انتشارات فاتحان؛ راوی سالهای حماسه و دفاع
خبر رسید که نیروهای کموله، سر ناهید را تراشید و او را روستا به روستا میگردانند. به ناهید گفته بودند که به امام توهین کند اما نپذیرفته بود. عاقبت هم او را بعد از شکنجه، زنده به گور کردند. جنازهاش را که کشف کردند، ناخنی در انگشت نداشت و جای جای جمجمه سرش، کبود و شکسته بود.
«نادر، برادرم، حسین»؛ پنجه در پنجه با ناوگان آمریکاییها در خلیج فارس
شهید نادر مهدوی از چهرهها و شخصیتهایی است که اخیرا با پخش مستند دو قسمتی «رو در رو با شیطان» مجددا مطرح شده است. این مستند که به شرح درگیریهای نظامی ایران و امریکا در اوج جنگ نفتکشها میپرداخت با به تصویر کشیدن شجاعت رزمندگان و یگان دریایی سپاه، برگهای جدیدی از تاریخ دفاع مقدس را به روی مخاطبان ایرانی گشود. نادر مهدوی، فرمانده این یگان دریایی از جمله چهرههای شاخص و کلیدی این درگیریها بود. حالا سیدقاسم یاحسینی، نویسنده بوشهر که سابقه طولانی در فعالیت در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس دارد به سراغ حسی فقیه، برادر شهید مهدوی رفته و خاطرات وی را مکتوب کرده است.
کتاب با طراحی جلد ساده ولی دلنشین خود به روایت مجمل زندگی فقیه پرداخته است. در یک سوم پایانی کتاب نیز اشارههایی به حضور راوی در عملیاتهای مختلف دریایی و درگیری با نیروهای امریکایی پرداخته است. نادر مهدوی و تعدادی از همرزمانش، شهریورماه 1366 در تاریکی شب با امریکاییها درگیر شده و در نهایت بعد از منهدم کردن یک فروند از هلیکوپترهای نیروی دریایی امریکا، خود نیز به شهادت میرسند. امریکاییها چند روز بعد پیکرهای آنها را تحویل صلیب سرخ داده و از طریق عمان، تحویل مقامات ایرانی میشود. «نادر، برادرم، حسین» در 200 صفحه و قیمت سه هزار تومان راهی بازار نشر شده است.
«فرشته نجات»؛ پرستارِ شهید غائله پاوه
«خلبان هلیکوپتر میخواست هر چه زودتر اوج بگیرد اما کنترل خود را از دست داد و پروانه هلیکوپتر با تپه جنوبی تصادف کرد و شکست. هلیکوپتر که چند متری بالاتر نرفته بود، به زمین نشست و دوباره بلند شد و دوباره در نقطه دیگر به زمین نشست و از آنجا که نیمی از پروانهاش شکسته بودف نیم دیگر پروانه در هر بار چرخش، فردی بیجان را بر زمین میانداخت، مجروحین داخل آن همگی شهید شده بودند و از همه غمانگیزتر جسد همان پرستاری بود که گلوله پهلویش را شکافته بود و از هلیکوپتر آویزان شده بود...»
ینها سطور آشنایی است که مصطفی چمران در بخشی از یادداشتهای خود از حادثه پاوه نوشته است. سطوی که مدتها بعد توسط ابراهیم حاتمیکیا نیز در «چ» به تصویر کشیده شد. «فرشته نجات» مجموعه خاطراتی از شهید فوزیه شیردل است. شیردل همان پرستاری است که چمران در سطور فوق از او یاد کرده است. پرستار جوانی که در آخرین لحظات سقوط بیمارستان پاوه به تخلیه آن شتافته بود اما هدف گلوله قرار گرفته و روز بعد به شهادت رسید. نویسنده «فرشته نجات» سعی کرده با زبانی ساده، بخشهای مختلف زندگی شیردل را از تولد تا شهادت روایت کند. این کتاب به قلم عبدالرضا سالمینژاد و به قیمت 11 هزار تومان منتشر شده است.
