حدادعادل: طرز تصمیم‌گیری شورای نگهبان روی مشارکت انتخابات اثرگذار است

کد خبر: 1265207

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفت: عملکرد شورای نگهبان یکی از عوامل موثر در انتخابات است ولی اینکه راجع‌به عملکرد مجالس، جریان‌ها و دیدگاه‌های سیاسی هیچ حرفی مطرح نمی‌شود و هر وقت شکست می‌خورند می‌گویند تقصیر شورای نگهبان است، حرف درستی نیست.

حدادعادل: طرز تصمیم‌گیری شورای نگهبان روی مشارکت انتخابات اثرگذار است

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب گفت: عملکرد شورای نگهبان یکی از عوامل موثر در انتخابات است ولی اینکه راجع‌به عملکرد مجالس، جریان‌ها و دیدگاه‌های سیاسی هیچ حرفی مطرح نمی‌شود و هر وقت شکست می‌خورند می‌گویند تقصیر شورای نگهبان است، حرف درستی نیست.

غلامعلی حدادعادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در برنامه صف اول سیما، طی سخنانی در پاسخ به سوالی درباره اهمیت انتخابات، در تعریف مفهوم «ملت» بیان کرد: چه زمانی ملت حس می‌کند که یک ملت است؟ در روزگار عادی همگان مشغول کار خود هستند و روزگار می‌گذرانند ولی در برخی مواقع در بزنگاه‌ها ملت، ملت بودنِ خود را حس می‌کند.

وی با طرح مثالی افزود: با وقوع یک جنگ، ملت خود را پیدا می‌کند؛ مانند فلسطینی‌ها که هم‌اکنون در جنگ هستند و مردم ما در دفاع مقدس به‌خوبی عمل کرد.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اظهار داشت: در دوران پهلوی و قبل از آن، ملت نقشی نداشت و مردم، رعیت خوانده می‌شدند. ملت و دولت در کنار همدیگر هستند و این دو، نسبت به یکدیگر حق و حقوقی دارند.

حدادعادل بیان کرد: انتخابات یک فرصت بسیار مناسبی است که یک ملت، به ملت بودن خود آگاهی پیدا کرده و این ملت بودن را به تأثیر بیندازد. در شرایط عادی نیازی به این نیست ولی در بزنگاه، نیاز می‌شود. در مواقع عادی، دولت‌ها و مجالس برای ملت تصمیم می‌گیرند ولی ملت در انتخابات برای دولت‌ها و مجالس تصمیم می‌گیرند. هرچقدر ملت بر نقش خود واقف باشد، بهتر عمل خواهد کرد.

وی افزود: مشارکت یک مسئله‌ی پیش‌پاافتاده و تعارف نیست و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بر این بحث تأکید دارند.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در ادامه‌ی سخنان خود اظهار داشت: شرط لازم و نه کافی برای آمدنِ مردم پای صندوق رأی، ایفای نقش در انتخابات و افزایش مشارکت اعتماد مردم به مجری انتخابات و دولت است. اگر مردم اعتماد داشته باشند که رأی‌شان دیده می‌شود و نادیده گرفته نخواهد شد، ولو اینکه احتمال دهند کسی که انتخاب می‌کنند محبوبیت زیاد نداشته و انتخاب هم نشود، در صحنه حضور می‌یابند.

حدادعادل با طرح این سوال که چرا قبل از انقلاب مردم در انتخابات شرکت نمی‌کردند؟، تصریح کرد: چون اعتماد وجود نداشت و خود شاه می‌گوید وقتی شاه شدم، کارها به‌دست سفارت انگلستان و روس انجام می‌گرفت و مستشاران این دو با لیست‌های انتخاباتی به دربار می‌آمدند. در دوران پهلوی اول هم کسی به رأی دادن فکر نمی‌کرد و مسئولان حکومت، وکلا را انتخاب می‌کردند.

وی در ادامه با ذکر نمونه‌هایی از چینش صحنه انتخابات در دوران پهلوی، عنوان کرد: ولی هم‌اکنون در جمهوری اسلامی ایران شرط لازم که اعتماد مردم به دولت است، تضمین شده و رهبری معظم انقلاب فرمودند که رأی مردم حق‌الناس است و باید محافظت شود و این مهم انجام می‌گیرد. هم‌چنین سر و صداهایی که در سال 1388 درباره تقلب در انتخابات مطرح شد، دروغ بود و چنین اتفاقی نیفتاده بود و خودِ مدعیان هم گفتند که بی‌خود گفتیم و تقلبی صورت نگرفت.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب بیان کرد: افزایش مشارکت یک پدیده‌ی چندعلتی است و لوازمی دارد؛ مثلاً مردم از گرانی ناراحتند و حق هم دارند و معیشت‌شان سخت است. تورم، تحریم، گرفتاری، گرانی مسکن وجود دارد و قابل پنهان کردن نیست؛ عده‌ای زیربار این فشار ناراحتند و ممکن است بگویند فایده‌ای ندارد و مشارکت نکنیم. اگر دولت بتواند کاری کند که مقداری این احساس فشار معیشتی کاهش یابد، در مشارکت مثمر ثمر خواهد بود.

حدادعادل با طرح مثالی، گفت: دولت حدود یک‌سال است توزیع کالابرگ الکترونیکی را با همکاری مجلس انجام می‌دهد؛ این یک خدمت است و فشار را از روی مردم کم می‌کند.

وی ادامه داد: هم‌چنین ممکن است مردم از عملکرد مجلس راضی نباشند و یا از تبعیض، فساد مالی و از این قبیل مسائل ناراضی باشند و این‌ها همه در نیامدن آن‌ها به پای صندوق رأی اثر می‌گذارد.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب افزود: ممکن است مردم ناامید بشوند و این ناامیدی موجب شود که مردم در انتخابات حاضر نشوند؛ خوب است بدانیم هم‌اکنون دشمنان در فضای مجازی دائماً بر طبل ناامیدی مردم می‌کوبند و می‌خواهند فقط مشکلات دیده شود و همه مسئولان، دزد نشان داده شوند.

حدادعادل اظهار داشت: از دیگر عوامل موثر در انتخابات که می‌تواند در مشارکت اثر بگذارد، طرز تصمیم‌گیری شورای نگهبان است و اگر این شورا فراتر از قانون و یا خدای ناکرده سلیقه‌ای عمل کند، این مسئله بر مشارکت اثر می‌گذارد و مردم خوش‌شان نمی‌آید که شورا در وظیفه‌ی خود خدای ناکرده سخت‌گیری بیش از حد کند.

وی در ارزیابی روند مجالس شورای اسلامی اضافه کرد: در کل اعتقاد ندارم که روند همه‌ی مجالس خوب بوده؛ این مسئله به گفتمان آن مجلس بستگی دارد و مجالسِ ناکارآمد، جنجالی، پر از درگیری و غیره را داشته‌ایم و هم‌چنین مجالس انقلابی، کارآمد و مفید را هم داشته‌ایم. ما مجلس اول را مجلس خوبی می‌دانیم و باید هر مجلس را جدا جدا بررسی کرد.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب خاطر نشان کرد: همیشه دوستان اصلاح‌طلب ما می‌گفتند علت پایین‌بودن مشارکت، سخت‌گیری شورای نگهبان است و نظارت استصوابی موجب پرشور نبودن انتخابات است اما انتخابات شورای شهر که زیرنظر شورای نگهبان نیست و در انتخابات شورای شهر دوم، مجلس ششم نظارت بر این انتخابات را عهده‌دار بود و همه را تأیید کردند اما فقط 12 درصد از مردم تهران در انتخابات شورای شهر دوم شرکت کردند و همه‌ی قبلی‌ها رفتند. در سراسر کشور حدود 80 درصد مخالفانِ شورای شهر اول پیروز شدند؛ پس این نشان می‌دهد که این‌طور نیست که اگر نظارت استصوابی نباشد، همیشه مردم شرکت می‌کنند.

حدادعادل تصریح کرد: الان که مقام معظم رهبری لزوم مشارکت را مورد تأکید قرار داده‌اند، عده‌ای این شعار را دست رفتند و با بیانات ایشان  دوگانه‌ای درست می‌کنند و از یک‌طرف دعوت رهبر انقلاب به مشارکت در انتخابات قرار داده و در طرف دیگر می‌گویند شورای نگهبان ضد رهبری عمل می‌کند.

وی اضافه کرد: چند شب گذشته یک مناطره‌ی طولانی بعد از خبر 21 سیما برقرار بود؛ یک عقیده این بود که شورای نگهبان متهم و مقصر است و نباید این‌گونه عمل کند، پس این شورا در خط رهبری نیست! بنده می‌گویم این یک مغالطه است که انتخابات را در عملکرد شورای نگهبان فرو بکاهیم.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ادامه داد: عملکرد شورای نگهبان یکی از عوامل موثر در انتخابات است ولی اینکه راجع‌به عملکرد مجالس، جریان‌ها و دیدگاه‌های سیاسی هیچ حرفی مطرح نمی‌شود و هر وقت شکست می‌خورند می‌گویند تقصیر شورای نگهبان است، حرف درستی نیست.

حدادعادل در مقایسه انتخابات مجلس در سال 1394 و 1398، اظهار داشت: در سال 1394 یک جریان انتخاباتِ تهران را برنده شد و من که در سال 1390 نفرِ اولِ تهران بودم، در آن دوره نفر سی‌ویکم شدم؛ نمایندگان تهران در آن انتخابات با آراء 1.2 میلیونی در تهران وارد مجلس شدند. اما در انتخابات 1398 شورای نگهبان عده‌ای از نمایندگان مجلس نهم را رد کرد ولی هر دو جناح اصول‌گرا و اصلاح‌طلب فهرست دادند. برخی کسانی که قبل از آن، 1.2 میلیون رأی آورده بودند حدود 60 هزار رأی آوردند؛ علت چیست؟ شورای نگهبان که آنان را که رد صلاحیت نکرده بود؛ چه شد که بعد از 4 سال رأی آنان افرادی افت داشت؟

وی با اشاره به شرایط کشور در سال 1398 گفت: در 13 دی آن سال، آمریکا سردار سلیمانی ما را به شهادت رساندند و ملت ما، ملت بودن خود را نشان داد و زیر پیکر این شهید آمد؛ ملت ما نشان داد که از آمریکا متنفر است و از جریانات سیاسی خوش‌بین به غرب فاصله می‌گیرد. این حس، اثر خود را در انتخابات اسفند 1398 نشان داد. نکته این است که نباید همه‌جا پای شورای نگهبان را به میان کشاند؛ این یک کار سیاسی است.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب بیان کرد: آمریکا آن‌سال شهید سلیمانی را ترور کرد و امروز هم می‌بینیم که در غزه چه جنایاتی رقم می‌زند؛ حالا می‌خواهیم مردم در ایران و یا هر کشور دیگری که انتخابات آزاد دارند، به جریانات خوش‌بین به آمریکا رأی بدهند؟ الان هم آن‌ها که لبخندی به آمریکا می‌زنند و موضع قاطع نمی‌گیرند، مردم به اعتبار وضع فعلی از آنها فاصله می‌گیرند.

حدادعادل عنوان کرد: نباید این‌طور تلفی کرد که مساله‌ی مشارکت مردم به شورای نگهبان مربوط است. اگر این شورا صلاحیت‌ها را درست تعیین نکند و هرکس که ثبت‌نام کرد را تأیید کند، آیا این موجب افزایش مشارکت می‌شود؟ اگر مردم نسبت به داوطلبان شناختی نداشته و تحقیقی درباره آنان صورت نگیرد، موجب افزایش مشارکت می‌شود؟

وی تصریح کرد: به‌عنوان شورای ائتلاف نیروهای انقلاب می‌گویم که ما در انتخابات سال 1398، 225 نماینده در مجلس داشتیم که با امضای شورای ائتلاف وارد شده بودند ولی خودمان برای ارزیابی این نمایندگان، 225 کارنامه درست کردیم و این کار برای اولین‌بار در تاریخ احزاب سیاسی کشور رخ می‌دهد.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اضافه کرد: ما شاخص‌های متعددی تعیین کردیم و بعد از اعلام صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان، این کارنامه را در اختیار شورای ائتلاف شهرستان‌ها قرار می‌دهیم. عملکرد هر نماینده مشخص است و مهم‌تر اینکه اصرار داریم هر نماینده‌ای اگر گرفتار فساد مالی، اخلاقی و مسائل امنیتی است، شورای نگهبان قاطعانه رسیدگی کند؛ اگر چنین فردی نزدیک‌ترین افراد به ما باشد، خوشحال می‌شویم که شورا با استدلال و استناد، ان فرد را رد صلاحیت کند. چون معتقدیم اگر شورای نگهبان وظایف خود را انجام دهد، موجب افزایش مشارکت شده و اعتماد مردم بیشتر می‌شود.

حدادعادل عنوان کرد: عده‌ای می‌گویند ما دوست داریم مردم در انتخابات کم‌تر شرکت کنند و ما از کاهش مشارکت خوشحال می‌شویم؛ نه، این‌طور نیست، آرزوی ما مشارکت پرشور و تشکیل یک مجلس انقلابی است.

وی در ادامه در پاسخ به سوالی در تعریف رقابت واقعی و غیرواقعی در انتخابات، اظهار داشت: رقابت غیرواقعی این است که همه نامزدها مثل هم باشند ولی نقش موافق و مخالف را بازی کنند؛ اما رقابت واقعی این است که افراد افکار و برنامه‌های متفاوت خود را ارائه دهند. معنای دیگر اینکه دو طرف فرصت توضیح برنامه‌های خود برای مردم را داشته باشند.

رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب درباره این سخن از رهبر انقلاب که فرمودند انتخابات تأمین‌کننده جمهوریت و اسلامیت نظام است، خاطر نشان کرد: اسلام برای حکومت نظریه و حکم دارد؛ اسلام دین غیر سیاسی نیست و کسانی که به جدایی دین از سیاست معتقدند، اسلام و سیره پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) را نشناختند. مفهوم ولایت در اسلام وجود دارد و در این نظریه، مردم جایگاه دارند و ما معتقدیم امیرالمومنین(ع) صلاحیت رهبری جامعه را پس از پیامبر(ص) داشتند و پیامبر در ماجرای غدیر از مردم خواستند که با ایشان بیعت کنند. علت دعوت مردم به بیعت با حضرت امیر، بر اساس نظریه‌ی حکومت در اسلام بود.

حدادعادل گفت: اینکه کسی برای حکومت و ولایت بر مسلمین شایستگی داشته باشد، شرط لازم است ولی محقق شدن این حکومت وقتی است که مردم هم بیعت کنند؛ حضرت علی(ع) در زمانه‌ی خود وقتی مردم پافشاری کردند، خلافت را پذیرفتند و مردم هم بیعت کردند؛ رأی دادن همان بیعت است و شرکت در انتخابات به اسلامیت هم مربوط است.

وی خاطر نشان کرد: انتخابات هم حضور باشکوهِ جمهورِ مردم در صحنه را نشان می‌دهد، دشمنان را مأیوس و دوستان ما را در جهان خوشحال می‌کند؛ این جمهوریت است. حضور مردم در این عرصه، طبق نظریه سیاسی اسلام و یک کار اسلامی است./تسنیم

حجم ویدیو: 2.15M | مدت زمان ویدیو: 00:01:22 دانلود ویدیو
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها