"خورشید" زمین را نجات میدهد + عکس
استفاده بیش از حد از سوخت های فسیلی محیط زیست کره زمین را با مشکلات فراوانی روبرو ساخته ولی با این اوصاف همچنان ما انسانها بر استفاده بی رویه از این سوختها برای تامین انرژی مورد نیاز خود اصرار می ورزیم.
مهر: شنیدن از اینکه زمین به دلیل روند رو به رشد تولید گازهای گلخانه ای و گرمایش بی سابقه جهانی در حال انفجار است شاید بیش از هر زمان دیگری اذهان را به این سمت سوق می دهد که زمان آن فرا رسیده تا نگاهمان را برای تولید انرژی به سمت آسمان و انرژی های پاک چون انرژی خورشیدی بچرخانیم. اگر با نگاهی ساده به نحوه زندگی کردنمان کمی دقت کنیم، در می یابیم که چگونه با شدتی فزاینده و غیر اصولی در حال مصرف کردن تمام منابع طبیعی اطراف خود هستیم. استفاده بیش از حد از سوخت های فسیلی محیط زیست کره زمین را با مشکلات فراوانی روبرو ساخته ولی با این اوصاف همچنان ما انسانها بر استفاده بی رویه از این سوختها برای تامین انرژی مورد نیاز خود اصرار می ورزیم. تحقق آرزوی بشر نزدیک است؛ کمی تامل کنیم! این در حالیست که دستیابی به یک منبع تمام نشدنی انرژی همواره یکی از آرزوهای دیرینه بشر بوده است که با پیشرفت تدریجی تمدن منابعی همچون چوب، ذغال سنگ، نفت و گاز وارد چرخه مصرف ما انسانها شد ولی امروز با افزایش جمعیت و همچنین به خطر افتادن منابع طبیعی تجدید ناپذیر محققین و متخصیص بدنبال راه چاره ای افتادند که برای حل مشکلات امروزی انسانها طرحی نو دراندازند.
آبگرمکن های خورشیدی در کنار دریاچه گهر
موضوع بحران انرژی در سالهای اخیر بسیاری از کشورهای جهان را بر آن داشته که با استفاده از روش های مختلف به فکر یک جایگزین مناسب برای انرژی های فسیلی باشند.
در این راه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و از جمله انرژی بی پایان خورشیدی به منظور کاهش و صرفهجویی در مصرف انرژی و همچنین کاهش انتشار گازهای آلاینده با استقبال فراوانی از طرف جوامع بین المللی روبرو شد .
در جهان امروز اکثر سرمایه گذاری های خرد و کلان به دلیل کاهش هدر رفت سرمایه های طبیعی زمین و کاهش هزینه های جاری برای دستیابی به انرژی فسیلی به شناخت و بررسی کاربردهای انرژی های نو جلب شده است.
دنیا نگاهش را به آسمان دوخته است؛ گام هایمان را سریع تر کنیم
در سال های اخیر در اکثر کشورهای جهان نگاه دولتمردان و برنامه ریزان به چگونگی استفاده از انرژی های رایگان و همیشه در دسترس معطوف شده و در این راه به موفقیت های بسیاری نیز دست یافته اند.
بنابر این گزارش کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی تا سال 2005 بیش از 3.5 میلیارد دلار صرف تحقیقات در راستای افزایش استفاده از انرژی خورشیدی کردند و در این راه نسبت به سالهای گذشته به موفقیت های بسیاری نیز دست یافته اند.
آبگرمکن های خورشیدی در شرکت نفت منطقه لرستان
از سوی دیگر کره زمین با مشکلاتی همچون گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی مواجه شده که متاسفانه حاصل فعالیت های گسترده صنعتی و رشد آلودگی های زیست محیطی است. در این بین مصرف انرژی های پاکی همچون انرژی خورشیدی می تواند راهکار بسیار مناسبی برای به حداقل رساندن مشکلات کنونی بشر باشد.
در حال حاضر انرژی خورشیدی یکی از منابع تامین انرژی رایگان، پاک و عاری از آلودگی های زیست محیطی بوده و به همین علت بسیاری از کشورهای جهان برای استفاده از این انرژی نو سرمایه گذاری های کلانی کرده اند.
ایران بهشت انرژیهای پاک؛ قابلیت هایمان را دریابیم
بیش از 90 درصد از سرزمینی که ما ایرانی ها در آن زندگی می کنیم، خشک و نیمه خشک است. اقلیم ایران پهناور با داشتن شرایطی خاص دارای ویژگی های منحصر به فردی است که می تواند تا صدها سال زیستمندان خویش را از هر لحاظ تامین کند.
اگر نگاهی دقیق به داشته های طبیعی این سرزمین بیاندازیم خواهیم دید که چگونه می توان انرژی های مورد نیاز روزمره تمامی قسمت های کشور را تامین کرد.
ما در سرزمینی زیست می کنیم که با داشتن اقلیمی متفاوت دارای روزهای آفتابی بسیار زیادی در طول سال بوده و به همین علت می توانیم در کنار استفاده از سوخت های فسیلی از انرژی پاک خورشید نیز استفاده نماییم.
به دیگر سخن تنها اتکا کردن به منابع طبیعی و سوخت های فسیلی به روشی منسوخ در جهان امروز بدل شده و روش جایگزینی انرژی های تجدید پذیر البته با برنامه ریزی صحیح و اصولی به یکی از اصلی ترین دغدغه های جهان مبدل شده است.
از قافله عقب مانده ایم!
بنابر این گزارش ایران در کمربند تابش خورشید واقع شده و به همین علت میزان تابش خورشیدی در ایران بین 1800 تا 2200 کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده شده است.
استفاده از انرژی خورشیدی در اشترانکوه
این در حالی است که به گفته کارشناسان، کشوری همچون آلمان در طی یک سال گذشته میزان 6.5 درصد از مصرف سوخت فسیلی خود را کاهش داده است اما ایران در طی همین مدت 4.2 درصد نیز به مصرف سوختهای فسیلی خود افزوده است .
در حال حاضر کشور آلمان 30 درصد از انرژی مورد نیازش را از راه انرژی خورشیدی کسب کرده و این در حالی است که حتی بیشینه تابش آفتاب در آن از کمینه تابش آفتاب در ایران کمتر است.
سابقه دیرینه ایرانیها در هم آوایی با طبیعت؛ به گذشته خود نگاه کنیم
به هر روی اگر نگاهی به سیر طراحی شهری و معماری سنتی ایران بیاندازیم با خانه هایی روبرو می شویم که همواره در راستای کشف آهنگ طبیعت با کمترین مصرف انرژی روزگار سپری کرده اند.
اما متاسفانه در ساختمان سازی های امروزی نه تنها سازگاری با طبیعت ندارند بلکه به دلایلی همچون مصرف بیش از حد انرژی، تولید زباله های تفکیک نشده و مخرب و رعایت نکردن اصول ساختمان سازی بر خلاف توان طبیعت، به یکی از اصلی ترین مشکلات امروزی ما انسانها تبدیل شده اند.
در ایران روستاهای بسیاری هستند که از نعمت برق محروم اند و استفاده از انرژی خورشیدی می تواند بخشی از نیازهای آنان را تامین کند. بد نیست بدانید که در کل کشور حداقل 30 روستا از انرژی خورشیدی استفاده می کنند و این در حالی است که ما امروز می توانیم در کنار داشتن روستاهای زیست محیطی ساختمان های سبزی را نیز در شهرهایمان ساخته و با کمترین استفاده از انرژی های آلاینده به استقبال از قوانین طبیعت برویم.
در اکثر استان های کشور استفاده از انرژی خورشیدی به دلایلی همچون در دسترس بودن یک امر ضروری تلقی شده و مردم نیز می توانند با خیالی راحت به استقبال این انرژی پاک بروند. کاری که امروز می تواند به یک جنبش زیست محیطی در کشور تبدیل شود .