«خط تماس»؛ سردار شهید احمد کاظمی در قالب رمان
این کتاب روایتی داستانی از زندگی سردار شهید احمد کاظمی، فرمانده نیروی زمینی سپاه است که به قلم محمدرضا بایرامی نوشته شده و اخیرا توسط نشر فاتحان منتشر شده است. خط تماس در 247 صفحه کوشیده با تلفیق تاریخ و خیال، در قالب داستان مخاطب را با این فرمانده شهید آشنا کند. بستر زمانی رمان در 24 ساعت آخر حیات سردار کاظمی است که در رفت و آمدهای متعدد، سوابق و خاطرات وی از تولد و وقایع انقلاب و دوران جنگ و بعد از آن تا شهادت مرور میشود. در بخشهایی از کتاب میخوانیم: «فالکن به سرعت پایین میرفت. اسدی با یک دست، واکمن را گرفته بود جلوی دهان حاجی و با دست دیگر، صندلیاش را چسبیده بود. اما تکانها چنان شدید بود که دیگر نمیشد دوام آورد و ثابت ماند. برای همین خودش ادامه دادک ساعت نه و سی و پنج دقیقه است. حدود یک ساعت است روی آسمانیم... موتور نداریم و با سلام و صلوات انشاالله میرویم مینشینیم ارومیه و انشاالله که به خیر بگذرد... در حال رسیدن به ابتدای زمین بودند. به خط تماس. دید افقی رسید به 1500 متر، دید عمودی شد 700 متر. فالکن از همه CTR ها خارج شده بود. در 12 کیلومتری ارومیه، نزدیک امامزاده...» خط تماس با قیمت قابل قبول 12 هزار تومان منتشر شده است.
«آیت ولایت»؛ مروری بر یک پرونده پر رمز و راز
سیدحسن آیت! شخصیتی که حرف و حدیث درباره او بسیار است. از زمره شهدایی که پس از فتنه 88 دوباره نام و یادش زنده شد. شخصیتی که هرچند در همان ابتدای دهه 60 توسط گروهی نامعلوم با شلیک 60 گلوله ترور شد و به شهادت رسید اما ظاهرا حرفهایی برای گفتن داشت. حرفهایی غبار زمان در سالهای بعد از فتنه از رویشان زدوده شد و به درد این سالها هم میخورد. حالا محمدعلی گودینی، نویسنده نامآشنا و رماننویسی که جایزه کتاب سال را هم در اندوخته تجربیات نویسندگی خود دارد دست به قلم برده و با ترکیب واقعیات تاریخی، زندگینامهای داستانی از حسن آیت نوشته است.
نویسنده در مقدمه کتاب نوشته است: «اکنون که بیش از 32 سا از شهادت آن شهید مظلوم میگذرد، همان گونه که در آن روزهای دشوار ترورها شاید افراد موجهی بودند که بدشان هم نمیآمد او را بدون حفاظت کافی در تیررس حوادث روزمره قرار بدهند، در این 32 سال هم بیگمان کسانی بودهاند که از گمنام ماندن او و محو تدریجی یاد و نام آن مرد تنهای انقلاب، بیمیل نبودهاند اما تاریخ نشان داده است که گذشت زمان، خود بهترین داور است.» آیتِ ولایت در 344 صفحه به قلم محمدعلی گودینی و قیمت 12 هزار تومان منتشر شده است.
«دخترم ناهید»؛ دختر نوجوانی که توسط کومله به شهادت رسید
خبر رسید که نیروهای کموله، سر ناهید را تراشید و او را روستا به روستا میگردانند. به ناهید گفته بودند که به امام توهین کند اما نپذیرفته بود. عاقبت هم او را بعد از شکنجه، زنده به گور کردند. جنازهاش را که کشف کردند، ناخنی در انگشت نداشت و جای جای جمجمه سرش، کبود و شکسته بود. اینها پرده آخر زندگی شهید ناهید فاتحی کرجو است که در 16 سالگی به شهادت رسید. «دخترم ناهید» روایتی داستانی و رمانگونه از فاتحی است که حسینعلی جعفری آن را نوشته است. این کتاب 192 صفحهای و 6200 تومانی با زبانی ساده، به روایت آن روزهای ناهید پرداخته است. برحسب ادعای نویسنده، این کتاب، رمانی مستندگونه است که تنها نکات اصلی اصلی و زمانه شهید ناهید در آن مستند است و مابقی قصهها و قضایا، ساخته و پرداخته تخیل نویسنده است.
«عباس دست طلا»؛ لشگر آچار به دستها در دفاع مقدس
«عباس دست طلا» مجموعهای داستانی از زندگی عباسعلی باقری است که با همکاری انتشارات فاتحان و بسیج اصناف کشور راهی بازار نشر شده است. این کتاب حاوی خاطرات دوران جنگ یک استادکارِ گلگیرساز است که با شروع جنگ با دعوت دوستانش برای تعمیر خودروها راهی جبهه میشود. کتاب هرچند حاوی خاطرات باقری است اما در متن و بستر این خاطرات میتوان نمایی از فرهنگ آن سالهای جامعه را نیز دید. تصویری که از ابتدا از روای ارائه میشود انسانی عادی و معمولی از بطن مذهبی جامعه است. آدمی معمولی که نمونهاش را میتوان در اطراف زیاد دید.
باقری در نهایت صداقت دفتر خاطرات خود را ورق میزند و اصراری ندارد که از خود شخصیتی شجاع و بیعیب و نقص ارائه کند. او هرچند مقید به قیودات دینی و مذهبی است و نسبت به آنها تعصب و عِرق دارد اما پنهان نمیکند که برای رفتن به جبهه مردد بوده است. اینها مثل خیلی آدمهای دیگر جنگ، قدیس و فرشته نبودند که از آسمان نازل شده باشند اما به آنچه میدانستند، عمل کردند. روی همین حساب هم بود که وقتی جنگ شروع شد، صافکار و نقاش و مکانیک، ابزار و وسایل و جعبه آچارشان را برداشتند و رفتند منطقه. این کتاب با نظر مثبت رهبر انقلاب هم روبرو شده است.
«همیشه مسافر»؛ روایت داستانی از چمران
کتاب هرچند عنوانِ روایت داستانی از زندگی مصطفی چمران را به یدک میکشد اما از واقعه پاوه و آن سکانسهای معروف سقوط هلیکوپتر آغاز شده است. «همیشه مسافر» تلاشی داستانی و روایی برای به روایت کشیدن زندگی فردی است که از کرسیِ استادی دانشگاه برکلی به بیابانهای گرم مصر و لبنان و خوزستان کشیده شد. حسین نصرالله زنجانی کوشیده با قلمی ساده و روان، روایتی اجمالی از زندگی پر تلاطم دکتر چمران داشته باشد. متن کتاب، پیچیدگی ندارد و ساده و روان است. از این رو برای مخاطب نوجوان هم مناسب است. متن کوشیده با رفت و برگشت بین سالهای جنگ و حوادث کردستان از یک سو و دوران کودکی و نوجوانی چمران از سوی دیگر، روایتی غیریکنواخت و جذاب ایجاد کند. «همیشه مسافر» در 144 صفحه و قیمت 3200 تومان به قلم حسین نصرالله زنجانی منتشر شده است.
پ«دختری کنار شط»؛ دختر 21 ساله آبادانی در جنگ
کتاب، روایتی خاطرهمحور از زندگی شهید مریم فرهانیان است. فرهانیان، شاخصترین شهیدسال 1389 کشور معرفی شد. فرماندهای نظامی یا طراح نقشههای عملیاتی نبود. حتی یک رزمنده معمولی هم نبود که در برخورد مستقیم با دشمن باشد. دختر 21 ساله آبادانی بود که در سالهای آغاز جنگ با انفجاری ساده شهید شد. فرهانیان در 17 سالگی با آغاز جنگ در بیمارستانهای مختلف آبادان به عنوان امدادگر مشغول به فعالیت شد. بعد از مدتی، به عنوان مددیار اجتماعی وارد بنیاد شهید شد. فرهانیان در غروب سیزدهم مرداد 1363 در گلستان شهدای آبادان بر اثر ترکش خمپاره دشمن به شهادت رسید.
در انتهای کتاب هم به رسم مالوف کتابهای حوزه دفاع مقدس، تصاویری از دورانهای مختلف زندگی و حیات شهید فرهانیان نیز پیوست شده است. طراحی جلد خاص کتاب نیز در نوع خود جالب توجه است. ناشر سعی کرده با ترکیب رنگها و استفاده از نمادِ حجمی روی جلد، فضایی دخترانه را تداعی کند که البته تا حدی نیز موفق بوده است. استفاده از زنجیر و صدف روی جلد از خلاقیتهایی است که تقریبا در کتب داخلی نمونه مشابهی ندارد. «دختر کنار شط» در 312 صفحه و قیمت 14 هزار تومان منتشر شده است.
«موج سرخ»؛ رو در رو با شیطان در خلیج فارس
خواسته بودند خلیج فارس را ناامن کنند تا با اخلال در صادرات نفت، نفس ایران را بِبُرند. ایرانیها هم گفتند امنیت در خلیج فارس یا برای همه یا برای هیچ کس و این چنین بود که جنگ در دریا بالا گرفت. عراق و امریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس و متحدانش از یک سو و ایران از سوی دیگر! ایران برای تلافی این کار عملیاتهای مقابله به مثل را آغاز کرد. عراقیها و کشورهای حاشیه خلیج هم برای در امان ماندن، تن دادن به بر افراشتن پرچم ایالات متحده روی شناورهای خود تا از حملات ایرانیها در امان بمانند غافل از آنکه ایرانیها به شعار «امنیت در خلیج فارس یا برای همه یا برای هیچ کس» پایبندند. شعله جنگ بالا گرفته بود. «موج سرخ» روایت آن سالهای خلیج فارس است.
کتاب دارای چهار فصل اصلی است. روزهای دور، روزهای جنگ، سرزمین بیغروب و نبرد برگزیده به ترتیب عناوین فصلهای اول تا چهارم کتاب را تشکیل میدهد. فصل آخر کتاب که به تشریح جزئیات درگیریهای دریایی ایران و امریکا در خلیج فارس میپردازد از جذابیت بالاتری نسبت به سایر فصول برخوردار است. «موج سرخ» به کوشش جعفر شیرعلینیا، محقق و پژوهشگر جنگ و دفاع مقدس و به کمک منابع متعدد سعی کرده روایتی دقیق و جزئی از آن روزها بدهد. «موج سرخ» در 240 صفحه و قیمت 8900 تومان منتشر شده است.
«ققنوس فاتح»؛ بیست روایت از محسن وزوایی
«ققنوس فاتح» شالم20 روايت شفاهي از سرگذشت سردار شهيد محسن وزوايي است. گلعلي بابايي اين اثر را بر اساس ده ها برگ خاطرات موجود در آرشيوهاي ثبت وقايع دوران دفاع مقدس و صدها دقيقه نوار مذاكرات نظامي و مكالمات بي سيم و مستندات باقي مانده در دست نزديكان شهيد وزوايي نوشته است. "خدا جان، ما آمده ايم"، "فاتحان لانه شيطان"، "حجله اي در يك كوچه"، "احمد، احمد، وزوايي!"، "خيز پنج ثانيه"، "دشمن اعتراف مي كند"، "درد شيرين"، "توپخانه سپاه چهارم" و "ميوه دلم، خداحافظ" از جمله عناوين خاطرات گردآمده در كتاب "ققنوس فاتح" هستند. در پايان اين كتاب، زندگي نامه، وصيت نامه و عكس هايي از سردار شهيد محسن وزوايي، معاون عمليات لشكر 27 محمدرسول الله(ص) از دوران حضور در جبهه هاي دفاع مقدس جاي گرفته اند. كتاب "ققنوس فاتح" در 304 صفحه تاکنون چاپ دهم را گذرانده است.
دیدگاه تان را بنویسید