ساز ناکوک موسیقی

کد خبر: 330254

سرویس فرهنگی « فردا »: موسیقی امسال هم شرایطی مشابه چند سال گذشته داشت و حالش چندان خوش نبود. هنرمندان موسیقی نواحی مانند گذشته در شرایط خوبی به سر نمی‌برند و با مستمری ناچیزشان روزگار می‌گذرانند.

جشنواره های موسیقی افتان و خیزان پیش می روند؛ تاثیر چندانی بر موسیقی کشور نمی گذارند و پدیده ای را معرفی نمی کنند، اما با این حال امسال اتفاق های خوبی هم داشت که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

کنسرت ها

گفتیم موسیقی امسال ناخوش احوال بوده است، اما باید این را هم بگوییم این ناخوشی در همه دوره ها وجود داشته و مربوط به امسال نیست، گاه کمتر شده و گاه بیشتر. اگر نگاهی به کنسرت هایی که امسال برگزار شد بیندازیم، می بینیم این تنها اتفاق زنده عرصه موسیقی، نسبت به سال های گذشته در کشورمان افت هم داشته است.

امسال کنسرت ها از نظر تنوع از همیشه ضعیف تر بوده اند و اقتصاد موسیقی تا حدی آسیب دیده که اغلب تهیه کنندگان ترجیح می دهند در کار موسیقی پاپ باشند. حتی شرکت هایی که پیش از این بیشتر توانشان در انتشار آلبوم های موسیقی ایرانی و کلاسیک گذاشته بودند، حالا پوشیده یا آشکار دستی در موسیقی پاپ دارند و سعی می کنند از این عرصه درآمد کسب کنند و از این قافله جا نمانند.

نکته دیگر این که کنسرت ها در حال حاضر تبدیل به یک تفنن صرف برای مردم شده و موسیقی از کارکرد اصلی خود به عنوان یک هنر متعالی یعنی ایجاد اندیشه و تفکر در مخاطب خود فاصله زیادی گرفته است. این موضوع طبعا نیاز به آسیب شناسی و بررسی های زیرساختی دارد.

حال و روز ارکسترها

ارکسترهای ملی و سمفونیک کماکان تعطیل هستند. البته علی جنتی، وزیر ارشاد اعلام کرده این ارکسترها سال جدید دوباره فعال خواهند شد. باید متتظر ماند و دید بهار امسال نقطه پایانی بر خاموشی این ارکسترها خواهد بود یا خیر.

امسال در نبود این دو ارکستر، گروه های خصوصی زیادی سعی در تشکیل ارکسترهای مختلف داشتند. این تلاش ها هر چند قابل احترام است، اما هیچ یک به تشکیل یک ارکستر منسجم نینجامید. درواقع می توان گفت امسال شاهد لشکرکشی غیرحرفه ای این ارکسترها بودیم، لشکرکشی ای که نتیجه خاصی هم نداشته است.

رشد کنسرت های بانوان

رشد این کنسرت ها از اواخر دولت دهم و با اعطای مجوز به گروه های موسیقی پاپ بانوان از سوی علیرضا پاشایی، مدیر وقت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز شد و در دولت یازدهم توانست روندی رو به رشد داشته باشد. با آغاز به کار دولت یازدهم، شاهد حضور پررنگ گروه های موسیقی بانوان بودیم و می توان گفت این هنرمندان در نیمه دوم امسال حضور پررنگی روی صحنه موسیقی کشور داشته اند. البته امسال برخلاف سال گذشته، گروه های موسیقی بانوان در جشنواره موسیقی فجر هم روی صحنه رفتند و برای بانوان موسیقی اجرا کردند.

پاشایی رفت، ارجمند آمد

امسال دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک تغییر دیگر هم داشت؛ البته یک تغییر بزرگ. اواسط دی امسال بود که علیرضا پاشایی با مدیریت این دفتر خداحافظی کرد و پیروز ارجمند، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری به این دفتر آمد و به عنوان مدیر جدید مستقر شد.

طی این مدت، اهالی موسیقی تقریبا از عملکرد ارجمند راضی بوده و تاکنون نارضایتی نسبت به مدیریت این مدیر موزیسین و همجنس خودشان بیان نکرده اند.

فروش یک میلیاردی بلیت های موسیقی فجر

امسال در جشنواره موسیقی فجر شاهد رشد فروش بلیت این جشنواره بودیم و چنانچه مسئولان این جشنواره اعلام کردند فروش یک میلیاردی بلیت های این جشنواره نشان داد مردم چندان هم از موسیقی دور نیستند و برای خرید بلیت هایش دست به جیب می شوند.

البته باز هم نمی توان از این گذشت که جز چند اجرای خارجی و موسیقی پاپ در بسیاری از اجراها شاهد صندلی های خالی سالن ها بودیم!

داستان غم انگیز موسیقی نواحی

موسیقی نواحی امسال هم مانند سال های گذشته حال و روز خوبی نداشت. مانند هر سال بسیاری از هنرمندان این عرصه فوت کردند، بی آن که جایگزینی برای آنها داشته باشیم. امسال اما جشنواره آینه داران موسیقی نواحی به دبیری محمدرضا درویشی برگزار شد و می توان آن را گامی مثبت در این عرصه دانست.

اتفاق خوش امسال

اما مجوز گرفتن بسیاری از خواننده های غیرمجاز یا زیرزمینی اتفاق دیگر موسیقی در سال 92 بود، اتفاقی که با حضور علی مرادخانی در دفتر موسیقی رقم خورد، البته اگر خوشبین باشیم می توانیم بگوییم وقتی یک خواننده زیرزمینی قرار باشد به صورت مجاز و قانونی فعالیت کند طبعا ترانه ها و موسیقی اش از فیلتر وزارت ارشاد رد می شود و او هم برای این که بتواند اجرای زنده داشته باشد و به طور رسمی آلبوم منتشر کند، طبعا به رعایت بسیاری از چارچوب ها احترام می گذارد.

امسال خوانندگان زیادی از جمله زانیار خسروی به جرگه مجازها پیوسته و آلبوم رسمی هم منتشر کرده اند. همچنین سعید مدرس، عماد طالب زاده و گروه موسیقی چارتار هم مجاز شدند و گروه موسیقی برو بکس هم اعلام کرد قصد دارد دیگر کلیپ غیرمجاز نسازد و با فعالیت زیرزمینی خداحافظی کند.

منبع: جام جم آنلاین

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت