آقای استاندار ، متهم فرار کرده است ؟
استاندار تهران در 22 آذر ماه و در روزهای اوج آلودگی هوای شهر تهران وعده داده بود متهمین اصلی آلودگی هوا را معرفی کند تا آنها در پیشگاه مردم محاکمه شوند. / چرا کیفیت خودروهای داخلی این چنین است ؟ چرا استاندارد بنزین از استاندارد های روز دنیا عقب است و چرا بودجه های قانونی مترو پرداخت نمی شود ؟ متهم اصلی آلودگی هوا در پاسخ این سوالات پیدا است.
استاندار تهران در 22 آذر ماه و در روزهای اوج آلودگی هوای شهر تهران وعده داده بود متهمین اصلی آلودگی هوا را معرفی کند تا آنها در پیشگاه مردم محاکمه شوند ، وعده ای که هنوز عملی نشده و به نظر می رسد جناب استاندار از انجام این عمل پشیمان شده اند. آلودگی هوای پایتخت در حالی همه رکوردهای جهانی را جابجا کرد و با حدود 40 روز ماندگاری در شرایط ناسالم و هشدار ضمن تعطیلی چند روزه ادارات ، بانکها و سازمانها زنگ خطر بلندی را به صدا درآورد که هنوز ابهامات زیادی در مورد عملکرد و مسئولیت نهاد ها و دستگاه های مختلف کشور در این خصوص باقی است. سالها است که کارشناسان و متخصصان کشور از خطر آلودگی هوا بر سلامت شهروندان صحبت می کنند و هشدار می دهند ولی انگار قرار نبود تا بحرانی به وجود بیاید مسئولی خود را مسئول دانسته و کاری بکند و این شده است که هنوز مترو در انتظار بودجه است ، بنزین و گازوئیل تولیدی کشور با استاندارد های روز فاصله دارد ، خودروهای ما آلاینده اند و ... با این همه جای شکرش باقی است که مرتضی تمدن استاندار تهران اعلام کردند که به دنبال متهمان آلودگی هوا می گردند و آنها را معرفی خواهند کرد ، اما سوال این جا است متهمین آلودگی هوا هم قرار است مانند راه حل های نظیر آبپاشی هوایی و نصب دستگاه تهویه پیدا شوند و یا این بار موضوع جدی گرفته شده است. گازوئیل و بنزین و استاندارد های جهانی ! محمد رویانیان ، رئیس ستاد مدیریت سوخت و حمل و نقل کشور تأکید کرده است : سوخت تولید کشور با دارا بودن درجه اکتان نزدیک 100 از استاندارد های لازم برخوردار است . این در حالی است که رئیس سازمان استاندارد استاندارد بزین داخلی را یورو 2 عنوان کرده و گفته از سال آینده قرار است این استاندارد به یورو 4 برسد ، مسئله ای که مدیرعامل ایران خودرو نیز بر آن صحه گذاشته و تصریح کرده است تا زمانی که بنزین کشور استاندارد یورو 4 را ندارد ، خودروهای تولید داخل نیز بر اساس استاندارد موجود یورو 2 تولید خواهند شد. در مورد گازوئیل وضعیت خیلی بد تر است ، به گفته مدیرعامل ایران خودرو میزان استاندارد گوگرد در گازوئیل باید 50 ppmباشد که در حال حاضر 5هزار ppm است و این مسئله موجب شده تا مشاور زیست محیطی شهردار تهران اعلام آمادگی کند تا شهرداری گازوئیل استاندارد را به قیمت بیشتر خریداری کرده و اتوبوسهای جدید را از صف آلایندگی هوای شهر خارج کند.
صنعت خودروسازی در طول سالهای اخیر همواره به عنوان یکی از صنایع انحصاری و مورد حمایت دولت مطرح بوده است که همین حمایت همه جانه دولت موجب شده تا کیفیت خودروهای تولیدی داخل فاصله زیادی با تولیدات روز دنیا داشته باشند . در این بین آلایندگی هوا یکی از مواردی بوده که خودروسازان با تولید خودروهای غیر استاندارد به مردم و هوای شهرها هدیه کرده اند ، سردار مومنی ، فرمانده راهور کشور گفته است ، برخی خودروسازان تنها برای کسب منفعت اقتصادی بیشتر سيستم كنيستر (قطعه اي كه با جذب و برگرداندن بخارهاي بنزين به موتورمصرف سوخت وآلايندگي خودرو را كاهش مي دهد) را حذف و به این ترتیب آلایندگی زیادی را وارد هوای شهرها کرده اند. لطف خودرو سازان تنها به حذف قطعات خلاصه نشده است ، استاندارد کلی خودروهای داخلی هم مانند بنزین و گازوئیل با استاندارد های روز دنیا فاصله زیادی دارد به طوریکه علیرغم جاری بودن استاندارد یورو 4 و یورو 5 در اغلب کشور های دنیا ، قرار بود از سال جاری خودروهای داخلی با استاندارد یورو 3 تولید شوند که این مسئله نیز با مصوبه هیئت دولت به سال 93 و استاندارد یورو 4 موکول شد .
به گفته کارشناسان ، صنایع نقشی 10 تا 12 درصدی در آلودگی هوای شهر تهران ایفا می کنند و این در حالی است که قانون ممنوعیت استقرار صنایع در شعاع 120 کیلومتری پایتخت توسط دولت لغو شد و علیرغم همه نگرانی ها بابت آلودگی هوای شهر تهران این جازه داده شد تا کارخانه و گارگاه های صنعتی بیشتری در حریم پایتخت متولد شوند. دولت در سال 87 این قانون را لغو کرد و حالا با نگاهی به آسمان تیرو تار شده شهر تنها می توان فهمید کارخانه های مختلف حاشیه شهر تهران که حدود 34 درصد کارخانه های کل کشور را تشکیل می دهند در کنار خودروها ، بنزین و ... چه بر سر پایتخت آورده اند. حمل و نقل عمومی و چشمهای منتظر به دست دولت مترو در شهر های بزرگ دنیا قدمتی بیش از 100 سال دارد ، طول خطوط مترو جهان در حال حاضر به بیش از 8 هزار کیلومتر می رسد ، با این همه متروی شهر تهران به عنوان خط پیشروی متروی شهرهای کشور همواره در سالهای اخیر تشنه اعتبارات و بودجه دولتی بوده که یا دیر پرداخت شده و یا اصلا پرداخت نشده است . مترو پاک ترین سیستم حمل و نقل عمومی جهان است که در کشور ما علیرغم قدمت حدود 50 ساله مطالعات و طرحهای موجود تنها 120 کیلومتر خطوط بهره برداری شده را به خود می بیند و تا 430 کیلومتر مورد نیاز فاصله زیادی دارد . وضعیت اتوبوسرانی نیز مشابه مترو است ، بودجه های عمرانی ، سهم دولت از یارانه بلیط و سهمیه اتوبوسهای شهر تهران همواره موضوعی چالش بر انگیز بین مدیران شهری و دولت بوده است . این در حالی است که یک اتوبوس brt با 200 نفر ظرفیت 40 برابر یه خودرو شخصی و تاکسی ظرفیت حمل مسافر دارد و متروی تهران نیز تنها با جابجایی روزانه 2 ملیون مسافر بیش از 500 میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفه جویی و از تردد شمار زیادی از خودروها که سهم 75 درصدی در آلودگی هورا دارند جلوگیری کرده است. آقای استاندار و متهم آلودگی هوا خدا را شکر که دیگر پای سانحه هوایی و خطای خلبان مطرح نیست ، با همه اینها هر چه صبر کردیم آقای تمدن متهم آلودگی هوا را معرفی نکرد تا مردم به حسابش برسند ، شاید متهم فرار کرده ، شاید هم هنوز وقت نکرده اند که متهم را معرفی کنند ولی با این همه هنوز هوای پایتخت سمی و آلوده است هرچند دیگر از تعطیلی خبری نیست و آسمان آبی تنها یک آرزو می تواند باشد. آقای استاندار ، بیماریها و آثار مهلک آلودگی هوا بر سلامت تهرانی ها سالهای آینده خود را نشان خواهد داد و آیندگان بر عملکرد امروز مسئولین قضاوت خواهند کرد ، دیوان محاسبات ، سازمان بازرسی ،نمایندگان مجلس ، مدیران شهری ، اعضای شورای شهر و مردم بارها و بارها پرسیده اند چرا کیفیت خودروهای داخلی این چنین است ؟ چرا استاندارد بنزین از استاندارد های روز دنیا عقب است و چرا بودجه های قانونی مترو پرداخت نمی شود ؟ آقای استاندار در حسن نظر و احساس تکلیف شما شکی نیست ولی متهم اصلی آلودگی هوا در پاسخ سوالات بالا پیدا خواهد شد ؟
دیدگاه تان را بنویسید