سرویس فرهنگی فردا؛ فاطمه قربان نیا: با وقوع انقلاب اسلامی و پس از آن هشت سال دفاع مقدس ادبیات پایداری وارد برهه ی مهمی از تاریخ شد و دروازه های جدید هنر و ادبیات را به روی نویسندگان، شاعران و هنرمندان انقلاب اسلامی باز کرد. از جمله نویسندگان مطرح ادبیات پایداری می توان به یوسفعلی میرشکاک، هدایت الله بهبودی، محمدرضا سرشار، امیرحسین فردی، مرتضی سرهنگی، محمدرضا بایرامی و سید مهدی شجاعی... نام برد که آثار فاخری از آنان به جای مانده است.
اما نفر آخر یعنی سید مهدی شجاعی با تاسیس انتشارات نیستان تلاش ویژه ای برای امتداد این مسیر در حوزه نشر داشت که هنوز هم ادامه دارد. به بهانه هفته دفاع مقدس به سراغ چند اثر ماندگار در حوزه دفاع مقدس که طی سالها در نشر نیستان منتشر شده رفتیم و با نگاهی گذرا به معرفی آنها پرداخته ایم.
1) لم یزرع، محمدرضا بایرامی
سیری در وحشت... رمانی برای عشق و جنگ
لمیزرع را میتوان یک داستان تراژیک و عاشقانه در بستر جنگ تحمیلی دانست با این تفاوت که بایرامی در این روایت به سراغ خانوادههای شیعه منطقه دجیل در عراق رفته است و بدون حضور هیچ ایرانی داستانش را روایت میکند.
ماجرای این رمان شرح زندگی جوانی به نام سعدون از شیعیان دجیل است که دل به مهر دختری از یک قبیله اهل تسنن از این منطقه میبندد. او در زمان جنگ راهی میدان نبرد میشود و این نبرد برای او سرنوشتی را رقم میزند که نه در داخل میدان نبرد بلکه در خارج از میدان در نهایت او را به فرجام کارش میرساند.
2) پرسه در خاک غریبه، احمد دهقان
رمان روزهای جبهه غرب... انسان و سرما و آتش، همه اخلاق در زمستان
این رمان به سرنوشت یک دستهی جنگی در یک عملیات بزرگ که برای نجات مردمی که در کردستان عراق هستند میروند، میپردازد. لشکرهای جنگی مأمور هستند در چنین شرایط سخت جوی راهی باز کنند تا علاوه بر اینکه نیروهای خودی بتوانند از آن معبر گذر کنند، راهی هم برای نجات مردم که درحال قتل عام شدن هستند باز کنند. در این رمان به تقابل اندیشهی آدمها در برابر مرگ نیز پرداخته شده است و دیدگاه آنها را در برابر این موضوع در سه منظر نشان میدهد. آدمهایی که مرگ را به عنوان مشیت الهی میپذیرند، دیگرانی که مرگ برایشان ناشناخته است و کسانی هم که با مرگ به صورت فانتزی و طنز برخورد میکنند.
3) ازبه، رضا امیرخانی
نامه های یک خلبان جانباز... نامه های یک دختر جنگ زده...
«از به» یکی از رمانهای متفاوت دفاع مقدس است؛ هم به لحاظ فرم و هم از حیث نوع نگاه. نویسنده به دنبال واقعیت زندگی آدمهای قصه است؛ اما نه تصویری آرمانی و ناملموس. جنگ سختیها و تلخیهایی دارد که هنوز چشیدنی و دیدنی است و این نقطه برتری رمان است: واقعنگری در حوزه دفاع مقدس.
نامهای از همسر سرهنگ خلبان «مرتضی مشکات» به سرگرد خلبان «تیموری»، سرآغاز نامه نگاریهایی است که رمان از به را شکل دادهاند؛ داستان خلبان جانبازی به نام مشکات که در عملیات هوایی، دو پایش را از دست داده است و دیگر به اجازه پرواز نمیدهند.
4) ضریح چشمهای تو، سیدمهدی شجاعی
عاشقانه های دفاع مقدس... روزگار جنگ از نگاه عشق
«ضریح چشم های تو» اثری است که شجاعی در فراق سید شهیدان اهل قلم شهید مرتضی آوینی تألیف کرده است، قلم شجاعی در این اثر نرم و گیرا است و ارزشهای مورد تأیید نویسنده در متن مشاهده میشود.این مجموعه شامل هفت داستان کوتاه از سید مهدی شجاعی که گزیدهای از داستانهای تالیف شده توسط شجاعی در دهه شصت است.
5) زنبق های عاشق، منیر السادات موسوی
پرستاری برای همه زخمهایی که دیده نمیشوند!
نوشتن از جنگ و مردان مردی که در میدان جنگ حضور داشتند و حمایتها و فداکاریهای زنان این سرزمین؛ قلمی سلیس، شیوا و گیرا میخواهد که «زنبقهای عاشق» به خوبی توانسته است به بهترین شکل ممکن این کار را انجام دهد.
این اثر در قالب دو داستان بلند با عنوانهای «جنگ و عشق» و «طوفان و زنبق» نوشته شده است.
کتاب زنبقهای عاشق به زیبایی حوادت و اتفاقات تلخی که برای مجروحان، فداکاری پرستاران و پزشکان را با ظرافت و دقت بسیار نویسنده به رشته تحریر آورده است.
این اثر به زیبایی و با قلمی روان و ساده حوادث و اتفاقات هشت سال دفاعمقدس به ویژه حصر خرمشهر و سپس باز پسگیری این شهر توسط رزمندگان و نیروهای مردمی برای مخاطب بیان میکند.
دیدگاه تان را بنویسید