فروش اسکوربرد ورزشی

قرص لاغری پلاتین

رصد سیاره فراخورشیدی با مدار عجیب تخم مرغی +عکس

کد خبر: 952503

محققان موسسه فناوری کالیفرنیا(کلتک) یک سیاره فراخورشیدی جدید کشف کرده‌اند که مدار عجیبی دارد و به شکل تخم مرغی به دور ستاره خود می‌چرخد.

رصد سیاره فراخورشیدی با مدار عجیب تخم مرغی +عکس
خبرگزاری ایسنا: به نقل از گیزمگ، ما عادت کردیم که مدار سیارات را به شکل مسیر‌های کم و بیش دایره‌ای ببینیم، اما گویا همیشه اینطور نیست. حتی زمین نیز تا حدودی در یک مدار بیضی شکل می‌چرخد و کاملا دایره‌ای نیست. اما چیزی در سیاره "HR ۵۱۸۳ b" که یک غول گازی فراخورشیدی است، وجود دارد که اخترشناسان را متعجب کرده و آن مدار تخم مرغی آن است.

سیاره "HR ۵۱۸۳ b" که جرم آن حدود سه برابر جرم مشتری است، هر ۴۵ تا ۱۰۰ سال یک بار ستاره خود را دور می‌زند. اما مسیری که طی می‌کند باعث می‌شود این چنین عجیب و غریب باشد. این سیاره اگر در منظومه شمسی ما بود، در مسیر خود برای نزدیک شدن به خورشید از کمربند سیارکی عبور می‌کرد، از کنار مریخ می‌گذشت و در هنگام بازگشت نیز از مدار نپتون فراتر می‌رفت.

"سارا بلانت" نویسنده این مطالعه می‌گوید: این سیاره بر خلاف سیاره‌های موجود در منظومه شمسی ما است، اما مهم‌تر از آن با سایر سیارات فراخورشیدی که تاکنون کشف کرده‌ایم، متفاوت است.

وی افزود: سایر سیاره‌ها که دور از ستارگانشان تشخیص داده می‌شوند گریز از مرکز بسیار کمی دارند، بدین معنی که مدار آن‌ها تقریبا دایره‌ای است. این واقعیت که این سیاره دارای گریز از مرکز غیرعادی است، حاکی از تفاوت در نحوه شکل‌گیری یا تکامل آن نسبت به سیارات دیگر است.

این تیم می‌گوید که محتمل‌ترین سناریو این است که این سیاره این گریز از مرکز را از خواهر خود که مدت‌هاست آن را از دست داده به ارث برده باشد. در اصل برای آنکه در چنین مداری قرار گرفته باشد باید با یک سیاره دیگر برخورد کرده باشد و متحمل یک ضربه گرانشی شده باشد. اما محققان به رغم تمام تلاش‌شان نتوانستند هیچ سابقه‌ای از چنین سیاره‌ای در این مکان پیدا کنند و اکنون به این باور رسیده‌اند که این سیاره باید از منظومه خود خارج شده باشد.

این سیاره جدید توسط پروژه "جستجوی سیاره کالیفرنیا" و با استفاده از داده‌های جمع آوری شده توسط رصدخانه‌های لیک(Lick)، کک(Keck) و مک‌دونالد(McDonald) از دهه ۱۹۹۰ تاکنون کشف شد.

این سیاره با روش سرعت شعاعی یافت شد که ستاره‌ها را از نزدیک تماشا می‌کند و به دنبال سیاره‌هایی که به دور آن می‌چرخند، می‌گردد.

متأسفانه این نوع مشاهدات معمولا چندین دهه طول می‌کشد تا به یک الگوی قابل توجه برسد. به خصوص اگر مدار سیاره طولانی باشد.

"اندرو هوارد" سرپرست پروژه "جستجوی سیاره کالیفرنیا" می‌گوید: این سیاره بیشتر وقت خود را در بخش بیرونی منظومه خود و در یک مدار بسیار غیرعادی صرف می‌کند، سپس شروع به شتاب گرفتن می‌کند و مدار تخم مرغی خود به دور ستاره میزبان خود را تکمیل می‌کند.

وی افزود: ما این حرکت تخم مرغی را شناسایی کردیم و دیدیم که این سیاره در حال نزدیک شدن به ستاره خود است و اکنون در حال دور شدن از آن است. این حرکت ما را مطمئن می‌کند که این یک سیاره واقعی است، حتی اگر مدار کامل آن را ندیده باشیم.

این تحقیق در مجله Astronomical منتشر شده است.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت