار فیلم‌های حیوان‌آزاری نیز خبر داده است. «تضییع حقوق حیوانات بر اساس قانون مجازات اسلامی جرم بوده و به نوعی ترویج خشونت نیز محسوب می‌شود و از طرفی نظم عمومی جامعه را برهم زده و بهداشت عمومی را به مخاطره می‌اندازد، بنابراین پلیس فتا نسبت به شناسایی افرادی که کلیپ حیوان‌آزاری خود را در فضای سایبر انتشار می‌دهند، اقدام و به مقام قضائی معرفی خواهد نمود.» این اظهار نظر اردیبهشت امسال توسط رئیس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتای ناجا انجام شد. به گفته علیرضا آذردرخش قطعا انتشار کلیپ‌های حیوان‌آزاری مصداق همان خشونت است و پلیس فتا با این خشونت برابر قانون برخورد خواهد کرد. به گزارش مهر، او با اشاره به آدرس سایت و ایمیل پلیس فتا آن را دریچه ارتباطی با شهروندان خواند و افزود: پلیس فتا از هموطنان درخواست می‌‌کند در صورت مواجهه با موارد مشابه و مشکوک آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس Cyberpolice.ir بخش ارتباطات مردمی گزارش کنند. این در حالی است که قوانین مربوط به حیوان‌آزاری در ایران و کشورهای جهان سوم بر خلاف کشورهای پیشرفته آن‌چنان در این زمینه ضعیف عمل کرده که نه تنها رضایت عموم را جلب نکرده است بلکه چرخه طبیعی حیوانات را نیز به مخاطره انداخته است. از سوی دیگر، حفاظت از محیط زیست لازمه ادامه حیات گونه‌های گیاهی و جانوری است و اگر این مورد با فقدان رو به رو شود نمی‌توان به راحتی آینده مناسبی را در نظر گرفت. با وجود این، حیات وحش هم در زمره محیط زیست است و بی توجهی به آن عواقب بدی را به دنبال دارد و سبب تخریب زودهنگام محیط زیست می‌شود. این در حالی است که اگر دوباره و دوباره سگ کشی‌ها، اسیدپاشی به حیوانات، سوزاندن جانوران و... ادامه یابد حیات آنها به خطر افتاده و دیگر نمی‌توان برخی گونه‌های جانوری را دوباره به عرصه محیط زیست برگرداند. به گزارش صدا و سیما اسفند سال گذشته سرهنگ خیلدار با اشاره به انتشار فیلم حیوان‌آزاری در یکی از مناطق روستایی کشور گفت: عوامل این فیلم که اقدام به آزار و شکنجه یک قلاده سگ کردند به زودی تحویل مقامات قضائی می‌شوند. او تاکید کرد: با هرگونه حیوان‌آزاری و انتشار تصاویر آن در فضای مجازی که موجب تشویش اذهان عمومی شود به شدت برخورد قانونی می‌شود. در فیلمی که اخیرا منتشر شده فردی با بیرحمی تمام، سگ بی گناهی را از گوش‌هایش بلند کرده و به بدنه خودرو می‌کوبد، اما رفتارهای بی رحمانه این فرد به این حرکات محدود نشده و او در ادامه با بیل ضربات مرگباری به حیوان وارد می‌کند. دردناک‌تر از عملکرد این فرد، شنیده شدن صدای خنده افرادی است که شاهد چنین رفتاری هستند و از آن لذت می‌برند. این در حالی است که نباید با نبود قانون بازدارنده و دست به دست چرخیدن این تصاویر قبح این ماجرا ریخته شود بلکه باید هر چه زودتر قانون دست مجرمان را بسته و نگذارد بیشتر از این حیوان‌آزاری دیگری به وقوع بپیوندد.

ارائه لایحه مقابله با حیوان‌آزاری

اخبار مکرر حیوان‌آزاری و از بین رفتن حیوانات بی گناه سبب شد که چندی پیش مردم كمپين يک ميليون امضا را برای تصويب قانون حمايت از حيوانات راه بیندازند و همین امر باعث شد که مسئولان به خود آمده و بالاخره پس از سال‌ها اقداماتی را در این زمینه انجام دهند، چرا که قوانین مربوط به جرم حیوان‌آزاری به حدی پیش پا افتاده است که در این زمینه اصلا بازدارنده نیست. به همین دلیل سر و سامان دادن قوانین حمایتی از حیوانات در دستور کار دولت قرار گرفت، چون عده ای بر این باورند که اگر حیوان‌آزاری با مجازات رو به رو باشد این جرم کاهش می‌یابد. در ماه جاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد که لایحه مقابله با حیوان‌آزاری را در دولت تصویب و به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده‌ایم. معصومه ابتکار در پاسخ به سوالی مبنی وضعیت حیوان‌آزاری در کشور تاکید کرد: در این راستا لایحه ‌ای به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که نظر کارشناسان نیز در مورد آن گرفته شده و در دولت به تصویب رسیده ‌است. او در پاسخ به سوالی مبنی بر فوت کودکی در شیراز توسط سگان ولگرد نیز ادامه داد: چیزی در این مورد به ما گزارش نشده، مساله سگ‌های دورن شهرها مربوط به شهرداری‌هاست. معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور تصریح کرد: باید به این نکته نیز توجه داشت که وجود این سگ‌ها در برخی از موارد خوب است و اگر همه آنها را جمع‌آوری کنیم رشد حیوانات دیگر بیشتر می‌شود. به گزارش ایلنا، ابتکار با اشاره به اینکه برخی از شرکت‌های بیمه یوز پلنگ و گرگ را بیمه کرده اند، گفت: در برخی از روستاها مردم سالیان سال است که در برخی از فصل‌ها با حضور حیوانات وحشی در روستاها مواجه هستند و به نوعی زنجیره غذایی مشترک دارند، اما با توافقاتی که انجام شده برخی از شرکت‌های بیمه متعهد شدند که خسارت‌های ناشی از حملات این حیوانات از جمله یوزپلنگ و گرگ را پرداخت کنند. با وجود نقش قابل ملاحظه حیوانات در زندگی انسان‌ها، باید هر چه زودتر خلأ قانونی در این زمینه برطرف شود تا دیگر برخی افراد جسورانه اقدام به این عمل ناپسند نکنند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت