برای اربعین حسینی مشابه سازی نکنیم
بیایید برای حرکتهای امام حسین مشابهسازی نکنیم. واقعا برداشت خودم این است که چنین کارهایی غلط است. به طور مثال میآیند مهر تربت امام رضا(ع) درست میکنند، در صورتیکه مهر نماز را فقط از تربت امام حسین(ع) گفتهاند...
سرویس فرهنگی فردا: حجت الاسلام و المسلمین سید محمدرضا فقیهی رئیس ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان از جمله افرادی است که طی سالیان متمادی در زمینه زیارت زائران جوان و دانشگاهی خدمات زیادی انجام داده و سفرهای متعددی نیز به اماکن مذهبی و حرم ائمه معصومین داشته است. به بهانه فرا رسیدن اربعین حسینی گفتار کوتاهی از وی در خصوص این رویداد و اهمیت این زیارت را که در گفتگو با خبرنگار «فردا» عنوان کرده است، می خوانیم:
در خصوص زیارت اربعین حضرت امام حسین علیه السلام من چند نکته کوتاه عرض میکنم؛ اول اینکه ما بدانیم ما برای هیچ امام یا پیامبری بحث اربعین مطرح نشده و زیارت اربعین نداریم. در صورتیکه همه آنها بعد از وفات یا شهادت خود چهلم داشته اند. اما این فقط برای امام حسین است و ویژگی امام حسین است که باید برایش زیارت اربعین وجود داشته باشد.
اهمیت عدد چهل
از سوی دیگر مفهوم اربعین در اسلام جایگاه عجیبی دارد. وقتی حضرت موسی به کوه طور می رود ابتدا قرار است که سی روز باشد، قرآن می فرماید «و واعدنا موسی ثلاثین لیله» اما بعد ده روز دیگر هم می گویند بمان. می فرماید «و اتممناها بعشر» و می شود چهل روز «فتم میقات ربه اربعین لیله». یا مثلا می گویند کسی که به چهل سال رسید بعد از آن تغییر و تحول در او مشکل است. یا می گویند اگر می خواهید به درجات عالی برسید باید چهل روز گناه نکنید. این عدد چهل در اسلام بسیار محترم است و جایگاهی ویژه دارد. حالا این عدد مهم فقط برای امام حسین علیه اسلام مطرح است. مفهوم آن این است که اگر می خواهید به درجات عالی برسید یا باید چله نشینی کنید یا اینکه اربعین به زیارت امام حسین بروید و از نشانه های مومن هم همین زیارت اربعین ذکر شده است که معرف جایگاه زیارت امام حسین (ع) است.
برای اربعین مشابه سازی نکنیم
من این را قبلا هم گفته ام که بیایید برای حرکت های امام حسین مشابه سازی نکنیم. واقعا برداشت خودم این است که چنین کارهایی غلط است. به طور مثال می آیند مهر امام رضا (ع) درست می کنند، در صورتیکه مهر نماز را فقط از تربت امام حسین (ع) گفته اند و نباید مشابه سازی شود. یا مثلا پیاده روی فقط و فقط برای امام حسین (ع) است. نمی خواهم بگویم جای دیگر بد است. ائمه ما مثل امام سجاد (ع) و دیگران از مدینه پیاده می رفتند ولی پیاده روی برای زیارت ائمه را مشابه سازی نکنیم. این پیاده روی اربعین به یک حرکت بزرگ اسلامی تبدیل شده که در جهان بی نظیر است و هیچ مشابهی ندارد. هیچ کجا نیست که حداقل بیست میلیون نفر مشتاقانه در چنین حرکتی شرکت کنند آن هم با این جلوه های خاص.
یک نمونه از حکومت منجی
من گاهی تصور می کنم این یک نمونه از حکومت حضرت مهدی (عج) است که در آن کسی به کسی ظلم نمی کند و حتی دست می تواند راحت در جیب دیگران برود، اینجا همینطور است. اگر ما حکومت اسلامی بخواهیم ببینیم یک نمونه اش در فاصله نجف تا کربلاست. افراد حتی تا مرز دعوا می روند که مهمان را برای پذیرایی ببرند. افراد با کمترین دارایی هم داشته های خود را هم برای خدمت به زائر عرضه می کنند. اینها نشان می دهد که با ظهور حضرت مهدی می توان حکومت را اینگونه اداره کرد که همه چیز نمونه فستبقوا الخیرات بشود و شاهد نمونه هایی باشیم که در هیچ هندسه ای قابل تصور نیست.
خاطرم هست در یکی از سفرها ما تازه به کربلا رسیده بودیم و در تاریکی شب داشتیم وارد شهر می شدیم که یک مردی که چفیه ای روی صورتش کشیده بود جلو آمد و گفت خواهش می کنم و تمنا می کنم بگذارید کفش شما را واکس بزنم. پرسیدم یک جوان اهل کرج بود، گفت می خواهم من هم کاری بکنم برای امام حسین (ع). وقتی نگاه کردم دیدم هیچ چیزی نداشت جز یک برس و جعبه واکس.
برای مردم بازگو کنیم
میخواهم بگویم حرکت اربعین حرکت بسیار بلندی است. حالا درست است رسانه های خارجی آن را بایکوت می کنند و روی آن مانور نمی دهند. ولی از بس شیرینی دارد نمی توان آن را با هیچ چیزی مقایسه کرد. ما باید تا جایی که می توانیم ابعاد آن را برای مردم مان بازگو کنیم تا ببینند و بیشتر درک کنند. نباید به سمت اجرای پدیده های مشابه آن رفت چون مناسبات خاص خودش را دارد.
دیدگاه تان را بنویسید