2.5 میلیون زائر حاجی شدند

کد خبر: 168880

سیل خروشان زائران بیت الله الحرام مسیرهای منتهی به جمرات در سرزمین منا را قفل کرد، ضمن اینکه 2.5 میلیون زائر امروز یکشنبه در عید قربان -براساس تقویم عربستان- حاجی شدند.

مهر: بیش از 2.5 میلیون زائر بیت الله الحرام از کشورهای مختلف اسلامی که بعد از نماز مغرب و عشاء جمعه، عرفات را به مشعرالحرام (مزدلفه) ترک کرده بودند، بعد از طلوع آفتاب و پس از دو کیلومتر پیاده روی به سرزمین الهی منا پا گذاشتند؛ سرزمینی که سرزمین آرزوها از آن یاد می‌شود.

زائران امروز همگی یک مسیر را طی کردند و سیل خروشان جمعیت راه‌های منتهی به جمرات را قفل کرد. آنان تکبیر گویان هفت سنگ به نماد شیطان حاضر زدند و بعد از قربانی نیز مردان حج اولی سرتراشیدند و کلاه (عرق چین) حاجی‌ها را بر سر گذاشتند. ما هم که حج اولی بودیم، پس از سنگ زدن به شیطان و قربانی، سر تراشیدیم و با گذاشتن عرق چین بر سر، رسما حاجی شدیم!

جمرات نام سه محل در منا است که اگر از سمت مکه ، رو به منا برویم ، از دامنه کوهی که فاصل میان مکه و منا است ، شروع می‌شود ، و به طرف عمق منا تا حدود 270 متر پیش می رود و در زمان ما ، هر یک بصورت ستونی چهارگوش است .

هر یک از جمرات نامی دارد : به ترتیب از سمت منا رو به مکه ، به اوّلی "جمره اولی" و به دومی "جمره وُسطی" و به آخری "جمره عَقَبه" می گویند . شاید علت این نامها این باشد که چون حاجی از مشعر به طرف منا حرکت می‌کند و از دل منا به جانب جمرات روی می‌آورد ، نخستین جمره ای که به آن می‌رسد ، جمره اولی است و سپس جمره وسطی و بعد جمره عقبه . سابقه تاریخی رمی جمرات گفته شد که اعمال حج سرشار از ایماء و اشاره به آزمایشها و نیایشهای ابراهیم خلیل (علیه السلام) و از آن جمله " رمی جمرات" ؛ یعنی سنگریزه زدن به سه محل یاد شده است که باید روز عید قربان و روز یازدهم و دوازدهم و در مواردی روز سیزدهم ذیحجه انجام گیرد.

