مسیر پر دستانداز تلویزیون اینترنتی در کشور
رسانه تعاملی امکان پخش فیلم و سریال با قابلیت انتخاب و بازگشت به عقب، موسیقی، پخش زنده، بازی، موضوعات مربوط به آموزش، سلامت، ارائه خدمات دولت الکترونیک و سایر خدمات را بر بستر IP و از طریق تلویزیون، تبلت یا گوشیهای هوشمند برای عموم مردم به ارمغان میآورد.
اواخر سال گذشته شرکت های ایلانرم افزار، مبین وان، بهسیما، پیک آسا، آی سیما و صباسل موفق به اخذ پروانه VOD با نام ایرانی سند ( سامانه نمایش درخواستی ) شدند و این یکی از گام های نخست این اتفاق بود .
بازیگران عرصه رسانه تعاملی معتقدند که صداوسیما آن چنان شرایط ورود به حوزه IPTV را سخت کرده که تمامی متقاضیان پروانه های مربوط از جمله اپراتورهای موبایل که دنبال باند ۷۰۰ این سازمان بودند فعلاً سکوت اختیار کرده اند .
دعوای صداوسیما و ارشاد
با توضیحات فوق می توان مهم ترین چالش راه اندازی این تکنولوژی را اختلاف جدی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با برخی نهادهای دولتی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست، اختلافی که با استناد تفسیر شورای نگهبان از یکی از اصول قانون اساسی، اعطای مجوز و حق پخش سراسری محتوا را بر عهده این سازمان می داند و برخی اقدامات این سازمان در برخورد با شرکت های فعال دراین زمینه هم چون سایت « آپارات » پیرو همین مساله بود و در مقابل وزارت ارشاد راه اندازی و پخش محتوا بر بستر IP را طبق قانون از وظایف خود می داند، اختلافی که بر اساس تفسیر شورای نگهبان از قوانین مربوط، سازمان صدا و سیما محق جلوه می کند .
این دعوای حقوقی همچنان ادامه داشت تا در اواخر آبان ماه سال جاری معاون وزیر ارتباطات خبرهای جدیدی ازاین موضوع را اعلام کرد . آقای « محمدجواد آذری جهرمی » درباره فعالیت شرکت هایی که سرویس ویدئوی آنلاین ارائه می کنند و شکایت سازمان صدا و سیما از یکی از این سرویس دهندگان اظهار داشت : به نمایندگی از وزیر ارتباطات مذاکراتی با ریاست سازمان صدا و سیما داشتیم تا به این مقوله رسیدگی شود .
وقتی رسانه ملی از آپارات شاکی می شود
وی با بیان اینکه موضوع به زمان مدیریت سابق سازمان صدا و سیما مربوط می شد، ادامه داد : موضوع بر سر شکایتی بود که درباره استفاده از محتواهای صدا و سیما روی یکی از سایت های ویدئوهای آنلاین در کشور پخش می شد . در این رابطه ریاست فعلی سازمان صدا و سیما خیلی شفاف و باز با مساله برخورد کرد و قول داد به این مساله رسیدگی کند . معاون وزیر ارتباطات گفت : وزارت ارتباطات وظیفه ای برای ورود به مقررات گذاری در حوزه محتوای آنلاین ندارد و طبیعتاً این موضوع باید از طریق مرکز ملی فضای مجازی و مشارکت سازمان صدا و سیما و وزارت ارشاد حل شود البته ما نیز کمک می کنیم تا این فرآیند تسهیل شود .
آذری جهرمی ارائه سرویس IPTV را مانند دیگر سرویس های ویدئویی دانست که تکلیف مقررات گذاری با آن مطابق قانون با سازمان صدا و سیما و وزارت ارشاد است و ادامه داد : البته اختلاف نظرهایی میان این دو نهاد در این حوزه وجود دارد که این موضوع باید در مرکز ملی فضای مجازی به شور گذاشته شود تا راه حلی برای ارائه این خدمات تدوین شود .
صحبت های معاون وزیر ارتباطات هم به رغم اشاره به روند مثبت حل اختلافات دراین زمینه باز هم به وجود برخی تفاوت ها در تفسیر قانون دراین موضوع اشاره داشت و نهایتاً این بحث به تشکیل « انجمن صنفی توزیع کنندگان ویدئو دیجیتال » و برگزاری نشست خبری این انجمن منتهی شد که طبق اطلاعیه رسمی قرار بود با حضور آقای « ایوبی » ریاست سازمان سینمایی کشور و همچنین آقای دکتر « ابطحی » مدیرعامل موسسه رسانه های تصویری باشد که نهایتاً بر خلاف این اطلاعیه، این نشست خبری بدون حضور وی و صرفاً با سخنرانی آقای « محمد صراف » برگزار و همین موضوع هم باعث اعتراض خبرنگاران حاضر در جلسه شد .
نشستی بدون حضور متولیان ارشد
آقای « محمد صراف » رییس انجمن صنفی توزیع کنندگان ویدئو دیجیتال در این جلسه گفت : نمونه هایی دردنیا از شرکت های نمایش ویدئو آنلاین VOD و IPTV وجود دارد که شرکت های موفقی بوده اند و اقدامات جدی در حوزه کاری خود انجام داده اند، مثلاً یکی از شرکت ها 35 درصد از ترافیک آمریکا را تأمین می کند و این رقم در این حوزه یک عدد بسیار خوب است .
او در ادامه درباره فعالیت های غیرمجاز دراین زمینه گفت : کانال های توزیع غیرقانونی فعال هستند و به محض اینکه یک اثر سینمایی وارد پخش نمایش خانگی می شود به سرعت این کانال ها به صورت غیرقانونی از آن بهره برداری می کنند و دانلودهای غیرمجاز را در اختیار مخاطبان قرار می دهند . موضوع تأمین محتوا و تولید آن نیز بحث دیگری است که می توان به آن در این عرصه اشاره کرد؛ در سال 100 فیلم سینمایی تولید می کنیم، ما باید در تمام بخش هایی که به عنوان مشکل و یا معضل با آنها مواجه هستیم به یک هم صدایی برسیم .
« صراف » درباره اهداف این انجمن گفت : ما دو هدف بزرگ را همواره دنبال می کنیم؛ ابتدا هدف فرهنگی و بعد اقتصادی است که باید برای آن تلاش کرد . باید با ایجاد صنف در نقاط گوناگون کشور بتوانیم آن محتوایی را که امروز در پایتخت در دسترس مخاطب قرار می گیرد در سایر شهرستان ها نیز قرار دهیم تا سایر مخاطبان از آن بهره ببرند . نکته بعد مسدود کردن کانال های غیرمجاز است که دست به توزیع غیرقانونی آثار می زنند؛ تلاش داریم که کانال های رسمی را معرفی کنیم اما کاربران ما عادت کرده اند که به صورت غیرقانونی محتوای خود را تأمین کنند، برای این امر، باید بین تماشاگران نیز فرهنگ سازی صورت بگیرد .
« صراف » افزود : سایت های غیرقانونی محتواهای تولیدشده داخلی را دارند که تخلف محض است و بعضاً محتوای خارجی را بدون سانسور در اختیار می گذارند که باید با آنها برخورد شود . فیلتر شدن نمی تواند راه مناسبی برای مقابله با آنها باشد بلکه راه هایی که در نظر داریم ارائه خدمات ارزان است که می تواند در این زمینه کمک کند . مخاطب کمتر سراغ سرویسی می رود که باید هزینه پرداخت کند . اینکه سه شرکت ترافیک رایگان در اختیار بیننده قرار می دهند، خود نیز نکته دیگری محسوب می شود که در جذب مخاطب تأثیر دارد . از سوی دیگر با پرداخت ماهانه 10 هزار تومان می تواند از کل فیلم ها بهره لازم را ببرد و در مجموع، با مواردی از این دست می توان با این معضل مقابله کرد .
همچنین رییس این انجمن گفت : قرار است با همکاری و صحبت هایی که با آقای منوچهر شاهسواری مدیرعامل خانه سینما داشته ایم به عنوان یکی از انجمن های خانه سینما محسوب شویم و این نکته به معنی از بین رفتن استقلال ما نیست و با آن تداخل ندارد .
در حال حاضر هر ماه 90 میلیون دقیقه تماشای فیلم روی سامانه ها صورت می گیرد که رسیدن به 450 میلیون دقیقه تماشای فیلم، مدنظر و چشم انداز 18 ماه آینده است .
دیدگاه تان را بنویسید