«پشت دیوار سکوت» فیلمی علیه فرآوردههای خونی آلوده
دوره سی و پنجم فیلم فجر روزهای برگزاری خود را پشت سر میگذارد و تا امروز فیلمهای مختلفی به نمایش در آمده است که به نوعی موضوعات گوناگونی را به تصویر کشیدهاند. یکی از فیلمهایی که موضوع بکری را براساس تحقیق و پژوهش به تصویر کشیده، «پشت دیوار سکوت» به کارگردانی آقای مسعود جعفری جوزانی و تهیهکنندگی آقای محمد خزاعی است. اثری که به موضوع ایدز در جامعه میپردازد. به همین دلیل سراغ محمد خزاعی تهیه کننده این فیلم رفتهایم.
روزنامه صبح نو: دوره سی و پنجم فیلم فجر روزهای برگزاری خود را پشت سر می گذارد و تا امروز فیلم های مختلفی به نمایش در آمده است که به نوعی موضوعات گوناگونی را به تصویر کشیده اند. یکی از فیلم هایی که موضوع بکری را براساس تحقیق و پژوهش به تصویر کشیده، «پشت دیوار سکوت» به کارگردانی آقای مسعود جعفری جوزانی و تهیه کنندگی آقای محمد خزاعی است. اثری که به موضوع ایدز در جامعه می پردازد. به همین دلیل سراغ محمد خزاعی تهیه کننده این فیلم رفته ایم.
هر اثری به جهت موضوع خود می تواند مخاطبان را با خود همراه کند؛ وقتی این موضوع بکر و تاثیرگذار باشد این همراهی ممکن است دوچندان شود. خزاعی در این باره می گوید: «پشت دیوار سکوت» یک کار متفاوت از آقای مسعود جعفری جوزانی است که به دلیل حساسیت موضوع و این که در جامعه کمتر به ایدز پرداخته شده، این بیماری، امکان انتقال ویروس ها از راه های مختلف و گرفتارشدن افراد نشان داده می شود و بیان می کند که نباید ترسی از آنان در جامعه داشت بلکه باید کمک شان کرد.همچنین به خون های آلوده ای که از فرانسه وارد شده پرداخته می شود. به نوعی، یکی از موضوعات جسارت آمیزی که در این فیلم مطرح می شود جنایت انسانی است که از طریق خون های آلوده ای که وارد کشورمان شد اتفاق افتاد و خیلی از مردم ما بدون این که بدانند و حتی قشرهایی که آدم های بسیار خوب و متشرعی بودند گرفتار ایدز شدند،کانون خانواده شان پاشیده شد، بچه هایشان بدون این که خودشان بدانند درگیر شدند و خیلی از آن ها فوت کردند.
خزاعی در ادامه گفت وگوی خود با «صبح نو» می گوید: هیچ کس به شکل جدی به این مساله نپرداخت و خیلی از مسوولانی که در زمان ورود خون های آلوده فرانسه به ایران پست داشتند الان هم مسوول هستند و وزیر بهداشت کشور فرانسه که آن زمان مسوول آن فاجعه بود در گروه 1+5 هم حضور داشت و به ایران می آمد. حتی دیه برخی از این دوستان پرداخت نشد و مسوولان ازکنارش بی تفاوت گذشتند. نمی دانم این بیماران قربانی روابط دیپلماسی و سیاسی شدند یا شاید واقعیت این است که پی گیری نشد و این افراد به حقوق اولیه خود هم نرسیدند. یک قسمت از داستان به این مساله هم می پردازد، در مجموع فیلم جذابی خواهد بود، مخاطب با آن ارتباط برقرار و در طرح برخی مضامین کمی جسورانه عمل می کند.کارمتفاوتی از مسعود جعفری جوزانی است که شاید نزدیکترین فیلم به فیلم بلوغ وی باشد.
حمایت تصویر شهر از فیلم
هر فیلمی در کنار هدفی که دنبال می کنددرتولید هزینه هایی دارد که ممکن است از حمایت هایی نیز برخوردار باشد. اثر جدید مسعود جعفری جوزانی نیز از این ویژگی مستثنا نیست. تهیه کننده کار در این باره توضیح داد: کار با آقای جوزانی تجربه بسیار خوبی بود و البته با آقای فتح الله جعفری جوزانی تهیه کنندگی مشترک داشتیم که درحقیقت موسسه تصویر شهر به ما کمک کرد، قسمتی از سرمایه گذاری رااین موسسه انجام داد و محصول آن هاست. بیشتر هدف ما بیان اهمیت این آسیب اجتماعی و جریان برخورد جامعه نسبت به بیماری ایدز است، شاید این فیلم اولین اثری است که در این زمینه ساخته می شود و امیدوارم نگاه ها را نسبت به بیمارانی که در جامعه حضور دارند و مردم گاهی از این بیماران می ترسند، فرار می کنند و دلهره دارند، عوض کند .
پژوهش، فیلم را باورپذیر کرده است
وی درباره چگونگی شکل گیری فیلمنامه و مقدمات «پشت دیوار سکوت» توضیح داد: طرحی توسط دختر آقای جوزانی به دستشان رسید که همین بحث بیماری ها بود، شروع به مستند سازی کردند، یک مدت در کانون های بیماری ایدز حضور پیدا کرده، ارزیابی می کردند و در مجموع مصاحبه هایی که با این شخصیت ها داشتند و می شود گفت 90 درصد شخصیت های فیلم ما واقعی هستند، مصداق واقعی دارند و قصه همان ها روایت شده است. شاید بعدها که مخاطبان فیلم را ببینند جنس سادگی و روایت راکه در فیلم است، متوجه شوند که به خاطر همان شخصیت هاست و در تحقیقات به آن ها پرداخته شد. فضای تحقیقات ما مستند گونه بود و با خیلی از بیماران به گفت و گو نشستیم و از دل آن فیلمنامه پشت دیوار سکوت شکل گرفت و وارد مرحله پیش تولید و تولید شد. تحقیق و پژوهش به پخته شدن و واقعی بودن یک اثر کمک می کند. اگر در کارگردانی و تولید نیز این واقع گرایی و باورپذیری اتفاق بیفتد می تواند موفقیت یک اثر را به همراه داشته باشد. خزاعی در این باره خاطرنشان کرد: شیوه تحقیقات از نوع تحقیقات گسترده بود، تمام بیماران کانون وغیر کانون برای تحقیق حضورداشتند،خاطرات بیماران ونیز خاطرات مددجویان از بیماران نیز جمع آوری و تبدیل به فیلم فعلی شد به همین دلیل می گویم که 90 درصد شخصیت ها واقعی اند چون مصداقی عینی از جامعه هستند .
فیلمی شفاف و بدون سانسور
هر فیلمی در بیان خود یا به تصویر کشیدن یک موضوع ممکن است محتاطانه برخورد کند یا سانسور شود یا در صورت لزوم با ممیزی مواجه شود. تهیه کننده قلاده های طلا در این باره بیان کرد: فیلم ما بسیار شفاف و رک است، ممیزی و سانسور نداشتیم و خیلی راحت در فیلم اعلام کردیم که فلان آقا مسوول ورود خون های آلوده بوده، وکیل فرانسوی این شخص بوده و این جریانات اتفاق افتاده است اما همه فیلم موضوع خون های آلوده و فرانسه نیست. یکی از قصه ها و راه های انتقال ایدز در ایران در فیلم مطرح شده است. اعتیاد، موضوعات جنسی و سرنگ های آلوده از دیگر موضوعاتی اند که در این فیلم به آن پرداخته شده اند . همه کسانی که مصداق داشتند در شکل های مختلف انتقال ایدز در این فیلم بررسی شدند. فضای کار و تعامل عوامل یک کارممکن است به موفقیت یک اثر کمک کند.تهیه کننده «پشت دیوار سکوت» در این باره اظهار کرد: کار به شدت خوب و در رأس گروه خود آقای جعفری جوزانی و تیم تهیه و تولید ایشان به شدت حرفه ای بودند. در مجموع فیلمبرداری کار با مدیریت خوبی که انجام شد در زمانبندی ای که داشتیم به اتمام رسید.مونتاژ که به پایان رسید همزمان صداگذاری و موسیقی آن را انجام دادیم وتوانستیم به وقت آن را در جشنواره فجر نمایش دهیم. محمد خزاعی در پایان گفت: آقایان جوزانی و من براساس یک باور به دنبال این موضوع رفتیم و معتقد بودیم این حرکت انسانی را باید انجام دهیم. اهمیت این کار برای ما چیز دیگری بود یعنی برای ما مهم بود که باید کاری در این زمینه ساخته شود؛در حقیقت یک دغدغه انسانی بود و خوشحالیم که توانستیم این کار را انجام دهیم.
دیدگاه تان را بنویسید