آموزشوپرورش خصوصیسازی می شود؟!
معاون وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه مدارس غیردولتی در نظام حقوقی ما مذموم نیست، به این سؤال کلیدی پاسخ داد که آیا دولت در حال "خصوصیسازی آموزشوپرورش" است؟!
خبرگزاری تسنیم: در اصل 30 قانون اساسی آمده است "دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد."
اما هماکنون نه تنها تحصیل رایگان در مدارس دولتی دیگر رمقی ندارد و بهرهمندی از آموزش با کیفیت در مدارس متضمن میزان شهریهای است که خانوادهها پرداخت میکنند اما در سوی دیگر ماجرا، مدرسهداری مسئولان و سیاستمداران کشور به ویژه مسئولان وزارت آموزش و پرورش اندک جان باقیمانده مدارس دولتی را هم گرفته است تا با تاراج کیفیت بازارگرمی به عنوان "کیفیت" برای مدارس غیردولتی که صاحبان آن از میان برخی مدیران و معاونان آموزش و پرورش هستند رقم بخورد.
بدین ترتیب آموزش و پرورش نه تنها در تحقق آموزش رایگان و تامین کیفیت مناسب ناکام مانده است و زوج " شهریه- کیفیت" را جایگزین آموزش رایگان و با کیفیت کرده است بلکه در کنار آن برخی مدیران این وزارتخانه با داشتن مدارس غیر دولتی بدون توجه به تعارض منافع در تاراج کیفیت مدارس دولتی و تضعیف آن سهیم هستند و در این میان نهاد ناظر و بالادستی برای مطالبه حقوق عامه وجود ندارد.
در سایه گسترش مدارس غیر دولتی و شهریه بگیر آموزش رایگان و مدارس دولتی با کیفیت در حداقلیترین شکل ممکن مشاهده میشود و با سهیم بودن برخی مسئولان آموزش و پرورش در عرصه مدیریت مدارس غیردولتی تحقق مطالبه "حمایت و تقویت مدارس دولتی" چندان آسان به نظر نمیرسد.
در همین رابطه علی الهیار ترکمن معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش می گوید: طبیعی است هر جامعهای با توجه به سطح توانگری مالی افراد جامعه بخواهد از اشکال مختلف آموزش استفاده کند مدارس دولتی بر اساس اصل 30 قانون اساسی باید به صورت رایگان و با کیفیت برای همه آحاد جامعه تا پایان دوره متوسطه در دسترس باشد.
وی افزود: مدارس غیردولتی نیز به استناد قانون با تامین هزینه کامل از طرف مردم فعالیت میکنند اما آنچه مهم است برقراری الگوی کیفی بین مدارس دولتی و غیردولتی است متاسفانه در دهه هفتاد که شکلگیری مدارس غیرانتفاعی صورت گرفت عمده مسئولان آموزش و پرورش امتیاز را به نام خود ثبت کردند و با استفاده از ابزاری که داشتند توانستند الگوی کیفی خوبی را برای مدارس غیردولتی رقم بزنند و به سمت آموزش با کیفیت در مدارس غیردولتی حرکت کردند، به تدریج این باور در جامعه شکل گرفته که مدرسه غیر دولتی مساوی است با آموزش با کیفیت و موفقیت دانش آموز.
الهیار ترکمن ادامه داد: در طول سالهای گذشته آموزش و پرورش نسبت به این موضوع بی تفاوت بوده و نگذاشته است این حالت تعدیل شود و در جاهایی این اشتباه را کرده است که به سمت تعدد مدارس حرکت کرده است و برای اینکه این موضوع از حالت زمختی خود خارج شود مدارس هیات امنایی، نمونه دولتی و ... را بین مدرسه دولتی و غیردولتی حائل کرده است تا معتقد باشد کیفیت در این پیوست شکل میگیرد اما واقعاً مدارس دولتی از لحاظ دسترسی به عوامل کیفیت ساز با مشکل مواجه شدهاند و این یکی از نقاط حساس و آسیبپذیر در برنامه ریزی آموزشی و اجتماعی است و اثرات آن فقط در محیط مدرسه نمیماند و به اجتماع هم سرایت میکند.
معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش متذکر شد: قطعاً مدارس غیر دولتی در نظام حقوقی ما مذموم نیست اما بردن کیفیت کامل به آنجا مذموم است و آموزش و پرورش باید در برنامه هفتم ورود فعال به حوزه تعدیل کیفیت و متناسب سازی آن بین مدرسه دولتی و غیر دولتی داشته باشد.
مشروح صحبتهای علی الهیار ترکمن؛ معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش را در فیلم زیر مشاهده کنید:
دیدگاه تان را بنویسید