میرشکاک: بخشی ها از خدا می‌گویند/ هوشنگ جاوید: موسیقی بخشی‌ها رمز خاصی دارد+ تصاویر

کد خبر: 367459

موسیقی بخشی ها راز و رمز خاصی دارد، در فرهنگ کهن ایران اینگونه بود که نوازندگان موسیقی روایت گری می کردند و روایت گری و پدید آمدن حماسه آن قدر تکرار می شد که روح شجاعت، پاکی و به روز زندگی کردن را در نسل بعد تکرار می کرد و خدا می داند قدمت این حماسه در بین ما ایرانی ها کجا بوده است.

میرشکاک: بخشی ها از خدا می‌گویند/ هوشنگ جاوید: موسیقی بخشی‌ها رمز خاصی دارد+ تصاویر
سرویس «فرهنگی» فردا : مراسم "دوتار دستان" با اجرا و بررسی موسیقی نواحی خراسان شمالی که به موسیقی بخشی معروف است، با حضور چهره هایی همچون هوشنگ جاوید و یوسفعلی میرشکاک در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی فرهنگسرای اندیشه در آغاز این مراسم ژاله صادقیان مجری با سابقه رادیو و تلویزیون که اجرای این برنامه را نیز بر عهده داشت ضمن ابراز خوشحالی از حضور جمع کثیری از بانوان در سالن فرهنگسرای اندیشه، گفت: لذت می برم از این که می بینم خانم های کشورم به موسیقی نواحی علاقه نشان می دهند و از آن حمایت می کنند.
برگزاری "دوتاردستان"، بازگشت به خویشتن است
در ادامه سجاد نوروزی رییس فرهنگسرای اندیشه با تاکید بر این که این گونه جلسات در این فرهنگسرا استمرار خواهد داشت، اظهار کرد: در روزگاری که انواع شبه موسیقی ها و نواهای گوشخراش و بعضا دلخراش رونق پیدا کرده است برگزاری چنین جلساتی بازگشت به خویشتن است.
وی ادامه داد: حتی در غرب، موزیسین های دهه 70 و 80 که گذشته خود را زنده می کردند، آثارشان رونق داشت. متاسفانه از موسیقی اصیل خود دور افتاده ایم و از خانه ها و ماشین هایمان صدای موزیکی می آید که مربوط به پیشینه ما نیست.
موسیقی نواحی در فرهنگسرای اندیشه طنین انداز می شود

سجاد نوروزی گفت: مراسم "دوتار دستان" هویت ما ایرانی ها ست و امروز جمع شده ایم به این هویت بار دیگر اقبال نشان دهیم. سعی می کنیم در دوره جدید فعالیت فرهنگسرای اندیشه به موسیقی نواحی مختلف کشور به طور یکسان بپردازیم و موسیقی نواحی در این فرهنگسرا طنین انداز باشد. در ادامه این مراسم حسین ولی نژاد معروف به حسین بخشی به اجرای قطعات موسیقایی پرداخت.

پس از اجرای این قطعات هوشنگ جاوید پژوهشگر موسیقی نواحی و بنیانگذار جشنواره های مختلف موسیقی نواحی و آیینی در ایران با بیان این که سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران طی حرکتی مثبت به ساماندهی امور موسیقی در فرهنگسراها روی آورده است، گفت: فرهنگسراها باید فرهنگ ساز باشند و خوب است که موسیقی نواحی کشورمان از طریق این فرهنگسرا اشاعه شود.
موسیقی بخشی ها راز و رمز خاصی دارد
وی تاکید کرد: موسیقی بخشی ها راز و رمز خاصی دارد، در فرهنگ کهن ایران اینگونه بود که نوازندگان موسیقی روایت گری می کردند و روایت گری و پدید آمدن حماسه آن قدر تکرار می شد که روح شجاعت، پاکی و به روز زندگی کردن را در نسل بعد تکرار می کرد و خدا می داند قدمت این حماسه در بین ما ایرانی ها کجا بوده است.
جاوید ضمن ارائه تاریخچه ای از حکایت گری در کشورمان، گفت: حسین ولی نژاد فرزند یکی از بزرگترین استادان موسیقی بخشی خراسان شمالی است و شیوه های پدر را به خوبی اجرا می کند. بخشی ها تا حدود 45 سال پیش با کتاب شناخته می شدند و از 4 تا 24 کتاب را خیلی خوب می دانستند و منظومه خوانی می کردند.
این پژوهشگر در پایان سخنانش ابرازخوشحالی کرد که توانسته است به کمک هنرمندان موسیقی بخشی های خراسان شمالی، این شاخه از موسیقی نواحی کشور را ابتدا در کشور و بعد هم به صورت بین المللی به ثبت برساند.

شایان ذکر است در سال ۱۳۹۰ سازمان یونسکو برای ثبت معنوی موسیقی بخشی های شمال خراسان از هوشنگ جاوید تقدیر کرد.

در ادامه این مراسم عیسی قلی پور معروف به عیسی بخشی دیگر هنرمند دو تار نواز به اجرای قطعات موسیقایی پرداخت.
بخشی از خدا می گوید و با اهل خدا در ارتباط بوده است
یوسفعلی میرشکاک شاعر، منتقد ادبی و پژوهشگر نیز در سخنانی با بیان این که بخشی ها برای بخشی پیرتر به پا می خیزند حتی اگر صدایش به رسایی بخشی جوان نباشد، گفت: در آیین ما احترام پیر از همه چیز بالاتر است. حضرت رسول (ص) فرمودند پیرمرد در میان قومش مانند پیغمبر در میان امت خود است.
اگر بخشی ها نبودند انقلاب نمی کردیم
وی ادامه داد: بخشی از خدا می گوید و با اهل خدا در ارتباط بوده است و همان مغ است در آیین مهر قبل از زرتشت. در زمان بهرام شاه بخشی ها احیا شدند اما دوباره این قشر را سرکوب کردند، در انقلاب هم بخشی ها را سرکوب کردند در حالی که اگر بخشی ها نبودند ما نه انقلاب می کردیم و نه از وطن دفاع می کردیم.
می گوییم کوروش، اما از داشتن لباس ملی شرمساریم
میرشکاک گفت: ما روستایی ها دیگر خیال داریم لباس خودمان را بر تن کنیم. تا کی باید بوزینه غرب باشیم؟ بگوییم کوروش، اما از داشتن لباس ملی خودمان شرمسار باشیم.
یوسفعلی میرشکاک سخنان پایانی خود را در حالی بیان کرد که اخیرا در محفل ها و مراسم های مختلف با کلاه نمدی و گیوه که از لباس های محلی و بومی کشورمان است ظاهر می شود.
در پایان این مراسم از دو بخشی نوازهای مطرح کشور تجلیل به عمل آمد و لوح تقدیر و هدایایی از سوی فرهنگسرای اندیشه به این شخصیت های موسیقی نواحی کشور اهدا شد.

همچنین نمایشگاه کاریکاتورهای که حاوی کاریکاتور چهره عیسی قلی پور و حسین ولی نژاد بود افتتاح شد. در این نمایشگاه آثاری از هنرمندان کشورهای ایران، لهستان، کروواسی، ترکیه، پرو، بلغارستان، برزیل، مراکش، کوبا و کلمبیا در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته بود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت