باشگاه خبرنگاران جوان: عنوان معلم و آموختن، جزو آن دست موضوعاتی است که میشود بارها و بارها برای آن فیلم ساخت و با هر ذوق و سلیقهای برای آن نوشت. «قصههای مجید»، «مدرسه موشها»، «بچههای مدرسه همت»، «پرنده کوچک خوشبختی»، «خمره»، «ورود آقایان ممنوع»، «خوابهای دنبالهدار»، «آوار»، «بچههای طلاق»، «کتونی سفید»، «حوض نقاشی» و ... از جمله فیلمهای سینمایی و تلویزیونی هستند که به خوبی نقش معلم را در قاب تصویر و پرده نقرهای سینما رقم زدند. اما رسانه ملی و سینمای ایران جدایی از عنوانهای نام برده شده، کارهای موفقی چون؛ «پشت پرده مه»، «خمره»، «مدرسه مادربزرگها»، «خوابهای دنبالهدار»، «جدایی نادر از سیمین»، «دبیرستان خضراء» و ... را با موضوع فداکاری معلم در کارنامه فیلمسازی خود دارد. قصههای مجید پیش از اینکه رنگ و بوی مدرسه را حس کنیم، با قصههای هوشنگ مرادی کرمانی و زاویه نگاه کیومرث پوراحمد با فضای مدرسه و تلخی و شیرینیهای دوران تحصیل آشنا شدیم.
ترس از ندانستن جدول ضرب و خواندن انشاء برای بچههای کلاس، پایه چهارم دبستان را برای هر بچه مدرسهای ترسناک میکند، اما کارگردانی کیومرث پوراحمد و دیالوگهای به یاد ماندنی مهدی باقر بیگی، دلهره اول مهر و روز های تحصیل را کم کرد و صدای زنگ دوچرخه و گاریچیهای میدان نقش جهان به مجموعه تلویزیونی «قصههای مجید» رنگ و بوی دیگری داد. گفتنی است؛ مجموعه تلویزیونی «قصههای مجید» با کارگردانی و تهیهکنندگی کیومرث پوراحمد، قلم هوشنگ مرادی کرمانی و نقشآفرینی پرویندخت یزدانیان، مهدی باقربیگی، جهانبخش سلطانی، محمدعلی میاندار، جمشید صدری، مرتضی حسینی و علیمراد کیوانداریان سالهاست در بین مخاطبان نوجوان و بزرگسال از محبوبیت خاصی برخوردار بوده است. مدرسه موشها بعد از ترس و دلهره از مدرسه رفتن در «قصههای مجید»، مرضیه برومند فضای عروسکی و فانتزی «مدرسه موشها» را با خلق کاراکترهای مختلف و بامزه به دنیای خیالپردازی کودکان و نوجوانان آورد و توانست مخاطب بزرگسال را سالهای سال با خود همراه کند.
همچنین برومند با ساخت نسخه سینمایی مجموعه تلویزیونی «مدرسه موشها» رکورد فروش گیشه را در سالهای 64 و 93 جا به جا کرد. «مدرسه موشها» بخشی از یک جُنگ ۱۱ قسمتی بود که در سال ۶۰ با هدف تشویق بچه ها به مدرسه رفتن به پخش رسید. بازم مدرسهام دیر شد عنوان سریالی به کارگردانی حسین افصحی است که در سال 1362 در رده سنی کودکان و نوجوانان ساخته شده است. اکبر عبدی در نقش «محسن» پسر بچه بازیگوشی است که هر روز به بهانههای مختلف از مدرسه جا میماند و پای درس بحث مرشد مینشیند.
مهین شهابی، اسماعیل داورفر، اکبر عبدی، عنایت شفیعی از جمله بازیگرانی هستند که در این سریال تلویزیونی به ایفای نقش پرداختهاند. اما سینمای ایران هم همانند رسانه ملی پرکار بوده و موضوعات مختلفی را پیرامون نقش معلم، تشویق کودکان و نوجوانان به مدرسه رفتن و شکل گیری تفکر کودکان در محیط تحصیلی را به نمایش گذاشته است. پرنده کوچک خوشبختی مليحه بر اثر ضربه روحی در كودكی قدرت تكلم را از دست داده است و با يادآوری گذشته دچار تشنج عصبی میشود. آزار بچههای محل نيز پرخاشگری او را تشديد میكند، مسئولان آموزشگاه ناشنوايان تصميم به اخراج او میگيرند، اما با تقاضای خانم شفيق، متخصص امور تربيتی، فرصت ديگری به او داده میشود. خانم شفيق اعتماد مليحه را جلب میكند و با كمک شوک مصنوعی قدرت تكلم او را به او باز میگرداند.
پوران درخشنده از جمله کارگردانهایی است که با ساختههای خود بخش کوچکی از زحمات و دلسوزیهای معلمان را نشان میدهد. «پرنده کوچک خوشبختی» عنوان فیلمی است به کارگردانی پوران درخشنده و نویسندگی سیروس تسلیمی که در سال 1366 ساخته شد و به پرده اکران رسید. ورود آقایان ممنوع! دبیرستان دخترانه «ورود آقایان ممنوع» با مدیریت ویشکا آسایش در طی ماجراهایی مجبور به حضور دبیر مرد در این مرکز آموزشی میشود که اتفاقات و داستانهایی را در پی دارد. رضا عطاران به عنوان معلم در فضایی آموزشی و کاملا زنانه قرار میگیرد و کم کم داستان به شکلی پیش میرود که همه فکر میکنند او دلباخته ویشکا آسایش زنی خودخواه و مردگریز شده است.
رامبد جوان با کارگردانی خود در این فیلم سینمایی رکورد ژانر طنز را با فروش ۵ میلیارد و۱٠۰ میلیون تومان جا به جا کرد.
دیدگاه تان را بنویسید