هنرمندان مردمی در برابر هنرمندان جوگیر و سیاستزده!/ اعتراض شوالیه آواز ایرانی به رسانه ملی/ سینمای ایران در تسخیر اهالی جِم!
واکنش گسترده هنرمندان به زلزله کرمانشاه در کنار اعتراض شهرام ناظری درباره عدم پرداخت حق و حقوقش از سوی رسانه ملی و حواشی حضور بازیگر و خواننده ترکیهای در آثار سینمای ایران از جمله مهمترین اتفاقات فرهنگی هفتهای بود که گذشت.
سرویس فرهنگی فردا: آخرین روزهای آبان ماه امسال را باید روزهای درد و سختی همه مردم ایران دانست. روزهایی که زلزله بزرگ کرمانشاه نه فقط مردم این استان بلکه کل مردم ایران را داغدار این مصیبت کرد. اتفاقی که وقوع آن بر سایر فعالیتهای کشور از جمله عرصه فرهنگ و هنر نیز موثر بود و اغلب رویدادهای رهنگی این هته تا حدودی متاثر از این اتفاق شد.
هنرمندان مردمی در برابر هنرمندان جوگیر و سیاستزده!
وقوع زلزله کرمانشاه مثل اغلب تغییر و تحولات اخیر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، خالی از حضور سلبریتیها و چهرههای سرشناس و اظهارنظرهای همیشگی آنها در ارتباط با این قبیل موضوعات نبو. اظهارنظرهایی که بدون شک تا زمانی که فارغ از جناحبندیهای سیاسی و فقط برای بیان گوشهای از درد مردم بیان بشوند، نه تنها اشکالی ندارند بلکه همانند هر مسئله دیگری چون از دل برمیآید لاجرم بر دل مخاطبانش نیز مینشنید.
این هفته اما هنرمند کشورمان در مواجه با این پدیده به سه گروه اصلی تقسیم شدند، گروه اول کسانی بودند که صرفا به ابراز همدری با مصیبتدیدگان پرداختند و به نوعی با این کار به ادای احترام به قربانیان این فاجعه طبیعی واکنش نشان دادند. گروه دوم نیز کسانی بودند که وارد میدان شدند و سعی کردند تا به صورت عملیاتی تلاشی برای کم کردن رنجهای مردم مناطق زلزلهزده انجام دهند. یکی همانند حامد عسکری تندیسی که از جشنواره شعر فجر گرفته بود را برای کمک به حادثهدیدگان به حراج گذاشت و دیگری نیز همچون بهرام رادان شخصا برای رساندن کمکهای مردمی راهی این شهر شد. گروهی دیگر نیز همچون سازندگان فیلم سینمایی رگخواب بخشی از سرمایه حاصل از فروش این اثر را برای کمک به آسیبدیدگان این حادثه اهدا کردند.
البته در این میان بودند چهرههایی که مثل همیشه با نگاه از بالا به پایین خود، در ظاهر حمایت از مردم، درگیر جوسازیهای رسانهای گروهی خاص و بازیهای سیاسی شدند تا آنجا که خانههای مردم را طویله خطاب کردند؛ غافل از اینکه این گونه طرفداریها؛ گذشته از اینکه دیگر جذابیت چندانی بین مردم ندارد، درواقع توهین به همان مردمی است که مثلا میخواهند از آنها دفاع کنند!
سینمای ایران در تسخیر اهالی جِم!
چند هفته پیش بود که انتشار خبر حضور «نورگل یشیلچای» بازیگر ترک سریالهای شبکه ماهوارهای جم در یکی از تولیدات جدید سینمای ایران باعث اجیاد حواشی بسیاری برای سازندگان این اثر سینمایی شد. اثری به نام «جن زیبا» که بازیگر نقش اول مرد آن فرهاد اصلانی و بازیگر نقش مقابل او همین بازیگر سریالهای ترکیهای بود. انتشار تصاویر مختلفی از حضور نیمه برهنه این بازیگر در آثار ترکیهای، باعث اعتراض بسیاری از رسانهها در ارتباط با دلایل استفاده از چنین بازیگری در سینمای ایران شد؛ آن هم درست در شرایطی که طی چند سال گذشته بسیاری از بازیگران ایرانی بارها و بارها نسبت به کمتر شدن پیشنهادهای سینمایی و بدترین اوضاع شغلی خود اعتراض کردهاند و حالا انگار قرار است همین نقشهای محدود نیز مدعیان تازهای از خارج از ترکیه پیدا کند! البته این ماجرا به همینجا محدود نشد چرا که در ادامه نیز اخباری در ارتباط با استفاده از «آینور دوغان» خواننده زن اهل ترکیه در فیلم سینمایی «کامیون» به کارگردانی کامپوزیا پرتوی منتشر شد. خبری که به واسطه واکنشهای مختلفی که از سوی رسانهها و برخی از مدیران در مواجه با آن صورت گرفت، به طورکلی از جانب عوامل سازنده اثر تکذیب شد.
