از یک اکشن تمام عیار در «به وقت شام» تا «مصادره» عجیب رضا عطاران/ «لاتاری» فیلمی در ستایش غیرت/ تنگه ابوقریب فیلمی متفاوت از سینمای دفاع مقدس
این گزارش قصد لو دادن قصه هیچکدام از فیلمهای جشنواره امسال را ندارد بلکه ما سعی کردیم با ارائه نمایی کلی از بهترینهای جشنواره امسال، نشان دهیم که چرا از بین ۲۳ فیلم حاضر در این دوره از جشنواره فجر، این ۷ فیلم را برای دیدن به شما توصیه میکنیم.
سرویس فرهنگی فردا: هر سال با فرارسیدن موعد برگزاری جشنواره فیلم فجر و مشخص شدن فهرست آثار راه یافته به این رویداد، یکی از اصلیترین سوالات مخاطبانی که اطلاعات کمتری از جزئیات آثار سینمایی دارند، آگاهی از مهمترین فیلمهای این دوره است. چرا که اغلب تماشاگران به دلایل مختلفی همچون کمبود وقت و یا بالا بودن هزینه تهیه بلیت جشنواره نمیتوانند همه آثار جشنواره را تماشا کنند. در این گزارش به معرفی تعدادی از آثار راهیافته به این دوره از جشنواره فیلم فجر خواهیم پرداخت و درباره این موضوع توضیح خواهیم داد که چرا از میان 23 فیلم راهیافته به این دوره از جشنواره فیلم فجر، این 7 فیلم را برای تماشا توصیه میکنیم.
به وقت شام
ابراهیم حاتمیکیا در ادامه روند همیشگی فیلمهای خود امسال نیز دست بر سوژهای گذاشته که در تعریف عمومی موضوعات سینمایی به سینمای استراتژیک شناخته میشود. «به وقت شام» نام جدیدترین اثر حاتمیکیاست که قصهاش پیرامون مسائل اخیر سوریه و داعش میشود. گذشته از بازی قابل توجه دو بازیگر اصلی فیلم به ویژه هادی حجازیفر، کیفیت بالای جلوههای ویژه و قصه پرفراز و نشیب به وقت شام، این فیلم را تبدیل به یک اکشن تمام عیار کرده است که مخاطبانش را تا دقیقه آخر در جای خود میخکوب خواهد کرد.
حاتمیکیا چند سالی هست که به واسطه اعتراض به سیاستهای مختلف دولت اعتدال مورد بیتوجهی آشکار جشنواره فیلم فجر قرار گرفته و از دریافت سیمرغهایی که حقش بوده بینصیب مانده ولی به نظر میرسد با توجه به کیفیت بالای تازهترین ساخته او از همین حالا باید «به وقت شام» را یکی از جدیترین مدعیان سیمرغهای بهترین فیلم و بهترین کارگردانی این دوره از جشنواره دانست.
لاتاری
محمدحسین مهدویان ستاره دو دوره اخیر جشنواره فیلم فجر، امسال با یک اثر کاملا متفاوت در جشنواره حضور پیدا کرده است. اثری در ستایش غیرت که برخلاف دو اثر قبلی مهدویان که ذیل عنوان سینمای استراتژیک میگنجیدند، حال و هوایی اجتماعی دارد. مهدویان این بار هم مثل ماجرای نیمروز سیدمحمود رضوی را در قامت تهیهکننده در کنار خود دارد و چند سالی هست که شنیدن همین دو نام در هر اثر سینمایی کافیست تا به مخاطبان نشان دهد، قرار است با یک اثر درخور توجه روبرو شوند.
قصه لاتاری، قصهای اجتماعی و متناسب با اتفاقات و نیازهای روز جامعه ماست که حال و هوایی به شدت ملی و ایرانی دارد و البته از پتانسیل بالایی برای برقراری ارتباط با مخاطبان به ویژه مخاطبان نسل جوان برخوردار است. بازی خیرهکننده هادی حجازیفر و جواد عزتی در این فیلم بدون شک هر دوی آنها را جز جدیترین مدعیان دریافت سیمرغ بازیگر نقش مکمل این دوره خواهد کرد.
فیلشاه
حالا دیگر این تبدیل به یک عادت سالیانه شده که در هر دوره از جشنواره فجر باید حداقل یک انیمیشن با کیفیت سینمایی به نمایش درآید. «فیلشاه» اثری است که امسال قرار است همان نقش را برعهده داشته باشد. یک انیمیشن جذاب از تیم سازنده «شاهزاده روم»؛ که این بار سعی کرده ضعفهای قبلی خود را چه در زمینه داستانی و چه در زمینه فنی جبران کند.
فیلشاه قصهای طنز دارد که برخلاف اغلب انیمیشنهای سینمای ایران که معمولا برای کودکان ساخته نمیشوند، اتفاقا سعی کرده مخاطب هدف خود را کودکان قرار دهد؛ البته این معنای آن نیست که مخاطب بزرگسال از دیدن تازهترین اثر تولید شده مجموعه «هنرپویا» لذت نخواهد برد.
فیلشاه در زمینههای فنی نیز اثر قابل توجیه است به همین خاطر امسال قرار شد تا این اثر در بخشهایی همچون تدیون، صداگذاری، موسیقی و... نیز مورد داوری قرار بگیرد.
تنگه ابوقریب
سینمای ما همیشه در زمینه تولید ساخت آثار Big Production با ضعفهایی روبرو بوده است و معمولا کارگردانهای کمتری جسارت ساخت آثاری را دارند که به لحاظ امکانات و حجم تولید از وسعت بیشتری برخوردار است. البته با این همه معمولا همیشه در اینگونه موارد هستند کسانی که حاضر باشند ریسک کنند و زحمت تولید چنین کارهایی را قبول کنند. بهرام توکلی امسال با یکی از معدود آثار Big Production سینمای ایران به جشنواره فیلم فجر آمده است.
«تنگه ابوقریب» که قصه آن با استناد به یکی از وقایع حقیقی جنگ تحمیلی نوشته شده است، حاصل همکاری بهرام توکلی به عنوان کارگردان و سعید ملکان (تهیهکننده آثار موفقی همچون ویلاییها و ابدویکروز) در قامت تهیهکننده است. اثری با جلوههای ویژه زیاد و البته با کیفیت که از مدتها قبل از جشنواره به عنوان جدیترین گزینه دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم این دوره از جشنواره معرفی شده است.
مصادره
امسال اما جشنواره فجر در کنار آثار سینمای استراتژیک و اجتماعی شاهد حضور آثاری از سینمای کمدی نیز هست. مصادره یکی از معدود فیلمهای کمدی این دوره از جشنواره است که فضایی به شدت خاص و ویژه دارد. قصهای با بازی رضا عطاران و هومن سیدی که پیرامون یک مامور ساواک است و حال و هوایی تازه و تا حدودی عجیب دارد.
بخشی زیادی از این فیلم در خارج از کشور ضبط شده و جنس کمدی آن با بسیاری از کمدیهای ساخته شده سالهای اخیر سینمای ایران متفاوت است. به نظر میرسد مصادره هم به واسطه داستان جالب توجهش که به نوعی یک کمدی سیاسی محسوب میشود و هم تیم بازیگریاش یکی از پرفروشهای سال آینده باشد.
بمب یک عاشقانه
«بمب یک عاشقانه» نیز یکی دیگر از فیلمهای مرتبط با دفاع مقدس در این دوره از جشنواره فیلم فجر است. دومین ساخته سینمایی پیمان معادی که اتفاقات جالبی از جمله عدم صدور پروانه ساخت و بعد از آن تغییر نام فیلم و سپس تغییر تهیهکننده چند روز پیش از نمایش در جشنواره فیلم فجر، این فیلم را تبدیل به اثری کرد که پیش از حضور در جشنواره بحثهای مختلفی پیرامون آن شکل گرفت
قصه این فیلم در دهه 60 میگذرد و در ترکیب بازیگران آن چهرههای متنوعی از لیلا حاتمی و حبیب رضایی گرفته تا سیامک انصاری و سیامک صفری حضور دارند. نکته حالب توجه در ارتباط با این فیلم آن است که «بمب یک عاشقانه» در اولین ساعات آغاز نمایش فیلمهای جشنواره فیلم فجر در کنار فیلمهای «به وقت شام»، «مصادره» به سانس فوق العاده رسید.
عرق سرد
همیشه و در هر دوره از جشنواره فیلم فجر چند اثر جنجالی نیز در این رویداد حضور پیدا میکنند که معمولا حرف و حدیثهای بسیاری پیرامون آنها شکل میگیرد. «عرق سرد» دومین ساخته سهیل بیرقی و احتمالا از جمله جنجالترین فیلمهای جشنواره امسال است.
داستان این فیلم در ارتباط با ماجرای واقعی فوتبالیستی زنی است که برای خروج از کشور جهت حضور در مسابقات و اردوی تیم، با همسرش به مشکل میخورد. تصویر نشان داده شده از همسر این زن که برخلاف واقعیت این ماجرا، شمایلی کاملا مذهبی دارد، موضوعی است که به نظر میرسد باعث اعتراضات بسیاری از رسانهها به این فیلم شود.
دیدگاه تان را بنویسید