روزنامه ایران: هر روز بر تعداد کاربران اینترنت و به تبع آن، گوشیهای هوشمند در جهان افزوده میشود و با وجود تلاش فراوان کمپانیها برای در اختیار گرفتن این بازار رو به رشد، این سیستم عامل اندروید است که گوی سبقت را از بقیه ربوده و به اعتقاد بسیاری، ازجمله مؤسسه تحقیقاتی Strategy Analytics، بخشی از سهام اپل را در بازار گوشیهای هوشمند بلعیده است.
88درصد بازار در دست اندروید
تحقیقات مؤسسه آماری و پژوهشی Strategy Analytics نشان میدهد که در سه ماهه سوم سالجاری میلادی تقریباً ۹دستگاه از هر ۱۰گوشی هوشمند به فروش رسیده، اندرویدی بوده است و درواقع اندروید، بازار سیستمهای عامل دیگر از جمله اپل و... را تا حد زیادی کوچک کرده است. «لیندا سوئی» یکی از تحلیلگران این مؤسسه پژوهشی میگوید: این تحقیقات نشان میدهد که در پایان سه ماهه سوم سال ۲۰۱۶میلادی یعنی در بازه زمانی از سال که بیشترین نرخ رشد فروش گوشیهای هوشمند هر سال به آن مربوط میشود، گوشیهای اندرویدی حدود 88درصد بازار را به خود اختصاص دادهاند که این، موفقیتی بزرگ محسوب میشود. طبق تحقیق تحلیلگران این مؤسسه پژوهشی، در پایان سه ماهه سوم سال ۲۰۱۶میلادی فروش گوشیهای اندرویدی بیش از 3درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است. لیندا سوئی افزود:وضعیت به گونهای است که سیستم عاملios اپل، بازار را به اندروید واگذار کرده طوری که در ۳ماهه سوم سال ۲۰۱۶میلادی، تنها ۱۲درصد سهم بازار را به خود اختصاص داده است که دلیل آن هم کم فروغ بودن این بازار در چین وآفریقاست. اندروید البته هیچ نگرانی بابت سیستمهای عامل بلک بری، ویندوز
مایکروسافت، تایزن و سایر پلتفرمهای نوظهور ندارد چرا که در مقایسه با اندروید، کاملاً در بازار ناپدید هستند.
محققان مؤسسه IDC نیز در گزارشی مروری بر سیستمهای عامل گوشیهای هوشمند موجود در بازار داشتهاند و با اذعان به افزایش سهم گوشیهای اندرویدی در بازار، نظری متفاوت از پژوهشگران مؤسسه Strategy Analytics دارند. به اعتقاد این محققان، هرچند گوشیهای اندرویدی سهم عمدهای از بازار را به خود اختصاص دادهاند ولی میزان فروش آن از پیشبینیها کمتر است. این گروه معتقدند در حالی که بازار اندروید به نظر با ثبات و غیرقابل بحث به نظر میرسد ولی ورود گوشیهایی از کمپانیهای جدید با بهای پایین، موقعیت گوشیهای اندرویدی را به خطر خواهد انداخت. این گوشیهای ارزان قیمت به هرحال مورد توجه بخشهایی خاص از جهان قرار میگیرند و درواقع اندروید در این نقاط از جهان نمیتواند خودنمایی کند که یک نمونه آن، گوشی «پیکسل» گوگل خواهد بود.
به اعتقاد این گروه، برخی موانع دیگر اندروید برای رشد مطابق با پیشبینیها، این است که بهعنوان مثال در چین سرویسهایی مانند گوگل مپ، جی میل و حتی برخی از جست و جوها محدود یا کاملاً ممنوع شده است و کاربران مجبورند از برندهای بومی بهره بگیرند. همچنین بعد از انفجار سامسونگ نوت 7 برخی از بازارها به برندهایی همچون شیائومی، هوآوی، Oppo, Weibo و نیزLeEco روی آوردند و از اندروید فاصله گرفتهاند. این محققان همچنین اعتقاد دارند رشد گوشیهای اندرویدی مطابق انتظار نبوده است چون شاهد کاهش فروش در بازارهای کشورهای توسعه یافته همچون ایالات متحده امریکا، کانادا، ژاپن و اروپای غربی بودهایم.
طبق تحقیقات مؤسسه IDC در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۶ میلادی حدود ۳۷۵میلیون گوشی به فروش رسیده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته که حدود ۲/۳۴۵میلیون گوشی بوده حدود ۶درصد افزایش یافته است. در این میان حدود 328میلیون گوشی هوشمند، اندرویدی بوده و اپل سهمی حدود 5/45میلیون گوشی هوشمند داشته است. از سوی دیگر تحقیقات نشان میدهد که گوشیهای دیگر موجود در بازار با سایر سیستمهای عامل تنها 3/1میلیون دستگاه گوشی فروش داشتهاند.به اعتقاد تحلیلگران، این سریعترین رشد بازار گوشی هوشمند در یک سال است و دلیل آن هم ظهور بازارهایی در آسیا، آفریقا و خاورمیانه بویژه گرایش بیشتر مردم هند و جنوب آفریقا به گوشی هوشمند است که پیش از این، ضریب نفوذ پایین تلفن همراه داشتند.
دلایل موفقیت اندروید
اما چرا اندروید موفق شدحدود 88درصد بازار را به خود اختصاص دهد؟ «مایک اسمیت»یکی از کارشناسان و تحلیلگران مؤسسه پژوهشی IDC، پیشتازی اندروید در بازار جهانی را در مقطع کنونی امری غیرقابل بحث و بدیهی میداند و میافزاید: قیمت پایین سرویسهای اندرویدی و نرم افزارهایی که کاملاً کاربران را راضی نگه میدارد و کار با آنها بسیار آسان است گزینههایی بسیار جذاب برای اپراتورها، فعالان حوزه سخت افزار و نیز کاربران عادی در جهان محسوب میشود و بسیاری از برندها برای داشتن سود بالا از این سیستم عامل استقبال کنند. موضوعی که بشدت مورد توجه گوگل قرار گرفته است و هرچند هنوز با چالشهایی در این راه مواجه است ولی تلاش دارد در آینده با توجه به این نکات، برای گوشی جدید خود یعنی Pixel بیشترین سود را در این بازار رقم بزند.
وی ادامه میدهد: برخلاف اپل که محصولات آن کاملاً انحصاری هستند اندروید با شرکای تجاری متعددی کار میکند و به همین دلیل هر سال گوشیهای جدید با قیمتهای مختلفی راهی بازار میشود که با این سیستم عامل کار میکنند. با اینکه در سه ماهه سوم سالجاری میلادی شاهد رونمایی از گوشیهای برندهای مختلف همچون آیفون 7، گوشی جدیدی ازOppo، سامسونگ، هوآوی و... بودهایم ولی میبینیم که همچنان اندروید برنده است چون با ارائه گوشیهایی با قیمتهای مختلف میتواند سهم عمدهای از بازار را به خود اختصاص دهد.این موضوع در بازارهای بزرگی همچون هندوستان که 97درصد کاربران تلفن هوشمند آن دارای گوشی اندرویدی هستند و همچنین قاره آفریقا و خاورمیانه بسیار حیاتی است.«نیل ماوستون» دبیر اجرای مؤسسه تحقیقاتی و استراتژیک محصولات وایرلس(WDS) نیز دراین باره گفت: آنچه مسلم است اینکه اندروید بخشی از سهم بازار اپل را بلعیده و فروش ویندوز فون مایکروسافت نیز تا 46درصد کاهش یافته است، بلک بری نیز پس از سه سال پیاپی شکست، سرانجام تصمیم گرفته که میزان تولید خود را به نصف کاهش دهد. از سوی دیگر بیشتر کاربران این گوشیها که انتظارات شان چندان برآورده نشده
است، به سوی اندروید مهاجرت کردهاند و به این ترتیب زمینه رشد بیشتر بازار اندروید را فراهم آوردهاند.
دیدگاه تان را بنویسید