ادامه پس لرزههای یک حاشیه تا این هفته
حضور سجاد رضایی و امیر عباس رجبعلیان دو کودک خردسالی که چندی پیش انتشار ویدئوهایی از آنها باعث تبدیل شدن این دو در شبکههای اجتماع شد، در برنامه فرمول یک و در آنتن زنده تلویزیون اتفاقی بود که موافقان و مخالفان مختلفی داشت. گروهی حضور همه گروههای مردم حتی سلبریتیهای فضای مجازی در این برنامه را حق آنها میدانستند و گروهی دیگر نیز انجام چنین حرکتهایی را نوعی خیانت در حق این کودکان محسوب میکردند. البته همه اعتراضها محدود به این ماجرا نمیشد چرا که حضور بدل چهرههایی چون «مسی، گلزار و محمد اصفهانی» در قسمت دیگری از این برنامه تلویزیونی نیز موضوعی بود که بازهم موجب اعتراض شد و کار تا آنجا بالاگرفت که سازندگان این برنامه وادار به صدور بیانیه برای دفاع از عملکرد خود شدند. هر چند که به نظر میرسد با توجه به حجم بالای اعتراض رسانهها و فعالین این عرصه به استفاده ابزاری از این قبیل افراد که صرفا به واسطه شبکههای اجتماعی به شهرت رسیدهاند، به احتمال فراوان سازندگان برنامه «فرمول یک» را تا مدتی وادار به صرف نظر از چنین موضوعات جنجالی کند.
اعتراض شوالیه آواز ایرانی به رسانه ملی
هرچند که این هفته برای اهالی دیار پهلوانان روزهای خوبی نبود و وقوع زمین لرزه کام همه اهالی این منطقه را تلخ کرد، ولی در این میان خبرهای خوبی نیز برای مردم این منطقه دیده میشد که یکی از مهمترین آنها را باید رونمایی از آلبوم جدید شهرام ناظری یا همان شوالیه آواز ایرانی دانست. ناظری در این هفته در حالی آلبوم جدید خود را رونمایی کرد که حواشی پیش آمده در جریان برگزاری کنسرت او در شهر قوچان تبدیل به یکی از چالشبرانگیزترین موضوعات فرهنگی و حتی سیاسی و امنیتی چند وقت اخیر شد. او در آیین رونمایی از آلبوم خود علاوه بر گلایه از بیمهریهای صورت گرفته به وی در طی این سالها، از رفتار مدیران رسانه ملی در پرداخت حق و حقوق استفاده از آثار خود نیز اینگونه گلایه کرد: «مدیران صداوسیما اگر ۳۷ ماه حقوق نگیرند دنیا را خراب میکنند؛ اما من ۳۷ سال است که حقم را از صداوسیما نگرفتهام!»
سوءتفاهم برای «سوءتفاهم»!
انتشار خبر فهرست بازیگران فیلم سینمایی سوتفاهم خبر دیگری بود که این هفته باعث ایجاد برخی حواشی شد. ماجرا از آنجا آغاز شد که چندی پیش برخی از رسانهها از حضور قطعی لیلا حاتمی، بهرام رادان، طناز طباطبایی و صابر ابر در پروژه سینمایی «سوتفاهم» به کارگردانی احمدرضا معتمدی و سرمایهگذاری سازمان فرهنگی رسانهای اوج خبر دادند. خبری که از سوی عوامل این پروژه نیز تکذیب نشد. اما این هفته به یک باره خبرهای مختلفی درباره جداشدن هرکدام از این بازیگران از پروژه به دلایلی مختلفی از جمله تداخل برنامه کاری این پروژه با سایر پروژههای این بازیگران منتشر شد. خبری که در ادامه با انتشار حضور ترکیب جدید بازیگران این اثر شامل مریلا زارعی، هانیه توسلی، کامبیز دیرباز و پژمان جمشیدی وارد مرحله جدیدی شد. عدهای دلیل عدم همکاری این افراد با پروژه سوتفاهم را به حضور سازمان اوج به عنوان سرمایهگذار اثر ربط دادند و گروهی دیگر نیز رقمهای بالای مطالبه شده از سوی بازیگران برای ایفای نقش در این اثر را دلیل اصلی عدم تفاهم با بازیگر اولی دانستند که نام بردیم.
البته در نهایت جلیل شعبانی تهیهکننده این پروژه در گفتوگو با روزنامه صبح نو در ارتباط با این حواشی اظهار کرد: هیچ بازیگری به خاطر سرمایهگذاری موسسه اوج از این پروژه انصراف نداده است و دلیل اصلی عدم همکاری با این چهرهها به واسطه عقب افتادن زمان کلید خوردن پروژه و عدم هماهنگی با پروژههای دیگر این بازیگران بود.
دیدگاه تان را بنویسید