جنجالیتریناتفاقاتتاریخجشنوارهکن/تصاویر
شصت و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم کن از چهارشنبه گذشته با نمایش فیلم جنجالی «گریس از موناکو» آغاز به کار کرده است، به همین بهانه مروری داریم بر جنجالیترین اتفاقات تاریخچه این جشنواره سینمایی.
جشنواره امسال با نمایش فیلم «گریس از موناکو» با بازی «نیکول کیدمن» افتتاح شد .
این فیلم نه تنها افتتاح کننده جشنواره امسال بود بلکه امسال را به عنوان یکی از جنجالیترین سالهای تاریخچه جشنواره فیلم کن رقم زد .
این فیلم که درباره «گریس کلی» بازیگر و شاهزاده مشهور موناکو است که برای چند سال در سینما مشغول به کار بود .
نیکول کیدمن در پشت صحنه فیلم گریس از موناکو
این فیلم به شدت مورد انتقاد خانواده سلطنتی موناکو قرار گرفته، آنچنانکه چند روز پیش از اکران آن در جشنواره فیلم کن با صدور بیانیهای، این فیلم را کاملا خیالی خواند،در ادامه این بیانیه آمده است: این فیلم بر مبنای اطلاعاتی نادرست و شایعاتی که نمیتواند منبع ساخت یک فیلم زندگینامهای باشد، ساخته شده است .
به همین بهانه در این گزارش مروری داریم بر جنجالیترین اتفاقات تاریخچه جشنواره کن :
_ سخنرانی تاریخی هیتلر، شروع جنگ جهانی دوم، تعطیلی اولین دوره از جشنواره کن در کمتر از 48 ساعت
جشنواره فیلم کن اولین بار یکم سپتامبر سال 1939 برگزار شد و سخنرانی « آدولف هیتلر» و شروع جنگ جهانی دوم باعث شد که این جشنواره کمتر 48 ساعت پس از اکران به تعطیلی بیانجامد و فیلم «گوژپشت نتردام» ساخته «ویلیام دیترله» تنها فیلمی بود که به نمایش درآمد .
فیلم گوژپشت نتردام
این جشنواره تا هفت سال بعد تعطیل شد .
_ عکس جنجالی «رابرت میچم» و «سیمون سیلوا» که باعث اخراجشان از جشنواره شد :
« سیمون سیلوا»، بازیگر درجه B هالیوود که با حضور مداوم جلوی دوربینهای عکاسان در جشنواره کن به «بانوی فسیتوال» شهرت یافته بود، سال 1954 در سواحل کن در حالیکه نیمه برهنه بود در کنار «رابرت میچام» تعدادی عکس جنجالی گرفت که برگزارکنندگان جشنواره کن پس از انتشار این عکسها به قدری خشمگین شدند که از او خواستند که هرچه زودتر این جشنواره را ترک کند .
_ اعطاء نخل طلا به ساخته «فدریکو فلینی» و اعتراض کلیسای کاتولیک
سال 1960 میلادی کمدی درام «دولچه ویتا» (زندگی شیرین) ساخته «فدریکو فلینی» برنده جایزه نخل طلای کن شد .
این فیلم بالاخص توجه ویژه به آن خشم کلیسای کاتولیک را برانگیخت. به عقیده این کلیسا در این فیلم تصویری سطحی و غیراخلاقی از شهر رم و مردمش ارائه شده که از نظر آنها کاملا محکوم است، آنها خواستار عدم اکران این فیلم شدند .
اکران این فیلم برای چند دهه در چند کشور جهان ممنوع بود .
* راهیابی فیلم «ویریدیانا» ساخته «لوئیس بونوئل» به جشنواره کن، اعتراض کلیسای کاتولیک و خشم مقامات اسپانیا
سال 1961، تنها یک سال پس از جنجال به خاطر فیلم «فدریکو فلینی»، قضیهای مشابه در ابعادی گستردهتر درباره فیلم «ویریدیانا» ساخته «لوئیس بونوئل » اتفاق افتاد .
این فیلم که داستان مرد همسر مردهای است که خواهرزاده خود را مورد سوء استفاده جنسی قرار میدهد، به شدت خشم کلیسای کاتولیک و مقامات کشور اسپانیا را برانگیخت .
کلیسای کاتولیک به برگزارکنندگان جشنواره کن اعتراض کرد و مقامات کشور اسپانیا و در رأس آن «ژنرال فرانسیسکو فرانکو»، دیکتاتور این کشور، تمام تلاش خود را برای خروج این فیلم از جشنواره فیلم کن کردند ولی در نهایت این فیلم نه تنها از جشنواره خارج نشد بلکه جایزه نخل طلا نیز به آن اعطاء شد .
اگر چه خود مقامات سینمایی اسپانیا فیلمنامه فیلم «ویریدیانا» را تأیید کرده بودند ولی محصول نهایی را ندیده بودند تا زمانیکه این فیلم برای شرکت در رقابتها کن داوطلب شد .
* شروع جنبش دانشجویی_کارگری، همراهی فیلمسازان مطرح سینمای جهان از این جنبش و تعطیلی جشنواره
سال 1968 جنبش دانشجویی کارگری در کن به وقوع پیوست که عدهای از فیلمسازان مطرح سینما چون «فرانسیس تروفو» و «ژان لوک گدار» نیز آن را همراهی میکردند .
از راست به چپ رومن پولانسکی،لوئی مال، فرانسوا تروفو، ژان لوک گدار و کلود للوش
دقایقی پیش از آنکه فیلم «کارلوس سائورا»ی اسپانیایی در این دوره از رقابتهای کن به نمایش درآید، «تروفو»، «گدار» و عدهای دیگر از پردههای سالن نمایش آویزان شدند، در این میان «جرالدین چاپلین»، بازیگر نقش اول فیلم «سائورا» نیز به آنها پیوست ولی «گدار» که از نیت او آگاه نبود با مشتی توی صورتش از او استقبال کرد، در نهایت جشنواره کن تعطیل شد .