برق رسانی به روستاها با استفاده از انرژی خورشیدی/ راهی برای جلوگیری از مهاجرت
در این بین استان لرستان نیز می تواند بسیاری از نیازهای حساس خویش را از طریق انرژی های نو تامین کرده و در بسیاری از هزینه ها صرفه جویی کرده باش د که نمونه این موضوع را می تواند در برق رسانی به وسیله انرژی خورشیدی به روستاهای لرستان دید.
انرژی خورشیدی برای برق رسانی به روستاها
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد از برق رسانی به چهار روستا از طریق انرژی های خورشیدی خبر داد و اظهار داشت: از 21 روستای برقدار شده از طریق انرژی های نو در سطح کشور سهم لرستان چهار روستا بوده است.
محمد بحرینی تصریح کرد: با توجه به اینکه برق رسانی به این روستاها به دلیل صعب العبور بودن از طریق شبکه های هوایی و زمینی امکان پذیر نبوده با اجرای انرژی خورشیدی این امر میسر شده است.
وی با بیان اینکه با اجرای این طرح چهار روستا در دورافتاده ترین نواحی استان برقدار شده اند، یادآور شد: این در حالیست که برقرسانی به 8 روستای دیگر از طریق انرژی های نو در دست اقدام است که به زودی به پایان می رسد.
هر چند برق رسانی به روستاهای لرستان بیش از آنکه با نگاهی زیست محیطی انجام شوند، به علت صعب و العبور بودن این مناطق برای برق رسانی است، اما باز هم جای بسی خوشحالی است که استفاده از چنین انرژی هایی برای محیط زیست بی خطر تر بوده و یک امتیاز مثبت به حساب می آین د.
صرفه جویی در هزینه ها، ویژگی استفاده از انرژی خورشیدی
این در حالیست که شرکت گاز لرستان نیز سیستم تامین برق خورشیدی را در ایستگاه تقلیل فشار گاز ویسیان شهرستان خرم آباد راه اندازی کرده است که به گفته مدیر عامل این شرکت این سیستم که شامل تامین برق با فن آوری فتوولتائیک می باشد قادر به تامین برق ایستگاه، روشنائی پروژکتورهای محوطه، اودورایزر و هیتر به صورت دائم و بدون وقفه و با پشتیبانی یک هفته هوای کاملا ابری می باشد.
علی گودرزی دلیل این اقدام را هزینه بالای برق رسانی به این ایستگاه عنوان کرد و گفت: برآورد اولیه شرکت برق منطقه ای برای اجرای شبکه و نصب پست هوایی برای این ایستگاه در حدود 300 میلیون ریال بود اما راه اندازی این سیستم خورشیدی با هزینه تنها 130 میلیون ریال به انجام رسید.
وی تصریح کرد: طول عمر سیستم یاد شده با انجام عملیات پشتیبانی و تعمیرات سالیانه نامحدود بوده که با مقایسه هزینه های نصب پست هوائی و سیستم تامین برق خورشیدی، توجیه پذیر بودن نصب سیستم تامین برق خورشیدی از لحاظ اقتصادی کاملا روشن است.
به هر روی استفاده از انرژی خورشیدی و سایر انرژی های پاک برای استان لرستان بسیار حیاتی است بطوریکه در حال حاضر اکثر روستای های موجود در لرستان به علت نبود امکانات کافی در فکر مهاجرت به شهرهای اطراف بوده و اگر هم به ماندن در منطقه رضایت بدهند، برای تامین سوخت مورد نیاز خود ناچارند از منابع طبیعی بیشتری استفاده کنند.
آبگرمکن های خورشیدی؛ سلام آب و آفتاب
بنابر این گزارش یکی دیگر از کاربرد های انرژی های پاک، استفاده در جهت گرمایش آب در منازل روستایی و حتی شهری است. بد نیست بدانید که حدود 20 درصد از انرژی مصرفی هر خانوار صرف تامین آب گرم بهداشتی شده و جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی می تواند کلید حل بسیاری از مشکلات خانواده های امروزی باشد.
آبگرمکن های خورشیدی در شرکت نفت منطقه لرستان
استفاده از آب گرم کن های خورشیدی و همچنین افزایش استفاده خانواده ها از این روش برای کاهش مصرف سوخت، جلوگیری از اتلاف سرمایه های طبیعی و ملی و همچنین کاهش آلودگی های ناشی از سوخت های فسیلی بسیار موثر بوده و این تنها گوشه ای از خدمات پاک آسمان به ما انسانهاست.
بر اساس آمارهای موجود گرمایش آب و فضای داخل منازل بیش از 80 درصد از انرژی ساختمان را مصرف کرده و این بدان معناست که هزینه های بسیاری بر اقتصاد کشور تحمیل می شود.
در این راستا شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان نیز به فکر افتاده تا به منظور بهینه سازی مصرف و استفاده از انرژی های پاک طرح استفاده از آبگرمکن های خورشیدی در دستور کار این شرکت قرار دهد.
مدیر عامل این شرکت در این رابطه گفت: بر اساس برنامه ریزی به عمل آمده طی 3 فاز تعداد 40 دستگاه آبگرمکن خورشیدی برای تامین گرمایش موردنیاز منطقه، نواحی، انبارها و تاسیسات مورد استفاده و بهره برداری قرارمی گیرند.
محمد رضا موسوی خواه ادامه داد: در این راستا طی فاز اول تعداد 10 دستگاه برای سوختگیری فرودگاه خرم آباد، انبار نفت خرم آباد و ستاد منطقه نصب شده است.
وی با بیان اینکه در فاز دوم نیز تعداد 24دستگاه دیگر برای ناحیه ازنا، منازل سازمانی و نمازخانه های بین راهی خریداری و در حال نصب است، ادامه داد: همچنین در فازسوم نیز6 دستگاه برای ناحیه بروجرد پیش بینی شده است.
***
به هر حال ادامه وابستگی منازل، صنایع و ...به نفت و گاز تنها می تواند ما را از کاروان استفاده از انرژی های آسمانی بازداشته و بیش از گذشته اقتصاد و محیط زیست کشور را در تنگنا قرار دهد.
در حال حاضر و بر اساس شرایطی که بر محیط زیست کره زمین حاکم است، یکی از بهترین روش های کنترل تغییرات آب و هوایی و گرمایش بی سابقه جهانی و هزاران رخداد غیرطبیعی که در سال های اخیر در جهان رخ داده است، بازگشت به قوانین طبیعت بوده و در حقیقت تنها راه پیش روی ما انسانهای متمدن چرخش نگاه اقتصادی از زمین به آسمان است.
سفره بی انتهای آسمان نعمت های فراوانی را به ما ارزانی کرده که اگر آنان را از دست دهیم، بدون شک اسراف کرده ایم. در نهایت رواج استفاده از انرژی های نو می تواند به امروزی شدن زندگی روستایی ها کمک کرده و نیازهای روستا نشین ها را با قیمتی ارزان تر و کارایی بیشتر تامین نماید. از طرفی در بخش صنعت نیز انرژی های خورشیدی می تواند گره گشای بسیاری از مشکلات باشد.
از سوی دیگر یکی از نکات برجسته اقتصادی در جهت گسترش استفاده از انرژی های خورشیدی ایجاد کارآفرینی در جامعه است . با استفاده روز افزون از انرژیهای خورشیدی بسیاری از نیروهای موثر در فعالیت هایی نظیر ساخت پنلهای خورشیدی و همچنین طراحی ساختار کلی برخی از کارکردهای این انرژی همچون ساخت آب گرم کن های خورشیدی می تواند به کار گرفته شوند.
به هر روی امید می رود با توجه به مزایای ذکر شده برای انرژی خورشیدی با تغییر نگاه مسئولین از زمین به آسمان شاهد استفاده هر چه بیشتر از قابلیت های منحصر به فرد اقلیمی ایران اسلامی برای تامین انرژی مورد نیاز کشورمان باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید