روزنامه ایران: هیچکس فکرش را نمیکرد یک جشن سینمایی وطنی پس از تجربه 15 دوره برگزاری آنچنان گرفتار حاشیهها شود که یک هفته پس از اتمام شانزدهمین دوره آن تازه آغازی شود برای واکنش اصناف سینمایی جهت حمایت از شرکتکنندگان در این جشن. هر چند که اهالی این حوزه عادت کردهاند که هر دورهمیشان بواسطه مطرح کردن برخی گلایهها محل مناقشه شود اما این بار نه از گلایهها خبری بود و نه از یادکرد افرادی که حتی زنده کردن یاد و خاطرهشان خوشایند مذاق گروهی خاص نیست. جشن سینمایی و تلویزیونی حافظ که شامگاه روز شنبه دوم مردادماه برگزار شد این بار به خاطر نوع پوشش و طراحی لباس اهالی سینما و تلویزیون مورد اعتراض دلواپسان قرار گرفت. هفته نامه «یالثارات» هفته گذشته با انتشار تصاویری از بازیگران و همسرانشان روی فرش قرمز این جشن از عنوانی برای پرداختن به این موضوع استفاده کرد که پیش از این مطرح کردنش توسط یک منتقد سینمایی خاطر اهالی فرهنگ را مکدر کرده بود. این هفته نامه که توهینهایش مسبوق به سابقه است و پیش از این نیز به خاطر استفاده از عبارات سخیف نسبت به شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان رئیس جمهوری امتیازش لغو شده بود نوشت:
«هر مردی که زنش خود را آرایش کند و با آن حالت از منزل بیرون آید، آن مرد دیوث است.»
واکنش ها در تعطیلات
تعطیلات آخرهفته بحث بیحرمتی این نشریه به اهالی سینما را از تب وتاب نینداخت و عبارت توهینآمیز این نشریه با واکنشهای زیادی در شبکههای اجتماعی همراه شد. امیر جعفری بازیگر سینما و تلویزیون، نخستین معترض نسبت به هتاکی نشریه یالثارات بود که در صفحه شخصی خود نوشت: «خدایا ما به کجا شکایت ببریم؟ توهین تا این حد؟» مهران غفوریان نیز در اعتراض متفاوت، عکسی از خود در کنار همسرش که با پتو خود را پوشانده بود در فضای مجازی منتشر کرد. با وجود این در حالی که واکنشها در فضای مجازی از مطالبه افکار عمومی برای برخورد جدی با این نشریه روایت داشت سخنگوی کمیسیون فرهنگی از احضار وزیر ارشاد برای پاسخگویی درباره «جشن هنجارشکنانه حافظ» خبر داد تا حسابکشیهای سیاسی هم دامنگیر این جشن سینمایی شود. احد آزادی خواه در این باره به تسنیم گفت: «قطعاً پس از نخستین جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس در روزهای آینده، موضوع دعوت علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای توضیح درباره اقدامات هنجارشکنانه جشن حافظ بررسی میکنیم.» این در حالی بود که محمدعلی وکیلی از اعضای کمیسیون فرهنگی از احضار وزیر ارشاد به کمیسیون فرهنگی اظهار بیاطلاعی کرد و در
عوض از رسیدگی به تیتر توهینآمیز نشریه «یالثارات» به هنرمندان در هیأت نظارت بر مطبوعات خبر داد.
احمد توکلی دیگر چهره سیاسی بود که در این ایام نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد. او در یادداشت تلگرامی خود بازیگران و همسرانشان را بازنده اما نشریه یالثارات را بازندهتر توصیف کرد. اگرچه واکنش نماینده سابق تهران در سکوت اهالی سینما، در رسانههای مربوط به این حوزه بازنشر شد با وجود این بخش ابتدایی این یادداشت با گلایه و انتقاد اهالی رسانه حوزه فرهنگ هم همراه بود چرا که معتقد بودند بازیگران با حضور در این مراسم جرمی مرتکب نشدهاند در حالی که این متن هم نشریه فحاش و هم افرادی که هیچ جرمی مرتکب نشدهاند را به توبه دعوت میکند.
سکوت مبهم خانه سینما
اما در این میان جدا از ابعاد سیاسی که دامنگیر این جشن شد سکوت سؤال برانگیز خانه سینما و بیتفاوتی برخی از هنرمندان بر نگرانی اهالی رسانه افزود. کیوان کثیریان با انتشار یادداشتی درباره ریشهیابی ظهور چنین تیتری در رسانههای خبری نوشت: «نکتهای که در این میان بیش از همهچیز عجیب و البته قابل انتقاد است، سکوت خانه سینما و حتی سکوت اکثر هنرمندانی است که مورد توهین قرار گرفتهاند. به گمانم برای مبارزه با این بیاخلاقیهای نهادینه شده و خطرناک، نیاز به کنشمندی بیشتری است.» علی معلم نیز بهعنوان برگزارکننده این مراسم با بیان این مطلب که آیا میشود در روزنامه فحش هم نوشت و به آدمها توهین کرد، این برخورد را غیر فرهنگی و سیاسی دانست و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جامعه هنری و خانه سینما درخواست کرد با چنین پدیدهای برخورد کنند و واکنش نشان دهند. در ادامه ستاره اسکندری، بازیگر سینما و تلویزیون که در شب حافظ تندیس بهترین بازیگر زن این جشن را به خانه برده بود، سعید روستایی که نشان حافظ بهترین کارگردانی را از آن خود کرد و رضا داودنژاد از جمله هنرمندانی بودند که با انتشار یادداشت نسبت به مطلب دور از اخلاق
«یالثارات» واکنش نشان دادند.
واکنش تند شهاب حسینی
همچنین شهاب حسینی که برای بازی در «شهرزاد» کاندیدای دریافت نشان حافظ بود با به اشتراک گذاشتن عکس نشریه توهینآمیز «یالثارات» در صفحه اجتماعی خود نوشت: «آقایان نه چندان محترم و مجهول الحال که با وقاحت تمام اقدام به چاپ مطلبی در شرمنامه خود کردید، پاسخ سؤالتان ساده است. دستان شما شایسته حرمت قلم نیست.آن را زمین بگذارید.برای آوردن نام هنر و هنرمندان این مرز و بوم دهان خود را آب بکشید که به هیچ عنوان صلاحیت اظهار نظر در مورد محبوبین دل این مردم را ندارید.»
بیانیه ای که بالاخره منتشر شد
اما در حالی که پیش از این زمزمههایی مبنی بر تنظیم بیانیه توسط خانه سینما و واکنش وزارت ارشاد به نقل از منابع آگاه در رسانهها منتشر میشد ادامه سکوت سؤال برانگیز خانه سینما این بار واکنش انجمن صنفی بازیگران را به دنبال داشت تا با صدور بیانیهای نسبت به چنین اتفاقاتی هشدار دهد. در متن این بیانیه انجمن بازیگران با گلایه ضمنی از عدم برخورد مناسب با این هجمه اخلاقی، حق قانونی و شرعی اعاده حیثیت را برای تمامی هنرمندان و خانواده ایشان محفوظ دانست و برخورد قاطع مسئولان قضایی با این بیحرمتی را کمترین انتظار هنرمندان عنوان کرد.
انتشار این بیانیه سرانجام روابط عمومی خانه سینما را وادار به واکنش کرد تا بالاخره رسماً از برگزاری «نشست اضطراری!» این نهاد صنفی در صبح روز یکشنبه 10 مرداد خبر دهد.
در نهایت بعد از حدود یک هفته تب و تاب اهالی رسانه و شبکههای مجازی خانه سینما در اطلاعیهای نسبت به انتشار مطلبی توهینآمیز درباره هنرمندان شرکتکننده در جشن حافظ واکنش نشان داد. در متن این اطلاعیه با تأکید بر نقش سینمای ایران به عنوان حلقه قدرتمند پیوند جامعه ایرانی و نظام فرهنگی نسبت به تسخیر فضای دیداری و شنیداری کشور توسط بیگانگان در صورت تضعیف و آسیب به این حلقه قدرتمند هشدار داده شده است.
همچنین در بخشی از این بیانیه آمده است: «اقدام ضد اخلاقی، غیر شرعی و مزورانه نشریه یالثارات در انتساب رکیکترین فحاشی، متضمن حد شرعی قذف، بخشی از راهبرد کاهش قدرت این حلقه در عرصه ملی و جهانی است. این امر برای جدایی جامعه هنری از حاکمیت و از پشتیبانی مردمی سینما است.» این نهاد صنفی همچنین حمایتهای همه جانبه از کسانی که مورد هتک حرمت قرار گرفتهاند را از وظایف خانه سینما عنوان کرده و در ادامه از مراجع ذیربط نظارتی و قضایی کشور درخواست کرده است که بر اساس رسالت قانونی خود مبنی بر پیگیری عام تخلفات و مجازات عاملین «پخش مطالب غیر واقع» و «اقدام خلاف عفت عمومی» به این بیحرمتی، آن هم در انظار عمومی پاسخی تأدیبکننده به عاملان و آرامشبخش به افکار عمومی ارائه دهند.
دیدگاه تان را بنویسید