مهر: مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی از عملیات قلاده گذاری ردیاب ماهواره ای بر روی پنجمین پلنگ پارک ملی «تندوره» در استان خبر داد. به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، حمید صالحی اظهار کرد: عملیات قلاده گذاری بر روی پنجمین پلنگ موجود در تنها پارک ملی استان به منظور مطالعات علمی و بررسی عادات زیستگاهی و تغذیه ای با موفقیت انجام و پس از ۴۵ دقیقه بیومتری و ثبت مشخصات، گردنبند ردیاب ماهواره ای بر روی گردن پلنگ نصب و فعال شد و پلنگ درسلامت کامل به دامن طبیعت بازگشت.
وی ضمن اشاره به اهمیت فوق العاده ای این موفقیت که از سال گذشته در پارک تندوره آغاز و منتج به قلاده گذاری چهار پلنگ نر دیگر شده است گفت: این بار یک پلنگ ماده مجهز به ردیاب ماهواره ای شد و نام آن را به افتخار این موفقیت ملی،«ایران» گذاشتیم. صالحی همچنین گفت: این عملیات از ۱۵ ماه پیش درمنطقه آغاز و از ابتدای سال جاری سه پلنگ نر دیگر نیزبه نام های «برزو»، «بردیا» و «برنا» مجهز به ردیاب ماهواره ای شده اند. وی با اشاره به اینکه محمدصادق فرهادی نیا دانشجوی دکترای جانور شناسی درگرایش گربه سانان راهبری این پروژه ارزشمند را با همراهی محیط بانان و کارشناسان استانی برعهده دارد گفت: نرم افزار مربوط به دریافت و کنترل نقاط حضور این پلنگ نیز همچون چهار مورد گذشته بر روی رایانه مستقر در حفاظت محیط زیست درگز نصب شد تا مسئولین منطقه بتوانند از این اطلاعات برای اهداف حفاظتی و پایشی بهره برداری کنند. حمید صالحی درتوضیح این پروژه گفت:ردیابی حیاتوحش با استفاده از سامانه موقعیتیاب جهانی (GPS) روشی است که زیستشناسان و محققان موسسات معتبر فعال در عرصه حفاظت از محیط زیست برای ارزیابی و پایش علمی الگوهای مهاجرتی و
جابهجاییهای حیاتوحش از آن استفاده میکنند. وی افزود: به طور مشخص در مورد پلنگها، ردیابگذاری از دهه ۷۰ میلادی (۱۳۴۹ تا ۱۳۵۹ ه. ش) آغاز شد و اکنون حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ پلنگ در سراسر جهان به ردیابهای مختلف مجهزند. وی ادامه داد :این در حالی است که در کشور ما باوجود میزبانی دو سوم جمعیت پلنگ غرب آسیا، درسال ۸۵، نخستین پلنگ نر ایرانی در بافق یزد به گردنبند رادیویی توسط پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی مجهز شد و پس از آن شمال شرق کشور سکان دار تکمیل این پروژه ارزشمند علمی بوده و تاکنون پنج پلنگ درپارک ملی تندوره درشهرستان درگز به گردنبندهای ماهوارهای مجهز شده و تحت کنترل از راه دور ویژگیهای زیستی و رفتاری طبیعی قرار گرفتند.
دیدگاه تان را بنویسید