در برخی روایات ، سابقه این عمل تا زمان حضرت آدم کشانده شده و برخی دیگر سابقه تاریخی آن را تا ابراهیم (علیه السلام) می رسانند . در مورد حضرت ابراهیم (علیه السلام) نیز سخن به اختلاف است : پاره ای روایات ، آن را از تعالیم جبرئیل به ابراهیم هنگام آموزش مناسک حج می داند و پاره ای دیگر ظهور شیطان به ابراهیم و سنگ انداختن ابراهیم به او را آغاز پیدایش این عمل معرفی می کند و دسته دیگر ، آن را یادآور سنگهایی می داند که ابراهیم (علیه السلام) به قوچ قربانی زد. در این باره روایت‌ها وجود دارد. از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است : نخستین کسی که "رمی جمار" نمود (به جمرات سنگ انداخت ) آدم (علیه السلام) بود، چون خداوند اراده فرمود که آدم را توبه دهد ، جبرئیل را نزد او فرستاد ، جبرئیل گفت: خداوند مرا نزد تو فرستاده تا مناسکی که بوسیله آن توبه تو پذیرفته می شود به تو آموزش دهم و آنگاه او را به مشاعر ( عرفات ، مشعر و منا ) برد. وقتی که خواست او را از منا به طواف خانه خدا آورد ، در ناحیه جمره عقبه شیطان بر آدم آشکار گشت و از او پرسید: آهنگ کجا داری ؟ جبرئیل به آدم گفت : او را هفت سنگ بزن و با انداختن هر سنگی تکبیر بگو . آدم چنانکه جبرئیل گفت ، انجام داد و شیطان رفت . جبرئیل روز دوم دست آدم را گرفت تا به جمره اولی رسید . ابلیس بر او آشکار شد، جبرئیل گفت : هفت سنگ به او بزن و با هر سنگی تکبیر بگو . آدم چنان کرد . ابلیس رفت و دوباره در محل جمره وسطی بر او آشکار شد و به آدم گفت : آهنگ کجا داری ؟ جبرئیل گفت : او را هفت سنگ بزن و با هر سنگی تکبیر بگو ، و آدم چنان کرد و ابلیس فرار کرد و این عمل را تا چهار روز انجام داد و جبرئیل بعد از آن به آدم گفت : شیطان را بعد از این هرگز نخواهی دید . چون ابراهیم از ساختن خانه خدا فارغ گشت ، جبرئیل مناسک و آداب حج را به او آموخت و چون وارد منا شدند و از ناحیه "عقبه" فرود آمدند ، شیطان در ناحیه جمره عقبه بر او آشکار شد ، جبرئیل گفت : او را سنگ بزن ، ابراهیم هفت بار او را سنگ انداخت و شیطان پنهان شد. دوباره در جمره وسطی بر او ظاهر شد ، جبرئیل گفت : او را سنگ بزن ، ابراهیم هفت بار سنگ انداخت و شیطان پنهان شد . برای بار سوم در محل جمره اولی بر او آشکار شد . مجدداً جبرئیل گفت : او را سنگ بزن ، ابراهیم نیز هفت سنگ بر او زد و شیطان مخفی شد . این روایات از طریق ائمه از پیامبر اسلام (صلّی الله علیه وآله وسلّم ) نیز نقل شده است و از این نظر از اهمیت بیشتری برخوردار است . چنانکه از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است : نخستین کسی که "رمی جمار" کرد ، آدم بود . بعد از آن جبرئیل نزد ابراهیم آمد و گفت : ای ابراهیم سنگ بزن ، ابراهیم به جمره عقبه سنگ انداخت زیرا شیطان نزد جمره بر او آشکار شده بود .

روایات دیگر نیز که در زمینه ثواب و آداب رمی جمرات از ائمه معصوم نقل شده است ، این معنا را تأیید می کند؛ چنانکه از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است : "هرکس رمی جمره کند ، خداوند به پاداش هر سنگی ، گناهی از وی پاک می کند . چون مؤمن سنگ اندازد ، فرشته ای آن را می گیرد و اگر غیر مؤمن اندازد ، شیطان به او ناسزا می گوید و می گوید : تو سنگ نزدی ." از این رو جمرات نماد شیطان شمرده می شود و سنگ زدن به آنها نوعی اظهار نفرت و انزجار از شیطان محسوب می گردد ؛ چنانکه در دعای "رمی جمرات" نیز به این معنا اشاره شده است :" الله اکبر اللّهمّ ادحرْ عنّی الشیطان"؛ "خدایا شیطان را از من دور گردان." فقهای شیعه و اهل سنت اتفاق دارند که یکی از واجبات حج و اعمال منا ، "رمی جمرات" است، همچنین تعداد سنگها و چگونگی انداختن آنها مورد اتفاق آنان می باشد . از کند و کاو در کتب لغت و کلام فقهای سلف و سفرنامه های حج ، چنین برمی آید که "جمره" نام آن محل و "زمین" است و ستونها فقط علامتند تا "زمینِ جمره" شناخته شود.

به گزارش مهر، بیش از دو میلیون زائر خانه خدا یکشنبه با سنگ زدن به شیطان، قربانی و مردانی که سرتراشیدند، آماده برگزاری طواف خانه خدا شدند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد