سرویس فرهنگی فردا: آذرماه سال گذشته بود که در گزارشی به بررسی سیر بازگشت دوباره محمد آفریده تهیهکننده فیلم ضدملی یک خانواده محترم به عرصه مدیریت فرهنگی کشور پرداختیم. وی که با روی کار آمدن دولت یازدهم توانست کم کم مقدمات بازگشت خود را به عرصه فرهنگ کشور باز کند، به تازگی با حضور در جمع هیات داوران دوازدهمین جشنواره ملی فیلم کوتاه مستند و داستانی رضوی توانسته جای پای خود را در عرصه سینما و فرهنگ این کشور محکمتر کند.
آفریده از آن دسته مدیران سینمای ایران است که در طول چند سال گذشته بحثهای زیادی پیرامون عملکرد او در دوران حضورش در نهادهای مختلف سینمایی به ویژه دوره مدیریت او بر انجمن سینمای جوان و مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی وجود داشته است.
عملکردی که یک سر آن به تهیهکنندگی فیلم های مسئله دار و پرحاشیه چون «یکخانواده محترم» میرسد و یک سر دیگر آن به تربیت نسلی از فیلمسازان جوان که آثارشان عموما به دلیل مشکلات محتوایی و مضمون، اکثرا حتی با مسائلی جدی در اکران مواجه می شوند.
او در مدت مدیریت خود در این دو سازمان، از تولید آثار مسئلهدار زیادی حمایت کرد که برخی از آنها با گذشت سالها، هنوز هم توقیف هستند. آثاری همچون یادداشت بر زمین، فصل بارانهای موسمی، ازدواج موقت، پُرو آخر، تنها دوبار زندگی میکنیم، مستند «هفت زن فیلمساز نابینا»، مستند «تهران انار ندارد»، فیلم کوتاه «آرایشگر بغداد» و دهها اثر دیگر که پیش از این در گزارشهای مختلف رسانهها از آنها نام برده شده است و تکمیل کننده فهرست بلندبالایی از آثار غیراخلاقی و ضدایرانی تولید شده در دوران مدیریت محمد آفریده در مراکز مهم سینمای پایه ایران هستند.
همین عملکرد آفریده در دوران ۸ ساله حضورش در راس امور سینمای پایه ایران و انتقادات رسانه ها و کارشناسان و بسیاری از مسئولین نهادهای مختلف کشور از او هم باعث شد که بعد از کنارهگیری او از ریاست مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تا چند سال نتواند در هیچ یک از نهادهای دولتی مسئولیتی را برعهده بگیرد. هرچند که به نظر میرسد قرار نیست این روند ادامه داشته باشد و اتفاقات پیش آمده در چند وقت اخیر نشان می دهد که ظاهرا عزم مدیران سازمان سینمایی بر بازگشت آرام آرام و بدون سر و صدای محمد آفریده به عرصه مدیریت سینمایی کشور جدی است.
دیدگاه تان را بنویسید