_ بازی بازیگران فیلم «آدمهای میهمانی 24 ساعته» با اجساد کبوترها در سواحل کن :
سال 2001 بازیگران فیلم «آدمهای میهمانی 24 ساعته» با تعداد زیادی از اجساد کبوترها در سواحل کن به حالت بازی به جان هم افتادند و در این میان عکسهای یادگاری زیادی نیز گرفتند .
در نهایت نیروهای امنیتی جشنواره مجبور شدند تا آنها را با استفاده از وسایلی چون باتوم متفرق کنند .
این عکسها در رسانهها منتشر شد و جنجال زیادی به پا کرد، بالاخص گروههای حامی محیط زیست و حیوانات به شدت از این مسئله انتقاد کردند .
_ نمایش فیلم غیراخلاقی «برون بانی» در بخش مسابقه جشنواره و نکوهش منتقدان
سال 2003 فیلم «برون بانی» ساخته «وینسنت گالو»، در بخش مسابقه جشنواره فیلم کن به نمایش درآمد که حاوی صحنههای غیراخلاقی غیرمتداولی بود که تعجب همه را به خاطر راهیابی چنین فیلمی به بخش مسابقه جشنواره برانگیخت .
بسیاری نسبت به نمایش چنین فیلمی در جشنواره کن به شدت اعتراض کردند و حتی «راجر ایبرت»، آن را بدترین فیلم تاریخ رقابتهای کن دانست
- پیروزی جنجالبرانگیز «مایکل مور» در رقابتهای کن و دفاع تارانتینو از این فیلم
سال 2004 مستند «فارنهایت 11/9» ساخته «مایکل مور» برنده جایزه نخل طلا شد و حضار بیش از یک دقیقه به صورت ایستاده «مور» را تشویق کردند .
ریاست هیأت داوران این دوره از رقابتها را «کوئنتین تارانتینو» به عهده داشت، منتقدان تصمیم گرفتند که این جایزه را یک مانور سیاسی معرفی کنند، حتی «ژیل ژاکوب»، رئیس جشنواره کن، اعلام کرد که به نظر او دلایل برای اعطاء نخل طلا به این فیلم کافی و قانع کننده نیست ولی تارانتینو همچنان پس از گذشته چند سال از این اتفاق بر انتخاب خود پافشاری میکند .
_ ابراز همدردی کارگردان دانمارکی با هیتلر و اخراج او از جشنواره :
سال 2011 «لارس فون تریه» در نشست خبری فیلمش با ایراد جملاتی در ابراز همدردی و علاقه نسبت به «هیتلر»، همه را متعجب کرد .
« تریه» گفت: من هیتلر را درک میکنم، من این مرد را میفهمم .
این جملات خشم برگزارکنندگان جشنواره را برانگیخت و باعث اخراج او از جشنواره شد .
فون تریه
اگر چه او بارها به خاطر ایراد این جملات عذرخواهی کرد و برگزارکنندگان کن او را بایکوت کرد و سال بعد نیز او نتوانست در جشنواره کن حضور یابد .
_ عدم حضور حتی یک فیلمساز زن در بخش مسابقه جشنواره 2012 و انتشار نامه سرگشاده فیلمسازان زن در روزنامه لموند
اگر چه بیتوجهی به زنان در جشنوارههای سینمایی جهان از جمله جشنواره کن تازگی نداشت ولی سال 2012، زمانیکه 19 فیلم بخش مسابقه معرفی شدند و نام هیچ فیلمساز زنی در این میان وجود نداشت، عدهای از آنها طی نامه سر گشادهای که در روزنامه لموند منتشر شد، نسبت به این مسئله اعتراض کردند .
آنها در این نامه ضمن محکوم کردن این مطلب عنوان کردند: هرگز به دختران اجازه ندهید که فکر کنند که یک روز میتوانند این جسارت را داشته باشند که برای صعود از پلههای سن اهدای جوایز در جشنوارههای مطرح جهان، فیلم بسازند مگر آنکه بازوی یک شاهزاده افسانهای را گرفته باشند.سال گذشته نیز تنها «والریا برونی تدچی»، تنها فیلمساز زنی بود که با فیلم «قلعهای در ایتالیا» به بخش مسابقه شصت و ششمین جشنواره فیلم کن راه یافت .
_ سرقت جواهرات و حمله مرد نارنجک به دست در حاشیه جشنواره
سال گذشته مردینارنجک و چاقو به دست با شلیک دو گلولهوسط یک برنامه زنده تلویزیونی با حضور «کریستفر والتس»، بازیگر برنده اسکار هالیوود، نه تنها باعث برهم خوردن این برنامه تلویزیونی شد بلکه برگزاری جشنواره را به طور موقت با اختلال روبرو کرد .
همچنین کمی بعد شخصی اقدام به ربودن چند قطعه از جواهرات شوپارد متعلق به جشنواره کن، کرده بود، سرقتی که با توجه به تدابیر امنیتی موجود در هتلهای کن بعید به نظر میرسید .
این سرقت از مجموعهای از جواهرات صورت گرفته بود که کمپانی جواهرات شوپارد، هر ساله بخشی از آنها به ستارههای سینما برای حضور بر فرش قرمز اجاره میداد .
شصت و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم کن چهارشنبه گذشته افتتاح شده و 25 می (4 خرداد) به کار خود پایان خواهد داد .
دیدگاه تان را بنویسید