سرویس فرهنگی فردا؛ احسان سالمی : مراسم افتتاحیه هفتمین جشنواره مردمی فیلم «عمار» شامگاه روز گذشته با حضور جمعی از فعالین سینمایی، خانوادههای شهدا و اهالی رسانه در محل سینما فلسطین تهران برگزار شد.
کار یک مستندساز میتواند از ده وزیر موثرتر باشد
در ابتدای این مراسم نادرطالبزاده دبیر هفتمین جشنواره مردمی فیلم عمار در ابتدای این مراسم در سخنانی کوتاه گفت: من خدا را شکر میکنم که توانستیم برای هفتمین بار جشنواره عمار را برگزار کنیم. خدا را شاکر هستم که جریان مستندسازی در این جشنواره راه افتاده است و به اعتقاد من کار مستندسازان میتواند از کار ده وزیر موثرتر باشد.
وی افزود: زمانی که در دور دوم این جشنواره به عماریها پیوستم میدیدم بسیاری از مردم وقتی مرا میبینند بابت جشنوارهای همچون عمار به من تبریک میگویند و من از دین تبریک اقشار مختلف تعجب میکردم و حالا در هفتمین دوره این جشنوار کیفیت آثار بالا رفته است و ما از این اتفاق خوشحالیم.
طالبزاده خاطرنشان کرد: بچههای مستند ما برای تولیدات دانشگاهی الگو شدهاند و اینها افرادی هستند که با عقیده مستندسازی میکنند، اتفاقی که نمیتوان در هیچجای دنیا شبیه به آن را پیدا کرد. امروز این فرصت برای جوانان وجود دارد که با ساخت آثار مناسب مسئولان را به چالش بکشند. زمان رشد فرهنگ اسلام ناب رسیده است؛ باید مسولین کم کار و خطا کار را به چالش کشید.
دبیر این دوره از جشنواره عمار در پایان با بیان این که در برهه کنونی دشمنان ایران اسلامی با خودشان درگیر شدهاند و زمان رشد و ترقی ایران اسلامی فرارسیده است، گفت: فرصتی برای جوانان پدید آمده تا با سوژه یابی های بی نظیر خود داشته ها و دستاوردهای انقلاب را به رخ بیگانگان بکشند.
معرفی برگزیدگان دو بخش مقالات سینمایی و لوحنگار
در ادامه این مراسم و پس از پخش کلیپهای مربوط به هیئت داوران و نامزدهای هر بخش، برگزیدگان برخی از رشتهها به ترتیب معرفی شدند.
هیئت داوران هفتمین جشنواره فیلم عمار در بخش مقالات و نقد و پژوهشهای سینمایی لوح تقدیر این بخش را به اثر «مبنای فطری سینمای دینی» به نویسندگی مرتضی راوش اهدا کرد. همچنین در بخش لوح نگار، لوح تقدیر جشنواره به اثر «فتح خرمشهر» به نویسندگی جواد خدابین اهدا شد.
جایزه دستکش ننه عصمت، محسن اردستانی و عوامی که جز خواص بود!
اما یکی از متفاوتترین بخشهای مراسم شب گذشته مربوط به جایزه دستکش ننه عصمت بود؛ جایزهای در طی دو دوره گذشته به فهرست جوایز این جشنواره افزوده شده و هر ساله به یکی از فعالین فرهنگی و رسانهای کشور که در سال گذشته حضور فعالی در این عرصه داشته، اهدا میشود. امسال این جایزه نصیب محسن اردستانی شد تا جایزه ننه عصمت هفتمین جشنواره فیلم عمار سهم این فعال فرهنگی رسانهای کشورمان شود.
اردستانی پس از دریافت این جایزه در سخنانی اظهار کرد: وقتی وارد فضای رسانه شدم آمدم که ثواب ببرم. مستند «در حصار» را ساختم برای این که بیان کنم 30 هزار شیعه در فوعه و کفریا در محاصر هستند. دعا کنید تا از این محاصره خارج شوند در اختتامیه جشنواره گذشته که وصیت نامه آقا سلیم خوانده شد ولی هنوز پیکر او به ایران بازنگشته است؛ دعا کنید عاقبت بخیر شوم و فیلم بلند داستانی را که میخواهم بسازم.
اما نکته جالب این بخش از مراسم حضور حاج آقا صدیقی پیرمرد ایرانشهر در مراسم بود که در زمان تبعید مقام معظم رهبری در ایرانشهر در دوران طاغوت، محضر ایشان را درک کرده بود و رهبری یک بار در یکی از سخنرانیهای خود با اشاره به شخصیت این پیرمرد فرمودند: که او مردی بود که در ظاهر جز عوام بود ولی بیشتر از بسیاری از خواص میفهمید. حاج آقا صدیقی با حضور روی سن پس از بازگویی خاطرهای از دوران حضور رهبر انقلاب در ایرانشهر جایزه دستکش ننه عصمت را به محسن اردستانی اهدا کرد.
وقتی بچهها شگفتی آفرین میشوند
در ادامه این مراسم از برگزیدگان بخش فیلم ما تقدیر به عمل آمد؛ هیئت داوران این بخش لوح تقدیر جشنواره را به اثر «آرزوها گم میشود» به کارگردانی غزل شیخ زاده بدلیل پرداخت دانش آموزی به یک مسئله راهبردی و اثر «صفرکیلومتر» به کارگردانی آقای «امیدحنطوش زاده» بدلیل رعایت اصول و قواعد سینمای مستند در یک مسئله بومی اهدا کرد.
همچنین فانوس بخش فیلم ما به اثر «خداحافظ رفیق» به کارگردانی آقای «بنیامین رحیمی» به دلیل پرداخت مبتکرانه و خلاقانه به شهدای مدافع حرم تقدیم شد و در نهایت هیئت داوران اثر «اسوه» به کارگردانی محدثه باقری را بدلیل تلاشی متفاوت برای رساندن دختری قهرمان به آرزوی خود و ارائه تصویری تأثیر گذار از دختران و همسران شهدای مدافع حرم شایسته دریافت جایزه وِزه هیئت داوران دانست. برگزیده شدن سه دانش آموز در این بخش از نگاه حالب توجه این دوره از جشنواره است.
دو تیر یک نشان کردن عقابی!
در بخش بعدی این مراسم برگزیدگان بخش نماهنگ معرفی شدند که هیئت داوران لوح تقدیر این بخش را به اثر «تخریب بهشت» به کارگردانی آقای «حسن حبیب زاده» به دلیل جسارت در انتخاب موضوع و توفیق در ارائه مطلوب تقدیم کرد.
همچنین هیئت داوران فانوس این بخش را به نماهنگ «سپر» به کارگردانی «وحید امینی» تقدیم کرد و جایزه ویژه خود را به دلیل کارگردانی دو نماهنگ برجسته این دور به نماهنگ های «اربعین تا اربعین» و «ارغوان» به آقای «مهدیار عقابی» تقدیم کرد.
چفیهای که از هزاران جایزه مادی ارزشمندتر بود
اما بدون شک بهترین و متفاوتترین بخش افتتاحیه شب گذشته جشنواره عمار مربوط به بخش جایزههای مردمی جشنواره بود؛ جایی مادر شهید موسوی زاده از شهدای غواص و مادر شهیدان خالقیپور که سه پسرش را در جبهههای دفاع مقدس تقدیم کشور کردهاست، به روی صحنه حاضر شدند تا جایزه مردمی دو نفر از شرکت کنندگان در جشنواره را اهدا کنند.
مادر شهید موسویزاده که پسرش یکی از شهدای غواص جنگ تحمیلی بود با اهدای انگشتر پدر این شهید به حسین دارابی سازنده فیلم داستانی «دایو» که با موضوع شهدای غواص ساخته شده است، از تلاش او در راستای نمایش مظلومیت این شهدا تقدیر کرد.
سپس مادر شهیدان خالقیپور به روی صحنه حاضر شد و در سخنانی شنیدنی و اثرگذار گفت: این جشنواره با همه جشنواره ها متفاوت است، سایر جشنواره ها بیشتر مادی گرا هستند اما عمار یک جشنواره مردمی است و خبری از مادیات در آن نیست.
وی افزود: وقتی به من گفتند هدیه ای به فیلمسازان عمار بدهم، با خودم فکر کردم که من هیچ چیزی ندارم که به لحاظ ارزش مادی خیلی باارزش باشد ولی نگاه کردم و دیدم چیزی دارم که در این دنیا برای من بیشتر از هر چیز دیگری ارزش دارد و آن چفیه فرزند شهیدم رسول خالقی پور است که از سال ۶۲ تا ۶۷ در عملیاتهای مختلف به گردن داشت.
مادر شهیدان خالقیپور سپس با خواندن دلنوشتهای که خود را نگاشته بود به ماجرای این چفیه و ارزش معنوی آن اشاره کرد و گفت که این چفیه بیش از چهل روز در کنار پیکر شهید بوده و شاید در ظاهر ارزش مادی نداشته باشد ولی من آن را با اشک چشمهایم شستوشو دادم. سخنانی که حاضر در سالن را تحت تاثیر قرار داد و قطرات اشک را مهمان چشمان مخاطبان حاضر در افتتاحیه هفتمین جشنواره مردمی فیلم عمار کرد.
درخواست مادر شهیدان خالقیپور برای رسیدگی به گورخوابها
مادر این سه شهید گرانقدر در ادامه با اشاره به مسئله گورخوابها که در چند روز گذشته تبدیل به یکی از موضوعات پربحث اجتماعی شده است، بیان کرد: گورخواب ها هرچه هم که باشند همشهری ما و انسان هستند و من از همه مسئولان خواهش میکنم تا وضعیت این عزیزان رسیدگی کنند کنند و جایگاهی برای آنها درست کنند تا از این وضعیت خارج شوند.
در پایان مقرر شد تا این چفیه در اختتامیه جشنواره عمار به یکی از فیلمسازان اهدا شود.
پذیرایی متفاوت عماریها به مدد کلوچههای بانوان صدخروی
قسمت بعدی برنامه به پذیرایی از مهمان اختصاص پیدا کرد. پذیرایی که همانند سایر بخشهای این جشنواره با سبک و سیاقی متفاوت برگزار شد تا این بار بانوان روستای صدخرو شهرستان سبزوار که در زمان جنگ تحمیلی از رزمندگان با کلوچه هایشان پذیرایی میکردند، با همان کلوچهها از عماریها نیز پذیرایی کنند.
پذیرایی متفاوت عماری خیلی زود به اتمام رسید اما طعم دلچسب کلوچههای زنجبیلی بانوان روستای صدخرو تا پایان مراسم در کام همه حاضرین باقی ماند.
قدرانی عماریها از مادر انقلاب
عماریها در ادامه افتتاحیه هفتمین دوره جشنوارهشان به سراغ تقدیر از مادر انقلاب رفتند و در این بخش از مرحوم مرضیه حدیدچی دباغ تجلیل شد. در این بخش از برنامه رضوانه دباغ دختر آن مرحوم در سخنانی به سابقه فعالیتهای انقلابی مادرش اشاره کرد و از جشنواره عمار برای برگزاری این مراسم تقدیر، تشکر کرد.
وی همچنین به تعبیر رهبر معظم انقلاب درباره زنده یاد دباغ که گفته بودند آن بانو حقیقتا خستگی ناپذیر بود، خاطرنشان کرد: مرحومه دباغ در دو دنیا آبرومند بودند و از همه می خواهم دعای جمع این باشد که مادران شهدا همه ما را شفاعت کنند.
امیدواری تهیهکننده «وطندار» به تغییر نگاه برخی از ایرانیها
این مراسم در ادامه مسیر ریتم تندتری به خود گرفت تا آیین افتتاحیه هفتمین دوره جشنواره فیلم عمار با اهدای جوایز بخشهای مختلفی اعم از فیلمنامه و برنامههای تلویزیونی با سرعت بیشتری به کار خود ادامه دهد.
لوح تقدیر بهترین فیلمنامه پویانمایی به اثر «شمع ها و آدم ها» نوشته احسان مرادی اهدا شد و لوح تقدیر فیلمنامه داستانی کوتاه به «پشه هستهای» نوشته محمد حسین امینی همدانی اهدا شد. همچنین لوح تقدیر فیلمنامه داستانی بلند به «خبرنگار ایتالیایی» نوشته محمد دیندار تعلق گرفت. دومین لوح تقدیر فیلمنامه داستانی به «مشعل پنج» به قلم اکبر روح رسید و در نهایت فانوس بخش فیلمنامه به شهاب الدین نوشته مرتضی مصاحب نیا اهدا شد.
پس از آن نوبت به اهدای جوایز برنامههای تلویزیونی رسید تا به ترتیب لوح تقدیر این بخش به «انقلابیمیز» به تهیهکنندگی روح الله رشیدی رسید. لوح تقدیر دوم به «وطن دار» به تهیهکنندگی محسن اسلام زاده اهدا شد.
این تهیهکننده پس از کسب جایزهاش در سخنانی گفت: وطندار پیرامون مهاجران افغانستانی است که با یاری ۲۰ نفر از جوانان ایرانی و افغانستانی ساخته شد. امیدوارم وطن دار بتواند نگاه مردم ما را به افغانستانیها تغییر دهد.
کنایههای صریح مجری ثریا به غربگرایان
اما برگزیدگان بخش برنامههای تلویزیونی یک اتفاق ویژه نیز داشت که آن هم حضور محسن مقصودی مجری و تهیهکننده برنامه ثریا برای دریافت فانوس این بخش بود که امسال نصیب برنامه او شد.
مقصودی پس از دریافت این جایزه در سخنانی صریح خطاب به غربگرایان فعلی کشور گفت: این فانوس را به روح شهید مصطفی احمدی روشن تقدیم میکنم، مصطفی به هم نسلی های من نشان داد در زمانی که از نفس افتاده ها و غرب گراها در مقابل فشارها کم آوردند با انرژی می توان به کار ادامه داد. او در زمان پلمپ های سال ۸۲ می گفت یک روز این پلمپ ها شکسته می شود من هم به جوانان می گویم تحریم ها یک روز می شکنند و نسل ما هم به غرب گراها نشان می دهند از نسل احمدی روشن ها هستند.
وی همچنین در پایان صحبتهایش گریزی به برخی از اخبار منتشر شده این روزها در ارتباط با تعطیلی برنامه ثریا زد و بیان داشت: ما تحت فشار هستیم. ان شا الله در مقابل فشار ها کم نمی آوریم و در این راستا به حمایت رسانه ملی نیازمندیم.
همچنین دومین فانوس این بخش به برنامه «هم قصه» ساخته حسین همازاده رسید و در پایان ترانهای طنز توسط علی نصیرنژاد درباره برجام اجرا شد که با استقبال حضار همراه شد. این مراسم در نهایت با پخش مستند «داد» به کارگردانی حجتالله عدالتپناه به پایان رسید.
از دیگر نکات جالب توجه این مراسم اعلام شماره پیامکی 30004550 از سوی برگزارکنندگان جشنواره عمار برای دریافت کمکهای نقدی مردم برای حمایت از کارتنخوابها و سایر بیخانمانان بود. همچنین در ایام جشنواره در سینما فلسطین غرفهای هم برای کمک به گورخواب ها و افراد بیخانمان برپا خواهد شد. اتفاقی که نشان از دغدغه ویژه برگزارکنندگان این جشنواره برای رفع مشکلات محرومین جامعه دارد.
دیدگاه تان را بنویسید